Eerste indruk: Tända clear acne light therapy treatment

Tända2

Het is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij mensen: acne. En hoewel velen er alleen last van hebben in hun puberteit – meestal geneest het spontaan rond het vijfentwintigste levensjaar (bron: nhg.org) – zijn er ook mensen bij wie de acne niet verdwijnt na die tijd. Ontzettend vervelend en het zorgt er vaak voor dat mensen (soms tevergeefs) ontzettend veel geld besteden aan huidtherapieën, reinigingsproducten en medicatie.

Een van de behandeltechnieken die al jarenlang in klinieken gebruikt wordt ter verbetering van de huid is lichttherapie. Inmiddels bestaat deze therapie er ook voor thuisgebruik en toen ik een tijdje terug gevraagd werd of ik dat wilde proberen kon ik mijn geluk niet op. Vandaag mijn eerste indruk van het Tända Clear lichttherapie apparaat!

Tända3

Acne
Ik wil vandaag geen uitgebreide uitleg gaan geven over acne, want ik denk dat velen van jullie wel weten wat het is: een aandoening van de talgklierfollikel. Ik heb al heel lang last van (milde tot medium) acne en hoewel het in de afgelopen jaren aanzienlijk verminderd is, ben ik er helaas nog niet helemaal vanaf. In mijn geval is het voornamelijk een hormonaal probleem en door intensieve huidbehandelingen en het aanpassen van mijn voedingspatroon is het gelukkig al een heel eind verminderd. Nu heb ik vooral nog last van rode vlekjes en bultjes, littekentjes en met vlagen heb ik last van breakouts. Een heel verschil met enkele jaren terug!

Even een disclaimer: ik ben natuurlijk geen arts en dus ga ik je ook niet vertellen wat je zou moeten doen tegen acne, ga daarvoor vooral naar een arts of huidtherapeut. De oorzaak kan voor iedereen anders zijn en de behandeling dus ook. Zelf ben ik ook onder behandeling en ik draag gewoon make-up want daar voel ik me prettiger bij (en ja, dat haal ik er ’s avonds netjes af) en mijn huidtherapeut geeft aan dat het geen kwaad kan.

Tända1

Acne en lichttherapie
Onderzoek heeft uitgewezen dat bepaalde eigenschappen van blauw licht een antibacteriële werking hebben, waardoor het licht een helende werking zou hebben op de kern van de bacteriën die acne veroorzaken. Blauw licht op een golflengte van 414 nanometer zorgt voor de ontwikkeling van zuurstofradicalen die de P. acnes bacterie doden zonder schade toe te brengen aan de gezonde huid. Daarmee blijkt het een effectieve en veilige manier om acne te behandelen.

Lichttherapie is absoluut niet nieuw, je kent de werking ervan misschien wel van o.a. laserbehandelingen. Licht via laser is erg geconcentreerd en bedoeld om de huid intensief te behandelen. Er kleven echter verschillende nadelen aan, waaronder dat je het eigenlijk elke dag zou moeten doen om de behandeling effectief te maken. Om deze reden zijn er verschillende lichttherapie apparaten voor thuisgebruik ontwikkeld, die geschikt zijn voor de dagelijkse behandeling van milde tot matige acne. Het Tända systeem is er een van. Let’s take a look at it!

Tända5

Wat is Tända?
Het Tända Clear acne light therapy treatment systeem is een handzaam apparaat om acne op een handzame manier thuis te behandelen. Het systeem werkt op basis van LiteCare technologie en de behandelkop bevat 414 nanometer blauw LED licht (en dus geen UV licht of laser). Er bestaat ook een behandelkop met rood licht die huidveroudering tegengaat.

Een behandeling duurt 3 minuten en bestaat uit sessies van 6x 30 seconden. Daarna schakelt het apparaat zichzelf uit door piepjes. Behandeling van het gehele gezicht vergt ongeveer 30 minuten, maar als je minder delen van het gezicht wilt behandelen kost dat vanzelfsprekend ook minder tijd. De behandeling zou het meest effectief zijn wanneer je deze tweemaal per dag uitvoert.

Tända6

Mijn eerste indruk
Het systeem bestaat uit een draadloos apparaatje en een oplader. De witte kleur in combinatie met een oranje aan/uit knop ziet er fris en clean uit. De kop van het apparaatje is makkelijk los te maken, waardoor je het ook makkelijk (en voorzichtig) kunt schoonmaken. Aangeraden wordt om het apparaat na elke behandeling in de lader te zetten. Om dat goed te testen deed ik dat natuurlijk niet en na twee behandelingen van ieder maximaal 10 minuten was de accu echt leeg, dus dat opladen is wel echt nodig. Verder staat er niet veel aanvullende ‘behandelinformatie’ in het bijgevoegde boekje, wat ik toch wat gek vind.

Het apparaat ligt lekker in de hand en door het redelijk brede oppervlak kun je meteen een vrij groot gedeelte van je gezicht bereiken. Als je het apparaatje aanzet gebeurt er niets, het blauwe licht gaat pas aan bij contact met de huid. Ik merk dat het apparaat pas licht geeft als het bijna volledig contact maakt met je huid; het behandelen van je neus is daarom best lastig. Je voelt niets van de behandeling, pas na enkele minuten beginnen de lampjes wat warmte af te geven. Ik kreeg er overigens geen zonnebrilletje bij, maar ik vond op verschillende websites dat het beter is dat je die wel gebruikt, omdat het licht best intensief is.

Ik heb het apparaat nu een weekje tweemaal per dag getest en mijn eerste indruk is dat ontstekingen iets sneller verdwijnen dan gebruikelijk. Ook lijkt mijn huid er iets rustiger door te worden, maar of dat perse door het apparaat komt weet ik nog niet. Ik ga het apparaat daarom de komende weken uitgebreid testen en dan kom ik in het begin van het nieuwe jaar terug met een update. Ik ben benieuwd!

Tända7

De Tända Clear Acne lichttherapie kost bij aanschaf rond de €279 maar is ook te huren, bijvoorbeeld bij Het Verschil in Geldrop. Op die manier kun je het apparaat makkelijk en voordelig uitproberen. De kosten komen dan op ongeveer €10 tot €15 per week, afhankelijk van de huurtermijn.

Wat is jouw indruk van dit apparaat? En zou je zoiets gebruiken?

Ik ben overigens ook benieuwd wat jullie van een dergelijk artikel vinden. Vind je het prettig om zo’n eerste indruk artikel in geschreven vorm te lezen, of zou een filmpje je meer aanspreken? Ik overweeg die stap te zetten, dus laat het me weten!

Ik ontving het Tända lichttherapie systeem om het te testen.

Delen:

8 Reacties

 1. 21 december 2014 / 21 december 2014

  Nog nooit van gehoord, maar het lijkt me erg fijn! Waar haal je dit product en voor welke prijs? X Sophie

 2. Yara
  21 december 2014 / 21 december 2014

  Ik ben benieuwd naar je bevindingen! Ik heb best een lastige huid. Heel droog, maar toch last soms van wat acne.. Heel tegenstrijdig, eigenlijk, hihi.

 3. 21 december 2014 / 21 december 2014

  Ik ben benieuwd naar je bevindingen zeg :-) Ik heb zelf nog nooit zulke apparaten gebruikt (en ben ook vaak sceptisch hierover haha), dus vind het altijd wel interessant om hierover te lezen. Video is natuurlijk ook leuk: vooral als je er enthousiast over zou zijn, dat straat toch sneller uit video dan uit artikel.

 4. 21 december 2014 / 21 december 2014

  Ik ben benieuwd naar de uiteindelijke werking en je conclusie! Ik heb zelf gelukkig geen last van acne. Hopelijk werkt het voor je.

 5. 21 december 2014 / 21 december 2014

  Ik ken dit product niet maar ben wel benieuwd naar je tweede update. Ik heb zelf ook al jaren een onrustige huid, ongeacht wat ik doe.
  Wat is de prijs van dit apparaat, als ik vragen mag?

  • twintigennogwat
   21 december 2014 / 21 december 2014

   Die gegevens wilde ik in artikel 2 zetten, maar ik heb het er toch maar even bijgezet nu. Hopelijk heb je er wat aan! :)

 6. 23 december 2014 / 23 december 2014

  Ik ben heel benieuwd of het werkt, zou wel een uitkomst zijn :)

 7. 26 december 2014 / 26 december 2014

  Ik heb gelukkig geen lastig huid. Maar ben wel erg benieuwd naar je bevindingen :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder