Review: Thomas Acda – Onderweg met Roadie

Onderweg met Roadie

Begin deze maand was Thomas Acda te gast bij RTL Late Night en hij vertelde daar over zijn debuutroman Onderweg met Roadie. Ik raakte geïnteresseerd en besloot het boek te kopen. Het hoofdpersonage in dit boek rijdt van New York naar Los Angeles, om daar de hond van vrienden bij hun nieuwe huis af te leveren. Wat een rustige, ontspannen reis had kunnen zijn, verandert – natuurlijk – in een roadtrip vol avontuur.

Onderweg met Roadie. Dit is de tweede keer in twee uur tijd dat ik tegen de hond praat, mijn Wilson. Prima. Best gezellig. Roadie zit rechtop, beziet de weg en ik klets maar door. Alsof ik opengebarsten ben en uit woorden blijk te bestaan.

In Onderweg met Roadie volgen we de helft van het “meest beroemde popduo dat Nederland ooit gekend heeft”, die na hun breuk niet zo goed meer weet wat hij met zichzelf aan moet. Verslavingen liggen op de loer en eigenlijk maakt hij een puinhoop van zijn leven. Ondertussen kopen vrienden van hem een huis in Los Angeles, maar omdat hun hond door haar hoge leeftijd niet meer mag vliegen kunnen ze nog niet emigreren. De hoofdpersoon ziet hierin dé kans op een uitweg en begint samen met het beestje een boat- & roadtrip naar LA. Een mooie mogelijkheid om zijn hoofd leeg te maken. Denkt hij.

Contrasten
Onderweg met Roadie is een roman met heel veel humor en tegenstellingen. De hoofdpersoon, die ons in de ik-vorm vertelt over wat hij meemaakt, komt op mij over als een vrij passief en nuchter figuur die vooral dingen overkomt. Zet dit karakter af tegen de vaak erg bijzondere situaties waarin hij gedurende het boek regelmatig terecht komt en het levert je hele scherpe contrasten op.

Het personage neemt ons op een hele relativerende manier mee in zijn herinneringen en emoties, waaruit blijkt dat er meerdere lagen door het verhaal lopen. Want hoewel hij aanvankelijk vooral bezig lijkt te zijn met zijn stukgelopen huwelijk en het einde van zijn carrière als muzikant, lijkt uiteindelijk de vraag of het succes dat hij had wel in verhouding staat tot zijn kunnen belangrijker te zijn. Enkele pagina’s na dergelijke serieuze overwegingen reageert de hoofdpersoon weer super nuchter en grappig als hij in een vervelende situatie met de politie terecht komt. Ook uit een dergelijke situatie redt hij zich prima en dat laat naar mijn idee het hierboven genoemde contrast tussen deze twee kanten van het boek goed zien.

Razendsnel
Eerlijk is eerlijk, ik had in het begin wat moeite met het verhaal. De eerste hoofdstukken kwamen wat moeilijk op gang en waren voor mijn gevoel wat rommelig. Ook vind ik de situaties die Acda beschrijft soms wel érg toevallig en absurdistisch. Tegelijkertijd zitten er ook pareltjes van scènes in het verhaal en doet Thomas Acda zijn reputatie als woordkunstenaar eer aan met op zijn tijd prachtig gestylde zinnen en hier en daar een mooie metafoor. Stiekem had ik gehoopt op meer daarvan, maar daar lijkt het Acda met zijn debuutroman niet echt om te doen. Wel om het creëren van enkele hilarische, niet al te diepgaande, situaties en ontmoetingen en dat is goed gelukt. Door de fijne humor van Thomas is Onderweg met Roadie een razendsnelle en vooral vermakelijke debuutroman geworden.

Delen:

5 Reacties

 1. Esther Marieke
  15 september 2015 / 15 september 2015

  Wat een fijne review zeg! Ik twijfelde ook om het boek te gaan lezen, dus het is leuk om er wat meer over te weten. Dankjewel!

 2. 15 september 2015 / 15 september 2015

  Ik had er ook over gehoord ja! Fijn dat je hem gereviewed hebt. Ik was er benieuwd naar omdat het van Thomas Acda is, maar ik denk dat ik hem toch maar laat liggen. Hij lijkt me wel komisch hoor, maar niet genoeg om hem aan te schaffen. Ben namelijk bang dat ik het halverwege toch niets meer vind, dat vind ik zonde ;-) Wie weet lees ik hem ooit nog een keertje!

 3. 15 september 2015 / 15 september 2015

  Dit boek wil ik zeker lezen! Heb er al veel goede dingen over gehoord.

 4. 23 september 2015 / 23 september 2015

  Ik heb veel (goeds) over dit boek gehoord..

 5. 7 oktober 2015 / 7 oktober 2015

  Ik heb het boek inmiddels ook hier liggen. Ben wel benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder