Groeten uit Göteborg deel 7: een terugblik op de afgelopen maanden

Groeten uit Göteborg deel 7: een terugblik op de afgelopen maanden

Het is alweer 4,5 maand geleden dat ik de vorige editie van Groeten uit Göteborg plaatste op Sommarmorgon.com. In de tussentijd is er natuurlijk veel gebeurd, dus het leek me tijd voor een persoonlijke update. Op Instagram stelde ik de vraag wat mensen graag zouden teruglezen in zo’n update artikel en een aantal van de genoemde onderwerpen laat ik in dit stuk dan ook terugkomen.

Ons huis in Göteborg

Klik hier voor alle edities van de serie Groeten uit Göteborg!

Als ik nu het artikel uit februari lees, lijkt dat alweer zo lang geleden. De tijd vliegt echt! Destijds zaten we in de fase van het huis eigen maken, spullen verhuizen vanuit Nederland, de tuin veilig maken voor de hond, papierwerk regelen en een auto kopen. We waren nog echt aan het opstarten. Inmiddels voelt het alsof we al een heel stuk meer gesetteld zijn in onze nieuwe woonplaats en woning.

Het huis voelt echt als thuis, ondanks dat het niet helemaal naar onze smaak is ingericht, met meubels die bijna allemaal ook niet van ons zijn (we huren gemeubileerd). Maar het is een fijne plek die toch heel snel vertrouwd voelde. We hebben een enorme tuin, zonder schuttingen om ons heen (heerlijk!). De tuin vraagt veel onderhoud en daarnaast probeer ik een moestuin op te bouwen, dus ik spendeer heel wat uurtjes buiten.

Wandelen in Tofta - sommarmorgon.com

Erg fijn dus, dat we de winter langzaam achter ons lieten en de dagen zonniger en langer werden. De afgelopen 2-3 maanden hebben we fantastisch weer gehad, wat de ideale gelegenheid gaf om in de weekenden de omgeving verder te ontdekken. We zijn daarom naar diverse eilanden in de Bohuslän kust geweest, hebben talloze wandelingen gemaakt in natuurgebieden in de buurt en komen ook regelmatig in het centrum van de stad. Maar ook de natuur vlakbij huis is super. We zien hier bovendien hertjes, elanden en vossen lopen. West-Zweden is een prachtige omgeving, dus het voelt echt alsof we een hele goede keuze hebben gemaakt.

Lees meer: Marstrand: dé gids voor een bezoek aan dit Zweedse kustplaatsje en eiland

Van toerist naar inwoner

Göteborg viert dit jaar haar 400e verjaardag en het is natuurlijk erg leuk om bij die festiviteiten aanwezig te zijn. En er is meer te doen: afgelopen weekend woonden wij voor het eerst een midzomerviering bij. Ondanks dat ik al 13 jaar veelvuldig in Zweden kom, was dat nog nooit eerder gelukt. Het was dus erg tof om mee te maken! Ik moet alleen zeggen dat het soms een gekke gewaarwording is: soms voel ik me nog heel erg toerist als we naar festiviteiten of nieuwe plekken gaan. Terwijl mijn huis in de buurt is. En tegelijkertijd: als je Nederlanders in de stad hoort praten (doorgaans vrij luid, dus je kunt ze niet missen) is het toch leuk je te bedenken dat je hier nu zelf woont.

Lees meer: bezoek het stadsmuseum Göteborg en ontdek de link tussen Göteborg en Nederland

Eten op het terras bij Björkö - sommarmorgon.com
Heerlijk wandelen in de omgeving van Göteborg - sommarmorgon.com

Wat dat praten betreft: we proberen ons echt te focussen op Zweeds praten. Dat lukt de ene keer beter dan de andere keer. Dat komt vooral omdat Zweden soms heel snel en/of met een zwaar accent praten, wat het lastig maakt om iemand dan te verstaan. Maar over het algemeen komen we een aardig eind op weg. Nog niet genoeg naar mijn zin, dus in augustus begin ik met een nieuwe taalcursus. Het frustreert me soms dat ik complimenten krijg over mijn Zweeds, terwijl ik voor mijn gevoel niet altijd kan zeggen wat ik wil door gebrek aan woordenschat. Ik weet vaak een boodschap wel over te brengen, maar moet regelmatig ‘om iets heen praten’ in plaats van dat ik dingen direct kan benoemen. Hopelijk gaat de nieuwe cursus me een stap verder helpen! 

Siggy en haar vriendje Enzo - sommarmorgon.com

Nieuwe contacten opdoen

Een van de meest gestelde vragen die ik krijg, gaat over het opdoen van contacten. Daar zit ook meteen een van de grootste (voor)oordelen van mensen, want na die vraag volgt vaak de opmerking: ‘want Zweden zijn toch zo op zichzelf’. Nieuwe contacten opdoen en vriendschappen sluiten kost natuurlijk tijd. Wij gingen er dan ook vanuit dat we de eerste maanden veel op elkaar aangewezen zouden zijn. In de praktijk blijkt dat erg mee te vallen, maar… daar moet je natuurlijk zelf wel wat voor doen!

Göteborg en omgeving ontdekken? Klik hier voor mijn artikelen over West-Zweden!

Repetitieruimte van het koor
Plaatselijke golfbaan - sommarmorgon.com

Zweden heeft een echte ‘verenigingen’ cultuur; veel mensen zijn aangesloten bij een sportclub of vereniging. Maurice speelt inmiddels in het voetbalteam van zijn Zweedse werkgever en doet mee aan de wekelijkse golfcompetitie in de buurt. Ik had in Nederland al jaren privé zanglessen, maar ben hier in een koor gaan zingen dat bestaat uit een mix van Zweedse en internationale meiden. Zo nu en dan zien we elkaar ook buiten repetities om, heel gezellig!

Daarnaast is het hebben van een hond ideaal voor het opdoen van wat contacten in de buurt, hoewel die op dit moment nog wat oppervlakkig zijn (al heeft onze hond Siggy wel een vast speelmaatje gevonden in Enzo, net als zij een kleine Australian Shepherd). Maar Zweden gesloten? Ik vind dat echt meevallen. Als je interesse toont, laat zien dat je je best doet door de taal te leren én je Nederlandse directheid ten positieve benut dan kom je echt een heel eind.

Groeten uit Göteborg: Groots met een zachte G 2023

Nederland missen?

Een andere vraag die veel gesteld is, is of we Nederland missen. Het antwoord daarop is eigenlijk dat we daar de kans nog niet voor gehad hebben. Vanwege werk en persoonlijke redenen (onder andere Groots met een zachte G 2023, de stadionconcerten van Guus Meeuwis waar we jaarlijks met familie naartoe gaan) zijn we / ben ik de afgelopen maanden enkele keren naar Nederland gereisd. Wat ik dan meteen merk, is hoe de drukte in Nederland me aanvliegt. Het verkeer is veel drukker, de sfeer is gejaagder. Ook al zitten we hier vlakbij de grote stad, toch is er veel meer rust. En kennelijk raak je daar nogal snel aan gewend.

Het is heel fijn om vrienden en familie te zien, maar ik merk ook dat in Nederland zijn druk geeft. Mensen verwachten toch een heleboel van je, terwijl je daar niet altijd meer aan wil en kan voldoen. Zeker niet omdat in Nederland zijn geen vakantie is, maar we gewoon doorwerken. In de auto stappen en na 12/13 uur weer thuis aankomen geeft dus een enorm gevoel van rust. 

En dan is het erg leuk om ook eens vrienden en familie te ontvangen; mijn zusje en een vriend van Maurice zijn al langs geweest. Heel fijn om hen onze woning en de omgeving te kunnen laten zien! Ik vind het soms jammer dat er vanuit sommige hoeken uit onze directe omgeving weinig interesse is voor onze verhuizing, maar goed.. ik snap ook dat iedereen gewoon doorgaat met zijn of haar leven.

Wandelen met Siggy in Svartedalen - sommarmorgon.com
Midzomer vieren in Zweden - sommarmorgon.com

Groeten uit Göteborg: hoe ziet de nabije toekomst eruit?

Je leest het wellicht tussen de regels door: we hebben het enorm naar ons zin. In alles merken we dat we zoveel beter op onze plek zitten dan in 2021. De basis is echt veel steviger dan destijds. We zijn dus voorlopig nog niet van plan weg te gaan en hoewel we heerlijk wonen en hier zo lang kunnen blijven als we willen, kijken we met een schuin oog naar koopwoningen in de verschillende regio’s rondom Göteborg. Sowieso leuk om te zien wat er zoal op de markt komt; wie weet zit daar ooit iets voor ons bij.

Wil je meer zien over onze emigratie naar Zweden? Volg me dan op Instagram, daar deel ik regelmatig kijkjes achter de schermen. Tot daar!

4 Reacties

 1. Corrie de Gelder
  29 juni 2023 / 29 juni 2023

  Leuk om je verslag te lezen Amy.
  Volg je al een tijdje via Heidi bij jou gekomen.
  Ben zelf nooit in Zweden geweest, maar wie weet…wij zijn ook Frankrijk liefhebbers.
  Heb van de week nog je website doorgegeven aan een vriendin die binnenkort 5 wk naar Zweden gaat.Zij zit niet op facebook en insta.
  Hou erg van Zweede (Scandinavische)series daar komt mijn interesse voor Zweden enz vandaan.
  Geniet ervan om je verhalen te lezen en zeker ook je prachtige foto’s.
  Groetjes Corrie

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   29 juni 2023 / 29 juni 2023

   Wat een leuk bericht Corrie, dank! Super attent dat je mijn website hebt getipt aan iemand, hopelijk heeft zij iets aan de artikelen op de site. En ik snap je wel, Scandinavische series zijn doorgaans erg goed. En ik zou zeggen: toch maar een keertje deze kant op komen?

 2. Paula
  29 juni 2023 / 29 juni 2023

  Zo fijn om te lezen en te horen als moeder, dat jullie het zo naar je zin hebben!

 3. 2 juli 2023 / 2 juli 2023

  Leuk stuk Amy! Klinkt heerlijk en herkenbaar allemaal. Kan niet wachten tot wij ook een huisje in Zweden hebben.
  Groetjes,
  Mischa
  Hiking Viking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder