Groeten uit Göteborg deel 3: Als alles anders loopt dan je had verwacht

groeten-uit-goteborg-deel-3-als-alles-anders-loopt-dan-je-had-verwacht

We zijn alweer een maand verder sinds mijn laatste post over ons leven in Göteborg. In deze serie geef ik af en toe een update over ons leven in Zweden. Vandaag is het tijd voor Groeten uit Göteborg deel 3. De winter is begonnen en de winterjassen en handschoenen moeten nu echt aan. We leerden de stad beter kennen en ondanks dat er natuurlijk ook gewoon gewerkt werd, deden we een heleboel leuke dingen. Maar bovenal is dit de blogpost die ik hoopte (nog lang) niet te hoeven schrijven. 

Boothuisjes in Lindholmen - Göteborg

Van wennen naar je thuisvoelen

De tijd gaat zo snel voorbij en ik heb tientallen ideeën voor artikelen op de site, omdat er zoveel is om met je te delen. Toch lukt het me moeilijk: als we in Göteborg zijn, ben ik in mijn vrije uurtjes het liefst zoveel mogelijk op pad en zit ik minder achter mijn laptop. En in Nederland wachten familie, vrienden en collega’s op aandacht. Maar nu is het tijd om je bij te praten.

Het vorige artikel over ons avontuur in Göteborg eindigde ik met een opsomming van alle leuke dingen die we deden, maar ook met de kanttekening dat het toch wel erg wennen was. En ondanks dat wennen, voelt Göteborg steeds meer thuis. Haar geluiden, de fijne mensen, de mix van natuur en het ietwat ruwe van deze stad. Ik merk letterlijk aan mijn hart, hoofd en lijf dat ik me hier gelukkig begin te voelen. Mijn Zweeds gaat ook vooruit: we kijken alleen nog series in het Zweeds met Zweedse ondertiteling (in plaats van Nederlands) en ik heb steeds vaker een spontaan gesprekje in het Zweeds. Een nieuw thuis!

Lees meer: Groeten uit Göteborg deel 1: we gaan (tijdelijk) in Zweden wonen

Activiteiten tijdens ons verblijf in Göteborg - sommarmorgon.com

Veel leuke (sportieve) activiteiten

Natuurlijk wordt er veel gewerkt doordeweeks, maar er is ook tijd voor veel leuke activiteiten. Die kunnen ook prima in de avonden natuurlijk, daarvoor hoef je niet te wachten tot het weekend. Wat in de eerste weken van ons verblijf niet gelukt was, is inmiddels wel voor elkaar: ik heb een sportkaart bij de lokale sportschool. In Nederland probeer ik 3 keer in de week te gaan sporten en ondanks dat we hier in Zweden veel wandelen, mis ik dat intensievere sporten. Plus: we eten hier zoveel lekkers, ik wil het wel een beetje in balans houden. De reden dat die sportpas zo lang duurde is, opnieuw, het persoonsnummer. Maar het is goed gekomen en dat betekent dat ik na een werkdag even lekker intensief kan bewegen en dat doet me goed.

Lees meer: Een citytrip Göteborg? Dit zijn mijn tips!

Daarbij telt dit najaar veel mooie, stralende dagen. Voor ons betekent dat maar één ding: wandelschoenen aan en de natuur in! In en – vooral – rondom Göteborg kan dat heel goed. Op Instagram deelde ik al over een prachtige wandeling die we maakten rond een eiland op ca. 20 minuten van de stad. Maar er is meer en dat ga ik hier zeker nog delen. Geloof het of niet, maar zelfs in november kun je hier nog zonovergoten wandelingen maken. Hoewel ook de Zweedse novembers erg grauw en regenachtig kunnen aanvoelen op sommige dagen.

IJshockey wedstrijd in Skandinavium - Sommarmorgon.com

Lees meer: Groeten uit Göteborg deel 2: de eerste weken in Zweden

Nog meer sportieve activiteiten trouwens, want we ontdekken de sport Padel. In de eerste week bij zijn nieuwe werkgever ging Maurice al mee met collega’s naar een van de vele Padel banen die Göteborg rijk is. De sport is er nog veel populairder dan in Nederland. Nu gaan we samen en hoewel ik het best pittig vind, is het vooral heel leuk om te doen! Deze eerste ervaring smaakt zeker naar meer! Verder shoppen we wat, bezoeken we een ijshockeywedstrijd en natúúrlijk zijn we dan voor Frölunda HC! Tegelijk zien we de stad heel langzaam in de kerststemming komen. Zo leuk! Ik zeg het tegen iedereen die het maar horen wil: er is hier zoveel te doen. Deze stad is echt zeker de moeite waard voor een citytrip.

Uitzicht over Älvsborgsbron in Göteborg

Maar dan…

Maar dan… blijkt dit avontuur toch een andere wending te krijgen dan we hadden verwacht. Helaas komt er, veel eerder dan wij hadden verwacht én gehoopt, een einde aan dit avontuur. Hoewel ik niet teveel kan – en wil – zeggen over de precieze details, komt het neer op het gegeven dat de zaken op het werk van Maurice wat anders bleken te liggen dan gedacht. In het kort: ze bleken bij dat bedrijf hele andere plannen te hebben dan aanvankelijk gecommuniceerd. Daardoor is er helaas een einde gekomen aan zijn dienstverband in deze prachtige stad. We zijn naar Nederland gegaan om op adem te komen en realiseerden daar ons dat we best wel in een rollercoaster hebben gezeten de afgelopen maanden met de bruiloft, het verhuizen en het op en neer reizen tussen Zweden en Nederland.

Na veel nadenken hebben we (met pijn in het hart!) besloten even wat rust terug te gaan brengen in ons leven en voorlopig helemaal terug te gaan naar Nederland. Dit jaar gaan we nog een laatste keer terug naar Göteborg en ons appartement daar. We brengen nog twee weken door op de plek die echt als thuis begon te voelen, maar waar we sneller dan gehoopt ook weer afscheid van nemen. In die twee weken is er nog wat tijd om leuke dingen te doen, maar gaan we ook opruimen, schoonmaken, inpakken en de sleutels weer inleveren. Is dit een definitieve beslissing? Nee, zeker niet. Maar voor nu is het wel de beslissing die het beste voelt. Wat komend jaar gaat brengen, dat zien we dan wel weer. Maar Zweden: we komen terug. En tot die tijd heb ik nog genoeg verhalen om met jullie te delen…

Luister mee naar de podcast

We zijn begonnen aan een nieuw seizoen van de podcast The Swedest Thing! In aflevering 1 praat ik je helemaal bij over de avonturen van de afgelopen maanden. Luisteren? Check de aflevering via Spotify of luister via Soundcloud. Beide linkjes staan hieronder:

6 Reacties

 1. 8 december 2021 / 8 december 2021

  Heel jammer joh! Dan maar verplicht de rust en ruimte nemen voor een goeie evaluatie. Kan je voor een volgend vertrek naar Zweden meteen kijken of je iets anders kunt aanpakken omdat je aangaf dat jullie bijvoorbeeld liever in de natuur willen wonen. Hopelijk is daar een volgende keer wel ruimte voor! Geniet van je laatste weken in Zweden!

 2. 8 december 2021 / 8 december 2021

  Amy, May: misschien even uit het oog, maar nooit uit het hart. Snap de teleurstelling, maar als je vervolgens ook ziet hoe het afgelopen jaar voor jullie is geweest. DAMN intens! Dat kan er dan van de buitenkant mooi uitzien, maar het zelf ervaren is een wervelstorm.

  Dan nu met een geforceerde trap op de rem even op adem. Slim dat jullie gaan reflecten ipv direct door. If it is meant to be, it is meant to be

 3. 13 december 2021 / 13 december 2021

  Wat jammer, maar gelukkig kan je altijd weer terug. Een beetje rust is ook niet verkeerd. En je kan terugkijken op mooie avonturen.

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   13 december 2021 / 13 december 2021

   Alles dat je schrijft is zeker waar. Het was een avontuur (of is, nog steeds eigenlijk omdat we er nu zitten) en wat rust is best even welkom. Maar we gaan zeker terug, op welke termijn dat zien we dan wel weer.

 4. Johanna
  12 januari 2022 / 12 januari 2022

  Jammer, maar iets wat ik vaak zie, als mensen verhuizen en niet ECHT kiezen voor het nieuwe land. Je kunt namelijk niet met elk been in een ander land staan. En was er geen andere baan te vinden daar? Ik spreek uit ervaring en woon al 25 jaar in het buitenland en ook daar kom je wel eens problemen tegen. Maar teruggaan was misschien het “eenvoudigste” maar nooit een alternatief. Succes!

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   12 januari 2022 / 12 januari 2022

   Beste Johanna, wat knap dat je op basis van 1 artikel ons en onze situatie zo goed kent dat je daarover kunt oordelen. Realiseer je alsjeblieft goed dat wat je hier leest een fractionele weergave is van een situatie. Dus voor je gooit met termen als eenvoudige keuze, is het misschien slim je te realiseren dat ik hier nooit een volledige weergave van feiten zal geven uit privacy overwegingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder