Gelezen | Sophie Jackson – Van Jou

Sophie Jackson - Van Jou

Hej allemaal! Hoe kom je dagen dat je ziek op de bank ligt nou beter door dan met een fijn boek? De afgelopen dagen deed ik dat met Van Jou, het nieuwe werk van Sophie Jackson. Van Jou is het derde boek uit de trilogie over de vrienden Carter, Max en Riley. In de eerste twee delen, Stuk van Jou en Stil van Jou, konden we al lezen over de levens en bijbehorende struggles van Carter en Max. Hun vriend Riley kwam in deze boeken al wel voor, maar bleef nog wat mysterieus op de achtergrond. In Van Jou is het zijn beurt en dus wordt nu een heleboel duidelijk over zijn geschiedenis en drijfveren. Ik vond het boek onverwacht in mijn brievenbus en dook in het leven en verleden van Riley..

‘Luister, Riley. Nu ik je weer zien komt er van alles bij me boven. Het is leuk, maar eigenlijk vind ik het ook doodeng. We hebben dit zo vaak gedaan, jij en ik: je komt terug, blijft een poosje, dan gaat alles fout en dan vertrek je weer.’

In Sophie Jackson’s nieuwste werk volgen we het leven van eind-twintiger Riley Moore. Sinds zijn vroege jeugd is hij al gek op Lexie Pierce, eerst als vrienden en later ook als geliefde. Jarenlang zijn de twee onafscheidelijk, maar bepaalde gebeurtenissen hebben ervoor gezorgd dat ze allebei hun eigen weg zijn gegaan. Toch blijft Riley denken aan Lexie en heeft hij haar nooit goed kunnen loslaten. Als zijn vader Park een hartaanval krijgt en in het ziekenhuis terecht komt, besluit Riley vanuit New York terug te keren naar zijn geboorteplaats in de staat Michigan. Het duurt niet lang voor hij Lexie daar weer ontmoet. De aantrekkingskracht tussen de twee blijkt nog altijd erg sterk, maar er is zoveel gebeurd tussen hen. Kunnen ze daar ooit nog samen overheen komen of staat het verleden hen in de weg?

Flashbacks naar het verleden

Van Jou vertelt ons uitgebreid over de band tussen Lexie en Riley en de gebeurtenissen die zich in hun leven hebben afgespeeld. De vele flashbacks naar het verleden die je in het boek tegenkomt geven daarbij een goed beeld van hun connectie. Het verhaal is grotendeels vanuit Riley verteld, maar af en toe kijken we ook mee vanuit de gedachtenwereld van Lexie. Dat is fijn, want zo leren we ook haar wat beter kennen in hun zoektocht om elkaar langzaam weer te vertrouwen. En dat blijkt een flinke puzzel door de complexiteit van hun relatie en de gebeurtenissen die zich in de loop der jaren hebben afgespeeld. Daarbij blijkt Lexie een groot geheim te hebben bewaard..

Ik moet zeggen dat ik het keer op keer waanzinnig vind hoe Sophie Jackson de karakters in haar verhalen uitwerkt en verdieping geeft. Je krijgt meerdere lagen van een personage te zien en dat maakt dat je je heel goed kunt inleven in het verhaal. Riley is een waanzinnige vent: hoewel hij foute keuzes heeft gemaakt (wat ervoor zorgde dat hij in de bak belandde), komt hij sympathiek over en blijkt hij ook best een gevoelig karakter te hebben. Lexie daarentegen, vond ik in het begin een heel naar personage. Sommige van haar keuzes echt niet begrijpen, maar gaandeweg in het verhaal wordt meer duidelijk en begon ik haar ook wat leuker te vinden.

Vrienden en familie

Wat in dit verhaal heel erg centraal staat is de familiaire vibe: zowel de vriendschap met de jongens als de daadwerkelijke familie van Riley. De eerste twee boeken in deze trilogie gaven ons al een aardige indruk van de sterke band tussen de drie jongens en in Van Jou weet Sophie Jackson dat alleen nog maar duidelijker neer te zetten. Af en toe wat lomper en onbehouwen naar elkaar, maar vooral heel supportive en sterk. Een vriendschap waar je op kunt bouwen! Ik vond het dan ook erg leuk om de gehele vriendengroep weer terug te zien in dit derde verhaal.

En dan de echte familie van Riley: in Stil van Jou maakten we al kennis met broer Tate. Ik zei daarover nog “die broers zouden eigenlijk hun eigen spin-off moeten krijgen”, omdat ik de interactie tussen de twee zo leuk vond. In Van Jou laat Jackson ons kennismaken met de hele familie Moore en toont ze ons een inkijkje in een gezin met vier boys die enorm van elkaar verschillen. Niet alles gaat in dit gezin even soepel en sommige familiebanden staan op scherp, maar tegelijk steunt iedereen Riley enorm in zijn zoektocht naar wat hij nu precies wil. Naar mijn idee is dat vrij realistisch opgetekend.

Van Jou door Sophie Jackson: mijn conclusie

Hoewel Van Jou niet mijn favoriete boek is uit deze reeks (dat blijft toch het verhaal over Carter en Kat), werd ik wel meegezogen in het verhaal en las ik het in no time uit. Dat er op het einde een beangstigende plottwist in het boek kwam vond ik een hele fijne toevoeging omdat het verhaal daarmee iets meer verdieping kreeg. Ook liet het heel mooi zien hoe bepaalde personages daardoor ineens andere beslissingen maken. En dat pakt alleen maar goed uit!

Van Jou draait om gebroken harten, tweede kansen, vergeving en liefde, met een tikje drama maar niet teveel. Uiteindelijk maakt het dat vooral een lief en mooi geschreven verhaal, met hier en daar een sexy tintje. Regelmatig liet Sophie Jackson me trouwens vertederd glimlachen, door de aanwezigheid van een schattig peutertje dat zijn eigen, bijzondere rol heeft in dit verhaal. Van Jou is ZEKER een must read als je de eerste twee boeken uit de trilogie gelezen hebt, maar het leest ook heel goed weg als op zichzelf staand verhaal!

Van Jou door Sophie Jackson kost €15,- als hardcover en €4,99 als ebook.

Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij. Dit beïnvloedt mijn mening over het boek niet.
Dit artikel bevat affiliate links.

Delen:

3 Reacties

  1. 23 september 2017 / 23 september 2017

    Jeetje, zijn er al drie delen! Ik ben ooit in deel één ergens op de helft blijven hangen, maar misschien is het toch de moeite waard om het nog eens te gaan proberen!

  2. 25 september 2017 / 25 september 2017

    Ik heb nog steeds geen enkel boek van deze serie gelezen.. daar moet verandering in komen! :-)

  3. 10 oktober 2017 / 10 oktober 2017

    Oeh je hebt me nu heel nieuwsgierig gemaakt, ik heb namelijk nog geen enkel boek van deze serie gelezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder