Wandelen naar de top van Saksa in de Sunnmøre Alpen in Noorwegen

Wandelen naar de top van Saksa in de Sunnmøre Alpen in Noorwegen

Het zou de dag van onze bruiloft zijn geweest. Maar dat liep helaas anders (de reden is duidelijk), dus deden we the next best thing: wandelschoenen aan en de bergen van Noorwegen in. Op 15 augustus beklommen Maurice en ik de pittige, maar prachtige route naar de top van de berg Saksa in de Sunnmøre Alpen in Noorwegen. Een hike met als beloning een prachtig uitzicht op bergen en de fjorden rondom Saksa.

Uitzicht vanaf Saksa - sommarmorgon.com

Saksa en de Sunnmøre Alpen

De Sunnmøre Alpen in Zuid-West Noorwegen zijn bekend vanwege de werkelijk prachtige uitzichten over de fjorden. Vanuit de stad Ålesund sta je in ongeveer een halfuurtje temidden van de prachtige natuur in dit gebied. In de winter kun je dit gebied ontdekken op ski’s, zelfs tot half juni. Dat de Sunnmøre Alpen ook in de zomer prachtig zijn, bewijst Saksa wel. De berg is 1073 meter hoog en heeft drie pieken. Heel veel is er niet geschreven over de wandeling naar de top van Saksa; het wordt dan ook niet zomaar de ‘verborgen westkust hike’ genoemd. Veel meer dan een paar regels tekst vinden we niet online, dus we besluiten maar gewoon te gaan.

We horen voor het eerst van deze berg door de eigenaren van onze (bijzondere) Airbnb, een Noorse berghut in Stranda. Als zij horen dat we graag hiken benadrukken ze dat de Saksa hike dan echt op ons lijstje moet. En zo geschiedde…

Uitzicht op Urke - sommarmorgon.com travel blog

Hoe kom je er?

We rijden vanuit Stranda via het dorpje Hellesylt en het prachtige Norangsdalen naar het plaatsje Urke. Je neemt voor deze route weg 60 en later de afslag naar weg 655. Urke ligt aan het Norangsfjord en het is een heel klein plaatsje. Voor beklimmers van Saksa is er een speciale parkeerplaats, die vrij makkelijk aangegeven staat. Vlakbij de Landhandel is er een camping, die naast een riviertje ligt. Daartussen is een straat die leidt naar de parkeerplaats. Hier staat een metalen bus waar je het parkeergeld kunt betalen door er 30 NOK (ca. €3,-) in te doen. Auto geparkeerd? Laten we op pad gaan!

Ontdek meer: Beklim de 4444 trappen van Florli in West-Noorwegen

Start van de wandeling bij Urke - sommarmorgon.com

Onze hike naar de top van Saksa

Vanaf de parkeerplaats heb je twee opties: een kortere (steile) en een langere (minder steile) begin van de route. We kiezen voor optie twee en wandelen een lekker stukje over een goed begaanbaar zandpad. Vanaf het punt waar de twee startroutes bij elkaar komen verandert dat. We lopen het dichte bos in en vanuit hier begint een steile klim. Her en der zijn er stukken met stenen trappen, die net als bij Preikestolen enkele jaren geleden zijn aangelegd door een groep Nepalese sherpa’s. Het vergemakkelijkt het wandelen zeker, maar het is en blijft een steil stuk dat je moet bedwingen.

Onze eerste tussenstop is een schuilhut die in 2015 is gebouwd door vrijwilligers. Je vindt hier ook een toilet, de enige op de route. We gaan even in de schuilhut zitten om uit te blazen en het gastenboek te tekenen. Vooral genieten we echter van het uitzicht over het fjord, dat hier al fantastisch is. Maar we moeten nog een stukje, dus geen tijd te verliezen.. we gaan door!

Berenhol Leknesdalen Noorwegen - sommarmorgon.com

We vervolgen onze route naar Leknesdalen, op meer dan 300 meter hoogte. Hier kun je een berenhol bekijken dat niet meer in gebruik is sinds de laatste beer in dit gebied in 1897 werd gedood. Volgens de berichtgeving was dit nodig omdat boeren uit deze regio ’s zomers volledige schaapskuddes verloren door jagende beren. Het hol van ca. 1,5 meter diep is goed bewaard gebleven en de wens bestaat om deze in tact te houden ter herinnering aan een tijd die ooit was.

Hiken in de Sunnmore Alpen in Noorwegen - sommarmorgon.com

Een steile route naar de top

Na deze tussenstop wordt het landschap langzaam opener én steiler: we komen dichterbij de boomgrens. Bomen veranderen in lage begroeiing en stenen en als we omhoog kijken zien we de top van Saksa al goed. Maar hoewel ik zeg ‘als we de top al zien, kan het vast niet lang duren voor we er zijn’ kom ik bedrogen uit. Het is een route met veel opstapjes, stenen, klimmen en klauteren. Ook hier treffen we zo nu en dan wat stenen trappen aan die door de Sherpa’s zijn aangelegd, ergens onderweg hangt op een heel steil stuk een touw ter ondersteuning. Het is best uitdagend op sommige plekken en daar geven de foto’s niet eens een echt goede impressie van. Ter indicatie: op sommige stukken doen we iets meer dan een halfuur over één kilometer.

Mijn tip: probeer een fijn, gelijkmatig tempo te vinden dat je lang kunt volhouden zodat je niet steeds hoeft te stoppen om op adem te komen. Ondertussen worden we trouwens tweemaal voorbij gelopen door hardlopende Noren, die het behalen van deze berg kennelijk zien als de perfecte training. Ik heb er bewondering voor. Er schijnt zelfs een jaarlijkse Saksa run gehouden te worden, hoe vet is dat?

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Amy | Sommarmorgon.com (@89_amy)

En dan eenmaal boven: het fenomenale uitzicht. Het fjordpanorama met her en der nog wat overgebleven sneeuw op de bergtoppen. Beneden ons het blauwgroene water van het Norangsfjord en het Hjørundfjord met daarin enkele voorbij varende boten. Wat mij betreft gaat er niets boven uitzichten zoals deze. We nemen de tijd om alles in ons op te nemen, even tot rust te komen met wat eten en drinken én natuurlijk een fotootje te maken. Natuurlijk ook van die rood-blauw-witte Noorse vlag die hier enthousiast staat te wapperen. De tocht was met vlagen best pittig, maar als je eenmaal boven staat dan kun je niets anders dan genieten.

Bovenop berg Saksa - sommarmorgon.com
Natuurlijk ook even een fotootje met de self-timer

Toppentur Mount Saksa - sommarmorgon.com

Saksa heeft drie toppen; de tweede en derde mogen alleen beklommen worden als alle sneeuw weg is (vanaf juni). Wij zien twee enthousiastelingen met hun hond doorlopen en twijfelen even: zullen wij ook? We zijn die dag alleen laat vertrokken en de zon verdwijnt, waardoor het boven al snel frisser wordt en daar zijn we niet helemaal op gekleed. Tijd voor de afdaling dus.

Ontdek meer: Mijn ervaring met de wandeling naar Preikestolen in Noorwegen

Afdaling berg Saksa - sommarmorgon.com

Saksa Toppentur: de afdaling

Als we eenmaal de daling hebben ingezet, komt de zon echter weer terug en wordt het al snel behoorlijk warm. Heerlijk! De mensen die we zagen lopen hadden vrijwel allemaal wandelstokken bij zich en nu we afdalen snappen we waarom. Het geeft veel balans op ongelijke stukken met losse stenen en daardoor kunnen zij ook wat meer snelheid maken. Wij lopen rustig in een geleidelijk tempo weer naar beneden. Onze tussentijden per kilometer zijn flink sneller dan op de weg naar boven, maar vergeet niet dat naar beneden voor je knieën zwaarder is dan omhoog lopen, door de ongelijkheid van het pad. Je bent jezelf constant aan het tegenhouden.

Hiking mount Saksa Norway - sommarmorgon.com

Op diverse plekken is het flink modderig op het pad, dus ik glij twee keer weg, maar over het algemeen gaat de afdaling prima. Dat kan ook niet anders, want nu hebben we de magische omgeving de hele tijd vol in zicht: waanzinnig! Op de foto van het bos hierboven krijg je nu wel een indruk van hoe steil het was. We plukken en eten wat bessen onderweg en komen een uur of zes na vertrek weer bij de auto aan. In Hellesylt eten we een pizzaatje en blikken we terug op de fantastische wandeling. Wat een ervaring! Dat terugblikken doen we nog minimaal drie dagen, maar dan vanwege de énorme spierpijn. Ingehaald worden door een bejaard stel bij het aflopen van een trap met 418 treden in Ålesund, zoveel spierpijn. Het mag de pret niet drukken, voor mij was de Saksa hike een van de hoogtepunten van heel 2020.

Facts & Figures

Hoogte: 1073 meter
Duur: 5 tot 6 uur voor de totale route
Afstand: ca. 6 kilometer
Startpunt: Urke, Møre og Romsdal
Moeilijkheidsgraad: RED – Demanding
Weer: Check hier het lokale weer. Houd er rekening mee dat het weer in de bergen snel kan omslaan, dus neem warme kleding mee.
Extra tip: Onderweg kun je geen water bijvullen, dus zorg dat je voldoende water bij je hebt.

Bewaren voor Pinterest

Pinterest Hiking Saksa

15 Reacties

 1. 8 februari 2021 / 8 februari 2021

  Wauw, pittige klim, maar wel met een waaaaanzinnig uitzicht, zeg! Heel tof! Is het toch nog een onvergetelijke dag geworden, al was het dan slechts the next best thing…

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   8 februari 2021 / 8 februari 2021

   Het uitzicht was werkelijk fantastisch inderdaad! Werd zo alsnog een prima dag, zo genoten :-)

 2. Felice veenman
  8 februari 2021 / 8 februari 2021

  het lijkt mij fantastisch maar ik ben bang dat ik – ondanks mijn dagelijkse wandelingen – dara niet de conditie meer voor heb

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   16 februari 2021 / 16 februari 2021

   Snap ik, Noorwegen is fantastisch!

 3. 8 februari 2021 / 8 februari 2021

  Wat een uitzicht! Ziet er adembenemend uit, lijkt me echt een geweldige ervaring – dit zou ik ook wel eens willen doen

 4. 8 februari 2021 / 8 februari 2021

  Het uitzicht is inderdaad prachtig! Alleen denk ik dat deze klim voor mij echt te steil is, maar gelukkig kan ik er nu toch een beetje van meegenieten!

 5. 9 februari 2021 / 9 februari 2021

  Wat een prachtige vergezichten zijn dit. Echt geweldig

 6. Mandy
  10 februari 2021 / 10 februari 2021

  Wauw!! Wat ziet dat er prachtig uit zeg. Heel mooi! Ben wel bang dat de steile stukken super zwaar zijn maar je krijgt er wat moois voor terug. Prachtig uitzicht!!

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   16 februari 2021 / 16 februari 2021

   Tuurlijk, dat is even pittig en doorzetten.. maar ook met een rustig tempo kom je uiteindelijk boven. En het uitzicht is geweldig!

 7. Jouvence
  10 februari 2021 / 10 februari 2021

  Wat een prachtige foto’s, al zie ik mezelf niet gauw deze wandeling/klim maken hoor!

 8. 11 februari 2021 / 11 februari 2021

  Awww wauw. Super gave foto’s en wat een klim. Ik heb in Oostenrijk ondervonden dat ik toch niet zo held ben m.b.t. hoogtes.

 9. 12 februari 2021 / 12 februari 2021

  Wauw wat gaaf zeg. Vervelend van jullie bruiloft, maar dit is ook wel een heel tof alternatief. Wat een uitzichten zeg.. zo mooi! Dit gaat zeker weten op mijn lijstje!

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   16 februari 2021 / 16 februari 2021

   Inderdaad, het werd zo alsnog een mooie dag! En groot gelijk dat ie op je lijstje komt, ik zou het zo ook weer doen!

 10. 15 februari 2021 / 15 februari 2021

  wat een mega ervaring dit zeg.ik kan er alleen maar van dromen want lichamelijk is dit niet te doen voor mij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder