Het Blotevoetenpad Lieteberg

Het Blotevoetenpad Lieteberg - Amy

Hej allemaal! Ongeveer anderhalf jaar geleden bezocht ik met vrienden het Blotevoetenpark in het Limburgse Brunssum. Het was een hele leuke ervaring waar ik (ondanks de intense kou die dag) goede herinneringen aan heb. Diezelfde vrienden stelden een tijdje terug voor om iets dergelijks nog eens te doen. We spraken af voor gisteren en hoewel ik helaas nog steeds niet helemaal ben opgeknapt en nog altijd hoest als een zeehondje, vond ik het wel leuk om mee te gaan. Daarom reisden wij gisteren af naar het Belgische Zutendaal, net over de grens bij Maastricht. Daar ligt in de prachtige natuur van de Hoge Kempen het Blotevoetenpad Lieteberg.

Het Blotevoetenpad Lieteberg - flyer

Blotevoetenpad Lieteberg: over het park

Blotevoetenpad Lieteberg in het Vlaamse Zutendaal opende in 2005 als het eerste blotenvoetenpad van Vlaanderen. Het Pad is onderdeel van een bezoekerscentrum waar je ook een insectenmuseum en een vlinderkoepel vindt. Er zijn combinatietickets verkrijgbaar, maar je kunt ook voor ieder onderdeel apart een kaartje kopen. Alleen het blotevoetenpad zelf kost voor een volwassene €4,- en voor €3,-. Een leuk prijsje!

Wij bezochten alleen het blotevoetenpad zelf. Hiervoor is een route uitgestippeld van bijna 3 kilometer lang, waarbij je voeten afwisselend koude en warme, vochtige en droge en aangename en prikkelende ervaringen opdoen. Je voeten gaan kennismaken met onder meer hout, stenen, boomsnippers, modder, gras en water.

Het Blotevoetenpad Lieteberg - avontuur

Mijn ervaring

Het Blotevoetenpark in Brunssum is een beetje filosofisch van aard, wat zich uit in onder andere bordjes met bijzondere spreuken langs de route. Blotevoetenpad Lieteberg is dat zeker niet: dit park is net iets avontuurlijker. Er is een houten uitkijktoren van 18 meter hoog waarbij je na het beklimmen van de steile trappen een prachtig uitzicht krijgt over Nationaal Park Hoge Kempen. Ook is er een labyrint in het parcours opgenomen en klim je over leuke loopbruggen.

Natuurlijk komt er ook de nodige modder bij kijken: verschillende keren verdwijnen je enkels in de blubber, maar op een zeker moment sta je zelfs bijna tot je knieën in het (enigszins vieze) water. Ergens halverwege het pad treed je in de voetsporen van de eerste mens en ook ga je even ondergronds om je te voelen als een mol in een mollenpijp. Het Blotevoetenpad eindigt met een wandelingetje door een watervalletje, waardoor je voeten weer een beetje schoonspoelen. Een fijn gevoel!

Het Blotevoetenpad Lieteberg - blote voetenHet Blotevoetenpad Lieteberg -klimmen

Het park kent veel trappen, dus er moet aardig wat geklommen worden. Zeker met ijskoude voeten vol modder is het af en toe best pittig. Een klein beetje conditie is dus best handig. Het Blotevoetenpad hamert sterk op het unieke beleven van de natuur en het ontspannen door contact met de aarde. Eerlijk is eerlijk: ik vond het een leuk avontuur, maar echt ontspannen? Behalve tijdens een stuk van de wandeling waarbij je dieper het bos in gaat, stond de aanwezigheid van veel gillende kinderen dat ontspannen toch wel een beetje in de weg.

Wat ik erg leuk vond is dat je soms echt even over een grens moet (‘ga ik echt deze modderpoel in?’), maar als je daar doorheen bent kun je gegarandeerd veel lachen. Het was prima nazomerweer en het zonnetje liet zich regelmatig even zien tussen de bomen door. Dat totaalplaatje maakte het een hele leuke dag, met veel lol en gezelligheid. Op deze manier krijgt een boswandeling echt een extra dimensie!

Het Blotevoetenpad Lieteberg - eerste mens

Nog even praktisch

Volgens de informatie op de website van Blotevoetenpad Lieteberg duurt de wandeling ongeveer 1,5 uur. Het was gedurende ons bezoek vrij druk en er waren veel kinderen, dus wij zijn inderdaad ongeveer zo lang bezig geweest. Toch denk ik dat je op rustigere dagen binnen een uurtje wel klaar kunt zijn met de route. De route is leuk om te doen met kinderen, maar ook zeker als volwassenen onder elkaar. Extra tip: trek een broek aan die je makkelijk tot boven je knie kunt oprollen. Voor kinderen is een korte broek zeker geen overbodige luxe.

Het Blotevoetenpad Lieteberg - voetendouches

Na afloop van de wandeling zijn er kraantjes (met koud water) en borstels aanwezig om je voeten schoon te maken. Het is wel handig om een eigen handdoek mee te nemen, want die zijn niet aanwezig. Wel zijn er lockers (waarborg €1,-) waarin je je schoenen, tassen en handdoeken kunt opbergen. Honden zijn niet toegestaan en het pad is niet toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Het Blotevoetenpad is geopend van half maart tot begin november. Bekijk de website voor meer info (voor de zekerheid: dit is niet gesponsord).

Delen:

8 Reacties

 1. 24 september 2017 / 24 september 2017

  Wat een leuk idee, zo’n wandeling op blote voeten! Nu is het daar ook het weer nog voor :) Zeker als er ook wat uitdagingen in het parcours zitten in plaats van alleen filosofische spreuken lijkt zo’n pad me wel wat. Ik ga eens kijken of ze zoiets misschien ook bij mij in de buurt hebben.

  • twintigennogwat
   24 september 2017 / 24 september 2017

   Het pad in Brunssum bevat absoluut ook heel wat uitdagingen (Check de blogpost voor wat foto’s), maar was anders van karakter. Het is zeker erg leuk om te doen!

 2. 24 september 2017 / 24 september 2017

  Super leuk! Ik kende het idee al van mijn werk. Toch maar weer eens gaan doen mt de kids.

 3. 24 september 2017 / 24 september 2017

  Wat leuk! Ik ken de naam wel maar had er niet echt een voorstelling bij, leuk om er over te lezen! Wie weet ga ik het eens doen maar dan wel op een doordeweekse dag buiten de schoolvakantie!

 4. 24 september 2017 / 24 september 2017

  Ik heb het een paar jaar geleden ook gedaan en vond het een leuke activiteit. Leuk om te weten dat er ook andere plaatsen zijn om het te doen.

 5. 24 september 2017 / 24 september 2017

  Erg leuk! Ik houd ook wel van het avontuurlijke. Die uitkijktoren lijkt me ook een mooie afwisseling!

 6. 25 september 2017 / 25 september 2017

  Haha wat grappig! Ik heb zoietss ook ooit jaren geleden gedaan toen ik op kamp was. Het is inderdaad echt even jezelf over die drempel zetten. Nederlanders lopen namelijk al niet graag op blote voeten. Hier is dat wel anders, al die aussies lopen op blote voeten, overal. Soms zelfs in de supermarkt hahah

 7. 25 september 2017 / 25 september 2017

  Wat grappig zeg! Nog nooit gedaan maar nu vind ik dingen ook snel vies met blote voeten (no way dat ik de zee in Nederland in ga zonder surfschoentjes!). Dit zou ik dan wel durven, lijkt mij een hele gezellige dag als je met een groepje gaat! :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder