400 jaar Göteborg – vier het jubileumsfeest mee

Heb je zin in een feestje? Kom dan deze zomer naar Zweden! Het jaar 2023 is een bijzonder jaar voor de stad Göteborg, aangezien het zijn 400-jarig jubileum viert. De hele zomer worden er in de stad diverse evenementen georganiseerd om 400 jaar Göteborg te vieren.

Eigenlijk vond de 400e verjaardag van Göteborg al twee jaar geleden, in 2021, plaats. Maar een pandemie gooide roet in het eten en daarom werd het feestje destijds maar klein gevierd. Daarmee herhaalt de geschiedenis zichzelf, want toen Göteborg in 1921 300 jaar werd, werden de feestelijkheden twee jaar uitgesteld vanwege de Spaanse griep en de Eerste wereldoorlog. Een bizar toeval. Maar deze zomer is het dan eindelijk echt zover: tussen 2 juni en 3 september vieren we 400 jaar Göteborg met veel leuke festiviteiten!

Meer lezen over Göteborg? Klik hier voor een overzichtspagina

Jubileumhart Lejonstrappan - sommarmorgon.com
Feestelijke straten in Göteborg - sommarmorgon.com

400 jaar Göteborg: Jubileumfestival van 2 tot en met 5 juni

2 t/m 5 juni 2023

De feestelijkheden beginnen met een groot jubileumfestival van 2 t/m 5 juni. Dit festival vindt plaats in Frihamnen (op het eiland Hisingen). Denk: lekker eten, fijne muziek en speciale verrassingen met uitzicht over de Göta rivier. Iedere dag staat in het teken van een specifiek thema en het programma is dan ook iedere dag anders. Dit kun je o.a. verwachten:

2 juni
Het festival wordt geopend door saluutschoten vanaf het schip Götheborg of Sweden. Later die dag is er het grote openingsconcert door het Göteborg symfonie orkest, samen met enkele bekende Zweedse popartiesten.
3 juni
Dansen staat vandaag centraal! Dans bijvoorbeeld mee tijdens de “Dance your style” danswedstrijd.
4 juni
4 juni is de officiële verjaardag van de stad, vandaag vieren we écht 400 jaar Göteborg! Dat wordt gevierd met een koninklijk tintje, omdat de koninklijke familie een bezoek brengt aan de stad en het festival.
5 juni
Vandaag klinkt er veel muziek door de stad en is er volop pop- en rockmuziek te horen. 

Het festival is gratis en voor iedereen toegankelijk. Een volledig programma vind je door hier te klikken.

Op 6 juni, de Zweedse nationale dag, is er een groot concert in Slottskogen dat ook gratis toegankelijk is. Daarmee is de kick-off van de 400 jaar Göteborg vieringen echt gemaakt.

Prototyping: Maak een wandeling door de toekomst van Göteborg

2 juni – 3 september 2023

Tussen 2 juni en 3 september is de tentoonstelling Prototyping Gothenburg te zien. Dit project belicht initiatieven die actief werken aan het realiseren van duurzame veranderingen in de stad. De tentoonstelling verkent een stedelijk landschap in transitie en is vormgegeven als wandelpad van Frihamnen, over de Hisingsbron naar het stadscentrum. De wandeling eindigt bij het Kronhus kwartier.

Meer weten? Lees hier meer over Prototyping in Göteborg.

Bezoek de Jubileumtentoonstelling

2 juni – 3 september 2023

In het Bältesspännarparken (dit ligt aan het kanaal langs de hoofdstraat Avenyn) is gedurende enkele maanden een buitententoonstelling te zien. De tentoonstelling beschrijft de reis naar het jubileum en laat zien wat het jubileum de stad en haar mensen zoal heeft opgeleverd. Verder is er een klein podium, volop inspiratie en rondleidingen.

Het feest gaat de hele zomer door en wordt afgesloten met de marathon Göteborgsvarvet op 3 september, het democratie festival Frihamnsdagarna (31 augustus t/m 2 september) en Gothenburg Culture Festival van 1 tot en met 3 september. Deze laatste is gratis toegankelijk voor iedereen.

Wil je weten wat er te doen is tijdens jouw verblijf? Bekijk dan de volledige kalender.

… En er zijn meer verjaardagen in de stad!

Naast alle festiviteiten vanwege 400 jaar Göteborg, zijn er meer verjaardagen. Diverse highlights uit de stad vieren hun 100e verjaardag. Het gaat om onder andere pretpark Liseberg, de Botanische tuinen, het museum of Arts, het museum of natural history, de kunsthal en het aquarium, die allen gebouwd werden voor de viering van de 300e verjaardag van Göteborg in 1923. Ieder van deze locaties viert hun jubileum met diverse activiteiten. Bekijk voor je bezoek vooral hun eigen website.

Foto Milleniumplatsen bovenaan: Happy Visuals/ Mediabank Göteborg & Co.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder