Food | 5 lekkernijen die ik altijd vanuit Zweden mee naar huis neem

Zweedse lekkernijen uit de supermarkt

Zoetekauw. Dat is zo ongeveer mijn middle name. En gelukkig voor mij zijn de mensen in mijn favoriete land dat ook. Van koekjes tot taarten en van schepsnoep tot de overheerlijkste chocolaatjes: Swedes love it! Niet voor niets is ‘fika’ een begrip dat ook buiten de Zweedse landsgrenzen bekend is: een momentje op de dag om lekker bij te kletsen met vrienden/familie/collega’s onder het genot van koffie of thee en vooral lekkernijen. De soort lekkernij maakt niet zoveel uit, dat kan van alles zijn. Ik deelde al eens met jullie recepten voor Zweedse kaneelbroodjes en Lussekatter, maar vandaag laat ik jullie iets zien dat ik niet zelfgemaakt heb. Altijd als ik in Zweden ben haal ik de dag voor ik weer afreis naar Nederland namelijk even mijn hart op in de supermarkt. Er is zoveel lekkers te vinden! Vandaag laat ik jullie 5 lekkernijen zien die ik altijd in mijn mandje gooi in de Zweedse supermarkt om er thuis nog even van te kunnen genieten.

Update artikel: juli 2019

Zweedse lekkernijen uit de supermarkt - KexchokladZweeds snoep - Kex choklad - sommarmorgon.com

Kexchoklad

Deze snack is echt mijn all time favorite reep. En niet alleen van mij, want deze klassieker – die al in 1938 gelanceerd werd, is in heel Zweden mateloos populair. Je ziet dit dan ook overal terug: in supermarkten, in kiosken, bij tankstations en zelfs bij bouwmarkten verkopen ze dit. Wat het is? Drie laagjes knapperige wafel omhuld met melkchocolade. Het doet je ongetwijfeld denken aan de good old Penny Wafel, maar niets is minder waar. De kexchoklad bevat namelijk veel meer, maar ook een ander soort chocolade.

Deze reep bestaat in meerdere groottes, zo slaan wij altijd een zak met mini’s (13 gram) in en een verpakking met repen van 60 gram. Die van 60 gram is echt heel vullend en daarom heel goed geschikt voor als je flinke trek hebt of als je even toe bent aan een dosis energie. De kleintjes zijn een lekker snackje voor tussendoor. Regelmatig hebben ze ook verschillende varianten beschikbaar, zoals bijvoorbeeld een variant met framboos. Zo lekker!

[the_ad id=”14856″]

Zweedse lekkernijen uit de supermarkt - Ahlgrens bilar Zweeds snoep - Ahlgrens Bilar - sommarmorgon.com

Ahlgrens Bilar

Zijn de Kex repen mijn favoriet; hier hebben we de favoriet van M. te pakken. Dit zijn schuimachtige snoepjes met een fruitsmaakje en ze hebben de vorm van een autootje (bilar = auto’s). Ze bestaan in meerdere varianten, zoals de originele, salmiak en met een zuur laagje erover.

De variant die wij altijd on the road meenemen? De originele én de schuim met winegum variant (zie hierboven). In het winterseizoen brengt producent Cloetta deze snoepjes ook uit in kerstboomvariant en deze zijn eigenlijk elk jaar wel (even) verkrijgbaar bij Ikea. Zowel op Instagram als op Facebook is dit leuke merk trouwens te volgen en dat is best een aanrader, aangezien er met grote regelmaat hele leuke en originele posts voorbij komen!

Zweedse lekkernijen uit de supermarkt - Ballerina kex

Göteborgs kex – Ballerina en Singoalla

En dan nog zo’n favoriet, de Göteborgs kex. Dit zijn ronde koekjes met vaak een crèmelaagje tussen de koekjes. Het bovenste koekje bevat een gat waar dan een romige of frisse (en plakkerige, haha) vulling in zit. De originele koekjes, de Ballerina’s, bevatten een nougat vulling en de Singoalla koekjes zijn er in talloze varianten.

Op de foto hierboven zie je de Lemon & Lime versie, maar ook de koekjes met blueberry en framboos neem ik met liefde mee naar Nederland (alleen hebben we die al allemaal opgegeten.. oeps)! Ikea heeft een huismerkvariant van de Singoalla koekjes in het assortiment, mocht je benieuwd zijn.

Zweedse lekkernijen uit de supermarkt - Svenska Lantchips

Svenska LantChips

In de meeste chips uit onze supermarkten kun je weinig aardappel meer herkennen, vind ik dan. Hoewel dat af en toe heerlijk is, kies ik toch liever voor de Zweedse landchips. De aardappels die voor deze chips gebruikt worden, worden niet geschild maar alleen gewassen en gezouten voordat ze in zonnebloemolie gebakken worden. Dat maakt ze donkerder van kleur, krokanter, steviger en échter van smaak dan de gemiddelde naturelchips; dat verschil proef je echt.

Het mooie aan Svenska Lantchips is dat de onderneming al sinds het begin donateur is van stichtingen die zich bezig houden met het welzijn van kinderen (in moeilijke omstandigheden). Dit feit maakt deze chips wat mij betreft extra waardevol. Ook voor het proeven van deze chips verwijs ik je naar Ikea, want de chips die zij onder het huismerk voeren komen ook uit de fabriek van LantChips.

Zweedse lekkernijen uit de supermarkt - PollyZweeds snoep - Polly chocolade - sommarmorgon.com

Polly

En dan de allerlaatste: Polly! Polly is schuim omhuld door chocolade, met de smaak van buttertoffee en vanille. De originele Polly zakken bevatten snoepjes met pure en melkchocolade, maar er zijn diverse varianten beschikbaar. Het enige nadeel aan deze snoepjes vind ik dat het schuim vrij plakkerig is, waardoor het enorm tegen je tanden gaat zitten. Afgezien daarvan vind ik Polly’s heel lekker en zoet, maar niet té zoet. Zeer geregeld spot ik Polly bij IKEA in de schappen, maar niet altijd. Check het zeker eens als je er bent, want it’s worth the try!

Zo.. dit waren de 5 Zweedse lekkernijen die ik sowieso altijd in mijn koffer gooi om ze vanuit Zweden mee naar huis te nemen. Ik koop vaak nog veel meer eten (en cider), maar aan zoetigheden zijn dit mijn favorieten. Meestal doen we er enkele maanden over voor het allemaal opgesnoept is, want ik vind het vaak zonde om er snel doorheen te gaan.. maar moeilijk is het soms wel! ;-) Tipje (niet gesponsord): mocht de blauw-gele keten de snacks niet hebben, dan kun je ze ook online bestellen. Er zijn diverse online supermarkten die naar Nederland verschepen. Mijn aanrader is Onfos, die een grote diversiteit aan Zweedse producten bieden.

Neem jij ooit lekkernijen mee vanuit het buitenland? En van bovenstaande items.. welke spreekt jou het meest aan?

Delen:

16 Reacties

 1. 21 september 2015 / 21 september 2015

  Ik hou heel erg van schuim-achtige dingen, dus ik ben erg benieuwd naar die Polly’s! Leuke blogpost :)

 2. 21 september 2015 / 21 september 2015

  Oh wat een lekkere dingen! Leuk om te zien wat voor lekkernijen ze in Zweden hebben. Vooral die Polly lijkt me heerlijk.

 3. 21 september 2015 / 21 september 2015

  Wat een heerlijke dingen, ik houd er ook van om in een buitenlandse supermarkt rond te lopen en dingen uit te proberen :)

  • twintigennogwat
   22 september 2015 / 22 september 2015

   Ja leuk he? Vaak zijn er zoveel andere dingen te krijgen dan bij ons!

 4. 21 september 2015 / 21 september 2015

  Dat är trevligt! ;)
  Ik heb ze allemaal gezien maar niet allemaal gegeten. Zit er in Kex ook niet een laagje karamel?
  De Göteborgs kex zijn heeerlijk! Vooral die met framboos [kwijl]. Met Polly’s heb ik niet zo’n goede ervaring.. ik had een combinatie die ik dus echt niet lekker vond. Weet alleen niet meer precies welke dat was.. dus uit veiligheid skip ik ze gewoon allemaal..

  • 21 september 2015 / 21 september 2015

   Vreselijke autocorrectie.. Het moest natuurlijk ‘Det’ zijn..

  • twintigennogwat
   22 september 2015 / 22 september 2015

   Nee, voor zover ik weet bevat Kex geen karamel. Polly’s zijn er inderdaad in vele varianten.. vind ze ook niet allemaal even geslaagd ;-) Vad är din favorit?

 5. isolde
  22 september 2015 / 22 september 2015

  Die polly’s zien er lekker uit zeg! Een soort miniatuur-negerzoenen lijken het wel, maar dan is het schuim geloof ik wat steviger?

  • twintigennogwat
   22 september 2015 / 22 september 2015

   Ja klopt, het schuim is veel steviger en compacter en ook voller van smaak zou ik zeggen.

 6. 22 september 2015 / 22 september 2015

  Leuk van dat snoep dat anders is dan anders! Is het ook bij Ikea te koop toevallig?

  • twintigennogwat
   22 september 2015 / 22 september 2015

   Dank voor je berichtje! Ik heb bij elk product geschreven waar je het kunt kopen in NL :)

 7. 23 september 2015 / 23 september 2015

  Oh een hoop dingen ken ik niet maar het ziet er wel lekker uit!

 8. 30 september 2015 / 30 september 2015

  Grappig, ik kom zelf vaak in Zweden maar ik heb er nooit op gelet wat voor lekker snoep daar nou eigenlijk was. De volgende keer ga ik deze zeker eens kopen!

 9. Johnny
  16 maart 2017 / 16 maart 2017

  Heey, psssst: Polly is sinds een paar weken weer bij de Ikea in Utrecht te krijgen in 400 grams zakken! Ik had niet gedacht dat het nog in het assortiment zou terugkomen, maar nu is het toch zo ver! Het meisje achter de kassa was er ook heel blij mee, want ze is ook een Polly-addict.

  • twintigennogwat
   19 maart 2017 / 19 maart 2017

   Yess, thanks voor de tip! Ik ben even gaan kijken en heb ze ook gehaald :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder