Älgens hus – Elanden boerderij

Älgens hus – Elanden boerderij - liggende kleine elanden

Wie wel eens door een Scandinavisch land gereden heeft met de auto kent ongetwijfeld de bordjes langs de weg waarop gewaarschuwd wordt voor wilde dieren. Een groot aantal auto ongelukken schijnt namelijk plaats te vinden door onder andere overstekende elanden, herten, enzovoort. Omdat ik nog nooit een eland van dichtbij gezien had en me afvroeg of het probleem wel zo ernstig was als men hier deed voorkomen bezochten M. en ik Älgens Hus, een elanden boerderij in Bjurholm. Wat was het bijzonder! Vandaag laat ik jullie wat foto’s zien van deze magische dieren.

Älgens hus – Museum

Älgens Hus 

De boerderij ligt in de Zweedse stad Bjurholm, 70 kilometer van Umeå. Hier houdt de familie Johansson enkele tamme elanden en beheert daarnaast een restaurant met streekgerechten en een museum, waarin informatie gegeven wordt over onder andere de jacht op elanden (de jacht houdt een gezonde populatie in stand en voorkomt dat flinke hectares bos beschadigd raken) en de natuurlijke vijanden.

Älgens hus – Elanden boerderij - volwassen eland gewei
Älgens hus – Elanden boerderij - volwassen eland

Enkele feitjes: een eland kan tot bijna 3 meter hoog worden. Het gewicht varieert tussen de 300 en 800(!) kilo. Ondanks hun gewicht zijn ze heel erg snel. Je kunt je dus voorstellen wat de schade is als er vanuit het niets ineens een eland voor je auto staat. Het gewei op de kop kan tot slot wel 2 meter breed worden. Dit gewei valt elk jaar af omdat het te veel energie kost voor het dier om het in de winter mee te dragen. Daarna groeit het gewei weer aan en is aan de grootte van het gewei redelijk goed af te lezen hoe groot het beest is. Ze zijn in principe niet aanvallend richting mensen, maar zullen wel hun territorium aangeven. Kijk hieronder mee naar de foto’s en…. mocht je ooit deze kant op komen: het is absoluut een bezoek waard!

Älgens hus – Elanden boerderij - kleine elanden
Älgens hus – Elanden boerderij - Amy

Kalven

Hierboven zie je de kleintjes, ook wel kalven. Bij geboorte zijn ze rond de 10-15 kilogram in lichaamsgewicht, wat zich binnen een maand verdubbeld heeft. Wanneer de moeder een nieuw kalf gaat werpen jaagt ze haar andere kleintjes weg: die zijn dan in staat zelfstandig te leven. De haren van de kleintjes zijn echt héél zacht en ze vonden de aandacht eigenlijk wel prima.

Älgens hus – Elanden boerderij - volwassen eland 02Älgens hus – Elanden boerderij - volwassen eland 03

Volwassen elanden

Ze zijn groot (denk: paard maatje XXL)! Aanvankelijk had ik dat niet zo goed in de gaten, maar toen we eenmaal bij de volwassen elanden stonden en er eentje op me af kwam lopen kreeg ik toch wel wat kriebels. Ik liet hem dan ook maar wat graag even passeren. Ook toen ik M. (die niet de kleinste is) naast een eland zag staan was de grootte goed zichtbaar. De schouders van de eland staken nog boven M. uit. Overigens zijn deze dieren slechts enkele jaren oud en kunnen ze nog groter worden. Al met al was het echt een bijzondere ervaring en ik vond het echt gaaf om naast deze dieren te kunnen staan en ze te kunnen aaien.

Wil je op de hoogte blijven van mijn Blogposts? Volg me dan op Bloglovin’!

Delen:

7 Reacties

 1. 19 juli 2014 / 19 juli 2014

  Awww wat super lief! :) Mooie foto’s, lijkt me gaaf om zo van dichtbij te zien.

 2. 21 juli 2014 / 21 juli 2014

  Super schattig! Wat zijn er toch ontzettend veel leuke plekken op de wereld!

 3. Svenja
  31 juli 2014 / 31 juli 2014

  Aaaaah zo onwijs cute. Toen ik vroeger eens met mijn ouders op vakantie was in Scandinavie (we deden vaak een rondreis door Noorwegen en Zweden) ‘sjokte’ er ineens een super grote eland mega sloom de weg op, we moesten echt kei hard op de rem, en de Eland liep ongestoord verder. Wel leuk om eens mee gemaakt te hebben <3

  • twintigennogwat
   31 juli 2014 / 31 juli 2014

   Wat cool! Zo heel vaak zie je ze niet in het wild (ik heb er in al die jaren pas een in het wild gezien) dus dat is wel bijzonder ja :) Je bent dus regelmatig in het Noorden geweest? Gaaf!

   • Svenja
    4 augustus 2014 / 4 augustus 2014

    Hihi ik weet nog de aller eerste keer dat wij in Noorwegen waren; we hadden de hele vakantie maar geen Elanden gezien. Wel veel opgezette elanden trouwens. Dus de laatste dag van de vakantie nam ik maar teleurgesteld een foto van een opgezette eland. Toen we weer naar ons huisje terug reden, zagen we warempel een eland langs de weg staan (!) Toch nog een eland gezien op de laatste dag. Het jaar daarna gingen we weer naar Scandinavië en toen hadden we wel super veel elanden gezien, maar het is en blijf bijzonder!

    • twintigennogwat
     4 augustus 2014 / 4 augustus 2014

     Wat een mooi verhaal! <3 Het blijft idd bijzonder! Die keer dat ik er een zag liep hij voor onze auto langs... Ik zat te springen van geluk: eindelijk!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder