Combineer de Flåmsbana met het fietsen van de Rallarvegen in Noorwegen

Combineer de Flåmsbana met het fietsen van de Rallarvegen in Noorwegen

Het wordt wel één van de mooiste treinroutes van de wereld genoemd: de Flåmsbana in Noorwegen. Deze treinroute, die jaarlijks bezoekers van over de hele wereld trekt, gaat door een prachtig landschap van watervallen, bergtoppen en pittoreske bergboerderijen. En heb je zin in wat actie? Deze treinreis is perfect te combineren met een uitdagende fietstocht, waarbij je een stuk van de Rallarvegen fietst. Dat deden wij en het werd een erg leuke ervaring!

Een van 's Werelds mooiste treinreizen - sommarmorgon.com

De Flåmsbana: een bijzondere spoorlijn in Noorwegen

De Flåmsbana (of: Flåm spoorlijn) is een spoorlijn van 20 kilometer lang tussen de dorpjes Flåm en Myrdal. Het is een van de steilste normale spoorlijnen ter wereld, met een helling van zo’n 5,5% op meer dan driekwart van de gehele route. De bouw van deze spoorlijn begon in 1923, werd voltooid in 1940 en had als doel om materiaal te vervoeren voor de aanleg van de Oslo-Bergen spoorweg. Er zijn onderweg maar liefst 20 tunnels, waarvan 18 met de hand gebouwd zijn. Een van de tunnels maakt zelfs een bocht van 180 graden de berg in. Behoorlijk indrukwekkend, toch?

Ook vandaag de dag kun je deze route nog afleggen per trein. De vintage Flåmsbana trein brengt je in een uurtje van het station in Flåm, dat op zeeniveau aan de Aurlandsfjord ligt, naar Myrdal. Dit dorpje ligt op 867 meter hoogte en is niet bereikbaar per auto. Dat betekent dat je vanaf Myrdal drie opties hebt: je gaat weer met dezelfde trein terug naar Flåm, je reist met de trein door naar Bergen of je wandelt of fietst de route terug naar Flåm. Dat laatste deden wij!

Ontdek meer: De wandeling naar Preikestolen – mijn tips en ervaringen (Noorwegen)

Meereizen met de Flåmsbana treinreis

Meereizen met de Flåmsbana treinreis

De trein vertrekt meerdere keren per dag vanuit Flåm. Tickets zijn online te bestellen of ter plekke op locatie. Wij kozen ervoor om online ons ticket te bestellen, zodat we niet het risico liepen dat er geen tickets meer vrij waren. Achteraf gezien totaal onnodig, omdat het helemaal niet druk was. Voor een enkeltje Flåm – Myrdal met de trein betaalden wij voor twee volwassenen €83,50. Dat is een behoorlijk bedrag, zeker als je bedenkt dat het nog exclusief huurfiets is.

Prachtige uitzichten op de Flåm treinreis in Noorwegen - sommarmorgon.com

Als we rond 10.00 uur de vintage treincoupé instappen ben ik allereerst best een beetje onder de indruk van het prachtige interieur van de trein. We nemen plaats naast een raampje dat open kan, zodat we vanuit het raampje foto’s kunnen maken. Gedurende de reis blijf ik echter op en neer lopen tussen de linker- en rechterkant van de coupé omdat het landschap constant verandert. Gelukkig zitten we hiermee niemand in de weg, omdat het zo rustig is. Het landschap passeert het oude dorpscentrum van Flåm en de oude kerk en kleine boerderijen in een argrarisch landschap.

Tegelijk is er de sprankelende rivier die langs de spoorlijn loopt. De trein maakt een stop van vijf minuten bij de Kjosfossen waterval, waar je kunt uitstappen en het perron op kunt om wat foto’s te maken. Hier treffen we nog een kleine verrassing, maar daar zeg ik verder niets over voor toekomstige bezoekers. Langzaam verandert het landschap in een verzameling watervallen, kliffen en bergen: prachtig!

Fietsen huren bij Cafe Rallaren - sommarmorgon.com

Hike of bike door de Flåm vallei

Na een uurtje komen we aan op het station van Myrdal. Hier stappen we uit en lopen we meteen naar Café Rallaren, waar we twee fietsen huren (kosten ca €75). Hier kun je ook wat eten en drinken, maar dat slaan we over omdat we zelf genoeg bij ons hebben. Je kunt overigens ook in Flåm al een fiets huren en die meenemen in de trein, maar dat is dus niet per se nodig (let op: doe je dat wel, dan is een apart ticket voor je fiets ook nodig). Een helm is verplicht en nadat ik de Go Pro camera heb vastgemaakt, gaan we beginnen aan de terugtocht van 20 kilometer. Je kunt natuurlijk ook wandelen, maar we zien dat de meeste mensen net als wij gaan fietsen.

De route volgt een stuk van de Rallarvegen: een fietstocht van 82 kilometer tussen het dorpje Finse en Flåm. Onderweg zijn er talloze plekjes waar je kunt overnachten om de volgende dag door te fietsen. Wij doen dus maar een stukje van de route, waarmee we hopen een goede impressie te krijgen.

Ontdek meer: 5 tips voor een perfect weekend in de stad Bergen (Noorwegen)

Fietsen in de Flåmsdalenvallei

Fietsen in de Flåmsdalenvallei

Een groot deel van de route is onverhard, wat geen probleem is met onze mountainbikes. Alleen het eerste stuk van onze tocht is behoorlijk pittig: vanuit Myrdal volg je gedurende 1 kilometer een gravelpad dat met haarspeldbochten naar beneden loopt (Zie ook een foto eerder in dit artikel). Het is super steil en dat gaat me op sommige stukken te snel, dus ik loop een deel van het pad. Als je wilt kun je trouwens ook met de kabelbaan naar beneden, de fietsen kunnen daarop gewoon mee.

Watervallen langs de Rallarvegen - sommarmorgon.com

Ben je dit eerste steile stuk voorbij, dan begint een heerlijk ontspannen fietstochtje in een spectaculaire omgeving. We stoppen regelmatig om even de (grote) watervallen in ons op te nemen en te genieten van de groene hellingen. We komen wat schapen en geiten tegen onderweg, maar ook werkmannen die een deel van de weg aan het repareren zijn. Door het vele stoppen doen we in totaal iets minder dan twee uur over de route. Lekker op het gemakje bekijken we onderweg wat we eerder die ochtend vanuit de trein zagen. Als we terug zijn in Flåm, geven we onze fietsen af bij het inleverpunt. Een geslaagde ochtend!

Ontdek meer: Zin in een bijzondere hike? Beklim de 4444 trappen bij Flørli!

De Flåmsbana treinreis en fietstocht- de moeite waard of overrated?

De Flåmsbana treinreis en fietstocht: de moeite waard of overrated?

Dan is natuurlijk de grote vraag: is het de moeite waard om mee te gaan met de Flåmsbana, in combinatie met zo’n fietstocht. Daar zijn de meningen sterk over verdeeld, als ik het internet mag geloven. Daarbij speelt zeker het kostenplaatje een grote rol: in totaal waren wij ca. €80 per persoon kwijt voor treintickets en de huurfietsen.

Bekijk al mijn artikelen over Noorwegen hier!

Fietsen over de Rallarvegen - sommarmorgon.com

Mijn mening is dubbel, als ik eerlijk ben. De afgelopen jaren hebben wij al behoorlijk veel van Noorwegen gezien. We hebben door de prachtigste gebieden gewandeld en gereden, waarbij we vergelijkbare of nog veel mooiere landschappen zagen. Bovendien was het dan vaak ook nog een stuk rustiger qua mensen (lees: wij waren de enigen). Want laten we wel wezen: de Flåmsbana is bij uitstek een toeristische trekpleister (hence het hoge prijskaartje). Je ziet geen locals die deze treinreis maken. Wel een hoop toeristen, hoewel dat per periode ook nog kan verschillen. Ondanks dat het bij ons in de treincoupe rustig was, zien we later toch een heleboel mensen op de fiets, waaraan het toeristische element dus zeker te merken is.

Toch vond ik het wel een bijzondere ervaring. Het uitzicht vanuit de trein is prachtig en zeker de combinatie met het mountainbiken waarbij je verschillende mooie plekjes tegenkomt onderweg waar je kunt stoppen, maakt het echt de moeite waard. Dus doen? Ik zou toch zeggen van wel. Het is voor ons in elk geval toch een mooie ervaring en een leuke herinnering.

Ontspannen fietstochtje vanuit Myrdal - sommarmorgon.com

Praktisch

De trein rijdt iedere dag, het hele jaar door (feestdagen uitgesloten), tussen 09.00 en 17.00 uur. In het hoogseizoen zijn er extra treinen en kun je instappen tussen 08.00 en 19.25 uur. Bekijk hier de actuele informatie over vertrektijden en stops.

Honden zijn welkom aan boord, zolang ze aangelijnd zijn. Afhankelijk van de grootte van de hond is een apart treinticket nodig.

Fietsen huren
Je kunt op meerdere plekken huren. Dit kan zowel bij de organisatie van Flåmsbana zelf, als bij Cafe Rallaren. Cafe Rallaren: fietsverhuur tussen medio juni en medio september. Pick-up tussen 09.30 en 17.00 uur. Klik hier voor meer informatie en reserveren van fietsen.

Ben je enthousiast geworden en wil je graag een rondreis maken door Noorwegen? Bereid je dan goed voor!

Wil je graag mee met een georganiseerde rondreis? Kijk dan eens bij een van de volgende aanbieders:

Misschien vind je dit ook handig:

 

Dit artikel bevat affiliate links. Doe je via een van deze links een aankoop, dan ontvang ik mogelijk een kleine commissie, zonder dat dit jou extra geld kost. Zo kan ik deze site voor jou gratis beschikbaar houden!

4 Reacties

 1. Didier Bertin
  2 januari 2024 / 2 januari 2024

  Dag Amy,
  ik las met belangstelling jouw artikel over de treinreis uit Fläm en de terugrit met de fiets. Deze zomer zou ik graag hetzelfde traject doen maar vroeg me af of het fietstraject haalbaar is met een gewone elektrische fiets (die we mee hebben).
  Zou het een probleem zijn om met de fietsen aan de hand de steilste stukken naar beneden te doen?
  Uit alle toeristische informatie is moeilijk uit te maken wat mogelijk is…
  Bedankt voor uw antwoord.
  Mvg,
  Didier Bertin

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   2 januari 2024 / 2 januari 2024

   Beste Didier,
   Wat leuk dat je een kijkje hebt genomen op de site en een reactie achterlaat! Wat een goed plan heb je voor de zomer!

   Ik denk dat het wel mogelijk moet zijn om dit traject met de elektrische fiets te doen. Het eerste deel is het lastigst, omdat het erg steil is met gravel. Maar daarna is er minder gravel, dus dat moet prima kunnen. Dus zeker als je het eerste stuk rustig loopt met de fiets aan de hand (er is ook een kabelbaan, wie weet is het wel mogelijk om de fietsen daarmee naar beneden te vervoeren), dan moet dat vast goed komen. De rest van de route is met een normale fiets sowieso prima af te leggen! Heb je hier iets aan?

 2. Henriette
  28 maart 2024 / 28 maart 2024

  Dag Amy.
  Wat een leuk en goed stukje over de flambana met een fietstocht terug.
  Kunt u me misschien vertellen op welke site jullie de enkele reis vanuit Flåm naar Myrdal met de trein en aansluitend de fietsen hadden gehuurd?

  Grt Henriette Vermeulen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder