Uitkijken over het Vänern meer tijdens een wandeling in Ecopark Halleberg (vlakbij Vänersborg)

Ecopark Halle en Hunneberg met uitzicht op het Värnen meer

Op het moment van schrijven is het eind maart en heerlijk zonnig buiten. Toch kijk ik met plezier nog eens terug op een prachtige winterse wandeling die wij in december maakten in Halleberg, een Ecopark vlakbij Vänersborg. Of Trollhättan, dat ook dichtbij ligt. Halleberg is het noordelijke deel van het Ecopark Halle en Hunneberg. Ook die dag was het zonnig, maar zeker 10 graden frisser dan nu. De perfecte omstandigheid voor een wandeling van ongeveer 15 kilometer door dit prachtige natuurgebied!

Wandelen in Ecopark Halle en Hunneberg - sommarmorgon.com

Ecopark Halle en Hunneberg

Het Ecopark Halle en Hunneberg is een van de meest toeristische plekken voor toeristen in de omgeving van de stad Vänersborg. En dat is ook niet zo gek, want het is hier prachtig. Het gebied, zo’n 6700 hectare groot, is het enige ecopark van West-Zweden. De plateaubergen (heuvels met een vlakke top en steile wanden) Halleberg en Hunneberg liggen aan de zuidelijke punt van het Vänern meer. Daar steken de plateaus prachtig af tegenover de verder vlakke omgeving.

Er zijn hier veel prachtige planten en dieren te vinden, maar specifiek staat het gebied bekend om de hoeveelheid elanden die hier graag vertoeft. Om die reden worden de twee bergen daarom ook wel ‘bergen van de elanden’ genoemd. Je kunt je vast voorstellen dat dit veel toeristen trekt, die graag een glimp opvangen van deze ‘forest royalty’. Hoewel wij wel verschillende verse sporen zagen, hebben we de dieren zelf niet kunnen ontdekken. Sinds 1351 heeft de Zweedse koninklijke familie het alleenrecht op de elandenjacht hier en dat wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gedaan.

Vanwege de unieke natuur (o.a. bomen van meer dan 200 jaar oud) en het behouden van natuurlijke en culturele waarden, is besloten van dit gebied een Ecopark te maken. In 2004 werd het als zodanig ingehuldigd door koning Carl XVI Gustaf. Nu is het een van de in totaal 36 Ecoparken in Zweden, waardoor er actief beleid is voor het behouden en herstellen van de natuur. Het Ecopark Halle en Hunneberg leent zich uitstekend voor een mountainbike- of wandeltocht via een van de uitgestippelde routes.

Meer wandelen in West-Zweden: Stora Amundön: een avontuurlijke hike met uitzicht op zee 

wandeling in Halleberg

De start van onze wandeling in Halleberg: Brudslöjans vattenfall

Voor de start van de wandeling rijden we met de auto vanuit het plaatsje Vargön via de Hallebergsvägen het bos in. Op ongeveer een kilometer van Uggledalen, een van de oudste dorpjes hier op de berg, zetten we de auto neer en beginnen we aan de wandeling. Wij houden ervan om niet per se de uitgestippelde route te kiezen, dus hebben via Komoot een alternatieve route gekozen. We beginnen de wandeling via een grindpad, terwijl de zon prachtig over de bomen schijnt.

Brudslöjans vattenfall wandeling - sommarmorgon.com

Na een kilometer of twee menen we een waterval te horen. We zien een bordje staan dat van het pad af wijst, dus dat volgen we en na een korte wandeling staan we inderdaad bovenop Brudslöjans vattenfall. We klimmen en klauteren wat om verder af te dalen, maar het blijkt toch lastig echt verder naar beneden te komen. Jammer, want ik had gehoopt meer van de waterval te zien. Van boven zag het er al mooi uit, zeker in combinatie met het uitzicht. Later zie ik op foto’s dat de waterval, die van de ontzettend steile helling af klettert, van onderaf toch behoorlijk imposant is.

Prachtige bossen bij Halleberg - sommarmorgon

Hallesnipen en Ovandalen

Eenmaal terug bij het oorspronkelijke pad, lopen we nog een stuk door voordat we echt het bos in gaan. Onderweg zoeken we vast onze kerstboom voor volgend jaar uit (grapje natuurlijk) en vergapen we ons aan de prachtige smalle, hoge bomen die hier staan. In combinatie met het mos ziet het er sprookjesachtig uit. Zo sprookjesachtig, dat Halleberg door sommige mensen ook wel beschouwd wordt als de locatie van Walhalla / Valhalla, dat geregeerd wordt door de God Odin. Een deel van de berg heet (nog altijd) Häcklan; een van de namen van Odin was HäcklamanWat denk jij van dit verhaal?

Hallesnipen en Ovandalen

Langzaam naderen we Hallesnipen, het meest noordelijke deel van Halleberg. Aan het einde van Hallesnipen heb je, vanaf de punt van de landtong, een werkelijk prachtig uitzicht over het Vänernmeer. Het is echt het uiterste puntje van het meer dat je ziet vanaf hier. Hallesnipen wordt van de rest van de berg gescheiden door de kloofvallei Ovandalen. We blijven hier even zitten voor fika en eerlijk: ik vind het best spannend om dicht bij de rand te komen.. maar mooi is het uitzicht absoluut.

Meer wandelen in West-Zweden: Wandelen in natuurreservaat Änggårdsbergen

Hallsjön - het enige meer van Hallebergen - sommarmorgon.com

Hallsjön

We lopen een stuk terug door het dennenbos, maar als we terugkomen op de T-splitsing gaan we linksaf in plaats van de weg terug. We lopen in de richting van het meertje Hallsjön. Ter indicatie van de grootte: als je een rondje rond het meertje wil lopen, dan is dat ongeveer 4 kilometer. De zon lijkt het meer rond deze tijd van het jaar niet te bereiken. Het meer is dan ook bevroren als wij er wandelen, er ligt een mooi laagje ijs op. Maar in de periode mei-oktober wordt hier maar liefst 3 ton regenboogforel uitgezet en is vissen (met licentie!) toegestaan.

Bekijk deze pagina van Visit Vänersborg/Trollhättan voor meer informatie over vissen in Hallsjön.

Schuilhutten bij Hallesjön - sommarmorgon.com

Het is duidelijk te zien dat hier doorgaans veel activiteiten zijn: er zijn talloze steigertjes, schuilhutten met grillplaatsjes en buitentoiletten. Het lijkt me tof om hier in de zomer eens terug te keren! Het wordt langzaam donker, dus we wandelen het bos uit, terug de grindweg op. We spotten wat sporen van elanden, maar zijn dit keer helaas niet in de gelukkige stituatie dat we ze live kunnen zien. Maar dat geeft niet, het was een prachtige wandeling in dit mooie natuurgebied!

Meer wandelen in Zweden? Klik hier voor meer artikelen!

Het bevroren meer Hallsjön - sommarmorgon.com

Meer informatie over (wandel- en fietsroutes in) dit gebied? Ga dan naar het bezoekerscentrum!

Visit Center 
Bergagården
Kungajaktmusset Älgens Berg
Bergagården, Hunneberg 121

1 Reactie

  1. 29 maart 2022 / 29 maart 2022

    Ooo, prachtig daar! Ik heb nog nooit een eland gezien in het echt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder