Stora Amundön: een avontuurlijke hike met uitzicht op zee

Stora Amundön- een avontuurlijke hike met uitzicht op zee

Ben je in Göteborg, dan is natuur nooit ver weg. De mooiste natuurgebieden liggen op een steenworp afstand van de stad, als ideale uitvalsbasis om even te ontspannen door het een fijne wandeling of fietstocht. Niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door! Wij maakten een wandeling op het eiland ‘Stora Amundön’, op zo’n 20 kilometer van de stad. Een zeer gevarieerde wandeling met veel groen, maar ook prachtig uitzicht op de zee!

een (vrij) nieuw natuurreservaat in de buurt van Göteborg - sommarmorgon.com

Stora Amundön: een (vrij) nieuw natuurreservaat

Stora Amundön en Lilla Amundön zijn twee eilanden in het district Askim, zo’n 20 kilometer ten zuiden van Göteborg centrum. Het kleinste eiland, Lilla Amundön, is in privébezit en ik heb begrepen dat hier wel eens activiteiten worden georganiseerd voor kinderen met een zeldzame ziekte. Stora Amundön is het grootste eiland van de twee en een populaire bestemming om te wandelen, zwemmen en vooral: snorkelen! Stora Amundön heeft een verbinding met het vasteland en is dus veel beter bereikbaar dan de vele kleinere eilanden in deze archipel.

Routekaart Stora Amundön - sommarmorgon.com

Al lange tijd trekt Stora Amundön bezoekers uit de stad, ondanks dat het niet altijd een toegankelijk of gastvrij gebied is geweest. Het eiland is lang bewoond geweest en werd in de 20e eeuw eigendom van een boer. In die tijd was het een beschermd (privé)gebied dat voornamelijk bedoeld was voor grazende dieren. Niet toegankelijk dus voor mensen, hoewel velen zich niet lieten tegenhouden en het gebied opzochten om te zwemmen en te zonnebaden. Ergens in de jaren ’60 / ’70 van de vorige eeuw kocht de gemeente Göteborg het gebied met de bedoeling er dan toch een officieel recreatiegebied van te maken voor de inwoners van de stad. In februari 2018 werd het dan eindelijk een gemeentelijk natuurreservaat, met niet alleen wandelpaden en baaien om te zwemmen (er is tevens een naaktstrand), maar ook een snorkelpad!

Badhuisjes op Amundö - sommarmorgon.com

Natuur en historie op het eiland

Amundön heeft, ondanks dat het een relatief klein eiland is, een ontzettend diverse natuur. Aan de westkust van het eiland heb je kale kliffen die door de zee zijn uitgesneden, met kiezelstenen gevulde kloven en natuurlijk een prachtig uitzicht op het blauwe water. Aan de oostkant van het eiland vind je veel heide, aangeplante sparren, loofbomen en weilanden die vroeger als landbouwgrond werden gebruikt maar nu langzaam veranderen in heidegebied.

Op twee plekken op het eiland zijn steenhopen gevonden, die waarschijnlijk stammen uit de periode vanaf de jaren 1500 voor Christus. Deze steenmannetjes zijn typische kustbegraafvormen en komen veel voor aan de westkust maar ook aan de oostkust van Zweden. Helaas zijn ze min of meer verwoest, waarschijnlijk door de vele bezoekers. Ook is er op het oostelijke deel van het eiland losgeslagen vuursteen gevonden, zowel schaafsel als bewerkte scherven. Een eiland met historie dus!

Op avontuur door Zweden: Natuurreservaat Kullaberg is de droom van iedere outdoor liefhebber

In West-Zweden is het heerlijk wandelen, het hele jaar door - sommarmorgon.com

Wandelen op Stora Amundön: veel rotsen en water

Het eiland is niet heel groot, onze wandeling was in totaal 5,5 kilometer lang. Op een groot deel van de route bevinden zich aangelegde paden, maar niet overal. Er zijn namelijk ook veel natuurpaden (Zweeds: ‘naturstig’), die wat minder toegankelijk zijn (maar wel avontuurlijk!). In de basis loop je een rondje over het eiland, maar door de natuurpaden kun je zelf de lengte én moeilijkheidsgraad van je route bepalen. Wij willen zoveel mogelijk natuurpad bewandelen, weg van de gebaande paden.

Waarschuwingsborden bescherming zeegras snorkelen West-Zweden - sommarmorgon.com

We lopen meteen een stuk bos in, met her en der wat keien. Al snel komen we bij het water, waar families bij de rotsen zelf meegebrachte barbecues hebben aangestoken. Een echt Zweeds gebruik, zo’n wandeling combineren met het grillen van een worstje. Verderop het eiland zijn ook aangewezen vuurplaatsjes trouwens. We kijken even rond en ontdekken dat deze eerste stop de aangewezen snorkelplaats is. Het is een onderwater pad langs een 200 meter lang touw. Wel wordt er met een bord gevraagd om zeer voorzichtig te zijn met de verschillende zeegrassen die hier groeien.

Meer avontuur: wandelen door Söderåsens Nationalpark in Skåne (Zuid-Zweden)

Natuurreservaat Amundön is vrij rotsachtig - sommarmorgon.com

Springen van de ene rots naar de andere

Ondanks de kou begint het zonnetje heerlijk te schijnen als wij van de ene rots naar de andere springen. Na een uurtje wandelen besluiten we tegen een rots aan, uit de wind maar in de zon, even te stoppen voor fika: thee met iets lekkers. Heerlijk genieten zo!

Het is heerlijk toeven op Stora Amundön - sommarmorgon.com

Vanaf de baai ‘Drottningsviken’ – aan de zuidwest kant van het eiland – wordt onze route steeds avontuurlijker, omdat het pad dat we volgden soms splitste in verschillende alternatieve paden. Soms loste het pad zichzelf ineens op te midden van de rotsen.  Op een (relatief) klein eiland is het lastig om te verdwalen, maar toch moeten we behoorlijk ons best doen om de route te vinden. En zo blijken we in het meest zuidwestelijke stuk van het eiland ineens een rondje te hebben gelopen en terug te zijn op een plek waar we een halfuur eerder ook waren. Dat betekende extra (kilo)meters om te komen waar we heen wilden. Dit deel van het eiland is heuvelachtig en gaat over kliffen, met een fantastisch uitzicht, dus zo erg is dat niet!

Zonsondergang bij Kungsviken - sommarmorgon.com

Uiteindelijk komen we bij de baai Kungsviken. De zon begint langzaam onder te gaan, dus hier nemen we plek op een rots hoog boven het water. Kijkend, naar de prachtige luchten, het laatste beetje zon in ons opnemen. En dan is het tijd om met een voldaan gevoel terug te gaan naar de auto.

Stora Amundön: Hoe kom je er?

Stora Amundön is ongeveer een halfuurtje met de auto vanaf Göteborg centrum. Het is in 50 minuten ook te fietsen, via goed aangelegde fietspaden. Er is een parkeerplaats, waar betaald parkeren geldt in het hoogseizoen.

Je kunt ook met het Openbaar vervoer, maar vanuit Göteborg centrum zul je dan wel een keer moeten overstappen. Er is een bushalte op 3 minuten wandelen van de parkeerplaats. Check de actuele vertrektijden en busroutes via de Västtrafiken app.

Meer informatie: Zo werkt het Openbaar vervoer in (de omgeving van) Göteborg

3 Reacties

  1. 10 januari 2022 / 10 januari 2022

    Mooi! (Mag je er ook met de hond wandelen? Ik neem graag mijn hond mee op vakantie, maar dan moeten er wel opties zijn om ergens met hem heen te gaan!) Zo heerlijk helder weer en de natuur is prachtig!

    • Amy - SommarmorgonNL
      Auteur
      10 januari 2022 / 10 januari 2022

      De hond mag zeker mee, maar ik begreep dat deze aangelijnd moet zijn tussen 1 maart en 20 augustus. In Zweden zijn er talloze mogelijkheden om lekker met de hond te wandelen, dus dat zou moeten passen haha :)

  2. 10 januari 2022 / 10 januari 2022

    Wauw, dat ziet er geweldig uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder