Wandelen langs de Hoge Kust van Zweden: Höga Kusten-leden (Etappe 7)

Wandelen langs de Hoge Kust van Zweden: Höga Kusten-leden

Aan de oostkust van Zweden, op zo’n 400 kilometer boven Stockholm, vind je de Hoge Kust (Zweeds: Höga Kusten). Dit is het hoogste deel van de kust van Zweden en een prachtig natuurgebied. Hier vind je de Höga Kusten-leden, een uitgestippelde wandelroute van bijna 129 kilometer lang. Wij wandelden een van de dertien etappes. In dit artikel meer informatie over het Hoge Kust gebied én deze wandelroute.

De Hoge Kust (Höga Kusten) van Zweden - naturum - sommarmorgon.com

De Hoge Kust (Höga Kusten) van Zweden

De Hoge Kust (of in het Zweeds: Höga Kusten) is een kuststrook aan de Botische golf, in de provincie Västernorrlands län in Zweden. Het bestaat uit een waanzinnig mooie archipel en een uitgestrekt achterland. Dit gebied, aan de oostkust van het land, is met 286 meter boven de zeespiegel de hoogste kust ter wereld. Sinds de laatste IJstijd stijgt het land hier ook nog eens 8 millimeter per jaar. Dat zorgt voor allerlei veranderingen (zoals het opkomen van nieuwe eilanden) die ervoor zorgen dat het gebied een grote diversiteit aan planten en dieren kent, zowel op het land als in het water.

In het gebied liggen meerdere natuurreservaten én Skuleskogen nationaal park. Het landschap van de Hoge Kust is vooral een ideale speeltuin voor iedereen die houdt van natuur en wellicht wat actie. Wandelen, klimmen, watersporten, fietsen en skiën: het kan hier allemaal. Ook zijn er een flink aantal plaatsen met historische belang (rotstekeningen), vissersdorpjes en andere bezienswaardigheden. 

De Hoge Kust staat sinds het jaar 2000 op de UNESCO werelderfgoedlijst en strekt zich uit van de Hoge Kust brug in het zuiden tot Skagsudde in het noorden.

Lees meer: Wandelen in Skuleskogen Nationaal Park

Over de Höga Kusten-leden - sommarmorgon.com

Over de Höga Kusten-leden

De Höga Kusten-leden is een gemarkeerde wandelroute van Hornöberget naar Örnsköldsvik. De totale lengte van deze route is 128,6 kilometer. De route is verdeeld in 13 secties variërend van 4,7 tot 12,8 kilometer, maar je kunt heel goed meerdere etappes combineren op één dag. Deze etappes zijn ook nog eens afwisselend in moeilijkheidsgraad, dus of je nu beginnende of ervaren wandelaar bent: er is altijd een etappe die bij jou past. Wil je de hele route wandelen? Dan staat daar een tijdsbestek van 5 tot 7 dagen voor. 

Alle stukken van de route zijn in beide richtingen te wandelen en op sommige stukken zijn er interessante uitstapjes te maken. Onderweg kom je langs de geweldige hoogtepunten die deze regio te bieden heeft. Denk aan gebieden vol dichte bossen en groene weiden, afgewisseld met zandstranden en steile kliffen. Laten we ook (het uitzicht op) de bergtoppen niet vergeten: op sommige punten in deze route sta je 250 meter boven zeeniveau!

Ontdek meer: Praktische informatie voor je reis naar Zweden

Informatieborg Skoved - SKuleberget - sommarmorgon.com
Schuilen voor het onweer tijdens het wandelen - sommarmorgon.com

Höga Kusten leden etappe 7: Skoved – Skuleberget

Zoals ik in mijn artikel over Skuleskogen nationaal park al vertelde, was onze hond Siggy op het moment van ons bezoek aan de Hoge Kust pas een half jaar oud. Daardoor wilden we haar nog niet teveel belasten met te lange wandelingen. Wij besloten daarom zonder haar een deel van de trail te doen.

Er gaan bussen tussen diverse punten van de route, maar wij wandelden deze etappe heen én terug. We kozen voor etappe 7: Van Skoved naar Skuleberget. Dit is met 6,8 kilometer enkele reis een van de kortste routes van de hele trail, dus perfect om heen en terug te lopen op één dag!

Wandelen van Skoved naar Skuleberget langs de hoge kust van Zweden - sommarmorgon.com

We parkeren onze auto vlakbij een camping in Skoved en starten daar onze wandeling. We lopen door bossen, langs weidevelden en af en toe hebben aan onze rechterhand zicht op het water. Al vrij snel begint het echter flink te regenen en onweren, dus na zo’n 40 minuten schuilen we samen met wat andere wandelaars bij het mooie, witte kerkje Vibyggerå. De buitenkant van deze kerk stamt uit de 14e eeuw, maar het interieur is uit de 18e eeuw.

Jeltsjes Chokladpraliner - sommarmorgon.com

Omdat het weer er niet echt beter op wordt, lopen we door naar het dorpje Docksta. Hier vind je als wandelaar allerlei faciliteiten zoals een supermarkt, restaurants en diverse accommodaties, dus een ideale plek als je wilt overnachten tijdens je trail. Wij wandelen binnen bij Jeltsjes Chokladpraliner, een chocoladewinkeltje dat gerund wordt door een Nederlander. Erg leuk! Na een heerlijke kop thee met handgemaakte praline, een worstenbroodje voor Maurice én een leuk gesprek met de eigenaar gaan we weer op pad.

Meer lezen over wandelen in Scandinavië? Bekijk dan dit overzicht met artikelen!

Naturum Skuleberget - sommarmorgon.com

We lopen tot de voet van Skuleberget en bezoeken daar het Naturum. Dit is een informatiecentrum waar een interessante tentoonstelling te zien is over de vorming van dit gebied. Er zijn wandelkaarten verkrijgbaar en je kunt er bij een van de medewerkers terecht voor praktische informatie. We waren eigenlijk van plan om meteen door te lopen naar de top van Skuleberget, maar besluiten ter plekke dat we dat ’s avonds met de hond samen doen. Wel zo gezellig.

Uitzicht over Dockstafjärden inham - sommarmorgon.com
Wandelen over drassige paden in de regen bij de Hoge Kust - sommarmorgon.com

We draaien daarom weer om en beginnen aan onze terugtocht, terug naar de auto en gelukkig klaart het weer inmiddels ook wat op. Vlak voor we terug zijn bij het beginpunt maken we nog een kleine detour, naar een uitkijkpunt met uitzicht op de Dockstafjärden inham. Het is toch wel leuk om hier over het water uit te kijken en natuurlijk schrijven we even wat in het gastenboek voor we weer vertrekken.

Uitzicht vanaf Skuleberget - sommarmorgon.com

Skuleberget

’s Avonds rijden we naar de voet van Skuleberget. Deze berg is met haar 286 meter duidelijk zichtbaar langs de E4. Het is een goed voorbeeld van de opwaartse krachten die de Hoge Kust zo beroemd hebben gemaakt. Ooit stak deze berg maar 9 meter boven het water uit. Je kunt nog zien waar de zeespiegel het hoogst was: er loopt een metalen band rond de top van Skuleberget. Aan de oostkant van de berg vind je Kungsgrottan (de koningsgrot), dat in de volksmond ook wel roversgrot genoemd wordt omdat wordt gezegd dat het een trefpunt voor overvallers was. Archeologen hebben aangetoond dat de grot al enkele duizenden jaren geleden in gebruik was door jagers en vissers.

Met de hond naar Zweden? Zorg dat je goed voorbereid bent met dit artikel!

Via Södra Bergstigen beklimmen we Skuleberget - sommarmorgon.com
Linjestigen Skuleberget - sommarmorgon.com

Er zijn verschillende wandelroutes over en rond de berg: het grottenpad (0,8 km), Södra Bergstigen (het zuidelijke bergpad – 2,5 km) en het Östra Bergstigen (het oostelijke bergpad – 2,5 km). Alle wandelpaden zijn relatief steil en een tikje uitdagend. Aan de oosthelling van Skuleberget zijn er ook vier klimroutes (‘Via Ferrata’) met vaste kabelroutes die je kunt volgen. Tot slot is er een kabelbaan met stoeltjeslift die je in ca. 10 minuten naar de top brengt. Een prettige keuze voor iedereen die moeite heeft met het lopen van steile paden, maar wel graag even boven rondwandelt!

Wij kozen ervoor om via de Södra Bergstigen omhoog te gaan, wat een erg mooie route is. Maar inderdaad, het is wel een klimmetje af en toe. Langzaam aan duikt het prachtige uitzicht op en dat is echt waanzinnig. Je komt hier ogen tekort: je kunt ver weg kijken en dat is een geweldig beeld. Bovenaan de top vind je trouwens Toppstugan, een cafeetje waar je terecht kunt voor een kop koffie en wat lichte maaltijden. Uiteindelijk dalen wij via een wandelpad langs de stoeltjeslift (‘Linbanestigen’) weer af naar beneden.

Kijkend naar het prachtige uitzicht vanaf Skuleberget - sommarmorgon.com
Beekjes, heides, bossen - afwisselend natuurbeeld tijdens het wandelen

Conclusie

Al met al was etappe 7 Skoved- Skuleberg, ondanks het weer, een leuke wandeling om te maken. Dan loop je door dichte bossen, langs zandstrandjes of over velden met alleen maar keien. We volgden beekjes, liepen langs heidevelden en hadden af en toe prachtig zicht op het water. Het is wel heuvelachtig, maar verwacht zeker geen zware klimmen. Het hoogtepunt voor mij was absoluut het beklimmen van de 295 meter hoge top van Skuleberget en natuurlijk met name vanwege het fantastische uitzicht boven. 

Ben je in de regio, dan is het zeker een aanrader om een stuk van de route te lopen. Het lijkt mij super gaaf om ooit eens de hele route te doen, maar dat komt vast nog wel eens. We hadden nu 18 kilometer op een dag in de benen en dat was al een lekkere sportieve uitdaging.

Er is volop accommodatie voor wandelaars langs de Höga Kusten-leden aan de Hoge kust van Zweden - sommarmorgon.com

Praktische informatie over wandelen langs de hoge kust

Wandelroute: Höga Kusten-leden
Start en einde: Hornöberget – Örnskölsvik
Seizoen: Het beste kun je hier wandelen tussen juni en september. Zorg wel dat je voorbereid bent op wisselvallig weer.

Onze route: 
Etappe 7 Skoved – Skuleberget
Afstand: 6,8 km (enkele reis)
Tijdsduur: 1-2 uur (enkele reis)
Moeilijkheidsgraad: intermediate, dus prima te doen voor gemiddelde wandelaars

De organisatie rondom de Höga Kusten-leden is erg goed. De route is goed gemarkeerd en bij de toeristenbureaus in de regio (en bij Naturum Skuleberget) zijn handzame kaartjes verkrijgbaar met alle details die je nodig hebt. Tevens is er veel informatie te vinden over parkeerplekken, accomodaties en meer op de website van Hoga Kusten. Je wandelt door verschillende dorpjes met een diversiteit aan faciliteiten én op veel plekken staan informatieborden. Je wandelt hier, zeker in de zomer, niet alleen. Ga je voor het eerst zo’n lange wandeltocht maken, dan kan dat misschien best fijn zijn!

Misschien vind je dit handig voor tijdens je reis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder