10x doen in Zweeds Lapland: ontdek Noord-Zweden in de zomer!

Rendieren op de weg - ontdek Noord-Zweden - sommarmorgon.com

Welke woorden komen er het eerst in jou op als je denkt aan Zweeds Lapland? Misschien denk je aan donkere dagen en veel sneeuw? Dan ga ik je in dit artikel een compleet ander beeld van Noord-Zweden laten zien. Want het zomerse Lapland is prachtig en heel geschikt voor een reis in de zomer. Ongerepte natuur met hoge bergen en prachtige bossen, lange dagen en middernachtzon, kuddes rendieren en als je geluk hebt elanden. Daarvoor reis je in de zomer af naar Noord-Zweden!

Passeer de poolcirkel - ontdek Noord-Zweden - sommarmorgon.com

1. Passeer de poolcirkel

Ik moet eerlijk zijn: het stelt niet super veel voor. Toch ben je voor je gevoel pas écht in  het uiterste noorden als je de poolcirkel passeert en het iconische bord ziet staan langs de snelweg E45. Het grappige is dat je hier in het Arctic Circle cafe, vlakbij Jokkmokk, een stempel kunt laten zetten in je paspoort. Dat betekent verder niet zoveel, maar het is toch leuk om eens te doen. Waar het echt om gaat: vanaf hier begeef je je in het land van de middernachtzon en gaat er een wereld vol ruwe, ongerepte natuur voor je open. Laat het genieten maar beginnen!

Lappstaden- de grootst bewaarde Sami nederzetting ter wereld

2. Ontdek het land van de Sámi

Zoals je misschien weet is Lapland, of Sápmi, een gebied dat niet beperkt is tot de hedendaagse landsgrenzen. Het gebied trekt zich uit van Noorwegen, via Zweden en Finland tot aan een stuk Rusland. Dit is het land van de Sámi, een van oorsprong nomadisch volk. Van origine leefden ze van rendierhouderij of visserij en hoewel het leven voor veel Sámi in de afgelopen jaren flink is veranderd, zijn de cultuur en tradities diepgeworteld in de mensen hier.

Traditionele Sami klederdracht in het Ájtte museum

Het is super leerzaam om het land van de Sámi te ontdekken. Dit doe je bijvoorbeeld door naar het Ájtte museum te gaan. Ook Lappstaden in Arvidsjaur is een hele mooie plek om te bezoeken. Dit kerkdorp is de grootst bewaarde Sami nederzetting ter wereld en de huisjes worden nog steeds gebruikt. Zeker de moeite waard dus!

Lees verder: leer meer over de Sámi in het Ájtte museum in Jokkmokk

[the_ad id=”14856″]

Wandelen met husky's - eerste ervaring met cani-hiken

3. Hiken met Husky’s

In Noord-Zweden zijn er veel husky farms, omdat de dieren vooral ingezet worden in de winter voor activiteiten als sledetochten. Maar dat is niet de enige manier waarop je kennis kunt maken met deze bijzondere dieren. Een van mijn mooiste herinneringen aan de zomer van 2019 is onze hiking tocht met husky’s. Twee dagen lang gingen we op pad met een wildernisgids die ons alles leerde over de natuur.

Cani-hiking in Lapland - Amy

Voor je gaat wandelen, krijg je een brede riem om je middel met een lang touw eraan. Daar wordt een hond aan vastgelijnd. De honden vinden dit super leuk en gaan er als een speer vandoor. Daardoor moet je af en toe even flink afremmen en in mijn geval zelfs van hond wisselen. Het dier trok me gewoon omver! Als je eenmaal op stoom bent is het heel tof om te doen en ontstaat er steeds meer interactie met de hond. Je hoeft overigens niet meteen dagenlang op pad: vaak kun je ook een wandeling boeken van een paar uurtjes. Voor de honden worden deze wandelingen gebruikt als training voor het winterseizoen.

Lees verder: Wandelen met Husky’s in Zweeds Lapland: een unieke ervaring

Noordkaap - uitleg middernachtzon

4. Noord-Zweden: hier geniet je van Middernachtlicht en middernachtzon

Lange nachten in Noord-Zweden? Lange dagen! In het gebied boven de poolcirkel gaat de zon van halverwege mei tot eind juli niet onder. Dit plaatje dat we zagen hangen in het bezoekerscentrum bij de Noordkaap laat het best goed zien. De zon blijft boven de horizon, wat zorgt voor een prachtig zacht licht ’s avonds. Heb je geluk, dan kun je zelfs de middernachtzon zien, dat is nog spectaculairder.

Meer lezen: Onze route door Noord-Scandinavië in 2019 mét beelden waarin je ook de middernachtzon ziet

Middernachtzon in Noord-Zweden

Bovenstaande foto nam ik tijdens ons cani-hiking avontuur vlakbij Kiruna, om 11 uur ’s avonds. Zoals je ziet verandert het licht wel ’s avonds, maar gaat de zon niet onder de horizon. Als het lang licht is, betekent het ook dat je ritme een beetje verschuift. Althans: dat merk ik zelf. We gaan gerust ’s avonds nog een flink stuk wandelen, maar ook een duik nemen in fris water is heerlijk. Logeer je in Airbnb’s, wees er dan op voorbereid dat er niet altijd verduisterende gordijnen voor de ramen hangen, die zijn immers het grootste deel van het jaar niet nodig. Dus neem gerust een slaapmaskertje mee!

Stroomversnelling Storforsen - sommarmorgon.com

5. Picknicken bij waterval Storforsen

In 2015 kwamen wij voor het eerst bij natuurreservaat Storforsen, dat gelegen is bij het dorp Vidsel, op de weg tussen Piteå en Jokkmokk. Dit natuurpark draait om de stroomversnelling / waterval Storforsen. Deze waterval in rivier Pite älv is een van de hoogste vrij stromende watervallen van Europa: over een lengte van 5 kilometer stroomt het water 82 meter naar beneden. Bij het laatste stukje van 600 meter valt het water 50 meter naar beneden. Dat ziet er behoorlijk indrukwekkend uit!

ontdek Noord-Zweden in de zomer - picknicken bij Storforsen - sommarmorgon.com

Super leuk: je kunt hier een hele leuke middag doorbrengen, want de omgeving van de stroomversnelling is ingericht met diverse grillplaatsen. Je wandelt over grote en kleine rotspartijen, kleine stroompjes, houten bruggetjes en vlonders naar de grote waterval. Het geluid is oorverdovend (zeker in de periode mei tot en met begin juli, als de sneeuw uit de bergen smelt), het uitzicht waanzinnig. Neem vooral wat (vega) worstjes mee om te grillen.

Messaure - informatieborden - sommarmorgon.com

6. Ontdek verlaten dorpjes

Noord-Zweden is dunbevolkt en de werkgelegenheid is beperkt. Een en ander heeft natuurlijk enigszins met elkaar te maken, wat ervoor zorgt dat mensen wegtrekken als ergens geen werk meer is. Soms houdt zelfs een heel dorp op te bestaan. Het verhaal van Messaure is heel interessant en als je in de buurt bent, moet je zeker eens langs gaan. Het dorp ligt tussen Piteå en Messaure. Vanuit Messaure rijd je er in 45 minuten naartoe via weg 94 (grotendeels onverhard).

Lees verder: Het verhaal van Messaure – een dorp dat van de kaart verdween

Rendier vanuit de auto - ontdek Noord-Zweden - sommarmorgon.com

7. Wild spotten: sta oog in oog met een kudde rendieren of een eland

Ik weet het nog goed: tijdens onze eerste reis naar Zweeds Lapland in 2015 zagen we een kudde rendieren. “Stoppen! Dan kan ik een foto maken voor ze weer weg zijn!” zei ik tegen mijn vriend. Niet wetende dat we nog vele andere kuddes zouden treffen.

Älgens hus – Elanden boerderij - Amy
Tijdens een bezoek aan Älgens hus, 2014

Want rendieren kom je in Lapland met grote regelmaat tegen. Ze lopen of liggen vaak langs de weg en onze ervaring leert dat je veel geduld moet hebben om er dan met de auto langs te kunnen. Als je pech hebt moet je even wachten tot ze weer zin hebben om door te lopen, haha! Om elanden te spotten moet je iets meer geduld hebben. Deze imposante dieren bevinden zich vaak wat dieper in de bossen en de grootste kans om ze te zien is in de vroege ochtend of het einde van de dag. Wil je daar niet op wachten? Ga dan eens langs bij een elandenboerderij. Daar mag je de elanden, zeker rond voedertijd, vaak wel aaien.

Verder lezen: Ook leuk om te doen: bevers spotten tijdens een beversafari met kano’s

Gammelstad in Luleå - sommarmorgon.com

8. Bezoek een van de vele historische kerkdorpen in Noord-Zweden

In mijn artikel over Lappstaden vertelde ik er al even over: het bestaan van historische kerkdorpen. Veel mensen – de nomadische bevolking, maar ook boeren en handelaren – woonden vroeger te ver weg voor een zondags bezoek aan de kerk. Daarom werden er huisjes gebouwd in de nabijheid van de kerk. Doorgaans werden die niet als permanente bewoning gebruikt, maar puur om zaken als kerkdiensten, trouwerijen en andere feesten te kunnen bijwonen. Ook werd er tijdens zulke bijeenkomsten handel gedreven. Veel huisjes bestaan ook nu nog en zijn in privébezit.

Gammelstad - ontdek Noord-Zweden - sommarmorgon.com

Lappstaden is dus een voorbeeld vanuit de Sámi, maar er zijn ook andere kerkdorpen die je kunt bezoeken. Een daarvan is Gammelstad. Dit eeuwenoude stadje was oorspronkelijk het stadshart van Luleå, maar dat werd in de 17e eeuw verschoven naar de plek waar havenstad Luleå nu ligt. De reden daarvoor is vooral die haven. Gammelstad bestaat uit maar liefst 400 (rood-witte) kerkhuisjes, woningen en kleine winkeltjes. Deze zijn gebouwd rond de grootste Middeleeuwse stenen kerk van Noord-Zweden uit 1492. Sinds 1996 staat het op de UNESCO Wereld Erfgoed Lijst.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Amy | Sommarmorgon.com (@89_amy) op

9. Grödkallan: het helderste meer dat je ooit gezien hebt

Het is misschien wel een van de helderste meertjes die ik ooit heb gezien: Grödkallan på Slengmyren. Deze bron is 15 meter breed en is 3 meter diep.  Het water is super helder en prachtig turquoise van kleur, wat mooi contrasteert met de omgeving. Door de helderheid van het water kun je op de bodem het water zien borrelen. Dat is echt heel bijzonder om te zien.

ReizenReizen

De Zweedse naam Grödkallan is een letterlijke vertaling van Tsuobbuojája, zoals dit meertje door de Sámi genoemd wordt. Het betekent kikker bron en die naam heeft het gekregen omdat Sámi die onderweg waren naar Arvidsjaur hier kikkers zagen overwinteren. Het meertje is gelegen moerasgebied bij het dorp Lomträsk (nabij Arvidsjaur) en bereikbaar via een korte wandeling die voorzien is van houten planken. Dus geen zorgen, je voeten blijven droog.

Leuk om te doen: neem wat spulletjes mee om een vuurtje te kunnen maken. Naast Grödkallan staat een klein hutje met een vuurplaats. Dat houdt meteen de muggen weg.

Meer zien? Check mijn video over Noord-Scandinavië met beelden ziet van Grödkallan.

Amy bij Treriksröset - sommarmorgon.com

10. Hike naar het drielandenpunt met Noorwegen en Finland

Denk jij bij het lezen van het woord ‘drielandenpunt’ meteen aan Vaals in Nederland? I’ve got news for you: dat kan veel spannender. Treriksröset is het meest noordelijke drielandenpunt ter wereld en het verbindt Zweden, Noorwegen en Finland aan elkaar.

Het punt is gemarkeerd met een geel markeerpunt in het water van het Goldajärvi meer. Gelukkig is ere en pad van houten vlonders aangelegd zodat je toch bij het monument kunt komen. Als je er omheen loopt doorkruis je in drie seconden drie landen en twee tijdzones. Hoe bijzonder is dat? Om bij dit drielandenpunt te komen moet je wel een stukje lopen en eventueel ook een bootje pakken. Wij wandelden de route in de zomer van 2019 en legden bijna 16 kilometer af door het Malla Strict Nature Reserve.

Lees meer: Hiken bij Treriksröset – drielandenpunt in Noord-Scandinavië

Heb jij een bezoek aan Zweeds Lapland / Noord-Zweden op je lijstje staan?

Pinterest 10 x doen in Lapland - ontdek Noord-Zweden - sommarmorgon.com

10 Reacties

 1. 10 juli 2020 / 10 juli 2020

  Het lijkt me zo tof om rendieren te zien! Ik ben niet zo’n winter bestemming ganger, dus ik zou voor Zweden in de zomer of najaar kiezen.

 2. 10 juli 2020 / 10 juli 2020

  Ik ben nog nooit in Zweden geweest, maar staat zeker nog op mijn verlanglijstje. Prachtige foto’s en interessante geschiedenis.

 3. 10 juli 2020 / 10 juli 2020

  Ik wil weer terug!!! ?
  Mijn man en ik hebben in 2018 de Baltic Sea Circle gereden en daardoor ben ik echt verliefd geworden op Scandinavië. Ik kwam ogen te kort. Het enige minpuntje betreft Zweden waren de muggen, haha! Maar we willen er graag nog eens heen. Ik ga je post opslaan, ik weet nu wat ik allemaal nog wil zien. ?

 4. 10 juli 2020 / 10 juli 2020

  Wildspotten en de watervallen lijken me geweldig! Ik verzamel stempels in m’n paspoort, dus daarvoor zal ik het voor doen haha!

 5. 10 juli 2020 / 10 juli 2020

  Ohhh prachtig m’n droomland ooit wilde we emigreren. Nu staat dit nog eens hoog op ons lijst voor vakantie ❣️

 6. 11 juli 2020 / 11 juli 2020

  Ik ken veel mensen die naar Lapland geweest zijn in de winter maar niet in de zomer. Mij trekt het niet voor de zomer maar je foto’s zien er mooi en aantrekkelijk uit.

 7. 13 juli 2020 / 13 juli 2020

  Leuk om te lezen over Zweden. Het stond eigenlijk niet echt op mijn verlanglijstje, maar ik vind het door jouw tips een stuk interessanter geworden. Dankjewel

 8. 15 juli 2020 / 15 juli 2020

  ben er ook nog nooit geweest maar wat is het mooi daar zeg :D

 9. Online eten bestellen
  20 juli 2020 / 20 juli 2020

  we hebben ons plan van afgelopen maand geannuleerd vanwege corona-gevallen. heb dit echt gemist en wil daarheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder