Zo vier je kerst in Göteborg

Zo vier je kerst in Göteborg - kerstkoren in boten - sommarmorgon.com

Denk jij bij sfeervolle kerstverlichting, kerstmarkten en een uitbundige kerstsfeer meteen aan Zweden? Niet? Think twice! Want de Zweden zijn héél goed in het creëren van een unieke sfeer in de kerstperiode. De stad Göteborg is in het bijzonder een geweldige kerststad. Sterker nog: zij noemen zich al enkele jaren op rij dé kerststad (‘Julstaden’) van Zweden. En niet geheel onterecht, met haar duizenden lichtjes, gezellige marktjes, ijsbaan, betoverende koren en lekkernijen. Wat je kunt verwachten als je kerst in Göteborg gaat vieren? Dat zet ik voor je op een rij.

Rood hart bij Lejontrappan en NK etalages - Kerst in Göteborg - Sommarmorgon.comkopie

Het begin van de kerstperiode in Göteborg

Hoewel Kerst in tijden van Covid (restricties) natuurlijk iets ingetogener gevierd wordt dan gebruikelijk, is er alsnog een heleboel te doen. Het kerstgevoel barst ieder jaar ongeveer medio november echt los in Göteborg. In 2021 was de start van Göteborg Julstaden op 19 november. Vanaf dat moment ontsteken in de hele stad de kerstlichtjes en openen de deuren van het kerstspektakel in attractiepark Liseberg. Maar ook al daarvoor zagen we langzaam wat tekenen in de stad verschijnen. Zo staat er sinds een aantal jaar een groot, rood hart bij Lejontrappan (‘De Leeuwentrap’, Brunnsparken) en dat is een populaire trekpleister in de stad. Er staan zelfs rijen om een foto te kunnen maken! Maar dat is ook wel begrijpelijk toch, als je kijkt naar de beeldige achtergrond?

Clarion Post Hotel in Göteborg met Kerst - sommarmorgon.com

Enkele andere highlights in deze beginperiode zijn het ontsteken van de grote ‘stads’kerstboom op Gustav Adolfs Torg (tegenover Brunnsparken) en de opening van de kerstetalages van warenhuis NK. Dit warenhuis creëert ieder jaar de prachtigste etalages vol beweging en geluid, waar je echt eens langs moet lopen. In NK kun je trouwens ook Jultomten (de kerstman) ontmoeten. Wij hebben hem net gemist, maar of wij de doelgroep zijn? ;-) De laatste die ik hier wil noemen: met de start van Göteborg Julstaden gaan ook de lichtjes aan bij het Clarion Post hotel, vlakbij het station. Dit hotel krijgt met de kerstdagen een grote rode strik om en die is van veraf te zien.

Goed om te weten: In Zweden gaan kerstmarkten echt dicht op of na 23 december. Dus na de kerstdagen nog langs kraampjes struinen zit er niet in. De meeste kerstversiering in de stad blijft wel aan tot en met de eerste week van januari. 

Kerst in Liseberg - Sommarmorgon.com

Winter wonderland in attractiepark Liseberg

Attractiepark Liseberg verandert in de kerstperiode in een waar winter wonderland. Met een half miljoen bezoekers per jaar schijnt het ook een van de populairste, misschien ook wel grootste, kerstmarkten van Zweden te zijn. Als je eenmaal door de poorten van Liseberg stapt, waan je je direct in een sprookjeswereld vol miljoenen (!) lichtjes, sneeuw en prachtige decoraties.

Overigens kun je ook meer dan prima eten in het park. Mijn ervaring is dat The Green Room een goed, kwalitatief aanbod heeft. Meer lezen over Liseberg met kerst? Check dan onderstaand artikel!

Ontdek meer: Kerst vieren in attractiepark Liseberg

Kraampjes kerstmarkt Haga

Kerstshoppen in Haga

Kerst in Göteborg is niet compleet zonder een bezoek aan de wijk Haga. De 19e- eeuwse houten huizen in Haga vormen het fantastische decor van een romantische kerstbeleving. Tel daar uitbundige kerstverlichting bij op en het sprookje is compleet. Deze wijk staat bij menigeen op het lijstje om te bezoeken tijdens een trip naar Göteborg. En terecht, want het is ook mooi. Maar tegelijkertijd even mijn eerlijke mening: Haga is niet groot, dus je gaat hier geen hele dag kunnen besteden. Veel winkeltjes hier zijn over het algemeen duurder dan gemiddeld, dus ga vooral lekker even ergens wat drinken, struin wat rond en ga dan weer het centrum in.

Onze tip voor een drankje en een taartje: Jacobs café.

Kerstshoppen in Haga2

In de kerstperiode vind je aan Haga Nygata (de belangrijkste straat) traditionele kerstmarkten waar talloze kraampjes met allerlei lekkers wordt verkocht, maar ook mutsen, handschoenen, sokken en andere leuke (handgemaakte) hebbedingetjes. Vaak staan er ook bandjes of koortjes en dat maakt de sfeer natuurlijk compleet. Maar let op: het kan hier méga druk zijn tijdens kerstmarkten.

Traditioneel vinden de kerstmarkten hier plaats in de 3-4 weekenden voor kerst, op zaterdag van 10-16 uur en zondag 11-16 uur.

Ontdek meer: Julbord – een traditioneel Zweeds kerstbuffet

Kerstkoren in Göteborg

Kerstkoren in de stad (vanaf het water)

Een van mijn persoonlijke hoogtepunten: de vele kerstkoren in de stad. Eerdere jaren was de zingende kerstboom een vast onderdeel van de kerst in Göteborg, maar inmiddels is deze al tweemaal gecanceld (door covid?). Maar Göteborg is een stad met veel water, dus waarom zou je daar geen gebruik van maken?

Wat er dus ter vervanging is gekomen, zijn de varende kerstkoren. In de twee weken voor kerst varen diverse koren op paddan boten (smalle, platte boten) door het kanaal van Göteborg, terwijl ze kerstliederen zingen. Prachtig om naar te luisteren, ik vond dit echt heel bijzonder!

Woensdag- en vrijdagavond tussen 18.00- 19.30 en zaterdag en zondag 16.00-17.30 uur.

Ook heel tof: het podium op Kungstorget waar talloze gratis concerten gegeven worden. Hier hoor je jong talent en bekende en minder bekende artiesten en koren. Er staan wat kraampjes omheen om warme chocolademelk en gebrande nootjes te halen en vooral: kerstbomen. Heel. veel. kerstbomen. En wat een lekker sfeertje! Jong en oud staan hier te luisteren en wat mee te zingen en dansen. Zo gezellig.

Leuk om te weten: In Zweden wordt gemiddeld later dan in Nederland de kerstboom in huis gehaald. In de paar dagen voor Kerstmis zie je nog volop mensen lopen met kerstbomen. En de kerstperiode eindigt pas echt rond 13 januari met de feestdag Knutsdagen! Dan gaat de Kerstboom echt het huis uit.

Kerstmarkt in Nordstan

Kerst in Göteborg: kerstmarkten!

Als je ergens goed kunt shoppen is het wel Göteborg (mijn portemonnee moet er nog van bekomen) en zeker in de kerstperiode. In en om de stad zijn ontzettend veel kerstmarkten te vinden in de aanloop naar kerst. Natuurlijk zijn er dan die in Haga en Liseberg, die ik al noemde. Maar daar blijft het niet bij. Het prachtige 17-eeuwse Kronhuset & Kronhusbodarna is een van oudste gebieden van Göteborg. En een van de mooiste, als je het mij vraagt. Hier is een grote kerstmarkt, die wij helaas gemist hebben. Er was wel een kerstmarkt / expositie van de studenten van de kunstacademie. Die overdekte ijsbaan is hier trouwens om de hoek, erg leuk om even te gaan kijken.

Een wat meer commerciële kerstmarkt is die in het overdekte shopping center Nordstan. Ik vond er een prachtige print van Göteborg, maar er kon bij dat kraampje helaas alleen met Swish betaald worden (een Zweedse, digitale betaalmethode vergelijkbaar met Tikkie) dus dat feest ging niet door. Wel leuk om even langs te lopen, als je toch al je andere kerstaankopen aan het doen bent.

Let op: op 24 december gaan winkels vroeg dicht en op 26 december begint de uitverkoop (Rea).

Zo vier je kerst in Göteborg

Maar ook buiten de stad zijn in de aanloop naar kerst veel leuke kerstmarkten te vinden. Wij kwamen er wel achter dat je de data hiervoor goed in de gaten moet houden, want deze zijn echt verspreid over de weken in de aanloop naar kerst.

Veelgenoemde tips voor kerstmarkten zijn die bij Slot Gunnebo House & Gardens en Tjolöholms Slott. Wij bezochten echter de ontzettend pittoreske plaats Bruket i Wiared (vlakbij Borås). Twee prachtige interieurwinkels met (handgemaakte) artikelen, een bakkerij en een cafe met de lekkerste taartjes. En buiten dus een kerstmarkt met hele snoezige kraampjes en aankleding. Een hele fijne en creatieve plek, de moeite waard om te bezoeken!

Meer zien van Bruket i Wiared? Check mijn Instagram voor meer foto’s

Kerst in Göteborg -een magische ervaring - sommarmorgon.com

Tot slot

Wellicht krijg je het al een beetje in de gaten: ik vond de kerstperiode in Göteborg echt magisch. Bij ons in de wijk (Eriksberg) gingen bewoners helemaal los met de kerstlichting, bijna alle balkons waren uitbundig versierd. En zodra je de stad inloopt is daar overal de combinatie van kerstversiering, lichtjes en mooi aangeklede etalages. Er is veel te doen, ook doordeweeks, en er hangt een heel fijn, feestelijk sfeertje. De Zweden zijn hier echt goed in. Dus mocht je voor je wensenlijstje een leuke stad zoeken om de kerstdagen door te brengen? Denk dan toch eens aan Göteborg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder