Gelezen | Karin Smirnoff – Mijn Broer

Karin Smirnoff - Mijn broer

De regen klettert tegen de ramen aan. Göteborg toont zich van haar grauwe en gure kant en hoewel ik daar meestal een beetje triestig van word, heb ik het nu nauwelijks in de gaten. Ik ga helemaal op in het boek Mijn Broer, van de Zweedse schrijfster Karin Smirnoff. Een donkere roman die je vastgrijpt en niet meer los laat tot de laatste zin. Misschien zelfs ver daarna.

Mijn Broer: het verhaal

Dertiger Jana Kippo is al jaren niet meer in haar geboortedorp en ouderlijk huis geweest. Nu keert ze terug naar de (vervallen) familieboerderij in Smalånger, in het hoge noorden van Zweden, waar tweelingbroer ‘Broer’ nog altijd woont. Opgroeien met een gewelddadige vader en een moeder die daar duidelijk niets tegenin kon brengen, heeft bij allebei een diep trauma veroorzaakt. De tweeling is zeer beschadigd door wat er zich in het gezin heeft afgespeeld en ze gaan er ieder op hun eigen manier mee om.

Broer is verslaafd aan alcohol en is van plan zich dood te drinken. Jana, die juist graag de touwtjes in handen heeft, besluit te blijven en voor hem te zorgen. Ze ontmoet kunstschilder John en krijgt een ingewikkelde relatie met hem. Maar met haar komst naar de boerderij moet ze ook de herinneringen aan vroeger onder ogen zien. De herinneringen waar ze zo hard voor probeerde weg te lopen.

Mijn Broer boekreview - sommarmorgon.com

Bijzondere schrijfstijl maakt het verhaal realistisch

Het kostte me moeite om de juiste woorden te vinden om te beschrijven hoe ik het lezen van Mijn Broer ervaarde. Het duurde even voor ik in het verhaal zat omdat het voor mijn gevoel wat traag op gang kwam. Er zijn de alledaagse scenes van Jana die bij de thuiszorg gaat werken, de doodnormale personages uit het dorp in een decor van ruig landschap en koud weer. Tegelijkertijd gebeurt er heel veel in het verhaal. Wat je als lezer vanaf het begin al weet is dat Jana een poging gedaan heeft om haar vader te vermoorden met een hooivork. Dat mislukt, maar Broer lukt het uiteindelijk wel. Het hoe en waarom wordt tijdens het verhaal langzaam duidelijk. Je komt stapsgewijs maar zeker meer te weten over het het geweld dat zo’n grote rol speelde in het leven van Jana en Broer. En dat verhaal greep me echt bij de keel, ik kon het niet loslaten.

Veel van de personages in het verhaal komen zowel in het verleden als het heden van Jana voor. Daardoor krijg je een goed beeld van hoe mensen geworden zijn tot wie ze nu zijn. Dat helpt om meer begrip te krijgen voor de personages en hun gedrag. Wat voor mij ook hielp bij het inleven in het verhaal, was de toch wel bijzondere interpunctie. Schrijfster Karin Smirnoff gebruikt alleen de punt, geen andere leestekens. Hoofdletters staan alleen aan het begin van een zin, nooit bij namen. Namen, die overigens aan elkaar geschreven worden: jannakippo. Door de korte zinnen, soms afgebroken voor ze zijn afgemaakt, is het soms een beetje onduidelijk wie er aan het woord is. Toch raak je de draad nooit kwijt. Ik moest even wennen aan deze schrijfstijl, maar het past heel goed en maakt het verhaal nog realistischer.

Meer boeken: Fear and Falukorv: de #becomingswedish bucketlist van Tomas Spragg Nilsson

Donker en rauw, maar ook hoopvol

Mijn Broer is een vrij donker en rauw verhaal dat gaat over kwetsbaarheid en wanhoop. Maar meer nog gaat het volgens mij over veerkracht en hoop. Zeker geen vrolijk boek maar wel heel boeiend. Soms moeilijk te lezen, maar echt de moeite waard. Dit is zeker geen boek dat ik snel zal vergeten, vermoed ik.

Mijn broer werd genomineerd voor de Augustpriset, de belangrijkste literaire prijs van Zweden. Dit is het eerste deel van de Jana Kippo-trilogie. Hiervan werden al reeds meer dan 600.000 exemplaren verkocht.

Mijn Broer door Karin Smirnoff kost €22,50 als hardcover en €13,99 als ebook en is onder andere te verkrijgen via Bol.com.

Dit artikel bevat een affiliate link.
Ik kreeg een exemplaar van dit boek toegestuurd van de uitgeverij.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder