Twintiger aan het woord – Slot

TAHW-slot

19 verhalen. 19 prachtige en integere verhalen, soms heftig en aangrijpend, soms enthousiast en vol levenslust. Dat is het resultaat van de rubriek Twintiger aan het woord, die ik aan het begin van dit jaar lanceerde. Zes maanden lang kon je op Twintigennogwat.nl regelmatig een persoonlijk verhaal lezen van een twintiger. Meiden van 20, meiden van 27, alles daar tussenin en zelfs een dappere heer die zijn verhaal deed. Een prachtige verzameling. Toch komt ook aan mooie rubrieken een eind. Vandaag blik ik samen met jullie terug op zes maanden van bijzondere verhalen. Waarom begon ik deze rubriek en wat leerde ik ervan?

Twintigers van nu zijn opgegroeid en leven in een wereld van oneindige mogelijkheden. Die mogelijkheden maken dat we allemaal andere keuzes -kunnen- maken en eigen dromen hebben die we najagen. Dat gegeven maakte me nieuwsgierig, want uiteindelijk leeft iedereen in haar of zijn eigen wereld; iedereen bekijkt dingen vanuit haar/zijn eigen perspectief, vanuit eigen normen en waarden. Ik ben een twintiger die na keihard werken haar masterdiploma behaalde, een te gekke fulltime baan als marketeer vond en nu met haar geliefde aardig gesetteld is terwijl ze graag verblijft in Zweden. De mensen in mijn nabije omgeving kennen soortgelijke verhalen. Maar wat weet ik van het leven van andere twintigers; van de twintigers die een ander verhaal kennen dan dat van mij?

Nu, bij het slot van deze rubriek kan ik alleen maar zeggen: wauw. Wat heb ik veel bewondering voor alle deelnemers die hun verhaal deelden. Sommige verhalen waren doordrongen van enthousiasme (rondreizen en genieten van het leven), anderen waren heftiger (geldproblemen, gezondheidsproblemen, op jonge leeftijd zwanger raken). De ene twintiger is al (bijna) moeder, terwijl een ander aangeeft niet voor dat pad te willen kiezen. De ene twintiger studeert nog, waar een ander al jaren werkt en weer een derde op dit moment beiden even niet doet. De verhalen waren zo enorm verschillend. Maar door al die verhalen heen zie ik wel een rode lijn.

Wat mij namelijk opvalt in alle verhalen is dat dit allemaal zelfverzekerde mensen zijn, die hard willen werken en willen knallen om hun doel te bereiken. Of dat nu het vinden van een droombaan, het op de rit krijgen van het leven of het werken aan jezelf is. In ieder verhaal schuilde zo’n enorme kracht en een positieve instelling. Want ook die positieve instelling vind ik heel bijzonder. Loopt het leven nu even niet zoals iemand gehoopt had, dan is er een enorme drive waarneembaar om te zorgen dat dat goed gaat komen. Met kleine stapjes of juist in sneltreinvaart, maar wel met de rug recht en met open blik naar de wereld.

Dan zijn er nog twee dingen die me opvallen. De twintigers die meededen aan deze rubriek zijn enorm gemotiveerd om hun persoonlijke doelen te bereiken en de wereld tegemoet te gaan, maar willen ook vooral optimaal genieten en in het nu leven. Tevreden en gelukkig zijn met wat je hebt gaat boven alles: je geliefde(n), familie om je heen, mooie dagen met vrienden, een huisje. En bij dat genieten hoort misschien ook wel de wereld verkennen. Rondreizen, nieuwe plekken ontdekken. Dat kan al studerend of werkend of gewoon lekker op vakantie. Dus kan ik een definitie geven van ‘de twintiger’ dan zou dat zijn: de twintiger van nu is positief ingesteld en niet bang om doelen te stellen en hard te werken om dromen na te jagen, maar wil ook vooral genieten van het leven en blij zijn met wat deze wereld te bieden heeft.

Sommige verhalen waren voor mij enorm herkenbaar, sommigen minder of helemaal niet. Wat ik in ieder geval kan zeggen is dat deze rubriek mijn blik op de wereld verbreed heeft. Ik heb een kijkje mogen nemen in het leven van 19 twintigers en heb jou, als lezer, daarin meegenomen. Iedereen die heeft meegedaan aan de rubriek: enorm bedankt voor jullie ontzettend waardevolle bijdrage. En nu? Twintig en nog wat is een blog waarop wat mij betreft naast mijn eigen avonturen de twintiger van nu aan bod komt. Dat kan via een rubriek als Twintiger aan het woord, maar wellicht ook op andere manieren. De komende periode ga ik eens brainstormen en goed nadenken over de invulling daarvan. Mocht je ideeën hebben hoor ik die natuurlijk graag! Voor nu hoop ik dat jullie Twintiger aan het woord een leuke rubriek vonden die jullie met plezier gelezen hebben en er wellicht iets van geleerd hebben. Thanks for reading!

Delen:

11 Reacties

 1. 14 augustus 2015 / 14 augustus 2015

  Ik vond deze verhalen echt altijd heel interessant om te lezen! Mooie afsluiting heb je er van gemaakt.

 2. 14 augustus 2015 / 14 augustus 2015

  Je hebt het prachtig afgesloten. Ik vond het ontzettend leuk dat ik aan deze rubriek mee heb mogen doen en alle andere verhalen waren ook ontzettend interssant om te lezen.

  Liefs, Brittany

 3. Meike
  14 augustus 2015 / 14 augustus 2015

  Mooi beeld dat je schetst van de twintigers van nu Amy, ik herken me er zeker in! Leuk dat ik mee mocht doen aan dit project en ik ben benieuwd naar je volgende projectje :)

 4. 14 augustus 2015 / 14 augustus 2015

  Zo jammer dat de serie “al” is afgelopen! Ik vond de verhalen steeds erg interessant om te lezen, en dit is een mooi en waardig slot :) Ik ben heel benieuwd wat je nu gaat verzinnen!

 5. 14 augustus 2015 / 14 augustus 2015

  Mooie afsluiter Amy! Benieuwd naar je nieuwe invulling.

 6. 14 augustus 2015 / 14 augustus 2015

  Ik heb ze niet allemaal gelezen, maar een groot deel wel en dat vond ik inderdaad heel mooi om te lezen! Ik ben zelf dan nog wel geen twintiger, maar die instelling van ‘jullie’ vind ik wel heel herkenbaar, dus ik ben heel benieuwd wat je hier verder mee gaat doen. :)

 7. 14 augustus 2015 / 14 augustus 2015

  Wat prachtig geschreven! Ik heb de verhalen ong niet gelezen, maar na wat ik net las, ben ik erg benieuwd geworden.

 8. Isolde
  15 augustus 2015 / 15 augustus 2015

  Jammer dat de serie stopt, ik heb hem met veel plezier gelezen. Ergens wel een mooi punt ook, stoppen met twintiger aan het woord voor je de 20e versie bereikt, haha.
  Ik ben benieuwd naar de opvolger!

  • twintigennogwat
   15 augustus 2015 / 15 augustus 2015

   Haha, ik had eigenlijk nog wel een twintigste moeten doen he ;) Ah Well, ik vond het een mooi moment zo.

 9. 18 augustus 2015 / 18 augustus 2015

  Wauw, wat een prachtige afsluiting van een super mooi project. Ik vond het echt heel tof om alle verschillende verhalen (met inderdaad een rode draad) te lezen. Ik ben dan ook super vereerd dat ik hieraan heb mogen meewerken! Dankjewel

 10. Lieke
  23 augustus 2015 / 23 augustus 2015

  Wauw wat een mooie afsluiter van een fijne rubriek. Ik heb alle verhalen met veel plezier gelezen en vond het een hele eer om mijn verhaal te mogen vertellen voor op jou blog. Bedankt!

  Ik ben benieuwd naar de volgende rubriek/ opvolger!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder