Valborg in Zweden (in Lund)

Marshmallows roosteren tijdens Valborg - sommarmorgon.com

Op 30 april viert de Zweedse Koning Carl XVI Gustaf zijn verjaardag. Hoewel de Zweedse vlag daarom op extra veel plekken staat te wapperen, wordt deze datum nog iets anders gevierd. Deze ‘laatste van april’ staat Valborg in Zweden centraal. De nacht van het vreugdevuur! Wij namen een kijkje in Lund, waar het uitgebreid gevierd werd.

Valborg (een afkorting van Valborgsmässoafton, de Valborgnacht) is een traditioneel lentefeest dat gewoonlijk met de hele buurt gevierd wordt. Zodra de schemer invalt worden er vreugdevuren aangestoken. Er wordt gezongen, er worden vårtal (lentevoordrachten) uitgesproken en een klein drankje gedronken. De lente is begonnen, we laten de winter achter ons!

Lees meer: ontdek Skåne, de zuidelijkste regio van Zweden!

Valborg in Zweden - Lund - Sommarmorogn.com

De oorsprong van Valborg

Maar waar komt dit feest vandaan? Naar verluidt kwam het feest in de middeleeuwen vanuit Duitsland naar Zweden. Het feest is vernoemd naar de heilige St. Walburga. Zij werd op 1 mei heilig verklaard, waarmee haar naam verbonden werd aan de lentefeesten die gevierd werden in deze tijd. Valborg wordt dus ook wel Walpurgis genoemd. In vroeger tijden werd geloofd dat boze geesten en heksen gedurende deze nacht vrij spel hadden. Om hen weg te jagen werden grote vuren aangestoken.

Er is echter nog een andere betekenis aan de Valborg viering. De meeste Zweden vieren Valborg (ook wel Walpurgis genoemd) niet vanwege deze heilige, maar echt als lentefeest. Noem het de terugkeer van het licht, het begin van iets nieuws (beter weer) en het achterlaten van het oude (de winterkou), het begin van het groeiseizoen. Er is dus zowel een Christelijke als heidense betekenis aan dit feest.

1 mei is sinds 1939 een officiële feestdag, maar zoals zo vaak met feestdagen in Zweden is het de avond voorafgaand aan die feestdag die echt gevierd wordt. Valborg wordt dus ieder jaar op 30 april gevierd en je kunt het in heel Zweden vieren. In ieder dorp en elke stad is wel iets te doen. Prima manier ook om van je tuinafval af te komen, toch? ;-)

Picknicken in Stadsparken Lund - sommarmorgon.com

Valborg in Zweden: wij vierden mee in studentenstad Lund

Valborg wordt ook wel gezien als het (naderend) einde van het studiejaar en wordt groots gevierd in studentensteden als Uppsala en Lund. Wij namen een kijkje in Lund, waar jaarlijks een viering is in Stadsparken. In de middag draaiden er DJ’s in het park, terwijl overal groepjes mensen samenkwamen om met hapjes en drankjes neer te strijken op zelf meegebrachte kleedjes. Hier en daar ging een klein barbecuetje aan. En het zonnetje deed haar best om het geheel verder aan te kleden!

Meer Zweden? Bekijk hier mijn artikelen over de regio Göteborg!

Klubbkören in Lund - Sommarmorgon

Om 20.00 uur begon het officiële programma. Op het witte podium ‘Vita scenen’ genoten we van een zeer geslaagd concert van Klubbkören (Het Club koor), dat op aanstekelijke manier popliedjes in een Zweeds jasje gooide. Ik kan het liedje ‘Empire state of mind’ van Alicia Keys in elk geval niet meer horen zonder in gedachten ‘Malmöoooo!’ te horen in plaats van ‘New York!’, haha! Daarna hield de artistiek directeur van een theater een toespraak, waarin ze sprak over de veerkracht en flexibiliteit van de mens en de natuur. Leuk om te merken dat we dit verhaal, ondanks het Skånske accent, toch behoorlijk goed konden volgen.

Wij vierden Valborg in Lund - sommarmorgon.com

En toen werd er afgeteld en werd het vuur aangestoken. Iemand probeerde met een lange hengel marshmellows te roosteren in het vuur (zie bovenste foto), er werden veel foto’s gemaakt en er werd gedanst en gelachen.

Wij hielden het voor gezien rond 21.30 uur, maar toen was het nog heel gezellig in de stad. Er werd voldoende gedronken en de sfeer was uitbundig, dus Lund zal nog lang onrustig zijn gebleven.

Let op: zelf eens Valborg bijwonen of in Zweden op 30 april? Veel winkels zijn eerder gesloten vanwege Valborg. Houd daar rekening mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder