Voor het eerst naar New York? Zo haal je alles uit je eerste citytrip naar ‘The Big Apple’!

Voor het eerst naar New York? - One world WTC

Eind mei stapte ik in het vliegtuig om voor de allereerste keer naar New York te gaan. Deze stad stond al ontzettend lang op mijn lijstje en ik was erg nieuwsgierig naar wat ‘The big apple’ zoal te bieden had. Ik deel in dit artikel mijn tips & tricks als first time visitor, zodat jij alles uit je eerste citytrip New York kunt halen!

Normaal gesproken bereid ik citytrips nooit echt voor. Ik lees een keer een artikel hier en daar, maar daar houdt het ook wel op. Ik houd er zelf meer van om de stad te ervaren en zoveel mogelijk mee te gaan in de flow van een stad, voor zover dat kan als toerist. Voor New York hebben we wel een en ander voorbereid en vooruit gepland, zodat we een beetje wisten wat we konden verwachten. Voor een groot deel hebben we ons aan die planning gehouden, maar we hebben ook met dingen geschoven omdat het zo beter uitkwam. Helaas hebben we ook dingen gemist, maar hey: dat is een goede reden om nog eens terug te gaan. Dus houd je ESTA, je paspoort en je creditcard bij de hand om je ticket te boeken, want hier zijn mijn tips en ervaringen!

Voor het eerst naar New York? - Times Square

Bezienswaardigheden

Times Square

Laten we beginnen met de grootste toeristische trekpleister van New York: Times Square. Een samenvatting van deze plek? Commercieel, veel lawaai en veel mensen. Het is een plek die je absoluut even gezien moet hebben, maar waar je ook niet te lang moet zijn. Even rondkijken eeeennnn weer door. Ook leuk om in het donker nog even terug te keren, omdat de Neon lichten dan extra opvallen.

Tip: Probeer Times Square op de dag van aankomst nog even te mijden en een dag later te gaan. Dan doe je eerst wat andere indrukken op voordat je je in de hysterie van deze plek stort.

Extra tip: Zoek de man met de gitaar.

Voor het eerst naar New York? - Chelsea market

Meatpacking District en Chelsea Market

In het Meatpacking District stonden rond 1900 zo’n 250 vleesverwerkingsbedrijven. In de jaren tachtig was het een gebied met een niet al te beste reputatie, maar inmiddels is het omgetoverd tot een hippe buurt met een industriële vibe. Hier vind je ook de High Line (voor meer info zie verderop in dit artikel).

Chelsea Market is een enorme voormalige koekjesfabriek die in dit gebied staat, die omgetoverd is tot een food market met allerlei kraampjes. Wij hebben hier heerlijk geluncht en zagen nog meer leuke eetgelegenheden, dus keuze te over. Eet smakelijk!

Musea

New York kent ontzettend veel bijzondere musea. Denk bijvoorbeeld aan het MoMa of het Guggenheim museum. Wij brachten een bezoek aan het American Museum of Natural History.

Voor het eerst naar New York? - 9/11 memorial

9/11 Memorial – Ground Zero

Op de plek waar de twee torens van het voormalige World Trade Center stonden, vind je nu twee hele bijzondere fonteinen waar de namen van alle overledenen in staan gegraveerd. Op de verjaardag van een overledene wordt er een bloem bij haar of zijn naam gelegd.

Tip: niet alleen foto’s maken, maar ook even de camera wegstoppen en echt even tijd nemen om stil te staan bij deze plek.

Voor het eerst naar New York? - Centraal Station

Grand Central Terminal

Het Centraal Station van New York heeft een prachtige en statige stationshal, wat het zeer de moeite maakt om even een bezoek te brengen. Met 44 perrons en 67 sporen is het ook nog eens een enorm groot station. Op de begane grond heb je ook een vershal met allerlei lokaal geproduceerde producten. Bezoekje waard!

New York Public Library

De openbare bibliotheek is bekend vanwege het prachtige interieur. De zalen zijn prachtig, dus zeker een bezoek waard. Hier vind je in de kinderleeszaal ook de originele knuffels waarop het verhaal van Winnie de Poeh is gebaseerd.

Voor het eerst naar New York? - Statue of Liberty

Statue of Liberty & Staten Island

Hoewel het origineel van het Vrijheidsbeeld gewoon in Parijs te vinden is, is  het toch leuk om dit beeld te bekijken tijdens je eerste bezoek aan New York. Daarvoor kun je gebruik maken van een van de vele betaalde rondvaarten. Veelal stoppen die op Liberty Island, maar hoe leuk is het om een stijve nek te krijgen van het naar boven kijken? Een andere optie, waar wij voor kozen, is om vanuit Battery Park de gratis ferry te nemen naar Staten Island.

Op Staten Island (een van de boroughs van New York) is niet per se veel te doen, maar je krijgt tijdens je gratis rondvaart wel een prachtig uitzicht op het Statue of Liberty. De boten varen de hele dag door en de heen- en terugtocht duurt in totaal ongeveer een uur (afhankelijk van hoe lang je moet wachten).

Tip: Net iets buiten de ferry terminal op Staten Island zit het Empire Outlet centrum; de enige outlet shopping mall van New York. Leuk om even een kijkje te nemen voor je weer terug vaart!

Voor het eerst naar New York? - One world observatory

New York van bovenaf

New York kent drie grote torens van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Een toren beklimmen is wat mij betreft echt een must! Een van de bekendste gebouwen is waarschijnlijk het Empire State Building van 381 meter hoog. Vanaf de 82een de 102verdieping heb je een waanzinnig uitzicht over de stad. Voor het Empire State Building kun je zowel op locatie als online een ticket kopen maar hoef je geen tijd te reserveren. Het zou wel kunnen dat je even moet wachten voor je naar boven kunt.

Wil je echter op grote hoogte kijken naar het uitzicht over de stad én het Empire State Building, dan kun je beter naar Top of the Rock in het Rockefeller Center gaan. Deze kijkt uit over dat hele bekende gebouw. De derde toren is One World Observatory in het One World Trade Center. Deze toren vind je bij bij het 9/11 memorial en het staat dus op een hele andere plek in de stad, waardoor je uitzicht ook echt anders is. Wat mij betreft een echte aanrader! Voor de twee laatstgenoemde torens moet je wél een starttijd reserveren. Ook dat kan op locatie én gewoon (vooraf) online, maar houd er dus rekening mee dat je vaak niet direct naar boven kunt.

Voor het eerst naar New York? - Top of the Rock

Het One World Observatory heeft ook een mogelijkheid om je kaartjes te upgraden. Dat zorgt ervoor dat je via de priority lane naar binnen mag, je krijgt een iPad met daarop een Digitale Skyline guide én soms kun je direct naar boven met dit ticket terwijl je met een gewoon ticket moet wachten. Dit hebben wij gedaan en ik vond de uitleg en filmpjes via iPad erg leuk.

Tip: Bezoek één toren overdag en een andere in de avond / rond zonsondergang. Onze ervaring is nu dat overdag naar Top of the Rock gaan het slimst is. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht op Empire State Building én het Central Park. Het park is ’s avonds echter niet verlicht en dat zorgt ervoor dat je daar als het ware een ‘donker gat’ ziet.

Voor het eerst naar New York? - Brooklyn Bridge

New York vanaf een van de bruggen

New York kent verschillende bruggen, waarvan de Brooklyn Bridge en de Manhattan Bridge de meest bekende zijn. Het is erg tof om over een of meerdere van deze bruggen te wandelen of te fietsen. Houd er wel rekening mee dat veel anderen dit ook doen en dat niet iedere toerist op een fiets even goed kan fietsen. :-)

Leuk om te doen: in Brooklyn aan de voet van Brooklyn Bridge en – even verderop – de Manhattan Bridge is een leuke boulevard met terrasjes en een parkje aangelegd. Hier hangt een heel lekker sfeertje en je hebt een mooi uitzicht op Manhattan. Sowieso heb ik hier voor altijd een mooie herinnering aan, want het is op die plek dat mijn vriend me ten huwelijk vroeg. Aan de andere kant van de Brooklyn Bridge, op Manhattan, heb je het Seaport District; een hip wijkje met veel leuke restaurantjes.

Voor het eerst naar New York? - Brooklyn

Tip: Bezoek DUMBO’s Washington Street op Brooklyn. Dit straatje geeft een mooi doorkijkje naar de Manhattan Bridge. Ideale plek voor een foto!

Extra tip: Besteed een (mid)dag in Brooklyn en wandel tegen zonsondergang over de Brooklyn Bridge terug naar Manhattan. Je hebt dan én geweldig licht én een waanzinnig uitzicht over de stad.

Voor het eerst naar New York? - Bryant Park

Natuur in de grote stad

Hoewel New York een volgebouwde stad is, kom je ook voldoende natuur tegen. Dat lijkt ook logisch, want veel appartementen in de stad hebben geen tuin. In veel van de parken is een heleboel levendigheid te bekennen. Er wordt muziek gemaakt door bandjes, er wordt een potje schaak of backgammon gespeeld, er wordt gesport en gepicknickt. Zo leuk! Wij bezochten de volgende parken:

Bryant Park

Bryant Park ligt om de hoek bij Times Square en ik vond het na die hectiek een fijne oase van rust. Hier worden diverse activiteiten georganiseerd, er staan bijenkasten en er is een standje waar je gratis bordspelletjes kunt doen. Je ziet hier veel kantoorpersoneel even hun lunch eten voor ze weer aan het werk gaan.

Voor het eerst naar New York? - Central Park

Central Park

Central Park is met 341 ha ongelooflijk groot. Het is vooral heerlijk om hier op zondag doorheen te lopen of fietsen, want dan zie je complete families softbal spelen en is er sowieso veel levendigheid. Ook heerlijk om gewoon even in het gras te liggen met een boek of te picknicken met je zelf meegebrachte eten en drinken.

Voor het eerst naar New York? - loeb boathouse

Tip: huur een fiets om het hele park rond te fietsen, maar let goed op de prijs. Verhuurders willen graag iets aan de prijs doen en geven aan dat je in 2 uur prima op het gemakje kunt doen. Ben je te laat met inleveren? Dan betaal je extra. Zo komen zij alsnog aan de primaire prijs. 2 uur is op zich te doen, maar dan heb je niet de tijd om overal even af te stappen.

Extra tip: Ga lunchen bij de Loeb Boathouse. Je betaalt iets meer, maar tijdens een heerlijke lunch op het terras heb je uitzicht op de vijver waar je kunt varen in gehuurde roeibootjes. Dat laatste is natuurlijk ook leuk om zelf te doen.

Voor het eerst naar New York? - high line

The High Line

The High Line is een bijzonder park, want op deze plek liep ooit het spoor van een goederentrein. Dit gebied is door dezelfde architect ontworpen die ook het Strijp-S gebied in Eindhoven heeft herontwikkeld en die stijl herken je direct. Het contrast tussen park en de gebouwen en uitzichten is erg gaaf. Het kan hier wel intens druk zijn en ik merkte zelf dat de ervaring daardoor een stuk minder werd.

Washington Square Park

Dit park is het symbolische hart van Greenwich Village. Hier zie je veel NYU studenten studeren en chillen. Er is een gigantische fontein en ook hier is veel levendigheid te vinden.

Voor het eerst naar New York? - Carroussel Brooklyn

Nog even wat praktische tips voor je eerste citytrip New York

City Pass

Op verschillende blogs en reiswebsites lees je dat het slim is om een New York City Pass of New York Pass (dit zijn twee verschillende toeristenpassen) aan te schaffen. Ik raad je aan even goed te bedenken wat je precies wilt gaan doen en of je je geld er dan wel echt uithaalt. Veel van die passen bevatten onder andere guided tours, maar wij maken daar zelf nooit gebruik van. Ook een hop on hop off bus slaan we liever over en zeker in New York, omdat het verkeer hier overal vast staat.

Tip: Maak vooraf een lijstje met bezienswaardigheden die je sowieso wilt zien of doen. Tel de toegangsprijzen en kijk of zo’n toeristenpas het geld waard is. Wij kwamen uiteindelijk uit bij een andere variant, de C3 pas. Drie attracties kiezen voor een vaste prijs en een kleine besparing.

Betalen

In Nederland zijn we gewend om met de Maestro pinpas te betalen, die elders in Europa eigenlijk ook wel werkt. Mijn ervaring van onze vorige reis naar Amerika is dat dit niet geldt voor Amerika. New York bleek geen uitzondering: in 9 van de 10 gevallen werkt Maestro niet en een creditcard wel. Goed om te weten!

Je kunt ook op veel plekken met Apple Pay betalen of natuurlijk met cash, hoewel je eigenlijk maar op weinig plekken mensen met cash ziet betalen. Een klein bedrag pinnen is altijd wel slim, om zo iets bij de hand te houden.

Fooi en belasting op producten

De Amerikaanse “fooi cultuur” is heel anders dan in Nederland. Ga je uit eten of neem je een taxi, dan moet je eigenlijk altijd uitgaan van tenminste 15 – 18% fooi. In veel gevallen geven ze al suggesties op de rekening, zodat je niet zelf hoeft uit te rekenen wat het eindbedrag wordt.

Ga je shoppen, houd er dan rekening mee dat het zomaar zou kunnen dat op het bedrag op op het artikel de belasting nog niet is meegerekend. Die komt er nog bij aan de kassa. Dit is niet overal zo, maar we hebben het in verschillende winkels wel meegemaakt.

Voor het eerst naar New York? - Subway

Openbaar vervoer

Het metrosysteem van New York werkt heel eenvoudig, alleen je moet het wel even door hebben. De metro’s gaan uptown (omhoog op Manhattan) en downtown (richting Brooklyn). Daarbij heb je de gewone metro’s en express metro’s, die sommige metrostations overslaan. Je kunt losse Single Ride tickets kopen voor 3 dollar per rit, of koop een herlaadbare kaart waarmee je 25 cent korting krijgt per rit. Een andere optie: koop voor $25 een MetroCard voor een week, waarmee je onbeperkt kunt reizen.

Tip: Download de gratis app ‘NYC Subway’. Die geeft je offline een goed beeld van het metrosysteem. De kleur van de metrohaltes geeft aan of de express metro er stopt: witte bolletjes wel, zwarte bolletjes niet.

Een andere app die wij veel gebruikt hebben is de app ‘CityMaps2Go’ waarbij je één kaart gratis kan dowloaden voor offline gebruik. Daar kun je dan bezienswaardigheden en andere dingen die je wilt bezoeken op pinnen. De combi van bovengenoemde apps zorgde ervoor dat wij altijd goed wisten waar we zaten en hoe we naar een volgende plek konden komen.

Voor het eerst naar New York? - Regen

Het weer

Ook belangrijk om te weten voor ons als Nederlanders: hoe zit het met het weer in New York? Mijn ervaring is dat het weer snel kan omslaan. Dit hoorde ik ook van veel anderen. Wij maakten mee dat de zon scheen, er ineens uit het niets een terror hoosbui  (‘warning: flash flood’) over kwam en een uur later was het alsof het nooit geregend had. Be prepared!

Oef, ik kan nog wel even doorgaan met het delen van mijn tips want er is zoveel. Maar hopelijk heb ik je hiermee al een klein handvat gegeven met leuke tips voor je eerste citytrip New York. Mocht je onze aftermovie nog niet gezien hebben, check die dan ook nog voor een korte impressie!


Heb jij nog aanvullende tips voor een bezoek aan New York?

Pinterest Citytrip New York - sommarmorgon.com

Delen:

15 Reacties

 1. 23 juni 2019 / 23 juni 2019

  Wat een topartikel, Amy! Zo heerlijk uitgebreid rn je foto’s zijn fantastisch. Dat was al die uren werk wel waard. En je kon zelf natuurlijk ook even nagenieten ;)

 2. 24 juni 2019 / 24 juni 2019

  Ik zou echt super graag een keer naar new york gaan alleen tja die vliegangst he dan is new york toch echt nog iets te lang vliegen.

 3. 24 juni 2019 / 24 juni 2019

  Staat zo hoog op mijn lijstje. Lijkt me een geweldige stad!Bedankt voor je leuke tips en ervaringen

 4. 24 juni 2019 / 24 juni 2019

  Dit heb je ontzettend leuk geschreven! Ik wil gelijk een ticket boeken!

 5. 27 juni 2019 / 27 juni 2019

  Wauw zo gaaf, en wat een mooie tips heb je gegeven in dit artikel!

 6. 28 juni 2019 / 28 juni 2019

  In mijn leven ga ik sowieso ook nog een keer naar New York en dan zeker naar de bezienswaardigheden die jij hebt genoemd in dit artikel! Hele mooie foto’s heb je ook gemaakt!
  Liefs,
  Ells

 7. 29 juni 2019 / 29 juni 2019

  Wauw, die foto’s zijn echt prachtig. New York is zeker een bestemming die op mijn lijstje staat, het is gewoon een stad die je haast gezien moet hebben in je leven. T lijkt me ook gewoon zo’n bijzondere stad om te zijn.

 8. Mandy
  29 juni 2019 / 29 juni 2019

  Wauw wat een prachtige fotos. Lijkt me heerlijk om daar alleen al rond te struinen en te genieten van alle mooie dingen om mij heen

 9. 29 juni 2019 / 29 juni 2019

  mooi artikel en prachtige foto’s. Ik hou niet van drukte en beton, dus New York trekt mij niet aan, maar door je verslag heb ik toch het gevoel dat ik er even geweest ben :-)

 10. 17 september 2019 / 17 september 2019

  New York staat al jaar en dag op mijn wishlist en met stip bovenaan het 9/11 memorial. Moet zo heftig zijn daar te staan..

 11. 26 september 2019 / 26 september 2019

  Je hebt echt heel veel dingen omschreven die ik ook zou willen zien. Vooral de Public Library, aangezien ik The Day After Tomorrow zo’n honderd keer gezien heb al haha.

 12. 25 oktober 2019 / 25 oktober 2019

  zodra ik weer mag vliegen gaat de eerste trip hierheen!!

 13. Josien
  28 augustus 2023 / 28 augustus 2023

  Hej! Wij zijn aan het sparen om volgend jaar NY te bezoeken. Heb je ook tips over waar overnachten? Ik verdwaal hier een beetje in.

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   7 september 2023 / 7 september 2023

   Hoi Josien, dat is natuurlijk best persoonlijk wat je precies zoekt. Wij zaten in het Hudson hotel; dat ligt tussen 8th en 9th avenue, vlakbij Columbus Circle (het begin van Central Park). Dat was behoorlijk centraal van alles wat we wilden zien, maar uiteindelijk pak je toch eenvoudig de metro als je wat verder weg wilt. Maar aan de andere kant kan een hotel in Brooklyn natuurlijk ook super leuk zijn. Wees in elk geval voorbereid in hotels op kleine kamers, vaak zonder ontbijt (maar dat doe je super makkelijk ergens onderweg op straat). Heb je hier wat aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder