Recept | Zweedse kanelbullar (kaneelbroodjes)

Recept Zweedse kanelbullar - 4

Update: december 2018

Mijn allereerste kennismaking met de Zweedse keuken was de kanelbulle: het kaneelbroodje. Door de jaren heen bleef dit zoetige broodje mijn ultieme favoriete snack! En daarin ben ik niet de enige… Iedereen aan wie ik ze laat proeven is er meteen gek op. De Zweden hebben er zelfs een heuse feestdag aan gewijd: de national kanelbullens dag (4 oktober). Vandaag deel ik het recept met jullie, want het wordt tijd dat Nederland kennis maakt met de Zweedse kanelbulle!

Recept voor Zweedse kanelbullar

Een tijdje geleden noemde ik al eens de Zweedse fika: een koffiebreak (of thee, maar bij voorkeur koffie), waarbij je iets lekkers eet in het gezelschap van vrienden en familie. Zo’n fika is simpelweg niet compleet zonder kaneelbroodje. In Zweden eet men naar verluid gemiddeld zo’n 316 kanelbullar (!) per jaar. Je kunt het dan ook overal kopen: in praktisch elke supermarkt, kiosk of coffee bar vind je deze heerlijkheid. Het wordt dan ook niet voor niets soms fikabrood (fikabröd) genoemd. Maar nog leuker dan kopen is natuurlijk zelf maken… en dat is echt ontzettend makkelijk!

Ik ben groot fan van de kaneelbroodjes en maak ze dan ook graag af en toe. Ook mijn collega’s zijn er erg enthousiast over. Er zijn verschillende recepten in omloop, die steeds net iets van elkaar verschillen. Ik maak mijn broodjes al enkele jaren volgens dit recept en vind echt: hoe beter je ingrediënten, hoe lekkerder! Echt!

Recept Zweedse kanelbullar - 6

Ingrediënten

Wat heb je nodig om ongeveer 25-30 Zweedse kanelbullar te maken?

Ingrediënten voor het deeg

  • 500 gram bloem. Ik kies bij voorkeur voor Speltbloem, maar gewone bloem kan ook.
  • 300 ml. melk
  • 60 gram roomboter
  • 100 gram suiker
  • één zakje droge gist
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel kardemom

Ingrediënten voor de vulling

  • Suiker
  • Kaneel
  • 50 gram roomboter

Ingrediënten voor de afwerking

  • 1 ei
  • Greinsuiker of parelsuiker
  • Bakrooster met bakpapier

Greinsuiker of parelsuiker is in Nederland niet makkelijk te verkrijgen. De gemiddelde supermarkt verkoopt het helaas niet (meer). Sommige bakkers verkopen het, soms krijg je het bij een molen en anders hebben taart/deco winkeltjes het wel eens. Ook kun je natuurlijk online kijken. Ik neem het ook wel eens mee uit Zweden.

Recept Zweedse kanelbullar - 5

Bereiding van de broodjes

Stap 1: Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn voor je begint aan de bereiding van de broodjes.

Stap 2: Doe het meel in een grote mengkom en meng de kardemom en het zout daar doorheen. Maak een kuiltje in het midden en strooi de suiker en de gist er doorheen.

Stap 3: Smelt 60 gram van de boter in een pannetje op laag vuur (of in een kommetje in de magnetron). Giet dit samen met de melk dan over de suiker heen. Roer het geheel (met een vork) tot het niet meer lekker roert en ga dan over op kneden. Kneed het geheel 5 minuten met een mixer of 10 minuten krachtig met de hand tot een soepel deeg. Voeg eventueel wat bloem toe.

Stap 4: Laat het deeg in een kom 30 minuten rijzen op kamertemperatuur, met een theedoek er overheen. Het deeg gaat nu in volume toenemen.

Stap 5: Tijd voor de vulling! Maak een mix van de suiker en de kaneel.

Stap 6: Verdeel het deeg in twee delen en rol er twee vierkante plakken van met een dikte van ongeveer een centimeter dik. Vergeet je werkvlak niet te bestuiven met bloem. Smelt de rest van de boter en bestrijk de plakken deeg hiermee. Verspreid een laag van je kaneelmengsel over het deeg.

Stap 7: Rol de plak deeg op. Als je begint met rollen aan de korte zijde krijg je uiteindelijk grotere kaneelbroodjes, maar beginnen met rollen aan de lange zijde kan natuurlijk ook. Zet ondertussen vast de oven aan op 225-250 graden en pak er een ovenrooster bij waar je een vel bakpapier overheen legt.

Stap 8: Snijd met een scherp mes plakjes van 1,5 tot 2 centimeter dik van de rol af. Deze leg je vervolgens op het bakpapier Het kan zijn dat je de plakjes wat platdrukt, dus vorm ze gerust zelf nog een beetje tot ze weer rond zijn. Leg de plakjes niet te dicht bij elkaar op het ovenrooster, want ze gaan nog uitzetten. Je kunt de plakken eventueel in een muffinvormpje leggen.

Tip: wat ook leuk is, is om er een soort knot van te maken zoals je ook op mijn foto’s terugziet. Dat kost net iets meer werk, maar ziet er wel gaaf uit (zo zie je ze ook in Zweden). Een filmpje met instructies vind je hier.

Stap 9: Leg een theedoek over het ovenrooster kaneelbroodjes en laat ze nog eens 30-45 minuten rijzen.

Stap 10: En dan nu de topping! Klop een ei los en bestrijk de broodjes ermee met een kwastje. Daarna strooi je wat greinsuiker / parelsuiker over de broodjes heen ter decoratie. Bak de broodjes zo’n 10-15 minuten op 225 graden.

Recept Zweedse kanelbullar - 3

Eet smakelijk!

En tadaaa, zo zien ze er dan uit! Wellicht denk je bij het zien van de broodjes aan bolussen, maar de smaak is echt anders. Door de combinatie van de roomboter, de kaneel en de suiker is het echt een heerlijke snack voor bij een kop thee of koffie.. Het kan ’s ochtends, ’s middags, ’s avonds en altijd tussendoor. Mocht je greinsuiker kopen toch wat lastig vinden of niet van kaneel houden, dan volgen hier wat andere tips voor de vulling:

karamelglazuur met pecannootjes / chocolade en hazelnootvulling / amandelspijs en sinaasappel.

Ik ben heel benieuwd wat je vindt van dit recept! Zou je het zelf eens willen proberen? Dan zou ik het leuk vinden als je mij laat weten wanneer je het recept hebt gemaakt en wat je ervan vindt. Ik ben benieuwd!

Heb jij wel eens Zweedse kanelbullar gegeten?

Delen:

8 Reacties

  1. Karlijn
    18 oktober 2014 / 18 oktober 2014

    O mijn hemel. Hier met die dingen :) Wat zien ze er heerlijk uit, ik heb er nu zo’n zin in. Ik moet straks boodschappen doen, dus ik weet al wat er meer mijn mandje in gaat verdwijnen :)

  2. Eilish
    19 oktober 2014 / 19 oktober 2014

    Dit ziet er echt zooo lekker uit! WOW!

  3. 19 oktober 2014 / 19 oktober 2014

    Mmmmmm! Ik hou van kaneel broodjes. Ik ga deze zeker eens proberen te maken.
    xxx

  4. 19 oktober 2014 / 19 oktober 2014

    Dit vind ik geweldig lekker,het is alleen zo slecht voor mij, ik blijf er van eten:-)

  5. 19 oktober 2014 / 19 oktober 2014

    Ooooh wat ziet dat er ontzettend lekker en smakelijk uit!

  6. Paul
    19 oktober 2014 / 19 oktober 2014

    Hmmm, deze heb ik tijdens mijn vakantie heel geregeld gegeten. En natuurlijk ook veel marsepeintaart.

  7. 20 oktober 2014 / 20 oktober 2014

    Dit ziet er zeker wel erg smakelijk uit! Leuk gedaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder