Dit zijn dé must-have apps voor in Zweden

Dit zijn dé must-have apps in Zweden!

In een land als Zweden, dat net als Nederland behoorlijk technisch onderlegd is, kan je mobiele telefoon je leven een stuk makkelijker maken. Of het nu gaat om je administratie, de auto parkeren, een kappersbehandeling boeken.. het zijn allemaal dingen die gemakkelijk via een app kunnen. Daarom in dit artikel: dit zijn dé must-have apps in Zweden!

Toen wij emigreerden had ik nog geen idee van welke apps in Zweden echt handig waren. Uiteraard had ik er al wel een aantal op mijn telefoon staan door onze vele reizen, maar sommige apps leerde ik pas gedurende de maanden kennen. Navraag op Instagram leerde me dat er behoefte was aan een duidelijk overzicht, maar óók dat er nogal wat variatie was in voorkeuren. In dit artikel pretendeer ik niet compleet te zijn, maar hoop ik je wel te kunnen helpen om je leven in Zweden net iets makkelijker te maken.

Emigreren naar Zweden en op zoek naar ondersteuning bij je plannen?
Check deze pagina!

Handige apps in Zweden: administratie

BankID

We beginnen bij de basis: BankID. BankID is een persoonlijk identificatiesysteem dat je kunt vergelijken met DigiD. Het is dus eigenlijk een digitale ID kaart, die je gebruikt om je online te identificeren bij (commerciële) bedrijven en instanties. Om BankID aan te kunnen vragen moet je een Zweeds persoonsnummer (BSN) hebben en een Zweedse bankrekening. Vervolgens kun je bij de bank je BankID activeren en dan kun je onder andere: online bankieren, documenten ondertekenen, veilig betalen bij webshops en inloggen bij overheidsinstanties en gezondheidsinstellingen. Een belangrijke app dus!

Swish

Nog zo’n belangrijke app in het dagelijkse Zweedse leven: Swish! Swish is hét mobiele betalingssysteem in Zweden. Vergelijk het met Tikkie, maar dan uitgebreider. Het wordt gebruikt tussen particulieren onderling, maar ook door horeca, kleine winkeltjes en grote winkelketens. Helaas kunnen toeristen (nog) geen gebruik maken van Swish, want het maakt betalingen onderling veel makkelijker.

Lees meer over Swish in dit artikel over betalen in Zweden!

Bankapp 

Eerlijk is eerlijk: als je kijkt naar de apps van de gemiddelde bankinstelling in Zweden, dan lopen ze hier toch wel een paar jaar achter op Nederland. Ik ben de uitgebreide app van de Rabobank gewend en moest wel even slikken toen ik de gebruiksonvriendelijke apps van Handelsbanken en SEB moest gaan gebruiken. Maar: wel noodzakelijk voor het doen van je betalingen, dus toch maar downloaden.

Kivra

Kivra is een digitale brievenbus voor al je digitale berichten van zowel de overheid als commerciële bedrijven. Dat overheidsinformatie en commercie gecombineerd zijn, komt omdat de overheid diverse diensten heeft geprivatiseerd. Daarmee kan het dus dat je je loonstrookjes, je belastingaangifte, bankbrieven samen met je kassabonnen en een reclame uiting hier en daar in één app terecht komen. Handig… of onwenselijk?

Hoe het ook zij: verschillende winkels hebben zich aangemeld bij Kivra, zoals bijvoorbeeld supermarktketen ICA. Je hoeft je niet apart aan te melden: Zodra Kivra ziet dat je member bent bij een van de aangesloten winkels, staan je kassabonnen automatisch in de app. Nog even voor de goede orde: die kassabonnen staan dus níet in de app van ICA zelf. Daarin vind je alleen je bonuskaart en je bonussaldo.

Wil je overigens alleen post van de overheid ontvangen in een app, dan kun je ook de app Min Myndighetspost downloaden.

PostNord

Van digitale brievenbus naar fysieke brievenbus. In de PostNord app koop je postzegels en volg je pakketten. Ook kun je hiermee pakketjes ophalen zonder BankID en retourzendingen beheren. Helaas kun je (nog) geen brievenbuspost volgen, zoals met de PostNL app wel kan.

De Västtrafiken app is een van mijn meestgebruikte apps - sommarmorgon.com

Handige apps in Zweden: Vervoer

Openbaar vervoer

De landelijke treindienst in Zweden heet SJ, die in principe vooral gebruikt wordt voor langere afstandsreizen (bijvoorbeeld Stockholm – Göteborg). SJ heeft een app waarin je treintijden kunt bekijken én tickets kunt aanschaffen, maar dat werkt ook prima via de (mobiele) website.

Het openbaar vervoer voor kortere afstanden wordt over het algemeen geregeld door regionale maatschappijen, die verschillen per provincie. Dat betekent ook dat er verschillende apps zijn die je kunt gebruiken voor het kopen van je openbaar vervoer tickets en het plannen van je reis. In Göteborg en omgeving gebruiken we Västtrafiken, in Stockholm SL en zo heb je ook onder meer Hallandstrafiken en Skånetrafiken. Kijk goed welke regio je bezoekt om de juiste app te downloaden.

Reis je in de omgeving van Stockholm met de boot? Dan kan het handig zijn om de app Waxholmsbolaget te downloaden.

Lees hier meer over het vervoer in Göteborg en omgeving  

Auto

Een van mijn grootste frustraties is het grote aantal parkeerapps dat ik op mijn telefoon moet installeren, omdat overal waar je komt met een ander systeem gewerkt lijkt te worden. Een greep uit de opties: Easypark, Aimo, APCOA Flow. Er zijn er twee die ik graag wil uitlichten: door je auto te registreren in de app Parkman kun je bij veel parkeergarages makkelijk in- en uitrijden zonder dat je eerst langs de betaalautomaat moet. De app Parkering Göteborg werkt fantastisch in Göteborg stad: hiermee vind je altijd een goede parkeerplek en kun je meteen betalen. 

Elektrische auto opladen? Gebruik dan bijvoorbeeld de app Elton.

Vliegen

Vlieg je van en naar een van de Zweedse luchthavens, download dan de Swedavia airports app. Swedavia bezit en exploiteert tien van de drukste luchthavens van Zweden. In de app kun je alles zien dat je onderweg nodig hebt: van vluchttijden, parkeren bij de luchthaven, aanbod van restaurants en vluchttijden, etcetera. Met de bus naar de stad vanaf het vliegveld? Check dan de app Flygbussarna, waarmee je super simpel een ticket koopt voor je busrit naar de stad.

Handige apps in Zweden: (Mentale) Gezondheid

1177-appen

1177 is een Zweedse dienst die telefonische gezondheidszorg levert én de centrale nationale infrastructuur voor Zweedse gezondheidszorg online verzorgt. In de app krijg je toegang tot 1177.se. Hier vind je je medisch dossier, kun je een afspraak maken met een zorgverlener en vind je informatie over gezondheid en ziekten.

Rädda Hjärtat

Deze app is door het Hart- en longfonds ontwikkeld om kennis over reanimatie bij een plotselinge hartstilstand te verspreiden. De app kan laten zien waar zich de dichtstbijzijnde defibrillator bevindt en ook krijg je stap voor stap uitgelegd hoe je iemand (kind en volwassene) kunt reanimeren in het geval van nood.

112 SOS Alarm

Met de 112-app verkrijg je informatie over (acute) gebeurtenissen bij jou in de buurt. Als er in de directe omgeving een ongeval of brand plaatsvindt, krijg je daar direct informatie over en weet je ook dat het incident is afgehandeld en hoef je niet zelf contact op te nemen met 112.

In de app krijg je ook informatie over belangrijke waarschuwingen en andere crisisinformatie.

Mindler

De app Mindler biedt door de overheid gefinancierde online therapie aan. Zo kun je voor 100 SEK per keer een videocall boeken met een gediplomeerde CGT psycholoog, gewoon op je telefoon. Er is geen verwijzing nodig en geen wachttijd, dus je kunt gewoon boeken en betalen. Een afspraak duurt 25 minuten. Ook staan er veel zelfhulp oefeningen in de app, erg handig!

Handige apps in Zweden: Media

Facebook Messenger

Whatsapp gebruiken? Nee joh, hier in Zweden gebruiken ze Facebook Messenger voor zo’n beetje alles! Natuurlijk gebruikt een enkeling wel Whatsapp, maar Facebook viert hier nog hoogtij. Dus hup, uit de mottenballen halen dat Facebook account. Je zult het nodig hebben. Daarnaast zijn ze hier trouwens nog steeds fan van de good old SMS. 

SVT Play / SR Play

Wil je oefenen met je Zweedse taal? Bekijk dan Zweedse tv programma’s of luister naar een van de radiozenders van Zweden via bovenstaande apps. Bij SVT Play kan het zijn dat je even een account moet aanmaken, maar je kunt wel veel gratis bekijken. Voor het leren van de taal verwijs ik je overigens ook naar apps als Duolingo, daarmee kom je een aardig eindje voor het opbouwen van je vocabulaire.

Handige apps in Zweden: Naar buiten!

Hiking en ski trails

Wat doe je als je in Zweden bent? De natuur in! En dus zijn er talloze apps voor het vinden van de beste hiking en ski trails en ondersteuning tijdens je outdoor avontuur. Een greep uit het aanbod: Naturkartan (mijn favoriet), Komoot, WikiLoc, Lokalsinne, Min Karta, Topo GPS en Skidspår. Met de app iNaturalist kun je checken of er bijzondere dieren zijn waargenomen in het gebied waar jij bent.

Brandrisk Ute

Vooral tijdens de lente en de zomer helpt deze app je bij het checken van het brandrisico in bossen en andere natuurgebieden. Ook toont de app of er een brandverbod geldt waar je bent en krijg je advies over veilig stoken en grillen. Deze app is zeer aan te bevelen als je graag in de natuur bent.

Klart / YR / SMHI

Niets zo veranderlijk als het weer in Zweden. Qua weerapps is er een ontzettende variëteit aan voorkeuren, maar bovenstaande drie zijn over het algemeen de meestgebruikte. En dan spelen we een beetje vals, want YR is officieel Noors… maar wel heel goed! Zelf heb ik Klart op mijn telefoon staan, maar vaker ga ik gewoon naar buiten zonder te kijken omdat het weer toch in no time kan veranderen.

Aurora

Wie wil er nu niet het Noorderlicht zien? Dit natuurverschijnsel is magisch, maar niet altijd (goed) waarneembaar. Er zijn diverse apps die je hiervoor kunt gebruiken, maar de betrouwbaarheid wisselt. Ik heb zelf My Aurora Forecast en heb meldingen aanstaan, waardoor ik een seintje krijg als de kans heel groot is dat we het Noorderlicht te zien krijgen.

Handige apps in Zweden: Overig

Huis huren, verhuren of verkopen?

Een van de apps die de afgelopen maanden het meest geopend is op onze telefoons is Hemnet, ook wel de Zweedse versie van Funda. Een alternatief daarvoor is Booli. Woonruimte huren kan via apps als Samtrygg en Qasa.

Blocket

De Zweedse versie van Marktplaats. Maar let op: hier heb je of een Zweeds telefoonnummer, of BankID voor nodig.

BokaDirekt

BokaDirekt is een handige app voor het boeken van afspraken zoals de kapper of schoonheidsspecialiste. Je kunt hier terecht voor alles rondom schoonheid en welzijn. Ik vind de filtering niet heel denderend, waardoor het af en toe lastig zoekt, maar het boekingssysteem is heel fijn. 

Mecenat (voor studenten)

Met Mecenat kunnen studenten een digitale studentenkaart aanmaken, waarmee ze studentenkorting kunnen krijgen in diverse winkels. De app geeft ook updates over winkels en dienstverleners die kortingen voor studenten aanbieden.

Let op: enkele van deze apps zijn alleen maar in de appstore te vinden als je telefoon op Zweden staat. In sommige gevallen kun je ze wel direct van de website downloaden.

Heb jij nog interessante toevoegingen aan dit overzicht, laat ze dan gerust achter als reactie onder dit bericht.

Delen:

1 Reactie

  1. Peter de Bue
    15 maart 2024 / 15 maart 2024

    Leuk hoor zo’n lijstje met apps.

    Zijn er ook specifieke zweedse contact advertentie apps, dus niet Tinder maar meer serieuze apps?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder