Ontdek het sprookjesachtig mooie Norangsdalen in West-Noorwegen

Prachtige fjorden en vergezichten, de natuur in Noorwegen is een groot kunstwerk. Het ene gebied wat bekender dan het andere, maar bijna overal adembenemend. En soms kom je ergens, dat net even magischer aandoet dan je had verwacht. In het westen van Noorwegen weten de meeste mensen de Geiranger fjord wel te vinden, maar veel minder mensen kennen het nabijgelegen Norangsdalen. Onterecht, vind ik. Want al zou je maar één vallei bezoeken in het westen van Noorwegen, laat het dan deze zijn. Je krijgt er geen spijt van.

Het is een van de smalste valleien; op het smalste punt van Norangsdalen zit er maar zo’n 200-300 meter tussen de steile bergmuren. Daarmee is het een van de smalste valleien van Noorwegen (waar je met de auto doorheen kunt). In 1993 kreeg de vallei de naam ‘The Queens Route’, ter ere van het zilveren huwelijksjubileum van de koning en koningin van Noorwegen. 

Meer West-Noorwegen? Bekijk via deze link al mijn artikelen over deze bestemming!

Norangsdalen strekt zich uit van Øye in de gemeente Ørsta tot aan Hellesylt. Wie hier in de zomer doorheen rijdt, wordt verrast door een oase van groene begroeiing, glasheldere meren en bergen waar nog een klein laagje sneeuw op ligt. Iedere bocht die je maakt heeft de belofte van nog meer mooie natuur.

Hoewel de natuur hier ontzettend mooi is, draagt Norangsdalen ook de littekens van de strijd tegen de sterke krachten van de natuur. Lawines en steenverschuivingen gaven de vallei haar dramatische aanzien. Er zijn jaarlijks (nog altijd) veel lawines en sporen daarvan zie je zelfs in de zomer terug. In de winter is de weg om deze reden vaak afgesloten. De bodem van het Jelskred meer in deze vallei ligt vol puin en bij Urasætra en Stavbergsætra werden de huizen in de grond gebouwd als bescherming tegen aardverschuivingen. Maar er is meer..

Lygnstøylvatnet

Al rijdend door Norangsdalen kom je namelijk langs het meer Lygnstøylvatnet. Dit meer werd gevormd door een grote rots- en modderstroom vanaf de berg Keipen in mei 1908. Tijdens deze aardverschuiving werd de bodem van de vallei gevuld met rotsen. Het resulteerde in bergen puin. Gelukkig waren er op dat moment geen mensen of vee in de buurt, want de grootste aardverschuiving die hier ooit plaatsvond bracht veel schade toe.

Tijdens de aardverschuiving werd de rivier Lynga geblokkeerd door stenen en puin. In de dagen die volgden begon het water te stijgen en overstroomden de weg, land en enkele boerderijen. Zo werd uiteindelijk dit meer gevormd. Vandaag de dag is Lygnstøylvatnet een cultureel monument. In het water liggen de resten van 11 woningen, maar ook bomen en een weg.

Je kunt hier snorkelen om de overblijfselen te zien, maar dat is niet per se nodig. Ook vanaf de oevers kun je behoorlijk veel zien. Het water is namelijk spiegelglad en heel helder, waardoor je de bodem goed kunt bekijken. Heel bijzonder! Ga je wel het water in, realiseer je dan dat de overblijfselen kwetsbaar zijn en respecteer dit stukje Noors erfgoed. Behandel het met respect!

Onze ervaring in Norangsdalen

Wij bezochten Norangsdalen in de zomer van 2020 en waren met de auto. Het is prima met de camper te rijden, maar realiseer je dat de weg niet heel breed is en dat je goed moet uitkijken voor tegenliggers. Op meerdere plekken zijn inhammen in de weg waar je even kunt stoppen.

Norangsdalen kwam op ons pad omdat we onderweg waren naar de berg Saksa om daar te gaan wandelen, maar het rijden door de vallei was een ervaring op zich. We hebben regelmatig de auto aan de kant gezet om even te genieten van het prachtige uitzicht. 

Meer ontdekken over Noorwegen? Bekijk via deze link al mijn artikelen over deze bestemming!

Het hielp natuurlijk enorm dat letterlijk na iedere bocht weer iets nieuws moois te zien was. Er staan huisjes, er liep vee rond en we raakten niet uitgekeken. Ik had mijn spiegelreflexcamera niet mee omdat ik die niet mee wilde hebben tijdens de wandelen vanwege het gewicht. Achteraf vind ik dat enorm zonde, want het had ongetwijfeld gezorgd voor nog veel mooiere foto’s (in ieder geval betere kwaliteit). Maar goed, hopelijk geven de plaatjes in dit artikel je al een mooi beeld!

Mijn conclusie: rijd er zeker even voor om, want je zult niet teleurgesteld worden!

Norangsdalen vind je hier op de kaart:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder