Betalen in Zweden: zo werkt dat precies

Wie voor het eerst naar een land gaat met een andere valuta dan de Euro, zal zich misschien afvragen hoe het precies werkt. Een vraag die ik dan ook veel krijg is: hoe werkt het met betalen in Zweden? En heb je cash geld nodig in Zweden? In dit artikel zet ik handige informatie voor je op een rijtje.

De Zweedse Kroon is het betaalmiddel in Zweden

Hoewel Zweden al sinds 1995 lid is van de Europese Unie, kun je er niet met de Euro betalen. In 2003 sprak de bevolking zich in een referendum uit tégen de komst van de Euro en daarom is de Zweedse Kroon (SEK) nog altijd het officiële betaalmiddel in Zweden.

Eén Kroon is gelijk aan 100 öre (zoals één Euro gelijk staat aan 100 cent). Bankbiljetten zijn in omloop in de waarden 20, 50, 100, 200, 500 en 1.000 Kronen. Er zijn muntjes verkrijgbaar in 1, 2, 5 en 10 kronen. Op de munten is het Zweedse staatshoofd afgebeeld, maar op het briefgeld staan personen die zich op een “positieve en culturele manier onderscheiden hebben in de 20e eeuw”. Denk aan schrijfster Astrid Lindgren, zanger Evert Taube en actrice Greta Garbo.

Wisselkoers Euro – SEK

De Zweedse Kroon staat op dit moment (juni 2023) heel zwak, mede door de inflatie. Op 7 juni 2023 is dit de wisselkoers: 100 Kronen = €8,58. Let op: dit is natuurlijk voortdurend aan verandering onderhevig. Bekijk de meest recente wisselkoers via Google of je bank.

Mede door bovenstaande groeit de steun voor de invoering van de Euro stilletjes aan, maar de meerderheid van de Zweedse bevolking is nog altijd tegen. De zwakke Kroon zorgt er trouwens voor dat Zweden financieel behoorlijk interessant is als Nederlandse of Belgische toerist. Je krijgt immers veel Kronen voor je Euro!

Meer praktische informatie over Zweden? Bekijk hier meer artikelen.

Kun je in Zweden contant betalen?

Zweden contantvrije samenleving

De afgelopen jaren zijn steeds meer musea, restaurants en winkels contantvrij geworden. Wil je een ticket kopen voor het openbaar vervoer? Dat lukt niet meer met cash geld. En wil je een souvenir mee naar huis nemen? Houd er dan rekening mee dat betalen met cash geld geweigerd kan worden.

De mogelijkheden om te betalen met cash geld nemen in rap tempo af en Zweden wordt dan ook gezien als een van de meest contantvrije samenlevingen ter wereld. Je kunt vaak alleen nog met bankpas of mobiele telefoon (Apple Pay of Samsung Wallet / Pay) betalen. In veel gevallen hangt er dan een briefje/sticker bij de deur (of bij de kassa) met de tekst ‘kontantfri’ of ‘cashless’ erop.

Let op: ook veel campings zijn tegenwoordig contantvrij.

Dat betekent niet dat je nergens meer met contant geld kunt betalen en het kan zeker nog in sommige winkels, maar het komt wel minder vaak voor. De laatste keer dat ik ergens met cash betaald heb, is in 2020 geweest toen we in Torsby het Finnskogscentrum en Finngårdar bezochten en daar iemand zelfgebakken wafels verkocht. Ook komt het nog wel eens voor dat je in landelijk gebied langs de weg kraampjes ziet staan waar mensen producten uit hun moestuin verkopen. Daar kun je dan op goed vertrouwen geld achterlaten en bijvoorbeeld groente meenemen. En wil je iets kopen bij een loppis (rommelmarkt)? Dan kan het ook handig zijn om contant geld bij je te dragen! 

Ik krijg wel eens de vraag of men er goed aan doet om in Nederland alvast wat Zweedse Kronen te bestellen bij de bank. Naar mijn idee is dit niet nodig; als je echt nood hebt aan contant geld dan is een pinautomaat (ook in Zweden) nooit ver weg. Maar eerlijk is eerlijk: in de afgelopen vijf jaar heb ik denk ik twee keer ergens met contant geld betaald. Dat is te overzien, lijkt me.

Meer praktische informatie: Supermarkten in Zweden

Betalen met de pinpas in Zweden

Minder betalen met contant geld betekent ook dat je meer met je pinpas betaalt. In mijn ervaring wordt de Maestro bankpas (die overigens gaat verdwijnen) vrijwel overal geaccepteerd. Afhankelijk van je bank zijn hier wel transactiekosten aan verbonden. Bij veel banken ligt dat percentage op dit moment rond de 1,4% per betaling, maar check dat vooral bij je eigen bank. Kies bij je pinbetaling altijd voor betalen in lokale valuta, dan kom je onder aan de streep het meest gunstig uit.

Een enkele keer komt het voor dat de Maestro pas / debitkaart niet goed werkt. Gebruik in dat geval je creditcard. Creditcards worden vrijwel overal in Zweden geaccepteerd, ook in de supermarkt. Je creditcard is ook eenvoudig te koppelen aan parkeerapps zoals EasyPark en Parkering Göteborg (dat zijn toevallig de twee apps die ik gebruik), want ja: ook parkeren gebeurt cashless.

Swish: een populair betaalmiddel

Een populair betaalmiddel in Zweden is Swish. Dit is een betaalmethode die in 2012 gelanceerd werd door de grote banken in Zweden, in samenwerking met de Centrale bank. Swish is een app, waarmee je met je telefoonnummer betaalt. Dit kunnen betalingen zijn tussen particulieren onderling, maar vaak ook tussen particulier en onderneming. Op het moment dat je een betaling doet, zie je meteen de naam van de persoon aan wie je de betaling doet. Zo weet je precies dat die persoon is wie men zegt te zijn.

Helaas kun je als toerist niet betalen met Swish. Om de app te kunnen gebruiken heb je een Zweedse bankrekening en BankID nodig. Om een BankID te krijgen heb je een persoonsnummer nodig en moet je dus ingeschreven staan (of zijn geweest) in Zweden.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder