Trollfoss – Een mysterieuze trollenwaterval

Trollfoss Noorwegen

Soms tref je op reis hidden gems die, hoe klein misschien ook, je nog heel lang bijblijven. In zuidoost Noorwegen, vlakbij Svarstad (provincie Vestfold – een kleine twee uur rijden van Oslo) vind je zo’n pareltje: Trollfoss. Een klein stukje ongerepte natuur waar toerisme nog geen vat op heeft kunnen krijgen. Waar je naartoe kunt gaan zonder ook maar iemand tegen te komen. En wanneer je er bent je hopelijk beseft dat deze plek vooral in deze staat moet blijven en met respect behandeld dient te worden.

Trollfoss

Behalve wat foto’s kom je niet heel veel informatie tegen op internet over de Trollfoss (letterlijk: Trol Waterval). Vooraf kwamen wij één artikel tegen over de route waarin gewaarschuwd werd dat de wandeling naar de waterval niet zomaar een wandeling is, maar een vrij pittige aangelegenheid. Voor hiking liefhebbers als mijn vriend en mijzelf betekent dat maar een ding: avontuur. Bergschoenen aan en gaan!

De informatie die we vooraf wel hadden? Trollfoss is de hoogste waterval van de provincie Vestfold. Dat klinkt heel spannend, maar heeft meer te maken met het feit dat er in deze regio weinig (grote) watervallen te vinden zijn. Trollfoss is namelijk slechts 12 meter hoog, maar wordt omringd door rotswanden van 35 – 40 meter hoog. Waar de naam Trollfoss vandaan komt weet ik niet precies, maar Noorwegen is niet voor niets het land van de trollen natuurlijk. Laat vooral je eigen fantasie los op de oorsprong van de naam, haha! Wij bezochten het gebied op een bijzonder zonnige dag, maar ik kan me ook indenken dat de plek op een grauwere dag een hele andere lading krijgt – eentje die misschien goed past bij verhalen over eventuele trollen.

Trollfoss waterval wandeling

Hoe kom je er?

Wij reden vanuit Larvik de weg 40 richting Svarstad. Tussen de dorpjes Sverkholt and Styrvoll kom je een klein bordje ‘Trollfoss’ tegen. Daar ga je de weg af en slaat een zandweg in. Dit komt uiteindelijk uit op het erf van een – overigens erg vriendelijke – boer en dan rijd je door tot een slagboom. Daar moet je een kleine toelage betalen van NOK 60 (iets meer dan €6,-). Dit kan via de in Noorwegen veelgebruikte app VIPPS, of door een formuliertje in te vullen en later het bedrag over te maken. Wanneer je de slagboom door bent rijd je voor ongeveer 10-15 minuten omhoog de berg op met prachtig uitzicht over het dal. Langs de route staan enkele keren bordjes met daarop ‘Trollfoss’ en op een gegeven moment kom je bij een kleine parkeerplaats.

Bij die parkeerplaats is ook een bruggetje over de rivier, maar daar moet je niet zijn. Wandel in de plaats daarvan het grindpad op dat links van de parkeerplaats ligt. Na ongeveer 10 minuten zie je opnieuw een bordje dat je richting de waterval wijst. En dan begint langzaam het avontuur te komen. Je wandelt door een prachtig landschap – dat alleen al is absoluut de moeite waard om deze trip te ondernemen. Het ruikt er zo lekker en het is er heel mooi groen. Soms kom je wat steilere stukken tegen, maar op twee plekken hangen touwen om je daar voorbij te helpen. Ik las ook dat je hier ook herten of elanden tegen kunt komen, maar wij waren er midden op de dag en hebben geen dieren gezien.

Trollfoss waterval rotsenTrollfoss waterval rivier

Nadat je een hele tijd door het bos bent afgedaald kom je bij een splitsing. Rechts zagen wij een stukje van rivier Dalelva en wij besloten daarom rechtsaf te gaan. Wat volgde was een tocht door de rivier waarbij we stroomopwaarts van rots naar rots liepen (en later: sprongen). Het was zo mooi in deze omgeving dat we er enorm van genoten, maar toen we uitkwamen bij een klein watervalletje waar we niet bij konden (zie bovenstaande foto) waren we toch een klein beetje verbaasd: dit was niet wat we verwachtten. We aten onze lunch, genoten even van het uitzicht en besloten terug te lopen.

Aangekomen bij het punt waar wij rechtsaf geslagen waren, zagen we ineens een paadje linksaf gaan. Al heel vlug werd dit pad steeds steiler en moesten we wat halsbrekende toeren uithalen om daar goed doorheen te komen. Gelukkig hing er op het steilste stuk een touw langs het pad waaraan we ons konden vasthouden. Er liggen veel losliggende stenen op dit stuk dus ik zou willen aanraden goed op te letten en dit stuk niet te lopen als je weinig ervaring hebt met hiken. Houd genoeg afstand van elkaar: de stenen vallen daadwerkelijk naar beneden tijdens het lopen en het touw geeft wat ondersteuning maar is ook niet heel sterk. Beneden aangekomen bij de rivier moet je rechtsaf stroomopwaarts door de rivier van rots naar rots springen om bij Trollfoss te komen. Deze route bleek wel de juiste en wauw! Wat een prachtige plek bleek het!

En dan sta je daar: zonder andere mensen om je heen, tussen de hoge rotswanden, te kijken naar de waterval. Op dat moment voel je je zó klein. We zijn echt even op een rots gaan zitten om dit beeld in ons op te nemen. We hebben even getwijfeld om in het water te springen voor een verfrissende duik, maar omdat we geen handdoek bij ons hadden en een groot deel van de hike in de schaduw lag, kozen we ervoor dit niet te doen. Helaas! Dus als ik dan toch een tipje mag geven: neem die handdoek mee zodat je je kunt afdrogen, want skinny dipping (of gewoon zwemmen met badkleding aan) kan hier echt prima. Je zult hier niet snel iemand treffen! ;-)

Conclusie? De hike naar deze waterval is maar kort, 30 minuten, maar heel steil en vol met struiken, losliggende rotsen en hellinkjes waar je langs moet. Dat maakt het af en toe inderdaad spannend en ik kan mij zo voorstellen dat het niet voor iedereen weggelegd is. In de zomer kun je dus makkelijk van rots naar rots springen omdat het waterpeil dan wat lager is. In het voor- en najaar zal dit wat moeilijker zijn door het waterniveau en de sterkere stroming. Ik vond het de tocht in ieder geval meer dan waard, want eenmaal aangekomen bij de waterval ervaar je toch het gevoel dat je op een mysterieuze of magische plek bent gekomen. De Trollfoss hike zal nog lang in mijn herinnering blijven!

Bewaren voor later via Pinterest

Pinterest trollfoss

Delen:

9 Reacties

  1. 24 juli 2018 / 24 juli 2018

    Wauw, ziet er super mooi uit! Dat is toch wel een mooie beloning na een avontuurlijke hike ;-)

  2. 8 augustus 2018 / 8 augustus 2018

    Oh wauw. wat een toffe plek met gave foto’s zeg. Lijkt me genieten<3

  3. 5 maart 2019 / 5 maart 2019

    Wauw, wat een prachtige plaatjes! Ik denk dat het voor mij net een tikkie te avontuurlijk zou zijn, hoewel dat half uur nog wel meevalt en te overzien is. Maar wel echt supergaaf!

    • Amy - SommarmorgonNL
      Auteur
      5 maart 2019 / 5 maart 2019

      Qua tijd / afstand is het inderdaad goed te doen. Je hangt wel af en toe aan de lianen en moet je over steile hellinkjes en rotsen een weg banen. Dat is wat het spannend maakt, maar dat is het zeker waard!

  4. 19 maart 2019 / 19 maart 2019

    Wauw wauw wat gaaf. Wij wilde dit jaar gaan backpacken in Noorwegen. Helaas moe t ik dit even uitstellen, maar deze stond ook op de planning. Ben zo benieuwd hoe het erin het echt uitziet.

  5. Mandy
    25 juli 2019 / 25 juli 2019

    Oh wauw! Lijkt me een heerlijke plek om te ontdekken en rond te lopen. Ik ben dol op watervallen

  6. 25 juli 2019 / 25 juli 2019

    Lijkt dit mij toch een heerlijke plek. Ik hoop er een keer heen te kunnen.

  7. Birgit
    2 augustus 2019 / 2 augustus 2019

    Wij zijn na het lezen van je blog, er gisteren naartoe geweest. Wij waren erg blij met de aanwijzingen die in je blog stonden, anders waren we waarschijnlijk ook verkeerd gelopen. Het was best spannend op het steile stuk, ook omdat we twee kleine hondjes mee hadden die we moesten dragen op dit punt. Maar het resultaat was het zeker waard! Wat een prachtig stukje Noorwegen, een aanrader!

    • Amy - SommarmorgonNL
      Auteur
      3 augustus 2019 / 3 augustus 2019

      Hoi Birgit, wat leuk dat je een berichtje achterlaat om je ervaring te delen. Super dat jullie deze plek hebben bezocht! Het is inderdaad een prachtige plek. Fijn dat jullie dat ook zo ervaren hebben ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder