Haga, een van de oudste wijken van Göteborg

De wijk Haga is een van de oudste wijken van Göteborg.

Het is een van de oudste wijken van Göteborg: Haga. Dit deel van de stad staat vooral bekend om haar mooie houten gebouwen en 19e-eeuwse sfeer. Het is een ontzettend pittoresk buurtje dat zeker een bezoek waard is. Lees snel verder om meer te ontdekken over deze mooie wijk!

Autoluwe straten die zijn aangelegd met kinderkopjes (kasseien), waar je heerlijk kunt struinen. Neem plaats op een van de terrasjes, eet een kaneelbroodje in formaat xxl, kijk rond in de leuke winkels of klim omhoog naar fort Skansen Kronan voor een mooi uitzicht over de stad. Haga is een levendige wijk met een ontzettend gezellig sfeertje en die bovendien erg fotogeniek is.

landshövdingehus in Haga, Göteborg - sommarmorgon.com
Antikvariat in Göteborg - Haga - sommarmorgon.com

Historie: de eerste buitenwijk van Göteborg

Laten we beginnen met een klein beetje geschiedenis. De wijk Haga werd gesticht halverwege de 17e eeuw door koningin Kristina. Het was een van de eerste wijken buiten de stadsmuren van de stad Göteborg, met voornamelijk houten woningen. Door de komst van nieuwe industrieën naar de regio Göteborg begin 19e eeuw kwamen er meer arbeiders naar Haga (en ook wijken als Majorna en Lindholmen). De stad groeide en arbeiderswijken werden uitgebreid.

In die tijd werd er gebouwd in een andere stijl: de begane grond van een gebouw in steen en twee verdiepingen van hout. Dit soort gebouwen wordt ook wel landshövdingehus genoemd. De bouwstijl schijnt typisch Göteborgs te zijn en zulke gebouwen zijn dan ook overal in de stad te vinden. De reden van deze manier van bouwen is dat (houten) huizen van meer dan twee verdiepingen verboden waren vanwege brandgevaar, maar door de stenen begane grond werd een woning van drie verdiepingen ineens wel mogelijk. Het oudste huis dat nu nog in Haga staat komt uit 1790.

Van bedenkelijke reputatie naar hippe, levendige wijk

Tegenwoordig wonen er in Haga zo’n 4000 mensen, maar honderd jaar geleden was dat veel meer: maar liefst 15.000 inwoners! Het is dus een stuk rustiger geworden en dat zegt ook iets over de opknapbeurt die de wijk heeft gehad. Ooit had deze arbeiderswijk een, laten we zeggen, bedenkelijke reputatie, maar inmiddels is dat helemaal anders. In de jaren ’80 van de vorige eeuw zijn veel woningen gerenoveerd of helemaal vervangen. 

Andere wijken in Göteborg: Lindholmen en Eriksberg

De hoofdstraat van deze wijk is Haga Nygata en daar is dan ook het meeste te doen, maar ook in de omringende straten is voldoende te beleven. De bonte verzameling aan antiekzaken, galerijen, koffietentjes, restaurants, interieurzaken en andere winkels maakt het gebied een echte toeristische trekpleister. Het is nog eens extra zo druk rond kerst, als je hier in de vier weekenden voor kerst terecht kunt voor sfeervolle kerstmarkten. Ik moet eerlijk zeggen: het is er met kerst ontzettend druk, maar wel heel leuk om te bezoeken.

Bezoek Skansen Kronan - sommarmorgon.com

Kijk uit over Haga vanaf Skansen Kronan

Een van de highlights die je echt niet mag missen is een bezoek aan Skansen Kronan. Deze vesting werd gebouwd aan het einde van de 17e eeuw op de heuvel Skansberget (voorheen Risåsberget). Het was bedoeld ter bescherming van de stad, voornamelijk tegen de regelmatige invallen van de Denen. Het Älvsborg slot werd verplaatst en om het fort te versterken werden Skansen Lejonet en Skansen Kronan gebouwd. Er is plaats voor 23 kanonnen, die nooit gebruikt zijn. Sinds 1935 is Skansen Kronan een officieel monument.

Meer Göteborg? Bekijk de overzichtspagina met artikelen over deze stad!

Ooit stond de vesting buiten de stadsmuren van Göteborg, maar net als de hele wijk Haga ligt het inmiddels heel centraal. Skansen Kronan is niet geopend voor publiek. Tot 2004 was het een militair museum, maar nu is de vesting in particulier bezit en dient het als locatie voor conferenties en partijen. Dat neemt niet weg, dat het wel heel tof is om de 200 trappen omhoog te klimmen. Geen zorgen: er is ook een wandelpad waarmee je wat rustiger omhoog wandelt. Vanaf de heuvel heb je een mooi uitzicht over de rode daken van de wijk Haga én verder. Op mooie zomerdagen zitten locals hier graag op het gras om van het zonnetje te genieten.

Kanelbullar xxl in Haga

Shopping en Fika is een goede combinatie!

Ben je in Zweden? Dan mag een fika niet ontbreken: koffie met iets lekkers. En reken maar dat je daarvoor goed terecht kunt in Haga. Specifiek staat Haga bekend om de Zweedse kaneelbroodjes in XXL formaat. Vooral cafe Husaren staat hierom bekend, hoewel ze natuurlijk ook andere dingen hebben.

Zelf kom ik graag bij café Hebbe Lelle en Jacob’s cafe. Waar ik nog niet geweest ben, maar wat wel erg goed staat aangeschreven is restaurant Sjöbaren. Loop ook zeker eens binnen bij Hagabion, een art house bioscoop die gevestigd is in een gebouw uit de 18e eeuw. Het restaurant van deze bioscoop schijnt erg goed te zijn! Je leest het al, ook voor mij zijn er nog genoeg plekjes te ontdekken.

Winkel Ett in Haga Göteborg
Rum for Inspiration - interieurwinkel in Haga - sommarmorgon.com

Houd je van een fijne shopping sessie? Ook dan kun je in Haga je hart ophalen. Verwacht in deze wijk veel antiekzaken, galerieën en leuke boetiekjes. Hier vind je nog winkeltjes die je niet overal hebt. Er zijn een paar leuke interieurwinkels, zoals Tell me more store en Rum for inspiration. Kleding vind je bij Twist & Tango en de winkel Ett (mijn absolute favoriet!). Viller valla is een leuke kledingwinkel voor kinderen. Daarnaast kun je bij Pralinboden en Lakritsboden terecht voor diverse lekkernijen. Maar er is zeker meer te ontdekken, dus struin lekker vooral door de straatjes!

Loop trouwens ook even langs het prachtige Hagabadet. Dit zwembad (met spa) stamt uit 1876. Vergeet je zwemkleding niet, maar mocht je die niet bij je hebben is het gebouw ook van buiten de moeite waard.

Praktische informatie

De wijk Haga ligt op loopafstand van het centrum, maar je kunt het ook redelijk goed bereiken met het Openbaar vervoer met haltes als Järntorget of Hagakyrkan in de buurt. Er zijn geen hotels in de wijk zelf, maar in de omringende buurten kun je daarvoor wel terecht. Kijk op de kaart hieronder voor accommodaties in de buurt van Haga.

Booking.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder