Herfstwandelen in de Kampina – Een prachtig stukje Brabant

Herfstwandelen in de Kampina 01

Regelmatig trekken wij in het weekend de bergschoenen aan, om lekker een stuk te gaan wandelen. Dat kan een korte wandeling zijn van een uur, maar het meest blij maak je mij met enkele uren de natuur in gaan. Er is voor mij persoonlijk geen betere manier om even mijn hoofd leeg te maken en te ontspannen: zowel tijdens hikes in het buitenland als in eigen land. Vorige week deden we dat ook en brachten we een bezoek naar natuurgebied De Kampina in Noord-Brabant. Dit uitgestrekte gebied vol heide, smalle beekjes en bossen is in ieder jaargetijde mooi. Volgens velen zelfs een van de mooiste natuurgebieden van Brabant én een ideale bestemming voor mooie wandelingen (zelfs in de winter)!

Herfstwandelen in de Kampina paarden

Over De Kampina

De Kampina is een Brabants natuurgebied van zo’n 1200 hectare groot, gelegen tussen Oisterwijk en Boxtel (tussen de steden Eindhoven, Tilburg en ‘s-Hertogenbosch). De Kampina is een waardevol natuurgebied en kent veel flora en fauna. Je vindt hier verschillende landschappen, dus tijdens een wandeling kom je steeds iets nieuws tegen. Zo spot je hier veel verschillende vogels, maar kun je ook zomaar paarden, dassen (sinds 2016 weer terug in De Kampina!), reeën en boommarters tegenkomen onderweg. Genoeg reden om hier eens wat meer in contact te komen met de natuur! Wandelschoenen aan en gaan!

Herfstwandelen in de Kampina Amy 02

Wandelen in De Kampina

Het leuke van een uitgestrekt natuurgebied als dit, is dat er verschillende routes zijn die je kunt bewandelen om een goede indruk te krijgen: zowel lekker korte (2-3 kilometer) als routes van 18 kilometer (De NS wandeling). Er is ook een rolstoelvriendelijke route met halfverharde paden. De routes kun je op de site van Natuurmonumenten downloaden als pdf, maar er is ook een app beschikbaar die steeds een melding geeft bij gemarkeerde punten. Wij hebben recentelijk twee routes gewandeld die allebei weer totaal anders waren. Ik deel ze graag met je, ter inspiratie!

Herfstwandelen in de Kampina Smalwaterroute

Dal van de Beerzeroute / Logtseveldenroute

De eerste wandeling die we deden is de combinatie Dal van de Beerzeroute en Logtseveldenroute. Dit natuurgebied ligt een beetje aan de rand van De Kampina, tussen Oisterwijk en Oirschot in. Beide routes zijn ongeveer 7 kilometer lang, maar allebei in te korten tot 4 tot 4,5 kilometer lang. Ze sluiten bovendien goed op elkaar aan, waardoor je ze eenvoudig kunt combineren.

Herfstwandelen in de Kampina de beerze

Deze wandeling volgt aanvankelijk rivier De Beerze en je vindt hier vistrappen, moerassige gebieden en vooral veel groen. We komen onderweg zelfs een kudde koeien tegen, heel gezellig. Een deel van de Dal van de Beerzeroute gaat naar de Spoordonkse Watermolen, maar loopt over exact dezelfde weg weer terug. Dat vinden we zonde, dus slaan we dat stuk over en lopen we door naar de Logtseveldenroute. Deze route loopt logischerwijs meer over diverse velden, waar we de mooiste paddenstoelen zien staan. Na een kilometer of acht komen we weer terug bij de auto.

Wat leuk is aan dit deel van De Kampina is trouwens dat er twee restaurants in de buurt zijn (waaronder de reeds genoemde Watermolen), waar je naartoe kunt wandelen of na afloop even een hapje kunt eten. Dat deden wij ook bij Pannenkoekenhuis De Haktol: Pannenkoekenhuizen zijn immers niet alleen leuk voor kinderen! ;-)

Herfstwandelen in de Kampina app natuurmonumenten

Smalwaterroute (8,7 kilometer)

Vorige week zondag liepen we de Smalwaterroute, een route van een kleine 9 kilometer. Het was een frisse, maar mooie herfstdag en als gevolg daarvan was het enorm druk in de bossen. Die bossen lieten we echter al snel achter ons, om ver van de gebaande paden onze weg te zoeken langs beekjes en heide. Dit keer hadden we de app van Natuurmonumenten bij de hand en we kwamen al snel tot de ontdekking dat deze je niet alleen ontzettend veel informatie geeft over het gebied, maar ook geluiden laat horen van dieren die hier huisvesten. Zo leer je ze beter kennen én herkennen!

Herfstwandelen in de Kampina smalwaterroute 02

De route start bij het monument van de fietser, een monument ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Vanaf hier lopen we over een prachtig zandpad met eiken (zie eerste foto). De route brengt je verder over heide, velden en langs de beek. Ook tijdens deze wandeling komen we langs vistrappen en daar staan we toch graag even stil om te kijken. De route staat op zich heel goed aangegeven, maar her en der moet je wel even opletten: er is zoveel moois te zien dat je soms gewoon afgeleid bent. De herfstkleuren zorgen voor hele mooie uitzichten.

Herfstwandelen in de Kampina zonsondergang

We waren hier overigens wat later op de middag en rond deze tijd van het jaar betekent dat een vroege avondschemer. Ik kan je vertellen: dat is prachtig, als je in een natuurgebied als dit bent! We eindigen bij een ven en zien een waanzinnige zonsondergang! Ik maakte wat foto’s, stopte mijn telefoon weg en nam vooral de tijd om echt van het uitzicht te genieten. Wat is Nederland toch mooi!

Herfstwandelen in de Kampina paddenstoelen

Lekker de natuur in!

Mocht je nu een geoefende wandelaar zijn, of liever kleine stukjes gaan: het kan hier allebei. Ga lekker de natuur in, geniet van alles wat er te zien is en adem frisse lucht in terwijl je je hoofd leeg wandelt. Ik zei het in de intro van dit stuk al: voor mij persoonlijk is er geen fijnere manier om even te ontspannen. De temperatuur maakt dan ook niet veel uit: ook in de herfst en in de winter kun je hier prima wandelen, als je je maar goed aankleed. Dus: trek fijne schoenen aan, neem wat water en misschien wat snacks mee voor onderweg en ga op pad… lekker van de natuur genieten!

Delen:

16 Reacties

 1. 25 november 2018 / 25 november 2018

  Heerlijk in de buitenlucht! Het is hier altijd gezellig in Brabant?

 2. 25 november 2018 / 25 november 2018

  Wat een schitterende foto’s!
  Ik moet écht vaker de deur uit…

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   26 november 2018 / 26 november 2018

   Dankjewel voor je lieve reactie!

 3. 26 november 2018 / 26 november 2018

  prachtig dank voor de mooie plaatjes en als we daar eens in de buurt zijn, dan wandelschoenen aan en gaan

 4. Amina
  26 november 2018 / 26 november 2018

  Ten eerste: wat schrijf je fijn Amy! En de foto’s zijn zoooo mooi! Ben je meteen gaan volgen op Instagram, omdat ik je heel inspirerend vind schrijven over wandelen. Na mijn hernia operatie wil ik dat nu ook meer gaan doen, meer de natuur in, minder zitten achter de computer. Thanks hiervoor!
  PS: ik ga zo 5 minuten wandelen buiten, ben aan het revalideren. Ik hoop snel ook weer km’s te kunnen maken <3

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   26 november 2018 / 26 november 2018

   Wat een onwijs lief compliment, dankjewel Amina! Wat fijn dat je ook meer wilt gaan wandelen, hopelijk bevordert dat je herstelproces een beetje :-)

 5. 26 november 2018 / 26 november 2018

  Jaaaa de Kampina <3! Ik woon er vlakbij en vind het er fantastisch. Heerlijk om een rondje rond de bovenstaande plas te lopen.

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   26 november 2018 / 26 november 2018

   Absoluut, echt genieten daar!

 6. 26 november 2018 / 26 november 2018

  Prachtige foto’s! Ik ga dit onthouden, ik woon hier niet eens zo ver vandaan.

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   26 november 2018 / 26 november 2018

   Snel een keertje langs gaan dan! ;-)

 7. 26 november 2018 / 26 november 2018

  Ik ben zelf niet zo’n wandelaar of natuurmens maar ik kan wel echt genieten van de mooie foto’s die je gemaakt hebt! :-)

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   26 november 2018 / 26 november 2018

   Dankjewel, wat een lief compliment!

 8. 26 november 2018 / 26 november 2018

  De Kampina is inderdaad prachtig! Ik kom er eigenlijk zelden. Hoewel het best dichtbij is voor mij. Afgelopen weekend was ik voor een fotoshoot in de Oisterwijkse bossen & vennen. Ook absoluut een aanrader!

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   26 november 2018 / 26 november 2018

   Jaa daar is het ook waanzinnig mooi! Er is nog zoveel meer te ontdekken in die regio!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder