Robbentocht Ameland | Zeehonden spotten en schelpen zoeken

Amy op Ameland

Een verblijf op de waddeneilanden is bijna niet compleet te noemen zonder een robbentocht. Dit is immers dé omgeving waar je super makkelijk zeehondjes kunt spotten. Wij verbleven eind december / begin januari enkele dagen op Ameland en voor de kust van dit eiland leven vrij grote groepen zeehonden. Vanaf Ameland vertrekken er 2 grote rondvaartboten die de zeehondenbank bezoeken, optioneel in combinatie met de schelpenbank. Wij kozen voor dat laatste en vol verwachting stapten we aan boord. Wat zou deze tocht ons brengen?

Robbentocht Ameland - waddenzee

De start van onze robbentocht

Onze 2,5 uur durende robbentocht begint om 11 uur in de ochtend. We worden hartelijk ontvangen en raken direct in gesprek met de medewerkers van de boot, die vertellen dat deze boot speciaal voor het Wad gebouwd is. Zo kan het schip bij laag water in de geulen varen, waardoor we dichter bij de zeehonden kunnen komen. Aan boord zijn fijne zitjes en voor de gegadigden is er ook een kleine cafetaria waar je wat te eten en drinken kunt kopen. Er is een zonnedek en een topdek, maar zolang er nog geen zeehond in zicht is blijven we vanwege de koude wind toch liever nog binnen zitten.

We varen een stukje westwaarts (in de richting van Hollum), als een van de medewerkers naar ons toe komt. Van ons gezelschap hebben alleen de kinderen laarzen aan, de volwassenen dragen allemaal wandelschoenen. De medewerkster raadt ons echter aan om ook laarzen te dragen in verband met de modder op de schelpenbank. De laarzen kunnen we huren aan boord, voor 2 euro per paar. Hoewel we daar aanvankelijk over twijfelen (‘zouden de wandelschoenen echt niet volstaan?’) zijn we na ons bezoek aan de schelpenbank toch blij met onze laarzen: ze zitten vol met aangekoekte modder en viezigheid. Een laars is dan toch makkelijker poetsen dan een wandelschoen….

Robbentocht Ameland - schelpenbank

Schelpenbank

Terwijl we varen krijgen we wat meer informatie over het gebied en al snel meren we aan bij de schelpenbank. Dit is een zandplaat die bij een flink lage waterstand kan worden bezocht. Je loopt als het ware over de tijdelijk drooggevallen zeebodem die werkelijk bezaaid is met schelpen (eigenlijk is het dus een soort wadlopen). Denk aan kokkels, mosselen en oesters. Als je goed zoekt vind je misschien ook wel een zeester! Nadat we zijn aangemeerd op de schelpenbank wordt er een loopbrug uitgedraaid, waarna we een half uur van boord kunnen om schelpen te zoeken. Deze mag je ook uiteraard meenemen.

Ik vond de tijd op de schelpenbank heerlijk. Ik genoot echt van de stilte van de wereld om ons heen: eigenlijk hoor je alleen de geluiden van de zee. Ook was ik aardig onder de indruk van de grootte van de drooggevallen zandplaat. Je kunt hier best een stukje wandelen en genieten van het weidse uitzicht, terwijl de kinderen lekker schelpen zoeken. Als we alleen voor deze schelpenbank waren gaan varen, dan was ik al heel blij geweest. Zo fijn was het! Bewegende beelden van deze schelpenbank vind je trouwens ook in de video die ik maakte over ons verblijf op Ameland, check deze link voor de video op Youtube.

Robbentocht Ameland - zeehondenbank

Zeehonden spotten

Nadat het halfuur op de schelpenbank voorbij is gegaan, en we allemaal weer aan boord zijn is het tijd om koers te zetten naar de robbenbank. Deze zandbank ligt tussen Ameland en Terschelling en komt zelden onder water. Hierdoor is het een van de favoriete plekken van de dieren om lekker uit te buiken na hun jacht op vis.

Er zijn twee soorten zeehonden in de waddenzee: de gewone (wadden)zeehond en de grijze zeehond (ook wel Kegelrob genoemd). Er leven vrij grote populaties in dit gebied, dus de kans dat je ze treft is in ieder jaargetijde groot. In de herfst- en wintermaanden is vooral de Kegelrob goed vertegenwoordigd; dit is ook de periode dat van deze soort de meeste pups geboren worden.

Robbentocht Ameland - zeehonden

Na een tijdje varen wordt ons aangeraden om naar het dek te gaan, omdat we het eiland met de zeehonden naderen. Ook krijgen we de vraag of we niet te hard willen praten en een beetje rustig willen zijn zodra we buiten zijn. Dit komt omdat het gezichtsvermogen van de zeehond weliswaar beperkt is, maar het gehoor juist heel goed ontwikkeld en we willen de zeehonden natuurlijk niet verstoren. De motor van het schip wordt uitgezet en met stille glijvaart naderen we de dieren voorzichtig.

En ja: daar zijn ze dan! We zien een hele groep zeehonden lekker chillen, spelen en zwemmen op de zandbank. Het is een fantastisch gezicht! De boot blijft varen op gepaste afstand tot het eiland, maar toch kunnen we de zeehonden heel goed zien. Het is toch wat lastig vast te leggen met een camera zonder echt goede zoomlens, maar ik heb een aardige poging gedaan. De tour met de robbentocht gaf ons de mogelijkheid om op verantwoorde wijze zeehonden te zien én meer te leren over deze prachtige dieren en de natuur in het waddengebied. Een dikke aanrader!

Robbentocht Ameland - robbenboot op de schelpenbank

Meer informatie

Vanaf Ameland zijn er 2 grote rondvaartboten, De Robbenboot en De Zeehond. Beide rondvaartboten liggen aan de oude steiger, vlakbij de haven waar de veerboot naar het vasteland gaat. Beide organisaties bieden zowel robbentochten aan, als de combinatie robbentocht + schelpenbank. In de zomermaanden gaan deze boten ook naar Schiermonnikoog  en Terschelling.

Ticketprijzen verschillen iets per boot, maar gemiddeld ben je per volwassene ongeveer 16 euro kwijt. Voor kinderen tot 11 jaar krijg je zo’n 5 euro korting. Tickets zijn verkrijgbaar via de eigen websites van de rondvaartboten en de plaatselijke VVV (gevestigd vlakbij de haven). Op de websites van de tourorganisaties vind je ook vaarprogramma’s. De combinatietocht (robbentocht + schelpenbank) die wij deden duurde ongeveer 2,5 uur.

Wij deden onze tocht met De Robbenboot. Het was een hele bijzondere ervaring, maar let op: de organisatie is ook érg commercieel. Alles wat aan boord aangeboden wordt kost extra geld bovenop de ticketprijs. Denk aan: laarzen, zakjes om gevonden schelpen in op te bergen, activiteiten voor de kinderen, etc. In dat laatste geval werd eerst meermaals aan de kinderen gevraagd of ze activiteit X wilden doen, veel later kwamen de kosten pas ter sprake. Hoewel ik dat laatste echt niet netjes vond, zijn extra kosten voor bepaalde services natuurlijk niet erg. Het is echter wel goed om je daar vooraf van bewust te zijn.

Bewaren voor later

Pinterest zeehondjes

Delen:

22 Reacties

 1. 3 maart 2019 / 3 maart 2019

  Dat klinkt zeker als een heel toffe ervaring. Wat leuk dat jullie dit op Ameland hebben gedaan! Ik kan me voorstellen dat het geweldig is om de zeehonden van dichtbij te zien en dan ook nog op een verantwoorde manier. Mooie foto’s ook!

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   3 maart 2019 / 3 maart 2019

   Dankjewel Romy! Ik vond het zelf echt een super ervaring dus ik zou het zeer zeker aanraden om ook eens te doen :-)

 2. 3 maart 2019 / 3 maart 2019

  Oh wat tof! Ik zou ze zeker ook eens willen zien, lijkt me ‘live’ zo prachtig.

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   3 maart 2019 / 3 maart 2019

   Absoluut, dat is het zeker weten! Zo leuk om te zien! <3

 3. 3 maart 2019 / 3 maart 2019

  Klinkt als een erg mooie tocht, jammer dat ze iets te commercieel lijken te worden, biedt een all in mogelijkheid oid

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   3 maart 2019 / 3 maart 2019

   Precies, dat was ook mijn gedachte daarbij. Maar gelukkig doet het niets af aan het gevoel van de tocht.

 4. 3 maart 2019 / 3 maart 2019

  Wauw, wat ontzettend gaaf, zo’n tocht! Het lijkt mij ook heel leuk om zeehonden te spotten, ik vind ze echt fascinerend!

 5. 3 maart 2019 / 3 maart 2019

  Het klinkt als een hele leuke ervaring! Krijg er spontaan zin in om die kant op te gaan. Mijn jongens zouden dit prachtig vinden.

 6. 3 maart 2019 / 3 maart 2019

  Jeej, dit klinkt leuk! En niet duur ook! Ik las laatst over een event waarbij zeehonden (na verzorging/opknappen) uitgezet worden en dat kost €40 per persoon. Wel meer bijzonder misschien omdat je dichterbij komt, maar toch vind ik jouw ervaring ook erg leuk klinken!

 7. 3 maart 2019 / 3 maart 2019

  Dat is echt heel leuk. Heel gaaf om de zeehonden van zo dichtbij te zien.

 8. 3 maart 2019 / 3 maart 2019

  Wat supergaaf om te doen zeg, dat lijkt me echt zo leuk om ook eens te doen ???

 9. 4 maart 2019 / 4 maart 2019

  Lijkt me echt geweldig! Ik ben nog nooit op de waddeneilanden geweest en dat staat sowieso hoog op mijn lijstje.

 10. 4 maart 2019 / 4 maart 2019

  Wauw zeehonden spotten zou ik ook graag willen doen,
  zo schattig! ?

 11. 4 maart 2019 / 4 maart 2019

  Wat leuk om zo de zeehondjes te spotten! Zo cute. <3
  Liefs,
  Evelien

 12. ingrid kocken
  4 maart 2019 / 4 maart 2019

  dat lijkt me zo leuk om eens te doen.

 13. 4 maart 2019 / 4 maart 2019

  Wat een leuke tocht. Dit lijkt me onwijs leuk om eens te doen, fantastisch om de dieren te spotten!

 14. 4 maart 2019 / 4 maart 2019

  Wij zijn eind vorig jaar op Texel geweest. Dat vonden we al erg mooi. Ameland staat zeker nog op ons verlanglijstje!

 15. 4 maart 2019 / 4 maart 2019

  Nog nooit op een van de Waddeneilanden geweest ?
  Word echt hoog tijd als ik dit zie en lees

 16. 4 maart 2019 / 4 maart 2019

  Wat een mooie ervaring! Ik ben ooit in Texel geweest en heb ze ook gespot. Blijft een leuke herinnering!

 17. 5 maart 2019 / 5 maart 2019

  Erg leuk dat jullie dit hebben gedaan. Ik ben zelf al aardig vaak op de waddeneilanden geweest en ben het er zeker mee eens dat dit er bij hoort! Het blijft gewoon een leuke herinnering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder