Ameland in de winter | Uitwaaien op de waddeneilanden

Amy op Ameland 't Oerd

Vier dagen rust, ruimte, zeelucht, prachtige natuur, gezelligheid en vooral veel wind. Zo laat zich ons bezoek aan Ameland vorige week het beste omschrijven. Wij Nederlanders zoeken het vaak buiten onze landsgrenzen als we op reis gaan, terwijl ons eigen landje ook veel moois te bieden heeft. Jep, ook ik maak me daar schuldig aan! Ik was nooit eerder op de waddeneilanden geweest en wilde dat toch graag eens doen, dus met een groep vrienden togen wij vanuit het zuiden naar Ameland om er de dagen rond Oud & Nieuw door te brengen. Het werd een heel fijn verblijf en ik ging met een grote glimlach op mijn gezicht weer naar huis. Ameland in de winter: het is absoluut een aanrader!


Kun je de video niet bekijken? Klik dan hier.

Ameland kust

Over Ameland

Even kort over Ameland en de overtocht. Het eiland bestaat uit vier dorpjes, van west naar oost: Hollum, Ballum, Nes en Buren. Er wonen zo’n 3500 mensen op Ameland en de dorpjes zijn met recht idyllisch te noemen. Vanuit het Friese Holwerd kom je in ongeveer 50 minuten aan in de haven van Nes en vanuit daar trek je eenvoudig per bus, taxi of fiets het eiland in. Het is dus eigenlijk niet echt nodig om je auto mee te nemen, maar dit mag wel gewoon. Het wordt echter tegelijkertijd wel een beetje ontmoedigd door de hoge kosten voor de overtocht (85 euro voor een auto excl. inzittenden – ter vergelijking: je hebt een goede fiets voor 3 tot 4 euro per dag). Maar vergis je niet: het eiland is – in mijn ogen – zeker niet autoluw, dus er zijn genoeg mensen die het wel doen. Tip: boek vast online je tickets voor de overtocht. Voor voetgangers niet per se nodig, maar zeker wel als je je auto wilt meenemen.

Omdat het eiland slechts 27 kilometer lang is en 4 kilometer breed is fietsen ook gewoon een hele goede optie hier. Er ligt zo’n 90 / 100 kilometer fietspad op je te wachten en dat fietspad brengt je langs de mooiste plekken van het eiland. Ook essentieel om mee te nemen tijdens je trip: wandelschoenen! De totale lengte van het strand is ook zo’n 27 kilometer dus kun je hier naar hartelust wandelen in alle seizoenen.

Ameland vuurtoren Bornrif

Vier dagen uitwaaien op het eiland

Ons verblijf op Ameland duurde zo’n vier dagen. Op zaterdag stappen we met zijn allen rond het middaguur in Holwerd op de boot, klaar voor een aantal dagen Ameland. Eenmaal in de haven van Nes aangekomen stortregent het, dus we stappen in een taxi om ons naar onze appartementen in het naastgelegen plaatsje Buren te laten brengen. Een snelle stop bij het VVV kantoor om tickets te kopen voor de robbentocht de volgende dag, even wat boodschappen doen en niet veel later zijn we helemaal gesetteld en klaar voor vier dagen uitwaaien.

Kerstboomwerpen Ameland 2018

Activiteiten in de kerstvakantie

Al snel dompelen we ons helemaal onder in al het moois dat Ameland te bieden heeft. Rond de feestdagen zijn er volop festiviteiten en daar doen we dan ook met plezier aan mee. Zo is er de oudejaarskuier in Nes, een wandelroute van 5 kilometer door en rondom het dorp. Tijdens de wandeling, waarbij veel deelnemers kerstmutsen dragen met lampjes, kom je langs verschillende lokale ondernemers én zijn er op verschillende plekken muzikale verrassingen te horen. Het was vrij druk waardoor je op verschillende punten moest wachten, maar de sfeer was goed. We raakten hier ook aan de praat met diverse eilanders en kwamen er al snel achter hoe hartelijk en gastvrij de mensen hier zijn. Ook tijdens het Kampioenschap Kerstboomwerpen sluiten we even aan. Zo leuk!

Ameland vuurtoren uitzicht
Ameland natuur

Natuurlijk verkennen we ook het eiland. Sterker nog: een van de eerste dingen die we doen is het huren van fietsen, zoals ik hierboven ook al even noemde. Dit blijkt perfect om het eiland goed te verkennen: we trotseren de fikse (tegen)wind in de duinen, waaien lekker uit op het strand, bezoeken de imposante Vuurtoren Bornrif en fietsen een flink stuk voor de mooie uitzichten op Natuurgebied ’t Oerd en de Hôn. Natuurlijk slaan we ook de robbentocht niet over: per boot vangen we een glimp op van een groep zeehonden. Tikje commercieel, maar wel leuk! Ik zal binnenkort nog een apart stukje schrijven over deze ervaring.

Grandcafe van Heeckeren

Een paar tips voor een heerlijk (bourgondisch) verblijf:

 • Proeflokaal Rixt in Nes vonden wij top. Super vriendelijke en spontane bediening die, als je daar zelf voor open staat, ook gezellig een praatje komen maken om wat meer tips te geven. Ik at er een vegetarische quesadilla, maar mijn tafelgenoten kozen voor het shared dining concept.
 • Beachclub ’t Strandhuys in Buren is iedere dag open en is de aangewezen plek om lekker te relaxen na een fietstocht of een mooie strandwandeling.
 • Grandcafé Van Heeckeren in Nes is van dezelfde eigenaar als het hierboven genoemde Rixt. Vooral perfect om lekker buiten te borrelen op de loungebanken bij een van de haardvuurtjes.
 • Fietsen huren kan op diverse plekken op het eiland. Wij deden dat bij Metz, waar ze rustig de tijd namen om voor iedereen een goede fiets uit te zoeken. Tegen een mooi prijsje én met gratis fietstassen of mandjes als je dat wil.
 • Onze accommodatie, namelijk 2 appartementen in het ‘Amelander Paradijs’, boekten we hier.

Ameland zonsondergang

Conclusie: ik vond de dagen op Ameland heerlijk. De rust, het prachtige licht (!), de waanzinnig lieve mensen, de hoge kwaliteit van de horeca en natuurlijk de prachtige natuur. Bovenaan dit artikel zie je trouwens een filmpje van net geen 2 minuten waarin ik je een impressie probeer te geven van deze trip. Wanneer kan ik weer terug?

Ben jij ook wel eens lekker gaan uitwaaien op Ameland of een van de andere waddeneilanden?

Meer lezen over uitstapjes binnen Nederland? Klik hier voor mijn artikelen.

Delen:

32 Reacties

 1. 7 januari 2019 / 7 januari 2019

  Mooie foto’s! Ik ben wel eens op Ameland geweest, maar dat is al jaren geleden.

 2. 7 januari 2019 / 7 januari 2019

  Ik ben er nog nooit geweest maar wat ziet het er leuk uit. Ik kan me voorstellen dat jullie genoten hebben. Leuk filmpje ook.

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   7 januari 2019 / 7 januari 2019

   Dankjewel, leuk om te horen! Zeker genoten!

 3. 7 januari 2019 / 7 januari 2019

  Het ziet er schitterend uit zeg! Ik ben nog nooit op de waddeneilanden geweest, maar het lijkt mij heerlijk tot rust komen daar. :-)

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   7 januari 2019 / 7 januari 2019

   Oh, dat is het absoluut! Je zou het er heerlijk vinden denk ik!

 4. 7 januari 2019 / 7 januari 2019

  Ameland ziet er prachtig uit op je foto’s. Het lijkt me een hele mooie plek om vakantie te vieren!

 5. 7 januari 2019 / 7 januari 2019

  Mooi verslag! Ik ben ook nog nooit op een waddeneiland geweest en het staat al jaren op mijn lijstje. Het lijkt me heerlijk. Ga het gauw eens plannen!

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   7 januari 2019 / 7 januari 2019

   Het is er absoluut heerlijk, dus ik zou zeggen: snel plannen! ;-)

 6. 7 januari 2019 / 7 januari 2019

  Wat een mooie sfeerbeelden! Ik ben nog niet op Ameland geweest, maar wel op Texel (in eerste instantie vanwege de autovriendelijkheid, maar ik vind het een supermooi eiland) en ook eens een dagje op Schiermonnikoog. Ideaal, zo’n vakantiebestemming in Nederland :)

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   7 januari 2019 / 7 januari 2019

   Dankjewel, leuk om te horen dat je het mooi vindt! Ik ben nu ook heel erg benieuwd geworden naar de andere eilanden, zoals Schiermonnikoog.. dus ik ga zeker nog eens die kant op. Inderdaad ideaal.. hoewel toch een paar uurtjes rijden is het natuurlijk relatief dichtbij.

 7. 7 januari 2019 / 7 januari 2019

  Het ziet er echt als een paradijsje uit. Leuk die speciale kerstwandeling!

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   7 januari 2019 / 7 januari 2019

   Jaa dat was erg tof! :-)

 8. 7 januari 2019 / 7 januari 2019

  Supermooi! Ik ben ooit in maart op Terschelling geweest, vond het echt fantastisch! Lekker rustig, zo buiten het zomerseizoen en heerlijk uitwaaien. Mooie foto’s ook hoor!

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   7 januari 2019 / 7 januari 2019

   Terschelling hoor ik zoveel mooie verhalen over, dat ik erg benieuwd ben geworden… ik wil er zeker een keertje naartoe!

 9. 7 januari 2019 / 7 januari 2019

  Ik wil even mijn complimenten aan je geven voor de leuke video en mooie foto’s! En ook nog eens een blog wat mij zelfs enthousiast maakt. Want ik ben eerlijk als ik zeg dat ik nog nooit op één van de Waddeneilanden ben geweest. Daar moet toch maar eens verandering in komen denk ik. Het ziet er zo mooi uit!

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   7 januari 2019 / 7 januari 2019

   Dankjewel voor je lieve woorden Simone! <3 Ik zou je zeker aanraden eens te gaan, het is er zo mooi! Leuk dat mijn artikel je enthousiast heeft gemaakt :-)

  • 25 oktober 2019 / 25 oktober 2019

   Mooie plek. Heerlijk om te wandelen en uit te waaien.

 10. 7 januari 2019 / 7 januari 2019

  Ik ben ook nog nooit op de Waddeneilanden geweest! Je foto’s zijn prachtig en wat sta je er zelf ook weer mooi op!

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   7 januari 2019 / 7 januari 2019

   Wat een onwijs lief compliment, dankjewel!

 11. 7 januari 2019 / 7 januari 2019

  Ja, de waddeneilanden zijn echt super leuk. Wij komen elk jaar wel even op Ameland of op Schiermonnikoog. Het geeft mij altijd echt een vakantiegevoel. Wij gaan altijd met mooi weer die kant op, maar zo in de winter lijkt het me ook echt wel een leuke bestemming om even helemaal tot rust te komen.

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   7 januari 2019 / 7 januari 2019

   Het lijkt me heerlijk om in de zomer eens naar de waddeneilanden te gaan, maar zou het ook zeker aanraden om eens in de winter te gaan :-)

 12. 7 januari 2019 / 7 januari 2019

  oh het ziet er allemaal zo mooi en leuk uit! en complimenten voor je video! heel erg tof gedaan

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   7 januari 2019 / 7 januari 2019

   Dankjewel voor je lieve compliment!!

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   7 januari 2019 / 7 januari 2019

   Dat is het absoluut, het is er prachtig en je kunt er inderdaad lekker uitwaaien!

 13. 7 januari 2019 / 7 januari 2019

  ik ben gek op Ameland heb daar gewerkt, oh het is zo koud in de winter maar zeker mooi, de foto’s zien er leuk uit xx

 14. 8 januari 2019 / 8 januari 2019

  Heerlijk! Wij willen in de voorjaarsvakantie er een weekje tussenuit. De waddeneilanden staan zeker hoog op ons lijstje!

 15. 9 januari 2019 / 9 januari 2019

  Wauw, die lucht alleen al! Fijn dat je zo hebt genoten op Ameland. En extra leuk dat jullie het eiland op de fiets hebben verkend. Ik ben zelf wel een paar keer op Texel geweest, maar heb Ameland nog nooit bezocht. Je maakt me zeker nieuwsgierig.

 16. 12 januari 2019 / 12 januari 2019

  Wat een prachtige foto’s heb je gemaakt! Ik ben ’s zomers weleens op Ameland geweest, in de winter nog nooit – de kou houdt me altijd tegen, haha. Schiermonnikoog vind ik ook echt een prachtig eiland!

 17. 20 januari 2019 / 20 januari 2019

  Wat een heerlijke foto’s! Ik wil zeker nog eens naar de Waddeneilanden toe. Zelf alleen op huwelijksreis naar Terschelling geweest, was echt prachtig zo in de natuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder