Delsjön natuurgebied: prachtig wandelen ten oosten van Göteborg

Delsjön natuurgebied- prachtig wandelen ten zuidoosten van Göteborg v2

Vanuit Göteborg centrum sta je in no time midden in de natuur. Een populair recreatiegebied voor locals is het werkelijk prachtige natuurgebied Delsjön. Ik maakte er op een herfstige zondagochtend een heerlijke wandeling en begrijp nu wel waarom dit zo’n geliefd natuurgebied is.

Over het Delsjö natuurgebied - sommarmorgon.com

Over het Delsjö natuurgebied

Het Delsjö natuurgebied ligt op zo’n 6,5 kilometer van het centrum van Göteborg, ten oosten van de stad. Het gebied is 13 km² groot, waarvan iets meer dan de helft is aangewezen als natuurreservaat. Het is een populair recreatiegebied onder locals, die er graag wandelen, mountainbiken, hardlopen, kanoën, zwemmen en in de winter zelfs langlaufen. En dat is niet zomaar, want het is hier prachtig!

Meer ontdekken van Göteborg? Bekijk mijn overzicht met artikelen over de stad!

Välkommen till Delsjöområdet bord - sommarmorgon.com

Het grootste deel van het natuurgebied is een bergplateau met verschillende bergkammen. Het natuurbeeld is verder heel gevarieerd: van gemengd loofbos tot moerassen en van heide tot kleine meren. De grootste twee zijn de aaneengesloten meren, Stora Delsjön en Lilla Delsjön. Deze dienen als reservoir voor de stad en liggen in het zuiden van het natuurgebied. Het gebied schijnt trouwens een enorm rijk vogelleven te huisvesten, dus er is genoeg te beleven voor enthousiaste vogelaars.

Boswandeling nabij Göteborg - sommarmorgon.com

Heerlijk wandelen in Delsjön

Een fijne manier om het Delsjö natuurgebied te ontdekken is een heerlijke wandeling, op een van de vele uitgestippelde paden. Er zijn wandelroutes van verschillende afstanden in het hele natuurgebied, inclusief rolstoelvriendelijke routes. Etappe 2 van de 350 km lange Bohusleden loopt ook door dit gebied. Ben je met de fiets? Dan ben je ook van harte welkom op de uitgestippelde paden. Let er wel op dat voetgangers hier altijd voorrang krijgen, dus wees voorzichtig.

Meer wandelen in Zweden? Bekijk hier mijn artikelen!

Een rondje rond het grootste meer, Stora Delsjön, is ongeveer 7,5 kilometer. Ik kies ervoor om een rondje rond beide meren te wandelen en leg in 3 uurtjes tijd ongeveer 12,9 kilometer af (inclusief het lopen van en naar de bushalte). Het is geen zware wandeling: de paden zijn zeer mooi aangelegd en goed begaanbaar. Wat heuvelachtig, maar je hoeft zeker niet te klimmen. Ga je meer van de paden af, dan worden die hoogteverschillen ineens wat beter zichtbaar.

Houten brug om Stora Delsjön over te steken - sommarmorgon.com

Een rondje rond de Delsjön meren

Mijn route begint met een bospad, dat overgaat in een houten brug die me over een kleine uitham van Stora Delsjön brengt. Over het water hier hangt een touw waar een aantal daredevils aan hangen en klauteren. Zij liever dan ik.

Heerlijk wandelen in DelsjönDan loop ik een stuk over een moerassig heidegebied, waar de herfstkleuren op haar mooist zijn. Oranje, geel, licht- en donkergroen: het is een feestje voor de ogen. Ik vervolg mijn weg door het bos en kom uit bij Bertilssons Stuga, waar je kunt plaatsnemen voor een heerlijke fika na je wandeling. Helaas is het nog dicht, dus ik vervolg mijn weg.

Lees hier meer artikelen over West-Zweden!

Kano's huren in het Delsjö natuurgebied

Langs de oever van Lilla Delsjön ligt een Runensteen uit de Vikingtijd en een stuk verder passeer je de peddelclub, waar je ook kano’s kunt huren. Iets verderop vind je Kaffestugan Lyckan, waar het heerlijk zitten is met een kop thee en een wafel. Hier vind je ook Delsjöbadet, een populaire plek om te zwemmen en te zonnen. Die moet ik onthouden voor in de zomer! Heel handig trouwens: langs de route staan op diverse plekken (natuur)toiletten en schuilplekken.

Prachtige bomen in Delsjöområdet in Göteborg - sommarmorgon.com

Bij het strandje neem ik de tijd voor een pauze, voor ik weer verder loop. De meeste bomen in het gebied zijn hoog, wat ik altijd wel mooi vind, en de natuur is hier prachtig. Het valt me op hoe rustig en afgelegen het hier aanvoelt, ondanks dat ik verschillende mensen tegengekomen ben. Al met al is het een heerlijke plek om even de drukte van de stad te ontwijken, op slechts een steenworp afstand van het centrum.

Hoe kom je bij het Delsjö natuurgebied?

Omdat het gebied zo groot is, kun je Delsjön op verschillende manieren bereiken. Ik nam vanuit Nordstan bus 50 naar Kallebäck. Vanuit daar wandel je in een paar minuten het natuurgebied in. Een andere optie ligt een stukje verder: Delsjömötet. Ook hier is een busstop én zijn volop (betaalde) parkeerplekken voor als je met de auto komt.

Meer Zweden? Volg me dan op Instagram of luister mijn podcast The Swedest Thing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder