Hönö – een pareltje in de scherenkust voor Göteborg

Hönö - een pareltje in de scherenkust voor Göteborg

Ben je in de Zweedse stad Göteborg en wil je de drukte van de stad even ontvluchten? Even je hart ophalen in de natuur? Denk dan eens aan de eilanden die voor de kust van deze stad liggen. Wij maakten een dagtrip naar het eiland Hönö, iets ten noorden van Göteborg. En vielen met onze neus in de boter omdat er tijdens ons bezoek een gezellige herfstbraderie gehouden werd.

öckerö eilanden bij Göteborg - sommarmorgon.com

Öckeröarna: de noordelijke archipel van Göteborg

Eilandhoppen? Dat kan heel goed in Zweden! De archipel van Göteborg bevat een noordelijk en een zuidelijk deel. Het zuidelijke deel maakt onderdeel uit van de gemeente Göteborg, is geheel autovrij en alleen per boot te bereiken vanuit Saltholmen. Hier kun je heerlijk genieten van een mooie wandeling in de natuur en natuurlijk de stilte.

Bootjes in de haven van Hönö Klåva - sommarmorgon.com

Het noordelijke deel behoort tot de gemeente Öckerö in de provincie Bohuslän. Deze gemeente bestaat uit tien eilanden die het hele jaar bewoond zijn: de Öckeröarna. Deze eilandengroep is het meest zuidelijk van de Bohuslän kust en ze hebben samen zo’n (permanente) 12.500 inwoners. Tot deze noordelijke archipel behoort ook het eiland Hönö, waar wij een bezoek aan brachten. Het is een van de grootste eilanden in de archipel van Göteborg. Met de veerboot kun je gratis oversteken en je auto mag gewoon mee, want de eilanden in de noordelijke archipel zijn niet autovrij. Er is nog geen brug tussen Hönö en het vasteland, in 2003 werd in een lokaal referendum tegen de komst van zo’n brug gestemd.

Meer omgeving Göteborg? Check hier mijn artikeloverzicht!

Ons bezoek aan herfstig Hönö - sommarmorgon.com

Ons bezoek aan herfstig Hönö

Hoewel wij al eerder in de Göteborgse archipel zijn geweest, hadden we Hönö nog nooit bezocht. Het eiland Hönö is een van de grootste van de Öckeröarna. Je vindt hier kliffen, talloze vissersboten, gezellige eettentjes, boothuizen en prachtige natuur. Die veelzijdigheid maakt het niet alleen leuk om te bezoeken in de zomer, maar het hele jaar door.

Meer weten over wandelen in een van de nationale parken? Bekijk hier mijn artikelen!

Het zeevaartmuseum in Hönö - sommarmorgon.com

Na aankomst in de ferry terminal aan de noordoostkant van het eiland, zetten we meteen koers richting Hönö Klåva, dat in het zuiden van het eiland ligt. Dit is het gebied op het eiland waar de meeste restaurantjes, winkels, plezierboten en accommodaties te vinden zijn. Bij de vuurtoren kun je een frisse duik in zee nemen of vaar mee op van de boottours. Je kunt natuurlijk ook zelf gaan vissen als je dat zou willen. Er zit veel krab, kreeft en makreel in de zee hier dus je kunt wel zeggen dat Hönö echt een visserseiland is. Een aanrader is dan ook het Fishing museum, waar je veel leert over de lokale geschiedenis.

Klova Hamnkrog op Hönö - sommarmorgon.com

Wij liepen een rondje door Hönö Klåva terwijl de herfstbraderie in volle gang was. Het was er gezellig aangekleed met pompoenen en vuurkorven en op de achtergrond wat live muziek. Op verschillende plekken in het gebied stonden food trucks, maar ook was er een tapas tour langs verschillende restaurants die allemaal één gerecht aanboden tegen een klein prijsje. Wij besloten te gaan lunchen bij Klova Hamnkrog, een sfeervol tentje waar ook de hond van harte welkom was.

Na de lunch pikten we als toetje bij de bakker nog een klein appeltaartje mee, die als onderdeel van de tapastour werd aangeboden. De winkels op het eiland hadden bijna allemaal een stalletje buiten staan en ook was er een leuke (overdekte) markt waar kunstenaars en handwerken hun producten verkochten. Er zat oprechts veel moois tussen! Al met al was het een heel sfeervol event, dat overigens jaarlijks gehouden wordt. In 2023 vindt het Höstfest (herfstfeest) plaats op 7 en 8 oktober.

Wandelen in natuurreservaat Ersdalen 2 - sommarmorgon.comkopie

Wandelen in natuurreservaat Ersdalen

Als we een rondje hebben gelopen, stappen we in de auto richting natuurreservaat Ersdalen. Dit natuurgebied ligt aan de kust in het noordwesten van het eiland en is heel rotsachtig. Er zijn verschillende plekken waar je goed kunt klimmen en boulderen, met verschillende moeilijkheidsgraden, te beginnen vanaf niveau 3. Zowel beginners als experts in boulderen kunnen hier dus hun hart ophalen. Maar je hoeft geen klimexpert te zijn, je kunt hier ook prima gewoon wandelen. Let er op dat je wel goed ter been moet zijn omdat er ook wat lastigere stukjes tussen zitten.

Wij zijn zelf ook geen boulderaars, dus wij gingen naar Ersdalen voor een heerlijke herfstwandeling. Ik vond het een spectaculaire omgeving die misschien nog wel mooier tegen het licht van een zonsondergang. Wij waren er overdag en het was helaas vrij grijs, maar het was fantastisch om hier te wandelen en de hond lekker te laten rennen en spelen. Even heerlijk uitwaaien (of wegwaaien, haha!).

Overnachten op Hönö? Bekijk hier de opties van Booking.com!

Zo kom je op het eiland Hönö - sommarmorgon.com

Zo kom je op het eiland Hönö!

Hönö is gemakkelijk te bereiken met de gratis veerboot. Het hele jaar door varen er boten naar Hönö en het eiland Björkö, vanuit de Lilla Varholmen färjeterminal (veerbootterminal) in de plaats Torslanda. De boot gaat iedere 10 minuten, dus je hoeft nooit lang te wachten.

Vanuit Lilla Varholmen vaart de boot in een kwartier naar de haven van Hönö. De auto mag gratis mee aan boord, maar houd er rekening mee dat het druk kan zijn, zeker in de zomer. Er zijn best veel autoplekken, maar natuurlijk niet onbeperkt. Daardoor kan het zijn dat je even moet wachten tot je aan boord mag. In de zomer, of bij speciale gelegenheden zoals de herstmarkt waar wij waren, gaat er soms ook een betaalde veerboot vanuit Stenpiren (in het centrum van Göteborg stad) naar Hönö. Deze doet er ongeveer een uur over.

Reis je met het openbaar vervoer vanuit de stad naar Hönö? Reken dan op ongeveer een uur reistijd vanaf het centraal station. Via de website of de app van vervoersorganisatie Västtrafik kun je heel eenvoudig je route plannen. Wil je van eiland naar eiland reizen om er meerdere op een dag of in een weekend te doen? Dat kan natuurlijk ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder