Fulltofta hiking trail: Wandel een stukje van de Skåneleden in Zuid-Zweden

Skåneleden hiking trail Zweden - sommarmorgon.com

Trek je wandelschoenen aan, doe je rugzak om en ontdek de prachtige omgevingen van Zuid-Zweden tijdens het wandelen van de Skåneleden! Verken het zuiden van Zweden: meer dan 1000 kilometer prachtig landschap wacht op je. Al die kilometers ineens wandelen? Geen zorgen, er zijn vele kortere (dag)tochten die je ook kunt verkennen. Wij wandelden eerder deze maand de 11 kilometer lange Fulltofta route, in het hart van de provincie Skåne. Een prachtige route met waanzinnig mooie natuur!

Fulltofta trail route - sommarmorgon.com

Meer over de Skåneleden

Skåneleden (Nederlands: het Skånepad) is een netwerk van wandelpaden in het uiterste zuiden van Zweden. Deze provincie heet Skåne. In 1978 werd het eerste deel van het Skåneleden wandelnetwerk geopend: de van kust naar kust route. Inmiddels zijn er vijf routes, die zijn ingedeeld op basis van geografische ligging en natuurlijke karakeristieken. Ervaar de gevarieerde landschappen en rijke cultuur van Skåne te voet!

Lees ook: 8x doen in de regio Skåne

Wandel door dichte bossen, de uitgestrekte gele koolzaadvelden, stoere rotspartijen en prachtige zandstranden. Want jawel, ook.. (of juist!) in Zuid-Zweden heb je geweldige stranden! Waar je ook bent in Zweden: de natuur is steeds heel dichtbij. De Skåneleden is vanuit iedere plek in Skåne op nog geen 30 minuten afstand. De gehele Skåneleden trail is duidelijk gemarkeerd met oranje bordjes. Langs de route heb je op vele plekken mooi aangelegde campings waar je kunt overnachten. Slaap je liever in de open lucht? (Aanrader!) Dan geeft het allemansrecht je de mogelijkheid je tentje overal op te zetten, zolang je de natuur geen schade toebrengt en andere mensen niet stoort.

Fulltofta trail bos - sommarmorgon.com

Fulltofta hiking trail

Wij wandelden zoals gezegd de Fulltofta Runt trail. Deze wandeling komt zowel langs subtrail SL2 als een stukje van SL3 van de Skåneleden route. Fulltofta is een oud landhuislandschap en de route volgt bospaden, weilanden en grindpaden. Tijdens de wandeling kwamen we erachter dat hier best wel wat historie huist: je loopt langs veel overblijfselen uit de steentijd, maar ook recentere tijden. Langs de hele route staan bordjes die je meer leren over gebeurtenissen uit het verleden of juist natuurverschijnselen.

Fulltofta Naturcentrum - sommarmorgon.com

Het startpunt van de wandeling is het natuur- en bezoekerscentrum Fulltofta. Deze is in het groen gelegen langs een kleine vijver. Ooit stond hier een boerderij, die toebehoorde aan de eigenaren van een landhuis op dit terrein. Na een brand in 1973 bleven alleen de schuur en stallen over. Tegenwoordig is er dus dit bezoekerscentrum waar je terecht kunt voor wat drinken en een versnapering, maar ook voor exposities en activiteiten als rondleidingen. Ook praktisch voor wandelaars: 24 uur per dag kun je hier terecht voor toiletten en drinkwater!

Fulltofta hiking trail - Amy sommarmorgon.com

Onze wandeling

Al heel snel nadat we vertrokken zijn, komen we in een omgeving die ik prachtig vind. Hoge bomen, en heuvels en stenen bedekt onder een laagje felgroen mos. Een bijna betoverende aanblik geeft het. In dit eerste stuk vind je ook Hällekistan, een graf van drie meter bestaande uit zes platen of rots. Dit type graf komt zeer waarschijnlijk uit de steentijd en werd gebruikt voor meerdere personen.

Niet veel later lopen we langs de uitgestrekte vijver Store Damm. Deze vijver werd tussen 2002 en 2006 opnieuw aangelegd als wetland-project, op basis van oude kaarten. Het oorspronkelijke water werd rond 1920 al drooggelegd ten behoeve van het planten van een sparrenbos, maar orkaan Carola gooide in 1999 roet in het eten en een groot deel van de sparren brak af. Nog altijd komen er wel eens dode bomen bovendrijven.

Fulltofta trail Store Damm vijver - sommarmorgon.com

Prachtig herfstbos

De weg vervolgt zich en we klimmen over trappetjes om binnen een omheining te wandelen, lopen over glibberige houten planken door moerasgebied en over vlaktes bezaaid met gevallen bladeren. Een prachtig gezicht, zo in de herfst. De foto’s laten amper de schoonheid van het herfstbos zien.

Lees ook: Ontdek Skåne en Österlen

Ongeveer halverwege de route komen we langs de Hanakällan bron: een watertje met wit zand. Het schijnt zo te zijn dat mensen hier echt naartoe komen om flessen met water te vullen en niet alleen omdat het water erg goed smaakt. Een legende vertelt namelijk dat het water wonderbaarlijke krachten heeft….

Skåneleden herfstwandeling paddestoel - sommarmorgon.com

We houden even rust en wandelen door, nog even genietend van de crispy lucht van een mooie, maar ook koele herfstdag. Na iets meer dan tien kilometer komt de route terug bij natuur- en bezoekerscentrum Fulltofta. We stappen de auto weer in en stranden in een nabijgelegen cafeetje voor een warme kop thee en een appeltaartje. Heerlijk!

Fulltofta trail loopplanken - sommarmorgon.com

Meer info over de Fulltofta hiking trail

Startplaats: Fulltofta Naturcentrum & Café, Kvarröd 4058 Hörby
Afstand: ca. 10,5 kilometer
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Route: Bekijk hier de route of haal een gratis routekaart bij het naturcentrum. Er zijn uiteraard ook kortere wandelingen mogelijk in dit gebied.

Ga jij graag grotere stukken wandelen?

Pinterest Fulltofta

11 Reacties

 1. 31 oktober 2019 / 31 oktober 2019

  Ik vind dat allemansrecht echt zo’n tof principe!

 2. 31 oktober 2019 / 31 oktober 2019

  Ik ben geen vakantieganger, maar dit spreekt mij wel aan! Wat een prachtige natuur, en wandelen vind ik ook nog eens fijn.

 3. 31 oktober 2019 / 31 oktober 2019

  Zweden is nog een land waar ik graag een keer naar toe wil. Vanwege de prachtige natuur en de steden. Mooie wandeling. Mooie plek.

 4. 1 november 2019 / 1 november 2019

  Dat ziet er inderdaad prachtig uit. Zelf vind ik het ook heerlijk om de natuur in te gaan en lekker te wandelen. En heb je zelf ook water meegenomen uit Hanakällan bron? Zweden staat ook nog op mijn bucketlist want verder dan Stockholm heb ik nog niks van dit land gezien ;)

 5. 1 november 2019 / 1 november 2019

  Wat een prachtige foto’s zeg! Had het er toevallig van de week over met manlief om ook eens die kant op te gaan. Ga je artikel gebruiken om hem verder te overtuigen ;-)

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   1 november 2019 / 1 november 2019

   Wat toevallig, super leuk! Wellicht vind je nog meer inspirerende artikelen op de site ter overtuiging! ;-)

 6. 1 november 2019 / 1 november 2019

  Dit ziet er uit als de perfecte wandelroute!

 7. 1 november 2019 / 1 november 2019

  Ik ben lang geleden een paar keer in Zweden `geweest, ik heb daar hele goede herinneringen aan. Ik zou graag weer een keer naar Zweden gaan en dan neem ik je tips mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder