Groeten uit Göteborg deel 4: Een feestelijk (voorlopig) afscheid

Groeten uit Göteborg deel 4- Een feestelijk (voorlopig) afscheid

De afgelopen maanden plaatste ik af en toe een update over ons leven in Zweden. Zo probeerde ik je een inkijkje te geven in hoe wij het ervoeren om te verhuizen naar een land dat we al heel goed kenden, maar nu echt (deeltijd) thuis werd. In de vorige aflevering heb je kunnen lezen dat aan dit avontuur voorlopig een einde komt. Maar we gingen nog een keer terug, voor twee weken. En zo konden we onze tijd in Göteborg (voorlopig) heel feestelijk en positief afsluiten! Dit is de slotaflevering van Groeten uit Göteborg. 

Nee, natuurlijk was het niet leuk. De wetenschap dat dit verblijf in Göteborg voorlopig het laatste zou zijn. Dat we zouden teruggaan om al onze spullen in te pakken, het appartement te poetsen en de sleutel in te leveren. Maar laten we het vooral ook niet te zwaar maken: als je dan toch nog twee weken in Zweden bent in de kerstperiode, dan probeer je die tijd natuurlijk zo goed mogelijk te benutten. Dus dat deden we! En daar vertel ik je met alle liefde over.

Sneeuw in Eriksberg - sommarmorgon.com

Besneeuwd Göteborg

Bij aankomst in Göteborg ligt er sneeuw. Eriksberg is helemaal behangen met kerstlichtjes en dat geeft een ontzettend feestelijk gevoel. Ons wijkje ligt er zo gezellig bij en ik merk dat ik heel blij ben om weer hier terug te zijn.

De sneeuw vormt de perfecte setting voor een winterse wandeling in het Änggårsbergens natuurreservaat, ietsjes ten zuiden van het centrum van Göteborg centrum. Uiteraard komt daar nog een artikel over (stay tuned!).

Groeten uit Göteborg - Kerstlichtjes in Eriksberg - sommarmorgon.com

Ook tijdens ons laatste verblijf in Göteborg hebben we geen vakantie, we zijn gewoon aan het werk (ok, ik neem 1 dag vrij). Om nog iets van de flink smeltende sneeuw mee te krijgen, gaan we in de lunchpauzes lekker naar buiten. Maar ook als de sneeuw weg is loop ik graag nog even een rondje in de buurt, om te ontdekken welke versieringen onze buurtgenoten allemaal hebben opgehangen. En het kerstgevoel blijkt zeer aanwezig hier, alle balkonnetjes zijn zo uitbundig aangekleed!

Ontdek meer: Al mijn tips voor Göteborg verzameld op één plek!

Kerstshoppen in Haga2

De Zweedse kerstsfeer ervaren

Ik wilde héél graag de kerstperiode meemaken in Göteborg. Natuurlijk hadden we al ons bezoek aan ‘Kerst in Liseberg’ gehad eind november, maar er is nog veel meer te doen. Veel activiteiten blijken wel echt gepland te zijn in de eerste week dat we in Göteborg zijn. De week erna, in de laatste week voor Kerst, staat er veel minder op de planning en focussen mensen zich naar mijn idee vooral op de boodschappen en last-minute kerstcadeaus.

Bruket i Wiared - Groeten uit Göteborg - Sommarmorgon.com

We plannen onze avonden en vrije momenten goed vol met talloze activiteiten. Zo gaan we kijken en luisteren naar kerstkoren die over de grachten van de stad varen terwijl ze kerstliederen laten horen. We eten een typisch Zweeds kerstbuffet, bezoeken kerstmarkten en doen zelf wat (kerst)inkopen. Via Instagram kom ik een locatie in Borås tegen, genaamd Bruket i Wiared, waar een mooie kerstmarkt zou moeten zijn, dus daar rijden we heen. Helaas voor ons is die kerstmarkt al geweest, maar de locatie is op zichzelf toch nog zeer de moeite van het bezoeken waard!

Ontdek meer: Kerst in Göteborg: dit kun je zien en doen!

Kerstcadeautje chocolade - sommarmorgon.com

Groeten uit Göteborg…. en Borås

Anders dan de vorige keren, werken Maurice en ik dit keer allebei vanuit ons kleine appartementje (hij is weer lekker aan het werk bij zijn voormalige werkgever). Dat blijkt niet heel handig, zeker niet omdat we allebei nogal veel telefoontjes voeren op een dag. Dan zit je elkaar nog wel eens in de weg. Daarom werk ik ook vanaf het kantoor van onze zusterorganisatie in de stad Borås, waar ik al eerder ben geweest. De vorige keer zat ik bijna twee uur in de bus om daar te komen, maar nu hebben we mijn auto bij ons en rijd ik er in een uurtje naartoe.

Göteborg ligt aan het water, Borås is verder landinwaarts. Het is grappig om te ervaren wat dit doet voor het weer. Hoe verder ik verwijderd raak van Göteborg, hoe slechter het weer en de wegen worden. Het sneeuwt en dat doet het de hele dag. Maar rijd ik ’s avonds weer naar Göteborg terug, dan is daar niets aan de hand. Ik laat de collega’s dit keer kennismaken met kruidnoten en stroopwafels, maar ontvang zelf ook een kerstpresentje. Een leuke verrassing!

Hot chocolate na een wandeling - sommarmorgon.com

De laatste dagen

Tja, en dan die laatste dagen. Er wordt nog wat geshopt, want mijn winterjas gaat kapot en dat is niet handig met deze temperaturen. Ook koop ik een nieuwe wandelbroek, maar die blijkt (achteraf) toch net een maatje te groot te zijn. We wandelen een prachtige route in de buurt van Trollhättan en drinken ter afsluiting een drankje bij Strandgatans Bistro, aan het water. Ook deze wandelroute ga ik nog met je delen, trouwens. Met de wetenschap dat in Nederland de sportscholen dicht zijn / gaan, besluit ik hier nog extra vaak te gaan sporten. We eten nog een keertje buiten de deur, slaan wat boodschappen in voor thuis.. en dan kan de grote schoonmaak beginnen. Mijn thuiswerk kantoortje wordt afgebroken, de spullen ingepakt.

reizen met Stena Line - sommarmorgon.com

Goodbye home (for now)

En dan is het tijd voor een inspectie en sleuteloverdracht. We stappen de auto in en rijden naar de andere kant van de rivier. Een groot deel van onze terugreis zal verlopen met de Stena Line, de boot die we al die maanden praktisch voor de deur zagen liggen. Toch geinig, dat we hem steeds voorbij zagen varen, en er nu zelf inchecken. We boekten de route naar Kiel, zodat we de volgende ochtend nog maar een paar uurtjes naar huis hoeven rijden.

Na het inchecken in onze hut lopen we snel naar het buitendek: nog even kijken naar die rode kraan, die symbool was voor ons huisje. Dan mogen we aan tafel: we mogen voor de tweede keer deze kerst genieten van een Julbord! De kwaliteit van het eten is zeer goed, we zijn erg verrast. Wat mij betreft een passend en heerlijk einde van dit avontuur. Maar we’ll be back. Wie weet vanuit waar de volgende ‘Groeten uit’ geschreven zal worden. :-)

Lees ook de andere artikelen uit deze serie:

Groeten uit Göteborg deel 1: We gaan in Zweden wonen!

Groeten uit Göteborg deel 2: De eerste weken in Zweden

Groeten uit Göteborg deel 3: Als alles anders loopt dan je had verwacht

Dit artikel bevat affiliate links.
Door een boeking te plaatsen via deze link krijg ik een (zeer) klein percentage van de aanschafwaarde. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder