Ontdek de Blerickse Bergen tijdens een knooppunten wandeling

Ontdek de Blerickse Bergen tijdens een knooppunten wandeling 01

Halverwege februari was het enkele dagen prachtig weer. Uitzonderlijk mooi weer zelfs en dat was voor ons reden om de wandelschoenen weer aan te trekken en naar buiten te gaan. Omdat we al veel in de Brabantse natuur wandelen wilden we dit keer iets anders. Even zoeken op internet bracht ons op het idee om de knooppunten wandeling van ongeveer 12-13 kilometer door de Blerickse Bergen en Koelbroek in Noord-Limburg te wandelen. Een prachtige route, kan ik je vast vertellen!

Ontdek de Blerickse Bergen - bossen

Over De Blerickse Bergen en Koelbroek

De route die wij gewandeld hebben ligt in het gebied achter Maasbree (vlakbij Venlo) en voert je als wandelaar door de Blerickse Bergen en Koelbroek. Stel je bij de Blerickse Bergen vooral geen echte bergen voor: dit is een naaldbosgebied op oude rivierduinen tussen twee voormalige Maasbochten in. De bossen zijn begin vorige eeuw geplant. Voorheen waren dit heidevelden en stuifduinen en de heuvels in het gebied zijn oude rivierarmen van de Maas.

Koelbroek is een wat nieuwer natuurgebied, dat is gevormd door een oude maasarm. Ooit was dit gebied vooral heel nat en bestond het uit plassen met daarin wat eilandjes. Er werd veel vis gevangen voor de lokale bewoners. Sinds de jaren 30 is het natuurgebied ingrijpend veranderd: de beek droogde op en het grootste deel van het gebied veranderde in (drassig) land. Het gebied is nu nog slechts 65 hectare groot en werd tot natuurreservaat verklaard. Er komen enkele bijzondere plant- en diersoorten voor.

Ontdek de Blerickse Bergen - water

Onze wandeling

We parkeren onze auto in een zijweggetje van de Provincialeweg, genaamd Heiakker. Als we de weg oversteken beginnen we meteen bij knooppunt 81 en lopen we langs de Everlose Beek in de richting van knooppunt 90. Het zonnetje schijnt heerlijk en het is hier al meteen zo mooi!

Ontdek de Blerickse Bergen - Amy Maurice

Wat volgt is een wandeling door de bossen, langs watertjes en over weilanden. Het is een prachtig landschap en de rol van (vroegere) wateren is heel goed zichtbaar. We staan regelmatig stil om de natuur te bewonderen en natuurlijk, ook een fotootje te maken. Hoe kan het ook anders..

Ontdek de Blerickse Bergen - dieren

Door de bewoonde wereld

Vrij in het begin van onze wandeling, bij knooppunt 68 (hier kom je overigens twee keer langs) komen we vanuit het bos de bewoonde wereld weer in. Hier lopen we voor ons gevoel een stuk over het erf van mensen, maar de route stuurt ons er nu eenmaal langs. En dan zien we kippen en varkens. Zo leuk! We staan er even naar te kijken als er een wat oudere hond naar ons toekomt. Hij komt even knuffelen en besluit dan dat hij het wel gezellig vindt om met ons mee te lopen. Rustig sjokt hij een beetje achter ons aan, zo schattig! Net als we denken ‘nu gaat hij wel heel ver van huis’ slaat hij een ander straatje in en loopt terug naar het erf waar hij thuis hoort. Hij zal hier ook wel beter bekend zijn met de weg dan wij inderdaad.

Een stuk verder lopen we het dorp Boekend binnen. We zitten nog in de carnavalsperiode en zien dan ook in verschillende tuinen versiering hangen. Onderweg komen we ook Prins Carnaval en zijn gevolg tegen, die waarschijnlijk op weg zijn naar een van hun vele verplichtingen in deze periode. We groeten elkaar vrolijk en lopen weer door, terug richting het bosrijke gebied.

In Boekend vind je trouwens het Museum van Wasrol tot DVD. In dit museum, dat dit jaar 10 jaar bestaat, wordt de geschiedenis van beeld en geluid zichtbaar en hoorbaar gemaakt. Wij zijn er niet geweest, maar het schijnt toch een leuk uitje te zijn.

Ontdek de Blerickse Bergen - paddenstoelen

Natuurbegraafplaats

We laten Boekend achter ons en vervolgen onze weg, terug naar knooppunt 68 / 69, om richting Mortelsven te lopen. Het is hier werkelijk prachtig. Opeens worden we echter verrast door een groot bord: een deel van de route blijkt over de Natuurbegraafplaats Venlo-Maasbree te lopen. Daar hadden we geen rekening mee gehouden. Na enige aarzeling (‘kunnen we niet omlopen?’) besluiten we toch door te lopen.

Het moet gezegd: wat een rustgevende en bijzondere plek is dit. Ik kan mij goed voorstellen dat mensen ervoor kiezen om hier begraven te liggen. Ik kende het principe niet, maar een natuurbegraafplaats blijkt een plek waar je in een bosrijke omgeving begraven of bijgezet kunt worden. Er is de mogelijkheid om zelf een mooi en passend plekje uit te zoeken, dus de graven liggen verspreid door het gebied en worden slechts gekenmerkt door een kleine kei of houten kruisje. Geen grote grafstenen of gedenktekens, maar heel sereen en (letterlijk!) natuurlijk.

Ontdek de Blerickse Bergen - Mortelsven

Wandelen richting het Mortelsven

We steken de Provincialeweg over en vervolgen onze weg richting het eindpunt van de route: het Mortelsven. Dit is een door de gemeente gegraven visvijver. Je kunt zelf kiezen langs welke kant je rond de vijver wilt lopen. Je komt uiteindelijk bij hetzelfde pad weer uit. De foto is misschien wat donker, maar het is echt heel mooi hier. We blijven dan ook even staan én maken meteen wat foto’s voor mijn artikel over de Aquapod, die we voor de gelegenheid hebben meegenomen. Wat jammer is aan dit laatste stuk van de route is dat je de drukke weg hier heel goed hoort, wat ervoor zorgt dat het toch niet écht rustgevend is om hier te wandelen.

Dat is ook echt iets dat wij regelmatig bespreken tijdens onze wandelingen. Wandelen we door een natuurgebied in Zweden, dan ben je echt afgesloten van de buitenwereld. Gaan we in Nederland op pad, dan hoor je letterlijk altijd geluiden van wegen of bewoonde gebieden. Zo jammer eigenlijk! Het doet echter geen afbreuk aan de schoonheid van dit gebied. Het is hier heel afwisselend qua natuur en de route geeft veel mooie uitzichten. Dat maakt de wandeling van iets meer dan 12 kilometer zeker niet zwaar (ook niet voor beginnende wandelaars, denk ik). Ik had nog wel een extra uurtje kunnen wandelen om extra kilometers te maken. Ik zet dit zeker op mijn lijstje om er nog eens te wandelen!

Ontdek de Blerickse Bergen - Beekje

Meer info over de knooppunten wandeling

Startplaats: Mini Camping de Plaats (Provincialeweg 4, Maasbree) of Restaurant Boszicht (

Tijdens de knooppunten wandeling rond de Blerickse Bergen en Koelbroek kom je langs het Mortelsven en wandel je door het (schattige) dorpje Boekend. Let op: ook wandel je een stukje over de natuurbegraafplaats Venlo-Maasbree. Dat is zeker niet eng, maar wel goed om vooraf te weten.

Wij vonden deze wandelroute via route.nl en daar kun je indien gewenst ook een GPS route downloaden.

Pinterest knooppunten wandeling

Kende jij het natuurgebied rond de Blerickse Bergen en Koelbroek al?

Delen:

30 Reacties

 1. 10 maart 2019 / 10 maart 2019

  Ik ben hier als Limburgse nog nooit geweest, vrees ik! Het ziet er wel heel mooi uit.

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   10 maart 2019 / 10 maart 2019

   Ohhh snel gaan dan! ;-) Grapje natuurlijk, maar het is wel een heel mooi gebied dus zeker een aanrader!

 2. 10 maart 2019 / 10 maart 2019

  Mooi verslag! Ik heb hier vorig jaar ook gewandeld met mijn ouders, die wonen er in de buurt. Wel erg eigenlijk, ik ben in die omgeving opgegroeid maar ik had er nog nooit eerder gewandeld! Wij hadden toen een soort speurtocht gedaan, vanuit restaurant Maashof, ook in de Boekend en liepen toen inderdaad ook door de natuurbegraafplaats en die knooppunten die je benoemde, maar dan met allemaal leuke vragen erbij. Dat was ook zeker een aanrader!

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   10 maart 2019 / 10 maart 2019

   Dank voor je reactie Lianne! Wat leuk, zo’n speurtocht. Dan loop je toch weer anders door zo’n gebied heen!

 3. 10 maart 2019 / 10 maart 2019

  Wat een heerlijke wandeling, ik kan niet wachten tot de lente en alles in bloei staat. !

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   10 maart 2019 / 10 maart 2019

   Oh heerlijk vooruitzicht, ik kan ook niet wachten!

 4. 10 maart 2019 / 10 maart 2019

  Ooh lijkt mij heerlijk om daar te wandelen (als het wat beter gaat). Ziet er schitterend uit! Wat bijzonder ook om langs zo’n natuurbegraafplaats te lopen. Doet toch anders aan dan een kerkhof. :)

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   10 maart 2019 / 10 maart 2019

   Dat doet het zeker inderdaad, ik vond het ook wel bijzonder om eens te zien.

 5. 10 maart 2019 / 10 maart 2019

  wat een prachtige plek! en wat heb je er een mooie foto’s van gemaakt. Voor ons net even te ver weg, dat is wel jammer

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   10 maart 2019 / 10 maart 2019

   Dankjewel Felice! Dat is jammer inderdaad, maar wellicht zijn er net zulke mooie natuurgebieden bij jullie in de buurt?

 6. Angeliek Nelissen
  10 maart 2019 / 10 maart 2019

  Wat een leuke tips. Heb je blog opgeslagen. We wonen dichtbij.

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   10 maart 2019 / 10 maart 2019

   Dankjewel, wat leuk dat je mijn artikel hebt opgeslagen!

 7. íngrid
  10 maart 2019 / 10 maart 2019

  wat een mooi stukje natuur. helas niet in de buurt

 8. 10 maart 2019 / 10 maart 2019

  Wat een prachtige foto’s heb je gemaakt! Ik ben zelf niet zo’n wandelaar omdat ik zwaar allergisch ben aan grassen en bomen, en dat het hele jaar door. :(

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   10 maart 2019 / 10 maart 2019

   Wat ontzettend vervelend! Tja.. dan wordt zo’n wandeling inderdaad een lastig verhaal :(

 9. 10 maart 2019 / 10 maart 2019

  Volgende maand ben ik in dat gebied. Als het weer een beetje meewerkt….

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   10 maart 2019 / 10 maart 2019

   Laten we het hopen! Het is een erg mooi wandelgebied!

 10. 10 maart 2019 / 10 maart 2019

  Ooh wauw! Wat een heerlijke blog om te lezen, ik geniet ook echt van wandelen dus ik kan me ook echt veplaatsen in deze blog. Helaas is dit heel ver weg voor mij, anders was ik er zeker heen gegaan!

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   10 maart 2019 / 10 maart 2019

   Wat leuk om te horen, fijn is het he.. lekker een flink stuk wandelen!

 11. 10 maart 2019 / 10 maart 2019

  Heerlijk, met knooppunten wandelen of fietsen. Je komt zoveel mooie dingen tegen.

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   10 maart 2019 / 10 maart 2019

   Absoluut en dat maakt het zo ontspannend!

 12. Frederique
  10 maart 2019 / 10 maart 2019

  Dat klinkt zeker als een mooie en veelzijdige wandeling. Apart concept ook, de natuurbegraafplaats. Ik had er niet eerder over gehoord.

 13. 11 maart 2019 / 11 maart 2019

  Dit vind ik zulke fijne blogs, wij zijn dol op wandleen en hier ben ik dus echt nog nooit geweest, wat een goede tip!

 14. 11 maart 2019 / 11 maart 2019

  Wat een mooie omgeving! Nu ik zwanger ben wandel ik een stuk minder, maar ga dit over een half jaar wel weer oppakken.

 15. 11 maart 2019 / 11 maart 2019

  Een compleet onbekende regio voor mij! Ziet er absoluut uit als een prachtig wandelgebied, dus misschien ooit tijdens een weekendje weg in die omgeving.

 16. 12 maart 2019 / 12 maart 2019

  Wouw! Super mooi! Wij zijn ook vaak te vinden in het bos. Lekker wandelen met de kinderen.

 17. Lieke van Veen
  12 maart 2019 / 12 maart 2019

  Wat grappig dat je over dit gebied schrijft! Ik woon zelf in Blerick.
  Mijn opa en oma’s liggen allemaal begraven op deze begraafplaats, maar het is daar niet zo mooi meer als vroeger.
  Deze begraafplaats word lang niet meer zo goed onderhouden als vroeger.

 18. Juliette - Strongbody.nl
  12 maart 2019 / 12 maart 2019

  Ik vind wandelen heerlijk! Geeft zoveel rust en zeker met het mooie weer van vorige week. Wel mooi die natuur begraafplaats zou ik ook willen wanneer ik de aarde verlaat.

 19. 13 maart 2019 / 13 maart 2019

  Wat leuk om dit te lezen. Ik woon zelf in Noord Limburg en ga op de zondag geregeld een ‘blokkie om’ met mijn vriend. Hele goeie tip dus! Liefs.x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder