5 tips voor een bezoek aan Ålesund

5 tips voor een bezoek aan Ålesund

Het is augustus 2020 als we enkele weken in Zuid-West Noorwegen doorbrengen. We zijn al vaker in Noorwegen geweest, maar dit bezoek is een heerlijke mix van (populaire) natuurgebieden en leuke stadjes. Een van die steden is Ålesund (spreek uit: Ohlesuund). Deze karakteristieke havenstad herbergt boordevol fascinerende architectuur en geschiedenis in een spectaculaire natuurlijke omgeving.

De stad Ålesund is gevestigd in het Sunnmøre gebied, in de provincie Møre og Romsdal. Het wordt ook wel gezien als de toegang tot het Geirangerfjord. De stad ligt op zo’n 230 km ten noordoosten van Bergen, maar anders dan Bergen was Ålesund géén Hanzestad. In 1848 verkrijgt Ålesund stadsrechten en daarna gaat het hard met de bevolkingsgroei. In de jaren die volgden groeide de stad uit tot een van de grootste visserhavens van Noorwegen, onder meer door de aanwezigheid van kabeljauw en stokvis. Anno 2023 heeft de stad ca. 67.000 inwoners.

Meer lezen over de Noorse stad Bergen? Bekijk dan dit artikel!

Hurtigruten komt aan in Alesund
Englandsfarten

Ålesund is een van de havens waar de beroemde cruiseschepen van Hurtigruten aanleggen. Tijdens de zomermaanden worden er vanuit hier excursies gemaakt naar het Geirangerfjord. Er is echter genoeg te doen in en rond de stad om je enkele dagen te vermaken, of dat nu tijdens een rondreis of een citytrip is. Hier zijn vijf tips voor een bezoek aan Ålesund.

Ontdek het sprookjesachtige Norangsdalen in West-Noorwegen

Uitzicht vanaf de Hellebroa

1. Bekijk de bijzondere architectuur tijdens een stadswandeling

Wie een reis maakt door Noorwegen, verwacht misschien vooral houten huizen of boerderijen met gras op het dak. Maar Ålesund staat juist bekend om prachtige Jugendstil architectuur. Dat is heel bijzonder, maar kent een verdrietige oorzaak.

In Noorwegen werden (en worden) de meeste huizen van hout gebouwd, maar dat brengt natuurlijk risico’s met zich mee. In 1904 zorgde een omgevallen petroleumlamp voor een woningbrand, die verder oplaaide door een zuidwesterstorm. De brand duurde maar liefst 16 uur en verwoestte bijna de volledige binnenstad. Het is een wonder, maar slechts één persoon kwam om het leven. Wel raakten vele duizenden mensen in een klap dakloos.

Van heinde en verre kwam hulp om de stad weer op te bouwen. De Duitse keizer Wilhelm II stuurde meteen schepen met levensmiddelen én zorgde ervoor dat vele bouwvakkers en architecten naar Ålesund kwamen. Hieronder bevonden zich ook jonge Noren die in het buitenland gestudeerd hadden en sterk beïnvloed waren door de Jugendstil, een kunststroming die op dat moment populair was. Deze bouwstijl maakte Ålesund beroemd, omdat het zo anders was dan in de rest van Noorwegen. Het werd daardoor een grote trekpleister in Noorwegen.

Jugendstil center in Ålesund - sommarmorgon.com

Meer weten over deze bouwstijl? Loop dan binnen bij het Jugendstilcentrum, gevestigd in het voormalig Apotheekgebouw uit 1907. Dit is een museum en het nationale Art Nouveau centrum ineen. Een ander interessant museum is het naastgelegen KUBE, een kunstmuseum gevestigd in het voormalige kantoorgebouw van Norges Bank (uit 1906) in het centrum van de stad.

Maak een stadswandeling om de prachtige gebouwen te bekijken, struin door de slingerende straatjes, bekijk de haven en geniet van een hapje en een drankje. Bij de Tourist Info kun je terecht voor een gratis stadsplattegrond, of voor een betaalde uitgebreide wandelroute met veel uitleg over de gebouwen. Tipje: wij aten heerlijk bij Bro Kystgastronomi.

Beklim 418 treden naar het Aksla-uitkijkpunt

2. Beklim 418 treden naar het Aksla-uitkijkpunt

Midden in Ålesund vind je het stadspark met het Aksla-uitkijkpunt. Beklim de 418 treden van de trap Fjellstua voor een fantastisch uitzicht over de stad en de zee, met rotsachtige eilandjes voor de kust. Ook kijk je vanuit hier uit over de Sunnmøre bergen. Dit is een ideale plek om te genieten van prachtige zonsondergangen. Vergeet niet om een paar foto’s te maken!

Mocht je twijfelen over het nemen van de trap, dan is er als alternatief een bus die je omhoog brengt. Maar voor wie wel de trap neemt: er zijn talloze bankjes onderweg om even uit te rusten als dat nodig is. Wij bezochten Ålesund op de dag na onze fantastische hike naar de top van Saksa en ik had flinke spierpijn. Mijn benen waren zo stram dat ik onderweg naar beneden werd ingehaald door een ouder echtpaar, haha!

Lees meer: Wandel naar de top van Saksa in de Sunnmøre Alpen in Noorwegen

3. Atlanterhavsparken: de wonderen van de Noorse onderwaterwereld

Ben je met kinderen op reis door Noorwegen? Bezoek dan zeker Atlanterhavsparken, een van de grootste zoutwateraquaria van Europa! Hier ontdek je de wonderen van de Noorse onderwaterwereld. Je maakt kennis met diverse dieren (pinguïns, zeehonden, otters en een breed scala aan vissoorten). Mis de spectaculaire duikshows niet, waar duikers de interactie aangaan met haaien en andere zeedieren. Ook is er een informatief deel over de zalm industrie in Noorwegen. Informatie is beschikbaar in Noors en Engels. Het museum ligt wat verder weg van het oude centrum en is bereikbaar per bus.

4. Ålesund Museum

Een ander museum dat zeker de moeite waard is, is het Ålesund Museum. Een bezoek aan dit museum biedt inzicht in de maritieme tradities van de stad, haar visserijgeschiedenis en de betekenis van de Atlantische Oceaan voor deze regio. Daarnaast vind je er exposities over de Vikingcultuur en lokale kunstenaars. Een must-see voor geschiedenisliefhebbers en culturele ontdekkingsreizigers.

Geiranger Fjord bij Noorwegen - sommarmorgon.com

5. Rondvaart door het Hjørundfjord of het Geirangerfjord

Technisch gezien liggen deze twee fjorden niet in de stad, maar als je toch in Ålesund bent is het ontdekken van de prachtige natuur eromheen zeker een must. Het Hjørundfjord is een prachtig fjord dat niet super bekend of toeristisch is. Er liggen prachtige wandelroutes en autoroutes in dit gebied, dat prachtig groen is en veel kleine dorpjes bevat. Ook het Geirangerfjord is een aanrader om te bezoeken. Dit fjord staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een rondvaart door dit fjord brengt je langs indrukwekkende watervallen zoals de Zeven zusters.

Meer lezen over Geiranger? Lees dit artikel over de route tussen Geiranger en Trollstigen

Prachtig uitzicht over Ålesund

Andere tips: het Sunnmøre Museum, een openluchtmuseum met meer dan 55 oude gebouwen in een prachtig natuurpark, diverse (Viking)boten en een middeleeuwenmuseum. Ook kajakken door Brosundet, het kanaal dat de twee delen van de stad verbindt, schijnt erg tof te zijn. Houd je van lekker winkelen? Ook dat kan hier meer dan prima! Let op: op zondag zijn de meeste winkels gesloten, zoals het geval was tijdens ons bezoek. Horeca is wel geopend.

Ben je enthousiast geworden en wil je graag een rondreis maken door Noorwegen? Bereid je dan goed voor!

Wil je graag mee met een georganiseerde rondreis? Kijk dan eens bij een van de volgende aanbieders:

Misschien vind je dit ook handig:

 

Dit artikel bevat affiliate links. Doe je via een van deze links een aankoop, dan ontvang ik mogelijk een kleine commissie, zonder dat dit jou extra geld kost. Zo steun je mij in het maken van deze site!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder