5 mooie momenten van onze roadtrip door Zweden

Rendieren 1

Vorige maand trokken mijn vriend en ik voor het derde jaar op rij voor met onze volbepakte auto naar het noorden van Europa. Drie weken lang trokken we van platteland naar stad en van bergen naar kust. Ik kan niet meer op twee handen tellen hoe vaak ik al in Zweden was, maar iedere keer dat ik er kom ontdek ik weer nieuwe dingen en vind ik het er nog prachtiger dan daarvoor.

En zoals bij elke reis zijn er na afloop van zo’n roadtrip verschillende momenten die nooit meer uit je geheugen gaan. Omdat ze zo mooi en bijzonder, zo groots of zo klein, zo intiem of juist zo massaal waren. Ik plaatste al blogposts over verschillende delen van onze reis, zoals onze citytrip naar Oslo (wauw!) en ons bezoek aan Stockholm. Vandaag deel ik echter graag nog 5 mooie momenten van onze roadtrip door Zweden met je. Tijdens het schrijven van dit artikel kon ik weer even heerlijk nagenieten van vooral veel natuurfoto’s, geniet jij mee?

hiken 1

Hiken door de natuur
Laat ik dan meteen met de reden beginnen waarom ik Zweden zo prachtig vind. De natuur is er zo adembenemend. Je kunt hier uren hiken door de natuur; rugzakje met rantsoen op de rug, goede wandelschoenen aan en wandelen maar. We hebben verschillende wandelroutes uitgeprobeerd, maar ook ongebaande paden verkend. Ik ben een stadsmeisje, dat is zeker. De ongebaande paden zijn aan mij niet echt besteed, hoewel ik het wel altijd met goede moed probeer.

Ook in wat minder ruwe gebieden kun je echter enorm genieten van de Zweedse natuur. Van de prachtige berglandschappen bij  Åre, de dichtbeboste gebieden in Lapland en de uitgestrekte gebieden en meren in Midden- en Zuid-Zweden… ik houd er zo van. Om je heen kijken, de frisse buitenlucht diep inademen en vooral enorm genieten, dat is het recept.

Messaure 1

Messaure
Halverwege de jaren vijftig van de vorige eeuw werd in het noorden van Zweden een grote waterkrachtcentrale gebouwd, met een naastgelegen dam van 1800 meter lang en 100 meter hoog. Om dit project effectief te kunnen laten plaatsvinden werd er in de buurt van het bouwproject een dorp neergezet met huizen, scholen, winkels, kroegjes en zelfs een ijshockeybaan. Een levendige gemeenschap. Na het afronden van de waterkrachtcentrale liep de gemeenschap echter snel leeg (want: geen werkgelegenheid in de buurt) en na het sluiten van de laatste school in 1980, hield Messaure op te bestaan. De natuur nam het weer over.

Messaure 2

Van een Zweedse vriend van mij hoorde ik over dit ‘spookdorp’  en M. en ik waren zo hoog in het noorden, dat we er graag eens langs wilden gaan. Het bleek langer rijden dan gedacht en we troffen Messaure (of wat er van over is) op het moment dat de oud-bewoners hun annual memorial hadden, waardoor we ons een beetje ongemakkelijk voelden. Wat je er ziet? Overwoekerde paden, overgebleven resten van gebouwen, bordjes waarop staat aangegeven welk gebouw ergens had gestaan en verder niets. We besloten door te rijden naar de rivier, die door de hoge dam inmiddels droog ligt. Wauw, wat bijzonder. Je loopt er over de rivierbedding en de grote rotsen. Wat een prachtig uitzicht! En toeristen? Nergens te bekennen. Ja, het was de lange autorit zeker waard.

Rendieren 2

Een kudde rendieren op de route
Passeer je de poolcirkel, dan hoef je niet op te kijken van een rendier meer of minder. Zeker wanneer je in de vroege ochtend of late middag de weg op gaat is de kans groot dat je dit dier met zijn prachtige geweien ziet lopen. Maar hoe gaaf is het (als toerist) als je een hele kudde ziet staan, die vervolgens rustig op de weg gaat staan? Ik vond het fantastisch en vooral heel bijzonder dat ze bleven staan, terwijl we van een paar meter afstand rustig wat foto’s maakten. Gelukkig liepen ze achter onze auto door, want waren ze voor onze auto gaan staan dan hadden we rustig nog een uurtje kunnen wachten. Of zes.

storforsen 3

Barbecueën bij Storforsen
Op de weg van Piteå naar Jokkmokk vind je Storforsen, de hoogste vrij stromende waterval van Europa. De omgeving van deze grote waterval (met een valhoogte van 82 meter) is een natuurreservaat, waar je een heerlijk relaxte middag kunt doorbrengen. Je wandelt over grote en kleine rotspartijen naar de waterval toe, maar ook kun je kiezen voor verschillende rolstoelvriendelijke (!) bruggetjes en vlonders die leiden tot het pad naar de waterval toe, terwijl je om je heen kleine stroompjes en watervalletjes ziet.

storforsen 2storforsen 4

Er zijn in dit gebied rond de waterval verschillende vuurplaatsen gemaakt waar je een vuurtje kunt maken om wat te grillen. En dat is wat we deden. Bepakt en bezakt met grillworstjes, marshmallows, drinken en aanmaakblokjes (een goede voorbereiding is het halve werk) brachten we een zonnige dag door bij het water, vele Zweedse gezinnen met ons. Genieten met een hoofdletter – zachte – G. Dus ben je ooit in de gelegenheid het noorden van Zweden te bezoeken? Sla dan dit prachtige plekje niet over.

eland 1

Elanden voeren
De kans dat je een eland in het wild tegenkomt bestaat absoluut, maar is toch vrij klein. Het zijn schuwe beesten, die zich snel uit de voeten maken wanneer je hun pad kruist. Omdat veel toeristen toch maar wat graag een eland live aanschouwen (op ons zuiderlingen heeft dat toch een bijzondere werking) zijn er vrij veel elandenparken. Vorig jaar bezochten wij Älgens hus, in het noorden van Zweden. Dit jaar waren we in Åre, een populaire wintersportplaats, en hadden we wat tijd over. We besloten daarom opnieuw een bezoekje te brengen aan een elandenpark.

eland 2

Met een klein groepje mensen stonden we binnen het territorium van de elanden de dieren te voeren. Op een zeker moment bespeurde de grootste van hen onraad: buiten de afrastering liepen mensen. Hij bleef doodstil staan, probeerde de situatie in te schatten en enkele tellen later rende hij weg. De andere dieren met zich meenemend. Wij waren met hun eigenaar en dat was veilig. Daarbuiten was het oppassen geblazen. Een eland is een wild dier met een goed instinct, zoveel werd ons (opnieuw) duidelijk. Wat een bijzonder moment.

Heb jij ooit een roadtrip (door Zweden) gedaan? Wat is jou het meest bijgebleven?

Delen:

17 Reacties

 1. 11 augustus 2015 / 11 augustus 2015

  Wauw wauw waaauw! Die kudde rendieren.. Mijn hart smelt.. <3

  • twintigennogwat
   12 augustus 2015 / 12 augustus 2015

   Snap ik! Het was zo bijzonder! <3

 2. 11 augustus 2015 / 11 augustus 2015

  Ohhh Zweden is zo mooi, dit doet me denken aan mijn studietijd daar. En die elanden zijn als in een sprookje! x

  • twintigennogwat
   12 augustus 2015 / 12 augustus 2015

   Wat gaaf dat je er ook gestudeerd hebt! Waar heb je precies gezeten?

 3. 11 augustus 2015 / 11 augustus 2015

  Wauw! Zweden lijkt me echt prachtig! Wat een fantastische foto’s <3

 4. 11 augustus 2015 / 11 augustus 2015

  Wat een schitterende foto’s en wat GAAF allemaal!! Die elanden zijn nog echt groot ook zeg. Bijzonder!

  • twintigennogwat
   12 augustus 2015 / 12 augustus 2015

   Ja, dat zijn ze echt! En dan was degene die je hier op de foto ziet nog aan de kleine kant ;)

 5. Valerie | More Than Squats
  11 augustus 2015 / 11 augustus 2015

  Wat een prachtige natuur! Een BBQen is natuurlijk altijd een goed idee :D

 6. 11 augustus 2015 / 11 augustus 2015

  Wauw, ziet er echt zo gaaf uit! Lijkt me onwijs mooi om eens mee te maken <3

  • twintigennogwat
   12 augustus 2015 / 12 augustus 2015

   Dat was het zeker! Ik droomde zelf ook stiekem nog eens weg bij het schrijven van de blogpost ;)

 7. Isolde
  13 augustus 2015 / 13 augustus 2015

  Wauw! Je posts over Zweden maken me keer op keer weer enthousiast, ik wil er ook echt eens heen! Hebben jullie eigenlijk ook wel eens het Noorderlicht gezien, als je zo noordelijk gaat?

 8. 14 augustus 2015 / 14 augustus 2015

  Prachtig land! Ik hou van Scandinavië, alleen balen dat het zo vreselijk duur is.

  • twintigennogwat
   14 augustus 2015 / 14 augustus 2015

   Noorwegen is inderdaad duur, maar Zweden gelukkig niet :-)

 9. Eline
  18 augustus 2015 / 18 augustus 2015

  Het ziet er zo ontzettend gaaf uit! Zweden lijkt me zo mooi om lekker lange wandelingen te maken in de natuur. Echt heerlijk, mijn vader is er vorig jaar geweest en nu ik deze foto’s zie wil ik er ook eens heel graag heen

 10. 18 augustus 2015 / 18 augustus 2015

  Oh wauw. Die elanden<3
  Ik heb altijd wel een bepaald gevoel bij Scandinavische landen.. Zou er zeker eens heen willen, zeker nu ik deze foto's heb gezien.

 11. Ismay
  18 augustus 2015 / 18 augustus 2015

  Ik heb je blog zojuist pas ontdekt en ben gelijk verliefd. Ik kan mij zo goed in jouw liefde voor Zweden plaatsen. Ik kom er namelijk al mijn hele leven en mijn ouders hebben er jaren lang een tweede huis gehad! Ik kom er nu nog elk jaar samen met mijn vriend. Het is er gewoon zo prachtig. Nu ik deze foto’s zie heb ik gelijk weer heimwee! Ik vind dit zo onwijs leuk! Ik kom zelden anderen tegen die dezelfde liefde voor dit land voelen! Ik vind dit zo leuk, hihi! xx

 12. 20 augustus 2015 / 20 augustus 2015

  Wauw wat een mooie foto’s. Zweden lijkt me echt prachtig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder