De Geiranger – Trollstigen route: een van de mooiste autoroutes van Noorwegen

De Geiranger - Trollstigen route- een van de mooiste autoroutes van Noorwegen - sommarmorgon.com

Stel je eens voor dat je over een weg rijdt met een geweldig uitzicht over bergen, watervallen, gletsjers en fjorden. Bij een uitzichtpunt parkeer je je auto heb je alle tijd om al het moois in je op te nemen. Het natuurschoon zo mooi dat het bijna overweldigend is. Het kan, want Noorwegen heeft maar liefst 18 van zulke wegen geselecteerd als Nationaal Toeristische Route. Ze komen langs de belangrijkste natuurlijke hoogtepunten van Noorwegen. De Geiranger – Trollstigen route is misschien wel een van de mooiste autoroutes van Noorwegen. In dit artikel vertel ik je wat je hier zoal kunt zien en waarom het écht de moeite waard is om (een stuk van) deze route te rijden!

Meer info over de Geiranger – Trollstigen route

De totale Geiranger – Trollstigen route loopt over de Fv63 (De Noorse provinciale weg 63) en is in totaal bijna 140 kilometer lang. De gehele route loopt van Åndalsnes tot iets ten zuiden van Geiranger en is door de eeuwen heen gevormd tot wat het nu is. Goed om te weten: tijdens het winterseizoen zijn delen van de weg afgesloten vanwege gladheid en sneeuw:

  • Trollstigen is doorgaans gesloten tussen oktober en mei
  • Het traject Langvatnet-Geiranger is in principe gesloten tussen november en mei

Echter: vanwege grillig weer in de bergen komt het voor dat deze stukken van de route in het voorjaar ook ’s nachts worden afgesloten. Ook komt het voor dat de weg last-minute wordt gesloten bij slecht weer. Goed om voorafgaand aan je bezoek te checken dus! Je kunt de route ook fietsen, maar je hebt af en toe te maken met steile beklimmingen en afdalingen, dus dat zal een pittig tochtje zijn.

Wij verbleven tijdens ons bezoek in Stranda, dus ongeveer halverwege deze route. Dat betekent dat wij deze in twee delen hebben afgelegd: eenmaal gingen we linksaf en eenmaal gingen we rechtsaf. Ik begreep van een lezer dat het voor campers handig is om te weten in welke tijd wij ergens zijn geweest, dus bij deze: wij bezochten dit gebied in augustus 2020.

Eisdal – Linge veerpont 

Ongeveer halverwege de route, van Eidsdal tot Linge, wordt de autoweg onderbroken door het water van het Norddalsfjord. Hier kun je oversteken met een veerboot. Deze boottocht vertrekt iedere 20 minuten en duurt ca. 15 minuten. De prijs voor de overtocht hangt af van de grootte van je voertuig en begint bij 78 NOK (€7,50 – lopend of fietser is goedkoper). Zo’n overtochtje maakt het natuurlijk extra speciaal om hier te rijden!

Ontdek meer: Wandelen naar de top van Saksa in de Sunnmøre Alpen in Noorwegen

Geiranger Fjord bij Noorwegen - sommarmorgon.com

Geirangerfjord en het dorp Geiranger

Het Geirangerfjord en het gebied er omheen, is een van de meest populaire toeristische bestemmingen in Noorwegen. Niet gek, want het staat bekend als een van de mooiste fjorden van Noorwegen.. dus hier wil je zeker naartoe. Sinds 2005 staat het op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het wordt beschouwd als een van de meest schilderachtige fjordengebieden ter wereld. Dit fjord van zo’n 15 kilometer lang is 700 meter diep. Perfect voor cruiseschepen dus, wat ook de populariteit verklaart.

Ontdek meer: Beklim de trappen van Flørli 4444 in West-Noorwegen: hiken met een twist!

Ørnesvingen viewpoint bij Geiranger - sommarmorgon.com

Ørnesvingen uitkijkpunt

Het dorpje Geiranger zelf is vrij klein: het heeft slechts 300 inwoners. Het is helemaal ingericht op de toeristen die hier in de zomer het fjord komen bewonderen. Je vindt hier diverse horeca en toeristenwinkeltjes, maar ook schattige houten (boot)huisjes. Absoluut leuk om even doorheen te wandelen. Rondom Geiranger zijn er diverse uitkijkpunten van waaruit je het Geirangerfjord goed ziet, zoals de Dalsnibbaberg.

Wij bezochten het Ørnesvingen viewpoint, dat aan de Fv63 ligt en dus makkelijk met de auto bereikbaar is. Hier is een mooi uitkijkplatform gemaakt, met informatieborden en een mooie waterval. Vanuit hier wandelden we nog een stukje door de natuur omhoog langs een waterval voor een beter uitzicht, maar daar konden we uiteindelijk niet verder. Wil je een echt waanzinnig uitzicht, dan schijnt de 3 uur durende hike vanuit Geiranger naar de oude bergboerderij Skageflå heel gaaf te zijn. Wij hebben dit niet gedaan omdat we vrij laat in de middag pas in Geiranger arriveerden.

Troll bij Geiranger - sommarmorgon.com

Veerboot Geiranger – Hellesylt door het Geirangerfjord

Wil je het Fjord echt goed bekijken, dan kun je dat misschien het beste doen vanaf het water. Wij kochten in Geiranger een one-way ticket voor een vaartocht met Fjord Tours. De boot vaart naar het dorpje Hellesylt aan het einde van het fjord en vertrekt tussen 1 mei en 31 oktober meerdere keren per dag. Varen in de omgekeerde richting kan ook: je kunt hier tickets boeken voor Hellesylt – Geiranger. De auto kon mee aan boord (let op: beperkt aantal autoplekken, dus wees op tijd!) en in ruim een uur vaarden we door het majestueuze fjord. Het is wel een prijzig grapje: voor 2 personen en 1 auto <6 meter betaalden we ca. €130.

Maar… ondanks de kosten vonden we dit boottochtje zeker de moeite waard! We zochten een plekje op het zonovergoten dek, maar eerlijk is eerlijk: we renden nog net niet van de ene kant van het dek naar de andere kant. Er is zoveel te zien! Terwijl je langs de berghellingen vaart, zie je een verscheidenheid aan watervallen. Kijk je omhoog, dan zie je kleine bergboerderijtjes.

The Seven Sisters waterfall Geiranger - sommarmorgon.com

Bekijk The Seven Sisters waterval tijdens de boottocht

Een van de meest beroemde watervallen aan deze route is de waterval The Seven Sisters. De waterval dankt zijn naam aan de zeven waterstromen die ca. 250 meter van de helling naar beneden stromen. Natuurlijk horen daar diverse legendes bij. Een van die legendes is dat de zeven zussen allen ongehuwd waren. De waterval aan de overkant was de vrijer die had geprobeerd alle zeven zussen het hof te maken. Een mooi verhaal! Vanuit de haven van Geiranger is deze te zien aan de rechterkant en hoewel mijn foto’s niet zo denderend zijn, kun jij dat vast beter!

Ontdek meer Noorwegen: De wandeling naar Preikestolen in Noorwegen – mijn tips en ervaringen

Trollstigen in Noorwegen - sommarmorgon.com

Trollstigen

Aan de andere kant van de Geiranger – Trollstigen route ligt natuurlijk Trollstigen, vlakbij het dorpje Åndalsnes. Trollstigen (‘De trollenladder’) is een iconische weg met maar liefst 11 haardspeldbochten. Het is niet een enorm lang stuk weg, maar deze klimt wel met een hellingsgraad van 9% naar 858 meter boven zeeniveau. Rondom de weg zijn hoge bergen met prachtige namen zoals Kongen (‘de Koning’), Dronningen (‘de Koningin’), Bispen (‘de Bisschop’) en Trollveggen (‘de Trollenmuur’).

De weg loopt langs de Stigfossen waterval af en je rijdt er zelfs een stukje overheen: hiervoor is de Stigfossbrua (Stigfoss brug) aangelegd. De weg is uitgehouwen in de berg en wordt ondersteund door stenen muren. Onderweg kom je langs verschillende uitzichtpunten waar je de auto (of fiets) even langs de kant kunt zetten. Ondanks dat het wellicht een kort stuk route is, is het behoorlijk indrukwekkend om hier te rijden.

Trollstigen Noorwegen homepage - sommarmorgon.com

Wanneer je vanuit Åndalsnes de Trollstigen beklimt, kom je bovenaan het prachtige Trollstigen platform tegen, dat gebouwd is van roodbruin staal en glas. Er zijn verschillende niveaus qua hoogte en vanuit hier kun je helemaal naar beneden kijken. Ik begreep dat het grootste uitkijkplatform ongeveer 200 meter boven de Trollstigen weg zweeft. Zo heb je een prachtig uitzicht over de weg die de steile berghelling op slingert.

Bij het platform is een bezoekerscentrum met cafe, een winkeltje en toiletten (hoewel die laatste niet echt schoon waren tijdens ons bezoek). Tijdens  ons bezoek werd er trouwens een vliegoefening gedaan met (volgens mij) legervliegtuigen. Het was echt magisch om die zo uit de diepte ineens tevoorschijn te zien komen.

Ontdek meer: Combineer de Flåmsbana met het fietsen van de Rallarvegen in Noorwegen

Verkeersbord van een trol bij Trollstigen - sommarmorgon.com

Al met al is Trollstigen zeker weten een bezoek waard! Nog een grappig dingetje: bij een trollenweg horen natuurlijk passende verkeersborden. Deze vind je aan het begin van Trollstigen. Daar moest natuurlijk even een fotootje van gemaakt worden, dat begrijp je. Helaas heb ik verder weinig foto’s gemaakt, vooral GoPro filmpjes van hoe we de berg op rijden.

Gudsbrandsjuvet - sommarmorgon.com

Gudsbrandsjuvet en andere uitkijkpunten

De Noorse weg Fv63 komt langs diverse (natuurlijke) hoogtepunten, waarvan we de twee grootste en bekendste nu besproken hebben. Maar er is nog veel meer te zien! In het dorp Åndalsnes (het startpunt van Trollstigen) is niet super veel te doen, maar wel kun je vanuit hier een 8-uur durende wandeling maken naar Rampestreken, een uitkijkpunt op 1320 meter hoogte.

Een andere must-visit is Gudbrandsjuvet kloof, op een halfuur rijden van Trollstigen (in de richting van Geiranger). Dit is een kloof met een ravijn van 25 meter hoog en slechts 5 meter breed. Hier kolkt de Valldøla-rivier doorheen, die in de loop der tijd grote kuilen en ingewikkelde formaties in de omringende rotsen heeft uitgehouwen. Mede daardoor is het een bezienswaardigheid die je niet mag missen. Er zijn (gedeeltelijk rolstoelvriendelijke) paden aangelegd boven de watermassa waardoor je goed kunt kijken. Ook is er een café dat geopend is in de zomermaanden.

Ontdek meer: Bezoek Viking Valley Njardarheimr – een vikingdorp in de Noorse Fjorden

de Geiranger van ons bezoek - Trollstigen route- conclusie - sommarmorgon.com

Conclusie

Je hebt mijn enthousiasme vast al tussen de regels door kunnen lezen, maar tot slot een korte conclusie. De omgeving waar je doorheen rijdt als je met de auto de Geiranger – Trollstigen route aflegt is werkelijk wonderschoon. Het is hier zo mooi, dat je na iedere bocht weer even je adem inhoudt. Het is bijna sprookjesachtig wat je te zien krijgt, dus sla dit zeker niet over. Je zult er geen spijt van krijgen, geloof me.

Handig voor je reis naar Noorwegen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder