Trouwen in Zweden, hoe gaat dat? Over onze bruiloft in Skåne

Trouwen in Zweden- onze bruiloft in Skåne

Een halfjaar geleden trouwden Maurice en ik in Skåne, de zuidelijkste provincie van Zweden. Ik realiseerde mij dat ik nog maar weinig tot niets op de blog gedeeld had over deze dag. Maar als je ervoor kiest om, net als wij, te trouwen in Zweden, ziet de planning en organisatie van je dag er net iets anders uit dan bij een bruiloft in Nederland. Daarom leek het mij wel leuk om alsnog meer over onze ervaring te delen. Omdat wij met een warm gevoel terugkijken op onze bruiloft, maar misschien hebben we ook wel waardevolle tips.

Huwelijksaanzoek in New York - Sommarmorgon.com

Onze trouwplannen.. we moesten er even op wachten

“Wil je met me trouwen?”, vroeg Maurice mij begin juni 2019 tijdens een vakantie in New York. Natuurlijk was het antwoord daarop zeer overtuigd “ja!”. Later die avond zaten we in een restaurantje tegenover elkaar en kwam de volgende vraag naar boven: “En nu?”. Want eigenlijk hadden we geen idee hoe we onze bruiloft voor ons zagen en waar je dan begint met plannen. Wel spraken we die avond voor het eerst uit dat we geweldig zouden vinden om te trouwen in Zweden. Waarom, dat behoeft vast geen uitleg.

We bespraken ons idee met vrienden en familie en zij reageerden erg enthousiast. Eigenlijk was er niemand die het niet zag aankomen of die het niet zag zitten. Daarom prikten we een datum voor de zomer van 2020 en begonnen we met plannen en voorbereiden. In de zomer van 2019 bezochten we diverse locaties en begonnen we zachtjes aan met de voorbereiding. Een voorbereiding die in het voorjaar van 2020 plotsklaps gestaakt moest worden. Vanwege de pandemie cancelden we met flinke pijn in de buik onze bruiloft, maar er kwam met potlood wel een nieuwe datum in de agenda voor augustus 2021. Uiteindelijk durfden we pas 3 maanden van tevoren voorzichtig te gaan hopen dat het dit keer wel zou kunnen doorgaan. En toen ging het ineens snel.

Lees meer: Trouwen in Zweden: onze voorbereidingen

Bosjökloster Slott in Höör - Sommarmorgon.com

Onze bruiloft in Zweden: voorbereiding, planning en meer

Ik heb nagedacht hoe gedetailleerd ik de feestelijkheden wilde delen, wat nog best lastig is. Want enerzijds behoud ik graag wat privacy, maar anderzijds is het ook leuk om wat van onze dag te delen. Dus ik probeer wat beknopt te beschrijven.

De feestelijkheden vonden plaats in het plaatsje Höör, in het midden van de provincie Skåne. Wij wilden een ontspannen bruiloft. Niet te formeel, vooral veel aandacht voor elkaar en alle aanwezigen. De festiviteiten waren verdeeld over drie dagen: een welkomstbarbecue op de avond voorafgaand aan de bruiloft, dan de grote dag zelf en tot slot een afsluitende brunch de day after. Het gezelschap mocht volgens de toen geldende regels bestaan uit 50 gasten en dat paste precies.

Lees meer: Ontdek meer van de provincie Skåne

Hotel Höörs Gästgifwaregård

De bruiloft zelf vond plaats in het prachtige Bosjökloster Slott, de overige festiviteiten in hotel Höörs Gästgifwaregård. Het hotel werd uiteindelijk de centrale ontmoetingsplek gedurende de drie dagen; bijna alle gasten verbleven hier ook. Op de kamers hadden we voor iedereen een goodiebag neergezet, met daarin onder andere wat Zweedse snacks.

Goodiebags wedding - sommarmorgon.com

Hoewel we de hele week voorafgaand aan de bruiloft prachtig weer hadden, werden we op de dag voor de bruiloft verrast met stortregen. De héle dag door regende het. De barbecue die we gepland hadden, verhuisde om die reden naar binnen. Dat deed weinig af aan de gezelligheid, deze eerste avond was al zo leuk. Mensen leerden elkaar in alle rust kennen, er werden drankjes gedronken en spelletjes gespeeld en kinderen renden tot laat rond. Een goede start!

Onze bruiloft in Skåne - sommarmorgon.com

Dan de trouwdag zelf. Denk bij de locatie aan: wit kasteeltje aan een helderblauw meer, met een prachtige rozentuin en een uitgestrekt park vol dieren er omheen. Maar hoewel het weer iets beter was dan de dag ervoor, hadden we wel te maken met buien. En wij maar aan iedereen vertellen hoe mooi Zweedse zomers zijn… We besloten de ceremonie naar binnen te halen, in plaats van in de kasteeltuin. Niet helemaal wat we gehoopt hadden, maar hey: better safe, than sorry. Een goede beslissing, want tijdens de ceremonie kwam de regen met bakken uit de hemel. Gelukkig konden we tussen de buien door foto’s maken in de tuin. Onze gasten werden tussen het hotel en het slot vervoerd per touringcar.


De ceremonie

We wilden een unplugged wedding: telefoons uit tijdens de ceremonie, dus. Hoe fijn is het om even samen te zijn, alle aandacht voor elkaar te hebben? Veel gasten hebben uiteindelijk de hele dag hun telefoon niet tot nauwelijks aangeraakt.

Welkomstbord bruiloft - sommarmorgon.com

Zoals ik al vertelde in mijn artikel over onze voorbereidingen, is het in Zweden niet gebruikelijk dat de bruid ‘weggegeven’ wordt. Dat vonden wij ook niets, dus we liepen hand in hand de trouwzaal in, achter onze getuigen en mijn neefjes aan. Die brachten ook onze ringen en dat vonden ze maar wat spannend. De ceremonie was een aaneensluiting van prachtige speeches. De eigenaresse van het slot vertelde meer over de achtergrond van de locatie, mijn tante hield een werkelijk prachtige speech over ons en over de liefde en vervolgens trouwde de voormalige burgemeester van Höör ons, met hele mooie woorden.

Dansfeestje bruiloft - tent buiten - sommarmorgon.com

Na de plechtigheid was het tijd voor een borrel met uitzicht op het meer, later het diner en afsluitend een feestje. Volgens de destijds geldende regels mocht er alleen buiten gedanst worden, dus werd er vanwege de regen een tent vol met lichtjes opgezet waar de hele avond volop gedanst werd. Een voordeel: een volle dansvloer was gegarandeerd!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door J.A. Weddings (@j.a.weddings)

Trouwen in Zweden: de aankleding en decoratie van onze bruiloft

Een bruiloft in het buitenland betekent dat je veel moet regelen van een afstand. Je kunt niet zomaar even langs gaan. Dat hebben we wel enkele keren gedaan, maar toch. We riepen daarom de hulp in van wedding coördinator Jenny van J.A. Weddings (Klik hier voor de Instagram van Jenny). Zij legde en onderhield contact met diverse partijen zoals de trouwlocatie, het hotel, de dj en fotograaf. Ook hielp ze ons bij het officiële papierwerk. Het is ontzettend belangrijk om een goede weddingplanner te vinden, omdat je toch moet vertrouwen op haar / zijn connecties. Als je in eigen land trouwt kun je vaak gebruiken maken van je eigen netwerk of ken je via via mensen. Maar als je zelf leveranciers gaat zoeken in een vreemde omgeving, wie zegt dat je dan de juiste kunt vinden? Dit heeft Jenny ontzettend goed gedaan voor ons.

Aankleding bruiloft - menukaart

Als je trouwt in eigen land of eigen stad, geeft dat de gelegenheid om veel zelf te doen. Dat was voor ons lastiger, omdat alles natuurlijk vervoerd moest worden en de ruimte in de auto beperkt was. Toch maakte en regelde ik wel dingen zelf. Al het drukwerk (uitnodigingen, menukaarten, naamkaarten en een welkomstbord) ontwierp ik samen met Made for Moments. Ik bestelde wat spulletjes op Etsy (zoals de poster voor ons alternatieve gastboek en de decoratie in mijn haar) en bij nog wat andere websites. De bloemen, mijn boeket en diverse andere decoratie werden waren in handen van Josefin van Blomsterstallet uit Hjärup (Check haar Instagram hier).

Ringen en backdrop - sommarmorgon.com

Onze keus was om het rustig te houden: veel groen, wit en als accentkleur koper. Dat koper zat zelfs in de blaadjes op de ‘backdrop’ van de ceremonie. Jenny en Josefin hebben ons ontzettend geholpen om een dag neer te zetten zoals wij hoopten.

Tot slot een tip als het aankomt op planning en decoratie: ik maakte zelf een wedding website met daarop alle benodigde informatie voor onze gasten. Hierop konden ze de hotelkamer reserveren, kregen ze informatie over het schema gedurende de drie dagen en lazen ze volop tips over de regio. Ook hebben we hier steeds het nieuws over de wisselende coronaregels vermeld, om te voorkomen dat we iedereen individueel moesten helpen hiermee. Hier werd veel gebruik van gemaakt, zag ik in de statistieken.

Voorbereidingen bruiloft - aankleden - sommarmorgon.com

Trouwen in Zweden: het papierwerk

En dan: het papierwerk. Onze situatie: we hebben allebei geen Zweedse nationaliteit en woonden op het moment van trouwen in Nederland. In deze situatie betekent het dat huwelijkse voorwaarden afgesloten worden bij een notaris in Nederland. Je trouwt namelijk weliswaar op een locatie buiten Nederland, maar je trouwt wel onder Nederlands recht. Ook in Zweden is er wat papierwerk nodig. Burgerzaken worden in Zweden geregeld bij de instantie Skatteverket, de Zweedse belastingdienst.

Voorbereiding Maurice - trouwen in Zweden

Hindersprövning

De eerste stap is de hindersprövning, oftewel een bewijs van huwelijkse bevoegdheid. Om te kunnen trouwen in Zweden heb je dit bewijs altijd nodig. In ons geval: een bewijs dat wij volgens de Nederlandse wet mochten trouwen met elkaar. Om dit formulier aan te vragen ga je naar een van de kantoren van Skatteverket (Een afspraak maken hoeft niet, loop gewoon binnen. Let op: dit kan niet online!). Er zijn een paar stukken die je moet meenemen. In Nederland moet je door de gemeente een document laten opmaken waarin staat je volgens de Nederlandse wet mag trouwen. Dit kun je niet standaard opvragen, dit moeten ze echt apart voor je maken. Daarnaast moet je (als buitenlander) allebei een kopie identiteitsbewijs én geboortecertificaat overleggen. Neem dit alles mee naar Skatteverket. De verwerkingstijd na het indienen van de benodigde documenten is maximaal 12 weken, dan zou je uitsluitsel moeten krijgen.

Ik zei het al eerder: zonder persoonsnummer kom je in Zweden niet ver. Ook in dit geval hadden wij daar last van: het ontbreken van het persoonsnummer vertraagde de boel enorm. Het verlossende antwoord kwam voor ons na veel bellen en navragen pas een kleine week voor de bruiloft: stresssss! Zonder hindersprövning is trouwen in Zweden geen optie, dus we hadden het gewoon nodig. Maar het kwam goed. De hindersprövning geef je trouwens aan de ambtenaar die jullie gaat trouwen.

Trouwen in Zweden - vigselbevis

Vigselbevis

Na de huwelijksvoltrekking vult de ambtenaar van de burgerlijke stand de rest van de benodigde papieren in. Die gaan naar Skatteverket, zodat zij het huwelijk kunnen inschrijven in de Zweedse registers. Een uitdraai hiervan kun je vervolgens opvragen bij Skatteverket. Let op: hier staat alléén op wie er getrouwd zijn en op welke datum. Dat is niet voldoende om het huwelijk in te schrijven in Nederland. Je moet namelijk ook de orginele huwelijksakte hebben, waarop bijvoorbeeld de locatie van het huwelijk staat.

Omdat wij niet alle documenten in het Engels aangeleverd kregen, moesten we de documenten officieel laten vertalen door een Zweedse vertaler. Die vertalingen zijn vervolgens beoordeeld door een notaris in Zweden en voorzien van een apostille. Dat klinkt als veel stappen, maar toen we de Zweedse documenten hadden ging het allemaal heel snel. De vertaalde documenten lever je vervolgens in als brondocumenten bij jouw Nederlandse gemeente. Daar doe je een verzoek tot wijziging BRP om het huwelijk in te schrijven. In ons geval was dit binnen 2 weken geregeld.

Notitie: in mijn artikel over onze voorbereidingen twee jaar terug zei ik nog dat je hiervoor naar de afdeling Landelijke Taken bij de gemeente Den Haag moest. Wellicht is daar nu iets in veranderd, wij konden deze wijziging gewoon in onze eigen woonplaats regelen.

Wedding kiss - sommarmorgon.com

Al met al was onze ervaring met trouwen in Zweden fantastisch. Ik zou het zo weer over doen. Ja, het is wat lastiger omdat dingen op afstand geregeld moeten worden, maar echt ingewikkeld is het uiteindelijk allemaal niet. Het vereist gewoon wat extra geduld en veel nabellen. Het enige dat ik, terugkijkend, anders zou doen is de keuze voor de fotograaf. Die heeft uiteindelijk niet zo uitgepakt als wij hoopten, zowel qua communicatie als resultaat (lang verhaal). Maar het belangrijkste: we hebben een prachtige gedeelde herinnering, samen met onze dierbaarste familie en vrienden.

3 Reacties

  1. 27 februari 2022 / 27 februari 2022

    Tof om meer te lezen over hoe jullie alles gedaan hebben! Ik vind die website echt geniaal bedacht ook. En dat plaatje met de tent met lichtjes is zo prachtig…

    • Amy - SommarmorgonNL
      Auteur
      27 februari 2022 / 27 februari 2022

      Dankjewel Audrey, wat lief!! En de website bleek echt handig, zeker toen de regels wekelijks wisselden en we iedereen gewoon naar 1 plek konden verwijzen voor de actuele info. Was wel een werkje om zelf bij te houden hoor, haha!

  2. 16 april 2022 / 16 april 2022

    Heel erg leuk te lezen hoe dit allemaal in zijn werk is gegaan met jullie prachtige dag! Mooie foto’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder