De wijken Eriksberg en Lindholmen in Göteborg

De wijken Eriksberg en Lindholmen in Göteborg

Een paar maanden lang woonden wij aan de voet van de grote rode kraan in de wijk Eriksberg in Göteborg. Een opvallend markeerpunt dat je vanuit veel plekken in de stad kunt zien. En al die maanden liep ik heerlijk langs het water naar de gym, de supermarkt of naar een van de leuke restaurantjes. Ik vertel je graag meer over de wijken Eriksberg en Lindholmen, want dit gebied mag je niet overslaan tijdens je bezoek aan Göteborg!

Välkommen till Eriksberg - Sommarmorgon.com

Oude scheepswerven transformeerden in moderne, hippe wijken

Eriksberg en Lindholmen liggen, samen met het tussengelegen wijkje Sannegården, aan de noordelijke overs van de rivier de Göta Älv, op het eiland Hisingen. Precies tussen de bruggen Göta Älvbron en Älvsborgsbron. Sta je in het centrum van de stad, dan is het dus aan de overkant van het water! Hier is een deel van het nieuwe Göteborg ontstaan én nog steeds in ontwikkeling. Want: er wordt nog volop gebouwd.

Groeten uit Göteborg - woonruimte vinden - sommarmorgon.com

Eriksberg: een oude scheepswerf

De wijk Eriksberg was meer dan een eeuw lang een gebied dat draaide om scheepsbouw, tot de industrie ineenstortte in de jaren zeventig. In de jaren daarna werd dit gebied compleet heringericht. Moderne appartementsgebouwen (en rijtjeswoningen, als je verder de buurt inloopt!) met talloze bootjes voor de deur, een brede boulevard waarover je lekker langs het water kunt wandelen, talloze restaurants en café’s: het bruist hier!

Meer Göteborg? Bezoek het Volvo museum!

Eriksberg - voormalige scheepswerf in Göteborg - Sommarmorgon.com

En ondanks de modernisering van het gebied, vind je nog talloze overblijfselen uit het scheepsbouwverleden van dit gebied. Zo kreeg de voormalige machinegebouwen een nieuwe bestemming als hotel met vergaderfaciliteiten en een oude technische werkplaats werd een locatie voor tentoonstellingen en evenementen. Ook vind je hier veel overblijfselen zoals grote scheepsschroeven, die nu de omgeving kleur geven. Oud en nieuw gecombineerd dus!

Op de afbeelding hierboven zie je links een foto van de actieve scheepswerf in vroeger tijden, en rechts een schroef, als aandenken in de buurt.

Een paar highlights uit het gebied. Allereerst uiteraard de 84 meter hoge kraan, ook wel Bockkranen genoemd. Die is zeer fotogeniek, vind ik (getuige de tientallen foto’s op mijn telefoon die verspreid over de maanden gemaakt zijn). Ook het uitzicht op de groene brug ‘Älvsborgsbron’ is gaaf. Loop ook even langs het stenen kunstwerk Vindarnas Tempel, aan het einde van de boulevard (richting Sannegården). Check het bijschrift van mijn Instagram post hierboven voor meer uitleg over dit kunstwerk.

Het houten schip Götheborg - Sommarmorgon.com

Verder vind je hier een replica van het houten schip Götheborg. Het originele schip werd in 1739 te water gelaten als Oost-Indiëvaarder, maar zonk al na 3 reizen naar China buiten het fort Nya Älvsborgs fästning. Die vesting ligt op een eilandje, net buiten de haven van Göteborg. Op verschillende dagen kun je aan boord voor rondleidingen, maar ook van buiten is dit nieuwe schip indrukwekkend!

Feskarbrittas kro Eriksberg - sommarmorgon.com

Tips voor restaurantjes in Eriksberg

– Houd je van vis? Feskarbrittas kro is een restaurant in de vorm van een houten schip, dat twee pieren van het schip Götheborg ligt. Wat prijziger, maar het eten is van goede kwaliteit. Schuif vooral eens aan voor het lunchbuffet!
– Lucy’s Burgers & Beers. Voor als je zin hebt in een goede burger. Ook vegan opties!
– De huisgemaakte tiramisu van Café Italia is fan-tas-tisch! Enorme aanrader om hier eens te gaan lunchen.

Moestuinen Sannegården Göteborg

Lindholmen: innovatie en technologie

Vanuit Eriksberg loop je via Sannegårdshamnen naar de wijk Lindholmen. Sannegårdshamnen was ooit een kolen- en zouthaven. Wandel ook even langs de moestuinen af die je hier vindt.. maar graag wel met respect voor het werk van de eigenaren.

Kuggen - Lindholmen - Sommarmorgon.com

Ook de wijk Lindholmen is een voormalige scheepswerf, maar tegenwoordig staat het hier vooral in het teken van technologie. Hier bevindt zich namelijk het Lindholmen Science Park met het kenmerkende rode gebouw genaamd Kuggen in de schijnwerpers. De IT opleidingen van de Universiteit van Göteborg zijn hier gevestigd, maar ook Chalmers, de technische universiteit. Dat trok diverse bedrijven aan, gespecialiseerd in innovatie en technologie. Zo werd het hier een echt kenniscentrum.

Meer Göteborg? Bekijk hier al mijn artikelen over deze bruisende stad!

Lindholmen Göteborg - sommarmorgon.com

Naast de universiteitscampus, diverse (middelbare) scholen en kantoren, zijn ook hier volop moderne appartementen gebouwd. En: op innovatieve wijze is er gezorgd voor meer studentenhuisvesting. Tot slot vind je in dit gebied verschillende restaurants, maar let op: veel daarvan zijn alleen doordeweeks geopend.

Lindholmsdockans Hamn Göteborg - Sommarmorgon.com

Een paar tips voor je bezoek aan Lindholmen. Bezoek Aftonstjärnan. Deze bioscoop opende in 1915 en is daarmee de oudste bioscoop van de stad, die nog steeds open is. De kleine boothuisjes in Lindholmsdockans Hamn zijn zeer fotogeniek.

Tot slot: wandel naar Keillers Park, een plek waar veel Göteborgers recreëren. In dit park ligt Ramberget, een heuvel / berg van 87 meter hoog. Een prachtig uitzicht over de stad gegarandeerd! Tot slot: Er wordt hard gewerkt aan Karlatornet, de nieuwste en hoogste wolkenkrabber van Göteborg. Spannend!

Honger tijdens je bezoek aan Lindholmen?

Prik op zaterdagen een vorkje mee bij Lindholmen Street Food Market.
Zéér de moeite waard!

Praktisch- Het openbaar vervoer in Göteborg - sommarmorgon.com

Hoe kom je in Eriksberg en Lindholmen?

Vanuit het centrum van de stad pak je vanuit Lilla Bommen of Stenpiren een van de veerboten. Afhankelijk van de veerboot die je kiest is dat nog gratis ook. Extra leuk: je ziet de stad vanaf het water vanuit een heel ander perspectief! Stap uit bij Lindholmspiren, Slottsberget of Eriksberg en maak een lange wandeling om dit moderne deel van de stad te ontdekken!

Klik hier voor alle informatie over het openbaar vervoer in Göteborg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder