Dutch Design Week 2018 – Graduation show + TIPS

Dutch Design Week 2018 Graduation

Vrijdagavond werd in mijn thuisstad Eindhoven de 17e editie van de Dutch Design Week (DDW – check de link voor mijn artikelen over eerdere edities) geopend. Gedurende negen dagen lang wordt in bijna 400 expo’s het werk van zo’n 2600 ontwerpers getoond. Eindhoven barst tijdens de DDW uit zijn voegen van de inspiratie. Gisteren maakte ik een rondje door Eindhoven om wat eerste ervaringen op te doen met Dutch Design Week 2018, maar ik hoop zeker nog eens te kunnen gaan komende week. Vandaag deel ik met liefde een eerste impressie en wat DDW tips met je.

Dutch Design Week 2018 where are you a local

Allereerst: vorig jaar hoorde ik van verschillende mensen dat ze dachten dat DDW niets voor hen zou zijn. Misschien omdat het wat abstract of moeilijk lijkt als je het niet kent, maar nee! Het is juist heel tof! Wat de Dutch Design Week namelijk zo leuk maakt is dat het een event is waar zowel internationale bezoekers en pers op af komen, maar ook gewoon de gemiddelde persoon die het leuk vindt om zich te laten inspireren en verwonderen. De hele stad vormt het decor van diverse tentoonstellingen, activiteiten, muzikale events, lezingen en meer. Loop je door het centrum dan kun je er niet omheen, maar voor veel activiteiten moet je een klein stukje rijden (bijvoorbeeld met een van de gratis rides).

Maar wat is het nu precies? Misschien denk je bij design aan fashion, kunst of misschien technologie.. maar het is veel meer dan dat. Want ook bijvoorbeeld de gezondheidszorg, onderwijs, natuur, processen wordt volop ontworpen. Sterker nog: vaak zijn ontwerpers juist heel erg bezig met vraagstukken met een grote impact op de wereld, zoals recycling of duurzaamheid. Tijdens DDW staat (het ontwikkelen van) talent centraal: jonge ontwerpers met de meest innovatieve ideeën, die een platform krijgen (en zich te tonen aan een diversiteit aan nationale en internationale bedrijven). Tijdens Dutch Design Week 2018 ga je dat allemaal zien.

Graduation: eindexamententoonstelling van de Design Academy

Een van de ‘moetjes’ zou ik haast willen zeggen, is toch wel Graduation. Tijdens deze tentoonstelling – een vast onderdeel van DDW – laten afstudeerders van de Design Academy hun eindprojecten zien. Ik vind dit vaak heel bijzonder om te ervaren, omdat hier zoveel creativiteit zichtbaar wordt. Eerdere jaren werd de Graduation show gehouden bij de Design Academy zelf, maar tijdens Dutch Design Week 2018 is dit voor het eerst niet zo: de show is verhuisd naar de oude Campina melkfabriek iets buiten het centrum. Een goede move, want daar is letterlijk en figuurlijk meer ruimte voor de projecten van de studenten: maar liefst 14.000 m²! Dit zijn de projecten die mij het meest aanspraken (n.b. toevallig zijn alle designers vrouwen, kwam ik achter toen ik het eenmaal had opgeschreven):

Purity is Temporary

Purity is Temporary – Ola Korbańska

Purity is Temporary is een zacht protest vóór de rechten van vrouwen. Korbańska omarmde voor haar project het cliché dat schoonmaken een vrouwentaak is om haar punt te maken. Ze bracht dit cliché letterlijk en figuurlijk naar buiten door publieke ruimtes schoon te maken met doeken waarop met tape letters aangebracht waren. Door de vuiligheid werden de letters zichtbaar en vormen ze een boodschap: ‘no woman no kraj’ betekent bijvoorbeeld: geen vrouwen, geen land. Zo bekritiseert ze de onderdrukte positie van vrouwen in heel veel gebieden in de wereld.

Dutch Design Week 2018 - a basic instinct

A Basic Instinct – Anna Jensen

Het project A basic instinct van Anna Jensen wil vrouwen stimuleren de publieke ruimte te claimen op een manier die voor veel mannen heel natuurlijk is: wijdbeens zitten, zelfverzekerd onderuit hangen. Volgens Jensen heeft de maatschappij nog steeds een beeld van vrouwen waarbij netheid en elegantie belangrijk worden gevonden en met haar opstelling creëert zij de context voor een wereld waarin vrouwen zich net zo vrij voelen als mannen. De stoelen zorgen er door hun vormen voor dat je je wel zelfverzekerd moet voelen. De stoelen zijn alleen bedoeld voor vrouwen, mannen mogen niet plaatsnemen. Mijn favoriete project van Graduation!

Dutch Design Week 2018 - Augumented Mundanity OS

Augumented Mundanity OS – Martina Huynh

Met haar project Augumented Mundanity OS biedt Martina Huynh een alternatieve visie op het omgaan met je privacy en je digitale omgeving door fysieke acties. Verwijder je cookies door met een doekje over je computerscherm te gaan of sluit de lamellen naast je computer om anoniem te kunnen surfen op het web.

Dutch Design Week 2018 - Proud on print

Proud on print – Kiki van Caspel

Het project van Kiki van Caspel vond ik ook heel mooi. Volgens Kiki focussen wij ons vaak voornamelijk op alles wat er allemaal mis gaat en staan we te weinig stil bij wat er wel goed gaat. Met Proud on print probeert ze mensen een positiever perspectief mee te geven. Door bezoekers te vragen naar dat waar ze trots op zijn, helpt ze alle verhalen, gedachten en gevoelens te vertalen naar print met kleuren en structuren. Een mooie gedachte!

Dutch Design Week 2018 - Cicular Fibres

Cicular Fibres – Charlotte Cazals

De fashion industrie is een van de meest vervuilende industrieën op onze planeet. Meer dan de helft van alle fast fashion (lees: je aankopen van H&M, Primark, etc. etc.) wordt in minder dan een jaar tijd weer gedumpt. Veel van dat textiel wordt vervolgens gebruikt in producten van weinig waarde, zoals dekens. Met haar project laat Charlotte Cazals de waardevolle en potentie van vezels en katoen zien.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van ontwerpen die ik echt te gek vond, maar er zijn er nog veel meer. Er stond een indrukwekkende installatie die te maken had met de Tweede Wereldoorlog en huidige maatschappelijke ontwikkelingen (het was te donker voor een fatsoenlijke foto, maar ervoor staan en in je opnemen is sowieso heel indrukwekkend), maar ook hele praktische projecten waarbij gekeken werd hoe je in kleine woningen als studentenkamers en lofts ruimte kunt besparen en hoe balkons in appartementencomplexen veel socialer gebouwd kunnen worden. Van alles wat dus: ga zeker even kijken!

Dutch Design Week 2018 - Lezingen

Lezingen

Op verschillende plekken in de stad vind je lezingen, over talloze onderwerpen. Wij bezochten een lezing over wat er gebeurt met je online identiteit wanneer je sterft. Wie of wat heeft data van jou, hoe lang blijft het online staan en wie heeft er recht op die gegevens? Een interessante kijk op identiteit en het gebruik van data.

Dutch Design Week 2018

Andere must visit areas

Thank you for the sun – Markt, binnenstad

Gisteravond na PSV liep ik over de markt terug naar mijn auto, toen we tegen een groot object aanliepen waarbij ik toch even moest stilstaan. Het leek een soort tankstation meets stadsstrand met ligstoelen en parasols, met enorme warmtelampen. De ontwerpers willen mensen graag wijzen op het gebruik van onze natuurlijke energiebronnen. Aanrader om even te kijken! Stom dat ik geen foto heb gemaakt, maar als dat nog lukt deze week voeg ik hem uiteraard toe.

Dutch Design Week 2018 - Enversed

Strijp

Op Strijp is net als ieder jaar weer van alles te doen. Ik ben er zelf nog niet geweest, maar kan je wel vast een impressie geven.

Klokgebouw

In het Klokgebouw staan traditiegetrouw veel grote bedrijven die hun designstukken presenteren. Dit jaar staat bijvoorbeeld ABN Amro er met een oplossing op het gebied van Tiny Houses. Ook vind je hier projecten van studenten van Technnische Universiteiten, die dus altijd een relatie hebben met technisch design.

Veemgebouw

Het veemgebouw is een gebouw met 8 verdiepingen aan ontwerpen en projecten. De twee bovenste verdiepingen ga je binnen via de zijkant van het gebouw. Hier vind je onder andere Enversed, een heel groot Virtual Reality center. Hier ben ik laatst geweest met collega’s en het is echt heel tof om te doen. Verder vind je in het Veem zaken als de Dutch Design Awards en de Design Expo.

Verder zijn er nog veel meer dingen te doen, zoals de Modebelofte in het V&D gebouw, de bruisende alternatieve sferen bij Sectie-C en ga zo maar verder. Voor overzichtelijke en uitgebreide insiders tips verwijs ik je graag door naar dit overzicht op de blog van Marc Dubach.

Dutch Design Week 2018 – Mijn tips

  • De allerbelangrijkste tip: neem je tijd. In mijn beleving kun je niet even snel snel een rondje doen. Er is zoveel te zien! Het bezoeken van de Graduation Show kostte ons ongeveer drie uur tijd en dan hebben we sommige projecten zelfs even vluchtig bekeken of zelfs overslagen.
  • Ook leuk: in gesprek gaan met de ontwerpers. Zeker bij de Graduation show is dat heel tof, omdat je op die manier meer te weten komt over hun ideeën het ontwerpproces. Minder tijd of geen ontwerper in de buurt? Lees dan in ieder geval even de uitleg die praktisch bij ieder project te vinden is. Zo begrijp je veel beter waar het over gaat en dat maakt het echt leuker. Zo sprak ik met een ontwerper over zijn ontwerp over een hangende kapstok voor in hoge lofts en ging mijn vriend in gesprek met een dame over haar ontwerp voor schoenen waarbij je als consument steeds onderdelen kon inwisselen en aanpassen. Hij werkt zelf in de schoenenbranche, dus ze waren al snel informatie aan het uitwisselen.
  • Koop voor je vertrekt je e-ticket via de website van DDW en wissel die in tegen een polsbandje. Scheelt je een paar euro ten opzichte van aan de deur kopen, maar het levert vooral tijdswinst op: op sommige locaties kan er een wachtrij staan bij de entree waar je dan vaak langs af kunt lopen.

Heb jij nog plannen om naar Dutch Design Week 2018 te gaan?

Delen:

1 Reactie

  1. 26 oktober 2018 / 26 oktober 2018

    Ik zou er zelf niet zo snel heen gaan, maar super leuk om de achtergrond verhalen van de kunst te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder