Supermarkten in Zweden

Supermarkten in Zweden - sommarmorgon.com

Wie houdt er niet van, boodschappen doen in het buitenland? Lekker struinen door de gangpaden, op zoek naar lekkere lokale producten. Of je verwonderen over het aanbod, dat toch altijd anders is dan ‘thuis’. Tegelijkertijd kan het ook een beetje zoeken zijn hoe het precies zit met de supermarkten. Ik ga je helpen, met een compleet overzicht van de supermarkten in Zweden én wat meer toelichting over boodschappen doen in Zweden.

Een overzicht van de supermarkten in Zweden - sommarmorgon.com

Een overzicht van de supermarkten in Zweden

De twee grootste (Zweedse) supermarkten van Zweden zijn ICA en Coop. Deze zul je dan ook het meest aantreffen.

ICA (dit staat voor InköpsCentralernas Aktiebolag)
ICA is de grootste supermarktketen van Zweden, met ca. 1400 winkels. Met dit aantal vestigingen heeft ICA 35-40% van het totale marktaandeel in handen. ICA was lang onderdeel van hetzelfde concern als Albert Heijn en daardoor zul je hier ongetwijfeld veel herkenning vinden als je door de winkel loopt. Ooit werd hier het budgetmerk Euroshopper verkocht, wat later veranderde in ICA Basic (in Nederland werd dat AH Basic). Deze producten vind je dus ook terug in de Nederlandse AH.

De ICA bestaat in verschillende varianten. De grootste is MAXI ICA (Stormarknad), waar je naast boodschappen ook talloze andere dingen vindt. Denk aan cosmetica, electronica, boeken, gereedschap en nog veel meer. Dan heb je nog ICA Kvantum, de ‘gewone’ ICA supermarkt en ICA Nära (nära betekent dichtbij). Dit zijn kleinere winkeltjes bij jou in de buurt.

Een groot verschil tussen de Zweedse supermarkt en de Nederlandse supermarkt is dat je in Zweden in principe geen gesproken  reclameboodschappen hoort door de muziekinstallatie van de supermarkt. In sommige supermarkten winkel je zelfs zonder muziek op de achtergrond! Ook word je bij de kassa alleen gevraagd of je een kassabon wilt, aan spaaracties doen ze hier niet. 

Coop
Coop is een supermarkt die een wat groener en duurzamer alternatief probeert te bieden. In haar marketing legt de supermarkt ook wat meer nadruk op milieuvriendelijke keuzes maken. Net als ICA kent ook de Coop diverse varianten. Zo is er Coop Konsum, Coop Forum, Coop Nära en Coop Extra. Voorheen had je ook Coop Lilla, vergelijkbaar met AH to Go, maar die formule bestaat inmiddels niet meer. De prijzen bij Coop liggen iets hoger dan bij ICA.

Het bijzondere aan Coop is dat ze vanuit cooperatie werken. Je kunt lid worden van Coop en dan word je lid van een consumentenvereniging. Verschillende van die verenigingen runnen hun eigen Coop winkel.

Ontdek meer: Boodschappen uit de Zweedse supermarkt (met video!)

Hemköp
Hemköp noemt zichzelf succesvolle supermarktketen in opkomst. Ze hebben iets minder dan 200 winkels en in mijn beleving zijn dit altijd vrij grote winkels. Ze zijn eigendom van dezelfde eigenaar als Willys en Tempo.

Willys
Willys is zo’n supermarkt die ik misschien zou vergelijken met de Nettorama in Nederland. Ze pretenderen de goedkoopste te zijn en bieden A-merken tegen een lage prijs. Ze hebben meer dan 200 winkels. Hiervan zijn ongeveer 50 filialen een Willys Hemma vestiging: een kleinere winkel in woonwijken.

Tempo
Tempo noemt zich de lokale ontmoetingsplaats. Kleinere winkeltjes dus, met een beperkter assortiment. Vaak kun je hier ook pakketjes laten bezorgen en medicijnen op bestelling laten bezorgen.

Lanthandel
En dan is er nog de lanthandel: de lokale plattelandssupermarkt. Deze winkels vind je vaak in kleinere dorpjes op het platteland en hier vind je een selectie van je dagelijkse boodschappen. Ze zijn over het algemeen iets duurder dan de reguliere supermarkt, maar voor de lokale bevolking zijn ze wel heel belangrijk. De lanthandel dient als sociale ontmoetingsplaats en zorgt ervoor dat je voor boodschappen niet meteen 20 minuten in de auto hoeft te zitten. Ben je dus op vakantie in een klein dorp met een lanthandel? Ga dan zeker hier eens langs voor je boodschappen.

Tot slot: ook in Zweden heb je filialen van bekende discounters zoals Lidl én zijn er veel Aziatische supermarkten. In dit artikel ben ik vooral uitgegaan van de Zweedse supermarkten.

Tip: ga je boodschappen doen in Zweden? Vergeet niet langs de pant maskin (flessenautomaat) te gaan. In Zweden krijg je statiegeld op plastic flessen én blikjes.

Schap met tubes - Zweedse supermarkt - sommarmorgon.com

Boodschappen doen in Zweden: over het assortiment

Net als in Nederland vind je in de Zweedse supermarkt een behoorlijk uitgebreid assortiment. Aziatische en vooral Mexicaanse producten zijn er ontzettend populair. Er is een ruim assortiment in vegetarische en vegan opties verkrijgbaar, maar mijn ervaring is wel dat het aanbod enorm kan verschillen per winkel. En die tubes op bovenstaande afbeelding? Dat is vloeibare zachte kaas, in allerlei smaakjes. En dat is niet het enige dat in een tube verkocht wordt! De gemiddelde Zweed is trouwens een enorme zoetekauw, dus vind je op de broodafdeling veel heerlijke koeken en gebak, kun je los snoepgoed scheppen en vind je oneindig veel koekjes, snoepjes en chips.

Meer praktische info over Zweden? Klik hier voor meer artikelen!

Wat je misschien gaat opvallen op de versafdeling van een Zweedse supermarkt, is het verschil met de Nederlandse supermarkt. In Nederland zijn de supers echt gericht op gemak, met een flink aanbod aan voorverpakte / voorgesneden groente en ook veel aanbod in kleinverpakkingen (bijvoorbeeld 1-persoons portie aardappeltjes of vlees). Dit is echt anders in de supermarkten in Zweden. Vlees vind je vooral (niet uitsluitend) in grootverpakkingen en groenten koop je over het algemeen los. Een zak verse, reeds gesneden soepgroente? Niet in de koeling! Wel vind je vaak een selectie voorgesneden groenten in de vriezer, bijvoorbeeld te gebruiken in een wokgerecht.

Vergelijking paprika prijs Nederland Zweden

Prijzen voor Zweedse boodschappen

En hoe zit het dan met de prijzen? Het blijft een hardnekkig misverstand dat Zweden ontzettend duur is, ook op het gebied van boodschappen. Wellicht komt het door de alcoholprijzen, die inderdaad hoger liggen dan in Nederland. Klik hier voor mijn artikel over alcohol kopen in Zweden, als je meer wil weten over het kopen van alcohol. Mijn beeld (maar ik heb geen harde cijfers paraat) is dat de prijzen in Nederland de afgelopen jaren forser zijn gestegen dan in Zweden. Anno zomer/herfst 2022 zou ik zeggen dat je voor een kar gevuld met weekboodschappen in Nederland meer betaalt dan in Zweden. Dat gevoel wordt bevestigd door de vele reacties van Zweden-gangers op een Instagram bericht dat ik hierover plaatste.

Sommige artikelen in de supermarkten in Zweden zijn wat duurder dan in Nederland, maar veel ook niet. Een en ander hangt ook af van seizoen en import. In een poging om wat prijzen te vergelijken, bezocht ik de websites van AH en ICA. Daarop zag ik een interessante vergelijking: paprika’s van Nederlandse teelt (niet-biologisch) bleken in Zweden bijna 30% goedkoper te zijn dan in Nederland. Bijzonder!

Wij gaan natuurlijk ook graag even boodschappen doen in de Zweedse supermarkt, voor we weer naar huis gaan. Meestal kopen we dan een voorraadje van ons wasmiddel als we met de auto in Zweden zijn, omdat het merk daar de helft goedkoper is dan in Nederland.

Meer weten over supermarkten in Zweden? Luister dan naar onze podcastaflevering over de Zweedse supermarkt!

Hieronder vind je de link naar Spotify, maar je vindt The Swedest Thing podcast natuurlijk ook in de podcast app van jouw voorkeur.

Delen:

6 Reacties

 1. Arthur
  19 september 2022 / 19 september 2022

  Leuk overzicht. In mijn ervaring zijn de prijzen in Nederland zo gestegen, de afgelopen jaren al. Dus ook voor de huidige crisis. Dat het prijsniveau heel vergelijkbaar is geworden.

  En ohja. Must mee neem terug zijn natuurlijk de speciale smaakjes van Marabou 😋
  en de dill gräslök chips 😋

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   19 september 2022 / 19 september 2022

   Zeker. En toch blijft dat vooroordeel bestaan, heel maf.

 2. 20 september 2022 / 20 september 2022

  Leuk en interessant artikel! Ook ik dacht altijd dat Zweedse supermarkten veel duurder zouden zijn. Ik weet dat in Noorwegen wel o.a. vleesvervangers veel duurder zijn dan in Nederland. Maar zo te horen valt dat in Zweden mee. Kaas in tubes klinkt trouwens wel fantastisch :) Juist door dat soort producten houd ik altijd van een supermarktrondje in het buitenland. Ik mis alleen stiekem altijd het Nederlandse brood ;)

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   24 september 2022 / 24 september 2022

   De economische situatie / structuur in Noorwegen is heel anders dan in Zweden. Het is er inderdaad flink duurder dan in Zweden, dus wat je zegt klopt wel. En ik snap wat je zegt, dat brood!!

 3. 15 februari 2024 / 15 februari 2024

  Ik ben benieuwd of er in Nederland ergens de tubes kaas te koop zijn……

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   15 februari 2024 / 15 februari 2024

   Bij Jumbo is er geloof ik wel iets van Cream cheese te koop in tubes, maar anders kun je misschien bij IKEA kijken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder