Mölndals Kvarnby: een bijzondere waterval vlakbij Göteborg

Mölndals Kvarnby- een bijzondere waterval vlakbij Göteborg

Op steenworp afstand van Göteborg vind je Mölndals Kvarnby. Een interessante plek met veel historie. En vooral fotogenieke plekjes, want hier stroomt een waterval direct tussen de gebouwen door. Een bijzonder gezicht, dus zeker de moeite van het bezoeken waard!

De watervallen in de Mölndal rivier zijn weliswaar uniek, ontzettend groot is het niet. Verwacht dus geen enorme watervallen waar je mond van open valt. Toch is het zeker de moeite waard om deze plek eens te bezoeken. Voor je Instagram foto (haha!), maar zeker ook vanwege de interessante plek die Mölndals Kvarnby inneemt in de historie. Daar ga ik je hieronder meer over vertellen!

Meer Göteborg? Bekijk hier een overzicht met tips voor in en rondom de stad!

Waterval tussen huizen door - sommarmorgon.com

Watervallen als startpunt voor levendige economie

Het beginpunt van dit dorpje is namelijk de Mölndal rivier met haar prachtige watervallen. Deze watervallen zijn ongeveer 800 meter lang en overbruggen een hoogteverschil van 48 meter. Langs de rivier en de watervallen werden eeuwen geleden al molens gebouwd. De grond onderaan de watervallen was namelijk vruchtbare grond die gebruikt werd door boeren en om het graan te kunnen verwerken tot bloem waren molens nodig. Maar de waterkracht zelf werd ook gebruikt voor andere doeleinden. Aan het einde van de 17e eeuw waren er circa 35 molens die gebruikt werden voor o.a. zaagwerk, productie van papier en het produceren van bloem. Met de groei van de industrialisatie kwamen daar molens bij voor suiker, olie en spinnen van garen.

Met de oprichting van Göteborg stad in 1621 groeide de markt voor diverse producten en daarmee ontwikkelde ook Mölndal Kvarnby zich steeds meer. In de 19e eeuw groeide Kvarnby uit tot een van de meest belangrijke industriële gebieden van Zweden. De focus lag op papier, textiel en olie. De papierproductie werd hier pas in 2006 gestopt, behoorlijk recent dus!

Een nieuwe bestemming voor gebouwen in het oude Kvarnby - sommarmorgon.com

Een nieuwe bestemming voor oude gebouwen

Waar mensen werken, willen mensen wonen. De meeste gebouwen in Kvarnby werden gebouwd aan het einde van de 19e eeuw / begin 20e eeuw als gevolg van die woningnood. Vaak konden mensen een lening krijgen van hun werkgever om hier te kunnen wonen en ook gebeurde het dat meerdere families in één huis woonden. Op het hoogtepunt woonden er ca. 2500 mensen in Mölndal Kvarnby en was er een levendige samenleving met scholen, winkels en een ziekenhuis.

De gebouwen zijn inmiddels allemaal gerenoveerd en hebben een nieuwe bestemming gekregen, zoals galeries, workshopruimtes en een (behoorlijk grote) tweedehandswinkel. Ik moet heel eerlijk zeggen dat er niet super veel te doen is rond het het voormalige industrieterrein, maar het is zeker de moeite waard de hele route in het gebied te lopen want het authentieke karakter van destijds is er nog altijd.

Meer Göteborg? Bezoek de wijken Eriksberg en Lindholmen in Göteborg

Plattegrond van de huisjes in het voormalige industriegebied - sommarmorgon.com

Cultureel erfgoed

Mölndals Kvarnby is inmiddels aangewezen als gebied van nationaal belang, met name door de hoge waarde als het gaat om cultureel en historisch erfgoed. Je vindt hier immers een hele groep goed bewaarde gebouwen en woningen vanuit de industriële revolutie in het tweede deel van de 19e eeuw. Maar ook zijn er sporen die nog veel verder teruggaan in de tijd, tot aan de middeleeuwen aan toe. Ook hebben de watervallen en het gebied daar omheen natuurlijk een zeer grote bijdrage gehad aan (het begin van) de industriële ontwikkeling van Göteborg.

Het is absoluut bijzonder om hier een poosje rond te wandelen. Bewonder de watervallen en bekijk hoe de gebouwen naast en over het water gebouwd zijn om optimaal van de waterkracht gebruik te kunnen maken. Je kunt dus een hele route lopen, die staat aangegeven met verschillende informatieborden in het gebied. Let op: de teksten daarop zijn allemaal in het Zweeds!

Meer omgeving Göteborg? Een bezoekje aan het Volvo museum in Göteborg

Bezoek aan Mölndals Stadsmuseum - sommarmorgon.com

Mölndals Stadsmuseum

Ik zou je zeker aanraden ook het Mölndal museum te bezoeken. Het museum is gevestigd in een oude kousenfabriek en ontving in 2005 de European Museum of the Year Award. Dat is niet voor niets! Hier leer je meer over de industrieën die gebruik maakten van de watervallen en hoe de ontwikkeling van deze regio gegaan is. Ook is er een replica van een arbeiderswoning uit begin 20e eeuw. Je krijgt echt een inkijkje in het (arbeiders)leven van destijds.

Naast een vaste tentoonstelling, zijn er ook regelmatig wisselende exposities te zien. Ik bezocht de expositie ‘Livet är en fest’ (Het leven is een feest), die nog tot 2023 gehouden wordt ter ere van het gegeven dat Mölndal in 2022 100 jaar stadsrechten heeft.

Het museum heeft ook flyers liggen met uitleg in het Engels, wat natuurlijk erg fijn is. Daarnaast is er een leuk winkeltje en een café bij het museum.

Kijken naar de watervallen bij Mölndals - sommarmorgon.com

Praktische informatie Mölndals Kvarnby

Openingstijden Mölndal museum
Maandag: gesloten
Dinsdag t/m zondag: 12.00-16.00 uur
Donderdag: 12.00 – 19.00 uur

De toegang tot het museum is gratis. Ook een wandeling door het gebied kan natuurlijk gratis.
Meer informatie over het museum vind je op de website van Mölndals Stadsmuseum.

Mölndals Kvarnby ligt op zo’n 10 minuten rijden met de auto vanuit het centrum van Göteborg. Je kunt het best het adres van het museum in je navigatie zetten: Kvarnbygatan 12, Mölndal. Parkeren doe je vervolgens in de straten rondom het museum. In het gebied geldt betaald parkeren, wat bijvoorbeeld handig kan met de app Easypark.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder