Bezoek Viking Valley Njardarheimr – een vikingdorp in de Noorse Fjorden

Bezoek Viking Valley Njardarheimr – een vikingdorp in de Noorse Fjorden

Wilde jij altijd al eens een echt inkijkje krijgen in de vikingtijd? Misschien wel omdat je de serie Vikings gezien hebt? In het plaatsje Gudvangen, midden in het prachtige Noorse fjordenlandschap, ligt Viking Valley. Stap door de poort en maak een reis terug in de tijd naar het Vikingdorp Njardarheimr.

Een weergave van een dorp uit de Vikingtijd

Viking Valley Njardarheimr – een weergave van een dorp uit de Vikingtijd

Viking Valley is nog behoorlijk nieuw: in 2022 bestaat het Vikingdorp vijf jaar. Gedurende twintig jaar was het Noorse plaatsje Gudvangen iedere zomer het decor van een heuse Vikingmarkt. Specifiek op deze plek, omdat dit al in de Vikingtijd een belangrijke handelsplaats was. In 2016 werd gestart met de bouw van een permanente plek in Gudvangen en het eerste deel van Njardarheimr opende in mei 2017. Die naam betekent zoiets als ‘het huis gewijd aan de Noordelijke God Njord’.

Het is een weergave van hoe een dorp in het Vikingtijdperk geweest kan zijn. Dat betekent dat je kunt binnenkijken in verschillende huizen en werkplaatsen waar daadwerkelijk gewerkt wordt. Maar ook zijn er boten, wapens en gereedschappen te zien: zo ervaar je hoe de Vikingtijd zijn sporen heeft nagelaten. En dat alles op een prachtige plek: in het hart van de Noorse Nærøy-fjord die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat!

Ontdek meer: De Flåmsbana in Noorwegen: een indrukwekkende treinreis

Touwen knopen zoals de Vikingen deden - sommarmorgon.com

Geen openluchtmuseum met acteurs, maar échte Vikingen

Feitelijk is het dus een soort openluchtmuseum. Maar volgens de medewerkers mochten wij het niet zo noemen: hier wordt het Vikingleven écht geleefd. Het zijn geen verklede acteurs, maar échte Vikingen van alle leeftijden die het Vikingleven als levensstijl hebben. En dat kun je zelf ook ervaren in een van de rondleidingen (de ‘Viking Experience’), die zo’n 45 minuten duren. Tijdens een rondleiding door het dorp kun je praten met de Vikingen, misschien wat handwerken op traditionele wijze en werpen met bijlen of boogschieten.

Ontdek meer: Hiken met een twist: Beklim de trappen van Flørli 4444 in West-Noorwegen!

Vikingdorp in Noorwegen - sommarmorgon.com

Nog wat meer feitjes over dit Vikingdorp. Er zijn meer dan 20 gebouwen, die gebouwd zijn met de kennis die er nu is over hoe dat in de Vikingtijd ging. Alle gravures zijn gebaseerd op vondsten en bevindingen uit de Vikingtijd, maar met eigen ontwerp. Het ijzerwerk van hang- en sluitwerk is allemaal met de hand gemaakt door een smid met levenslange ervaring met het vak en bij de bouw van het dorp werden alleen materialen gebruikt die in het fjord te vinden zijn. Voorbeelden daarvan zijn turf en grind, zoals ook gebruikt in de oude Noorse staafkerken.

Speren en schilden in Njardarheimr - sommarmorgon.com

Leuk weetje dat ons verteld werd: In de serie Vikings zie je veel zwaarden en speren.  In het echt waren die echter veel kleiner en lichter dan in de serie, omdat ze daardoor veel beweeglijker waren en dus makkelijker om te vechten. Ook waren het juist ook de vrouwen die vaak (mee)vochten, terwijl we dat in de serie niet echt zien. 

Vikinghelmen in Njardarheimr - sommarmorgon.com

Ons bezoek aan Njardarheimr

Wij bezochten Viking Valley na ons bezoek aan Flåm, op de terugweg naar ons huisje. We reden er toevallig langs en we raakten nieuwsgierig. Helaas kwamen we net te laat om de start van de laatste rondleiding van de dag bij te wonen, maar we konden nog snel aanhaken voor een later deel van de tour. Om maar eerlijk te zijn: heel veel weet ik niet van de Vikingen en hun cultuur. Ik heb eerder met een schuin oog met Maurice meegekeken naar de serie Vikings en natuurlijk heb je wel wat algemene kennis, maar daar houdt het ook wel bij op. Verwacht van mij dus geen uitgebreide analyses over de waarheidsgetrouwheid van het dorp (sorry), maar nieuwsgierig was ik alleszins!

Leuk weetje dat ons verteld werd: In series en kostuums zie je vaak 2 hoorns op Vikinghelm bevestigd. In werkelijkheid gebeurde dat helemaal niet. Deze zijn voor het eerst verschenen tijdens een opera in de 19e eeuw en sindsdien denkt iedereen dat de Vikinghelmen er daadwerkelijk zo uitzagen. Niet dus!

Viking Valley is een nieuw en mooi opgezet openluchtmuseum - sommarmorgon.com

Positief verrast door de leuke activiteiten en de prachtige omgeving

Het dorp ziet er heel netjes en goed verzorgd uit. Ik was alleen al onder de indruk van de omgeving: hoe gaaf is het om die prachtige bergen rondom je te zien. Indrukwekkend. Tijdens de tour ga je 1000 jaar terug de tijd in terwijl je alles leert over de reizen van de Vikingen. Ondertussen hadden we een leuk gesprek met onze tourguide (het dorpshoofd) over de waarheidsgetrouwheid van de serie Vikings. Wat hij vertelde is dat er veel niet klopt aan de serie. Verschillende dingen die in de serie gepresenteerd worden, zoals bepaalde locaties (ten opzichte van elkaar), zijn in realiteit onmogelijk. Ook zijn er nog steeds onduidelijkheden over bepaalde zaken. Toch gaf hij aan het wel te waarderen dat de makers van de serie in ieder geval duidelijke keuzes hebben gemaakt in hun presentatie.

Ontdek Noorwegen: klik hier voor meer reisinspiratie!

Handboogschieten in Njardarheimr in Noorwegen - sommarmorgon.com

We zagen een Smid in actie, die op open vuur metalen pinnen aan het maken was. Ook werden er touwen geweven. Natuurlijk wilden we ook wel eens proberen om zelf te boogschieten. Wat bleek? Ik vond het lastiger dan gedacht, maar het is wel erg gaaf om te doen. En ja, zoals je ziet op de foto kon mijn houding nog wel wat beter, haha!

Schieten met pijl en boog in Njardarheimr

Al met al is het een behoorlijk interactief bezoek geweest, met volop leuke activiteiten (ook voor kinderen). Je hoeft er geen hele dag voor uit te trekken; ons bezoek duurde ongeveer 1,5 tot 2 uur. Vergeet niet voor vertrek even door de leuke giftshop te lopen, waar je veel unieke items vindt!

Bijzondere pilaren met illustraties in het vikingdorp- sommarmorgon.com

Viking Valley: Openingstijden en praktische informatie

Viking Valley ligt op ca. 20 kilometer van Flåm. Het adres: N-5747 Gudvangen
Parkeren kan recht voor de deur van het dorp.

Openingstijden Viking Valley:
Hoogseizoen (vanaf mei): dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur.
In april: dagelijks 10.30 tot 14.00 uur

Er worden rondleidingen gegeven in het Noors en Engels

Toegangsprijzen 2022: 
Volwassenen: NOK 205,- (ca. €21,00)
Kinderen 4 tot 15 jaar: NOK 98,- (ca. €10,50)
Kinderen tot 4 jaar mogen gratis naar binnen

1 Reactie

  1. 14 april 2022 / 14 april 2022

    Leuke plek. Ik zit al een paar maanden in het boek Lachend naar Walhalla en daarin kom je heel veel te weten over de Vikingen. Zeer interessant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder