Groeten uit Göteborg deel 2: De eerste weken in Zweden

Groeten uit Göteborg deel 2- De eerste weken in Zweden

Een maand geleden kwam de eerste aflevering van mijn nieuwe serie Groeten uit Göteborg online. Hierin geef ik af en toe een update over ons leven in Zweden. Inmiddels lijkt het me tijd voor een tweede episode, over onze eerste weken in Zweden. Met een heleboel foto’s natuurlijk!

Inkopen doen in Göteborg - sommarmorgon.com

Onze eerste weken in Zweden: de opstart

Het is vrijdag 16 september als ik op het vliegveld van Brussel sta met mijn koffer. Tijd om me te herenigen met Maurice, die een week eerder vertrok naar Zweden. Ik heb er zin in, kom maar op met dit avontuur! De eerste dagen zijn we vooral bezig met praktische zaken. Het appartement dat we huren blijkt toch niet zo compleet te zijn als we dachten, dus er moet van alles gekocht worden. Bij Dollar Store halen we pannen, we gaan naar Clas Ohlson voor schoonmaakspullen en een wasrek, er moet een computerscherm komen zodat ik goed kan werken en de aanschaf van een goede regenjas blijkt hoognodig… en ga zo maar door. En natuurlijk willen we ook genieten van deze stad, die we al kenden maar nu ons thuis gaat worden.

Taartjes eten bij Ahlstroms - sommarmorgon.com

En dus introduceren we ‘taartjes op zaterdag’, waarbij we steeds een ander tentje opzoeken om wat te gaan drinken. We struinen door de bruisende stad en haar omgeving en genieten van alle nieuwe prikkels. Ik besluit me aan te melden bij Facebook groepen als ‘Expats in Gothenburg’ en ontmoet zo al snel nieuwe mensen om een drankje mee te gaan doen of te wandelen. Heel gezellig!

Ontdek meer: Groeten uit Göteborg deel 1: we gaan (tijdelijk) in Göteborg wonen!

Verbouwing in het appartement

Verbouwing in het appartement

Drie dagen na mijn aankomst begint wel de realiteit: niet alleen begint de eerste werkweek vanuit mijn thuiskantoor, maar ook de werkzaamheden aan de riolering in ons appartementencomplex. Dat dit ging gebeuren kregen we pas te horen toen Maurice al in Göteborg was. Er blijkt een langlopend probleem te zijn met lekkages in dit gebouw en dat wordt nu opgelost. Dat betekent dat we vanaf die maandag 10 dagen geen gebruik kunnen maken van onze badkamer omdat we geen water hebben. Om dat op te lossen staat er een trailer met mini badkamertjes buiten op de stoep. Heel comfortabel is het allemaal niet, maar het is natuurlijk prima te doen.

Overigens geven diverse bewoners uit ons gebouw aan dat we om deze reden geld moeten terugvragen aan de eigenaar van het appartement dat wij huren. Rechten van huurders zijn in Zweden erg goed geregeld en men vindt dat wij recht hebben op een teruggave. Omdat er wel een goed alternatief geregeld is, besluiten we dit vooralsnog niet te doen.

De eerste weken in Göteborg - sommarmorgon.com

Geduld is het toverwoord

In het eerste artikel van deze serie vertelde ik al over het aanvragen van een bankrekening en een coördinatienummer, maar ook het papierwerk van onze bruiloft is nog altijd niet rond. Het toverwoord blijkt hier geduld. Zweden is een land van in de rij staan en wachten, wachten, wachten. Dingen geregeld krijgen blijkt beduidend handiger als je op locatie zelf bent in plaats van online of telefonisch. Soms is dat echt vervelend, maar er zit vaak niets anders op dan nog eens navragen en dan maar weer wachten. Dus dat coördinatienummer dat we vanuit Nederland aanvroegen? Dat is er nooit gekomen. Maar als we dan maar besluiten een persoonsnummer aan te vragen op een van de Skatteverket kantoren, is dat binnen een paar weken geregeld.

Over dat persoonsnummer zei ik de vorige keer trouwens ook dat je het nodig hebt om een klantenkaart van winkels te krijgen. En dat is ook zo, maar als je net tegen de juiste medewerker aanloopt in een winkel, blijkt het soms wel anders te kunnen. En zo heb ik na jaren ineens een klantenkaart van mijn favoriete winkel Indiska. Het blijkt namelijk toch mogelijk te zijn om member te worden op basis van e-mailadres. Fijn!

Lees meer: Voor het eerst naar Göteborg? Lees mijn tips

Groeten uit Göteborg - Stora teatern

“Waarom moet je dan eigenlijk wennen?”

4,5 dag ben ik in Nederland en als ik weer terugkeer in Göteborg storten we ons nog iets meer in wat Göteborg te bieden heeft. We gaan wandelen in diverse natuurgebieden, ik ga op bezoek bij een Zweeds zusterbedrijf van mijn Nederlandse werkgever, we bezoeken lichtfestival Lights in Alingsås en gaan naar een concert van de Zweedse zanger Darin in Stora Teatern… een prachtig, oud theater! We gaan ook vast op zoek naar een nieuw appartement, omdat we eind 2021 ons huidige appartement moeten verlaten.

De eerste weken in Zweden - Eriksberg - Sommarmorgon.com

Hoe leuk we het ook hebben; toch moet ik wennen. Als ik dit vertel op Instagram krijg ik vragen. Want hoezo moeten we wennen, we kenden Zweden toch al goed? En dit is toch wat we altijd wilden?

Maar het thuiswerken bevalt me minder goed dan ik hoopte, ik mis het rumoer van collega’s om me heen. En waar ik altijd hoopte ruimer te kunnen gaan wonen met meer groen om me heen, zitten we nu in een heel klein appartement in een nieuwbouwwijk waar steen de overhand heeft (ok, naast een heleboel water dan). Dat maakt dat ik me soms opgesloten voel. Maurice krijgt best last heimwee en begint het rijke sociale leven dat hij in Nederland had te missen. Dus ja, we moeten wennen en onze draai vinden tijdens deze eerste weken in Zweden. Maar ondanks dat hebben we een fijne tijd en een goede start. Zoveel positieve prikkels en nieuwe ervaringen, zoveel ontzettend aardige mensen. Wat is Göteborg een heerlijke stad!

Meer West-Zweden? Lees deze artikelen eens:

8 Reacties

 1. 8 november 2021 / 8 november 2021

  Wat een gedoe met het appartement zo! Ik vind die regeldingen en hoe dat verloopt in Zweden wel echt fascinerend. Ik had eigenlijk verwacht dat alles daar wel lekker gestructureerd zou verlopen, gevoelsmatig.

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   15 november 2021 / 15 november 2021

   Heel veel dingen gebeuren ook wel gestructureerd, maar zeker niet alles.. of althans: niet wanneer je nog niet écht meedraait in het systeem (dus zonder persoonsnummer).

 2. 8 november 2021 / 8 november 2021

  wat moet dit super leuk en spannend tegelijk zijn, ik ben heel erg benieuwd naar jullie verdere avonturen

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   15 november 2021 / 15 november 2021

   Dat is het allebei!

 3. 10 november 2021 / 10 november 2021

  Natuurlijk moet je wennen! Ergens ‘op vakantie zijn’is heel erg anders dan ergens wonen. Je moet toch ook wennen als je van Groningen naar Amsterdam verhuist en dat is dan notabene nog binnen hetzelfde land! Pfft, wat weten die mensen nou… die wonen zeker al jaren op dezelfde plek en gaan alleen naar de Costa Ollanda waar ze patat en pindakaas kunnen eten. j/k, zijn vast aardige mensen.
  Je sociale kring weer opbouwen is ook een kwestie van tijd. Met andere expats is al een eerste stap, maar het klinkt alsof je ook leuke Zweedse buren hebt. Dat kan ook tot leuke contacten leiden. Tip: kijk eens of er een Meetup groep is in de buurt die jullie interesse dekt.
  Ja, thuiswerken kan ook tegenvallen. Misschien kun je een plek vinden in een samenwerkantoor? Of je merkt dat je er aan went. Het geeft je wel meer vrijheid, toch? Er zitten ook leuke kanten aan :) Hoe dan ook: ik denk dat jullie je draai wel vinden :D

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   15 november 2021 / 15 november 2021

   Precies, dat is zeker anders. Ik zal eens kijken naar zo’n Meetup groep, thanks voor de tip!

 4. 13 november 2021 / 13 november 2021

  Logisch dat je moet wennen, al helemaal omdat je er niet in het groen woont. Wie weet kan dat op termijn wel, ergens buiten de stad? En tja, mensen ontmoeten en een sociaal leven opbouwen daar kost vast tijd. Ik ben heel benieuwd hoe het jullie over een paar maanden bevalt. Good luck!

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   15 november 2021 / 15 november 2021

   Wie weet, dat hoop ik wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder