Met de auto naar Zweden vanuit Nederland: dit zijn je opties

uitzicht op Malmö vanaf de boot

Ben je je reis naar (Zuid-)Zweden aan het plannen en zoek je informatie over autoroutes, veerboten en tolbruggen? Zoek niet verder, want dit overzicht gaat je verder helpen. Ik heb zoveel mogelijk informatie op een rij gezet over hoe je makkelijkste met de auto naar Zweden kunt reizen vanuit Nederland.

Met de auto naar Zweden: welke routes heb je?

Toen wij ergens eind jaren ’90 met het gezin naar Zweden op vakantie gingen, was een bootreis nog een onmisbaar onderdeel van de reis. In 2000 echter, werd de brug tussen Kopenhagen en Malmö in gebruik genomen. Sindsdien ben je voor je reis niet meer afhankelijk van een veerdienst om in Zweden te komen. Maar: dat kan natuurlijk wel!

Een veelgestelde vraag door beginnende Zweden-reizigers is hoe je dan het beste kunt rijden indien je vanuit Nederland met de auto naar Zweden wil. Er zijn diverse opties: wil je bijvoorbeeld wel of geen gebruik maken van een veerdienst? Bij het berekenen van tijden en afstanden ga ik uit van mijn eigen woonplaats Eindhoven (Zuid-Nederland) en de stad Malmö in Zweden. Vanuit daar reis je (eventueel) verder Zweden in. Gemiddeld zijn wij met de auto tussen de 8,5 en 10 uur onderweg naar Malmö.

Alvast enkele tips:

 • De benzineprijzen in Denemarken liggen iets hoger dan in Duitsland. Het kan dus lonen om nog even te tanken in Duitsland.
 • In Denemarken is de maximale snelheid 130 km/u, maar vaker mag je maximaal 110 km/u rijden.
 • In Zweden is de maximale snelheid op snelwegen over het algemeen 110 km/u. Op enkele stukken mag je 120 km/u.

Ontdek meer: Roadtrip Zuid-Noorwegen en West-Zweden (met routekaart)

Met de auto naar Zweden vanuit Nederland- dit zijn je opties

Route 1: Door Denemarken, zonder veerdienst

Afstand die je aflegt tussen Eindhoven en Malmö: ca. 975 kilometer.

De route door Duitsland is weinig spannend en hier maak je vooral veel kilometers over het Duitse asfalt. De route gaat achtereenvolgens langs Osnabrück, Bremen en Hamburg. Vanaf Hamburg (let op: houd rekening met files in verband met eeuwig durende werkzaamheden) kies je de A7 richting Flensburg, waar je de snelweg over gaat naar Denemarken. Eenmaal in Denemarken rijd je via Kolding en Odense over de E20 naar de Deense hoofdstad Kopenhagen, waar je de 16 kilometer lange Öresundbrug oversteekt naar Malmö.

Waarom deze route kiezen? In principe kost deze route je alles bij elkaar wellicht het minste tijd en onder aan de streep misschien ook het minste geld. Dit is in elk geval de route die wij de afgelopen jaren het vaakst hebben gekozen. Nog even tanken voor je de grens over gaat? Doe dat bijvoorbeeld in het kleine plaatsje Handewitt nét voor de Duits-Deense grens. Je moet hiervoor wel iets van de snelweg af.

Tolbruggen

 • Je treft via deze route twee tolbruggen: de Grote Beltbrug (Storebæltsbroen) en de Oresundbrug (Öresundsbron). Zie voor meer informatie hierover ook verderop dit artikel, in het hoofdstuk ‘Tol betalen’.

Ontdek meer: Ontdek Malmö: Reisgids, info én bezienswaardigheden

Route 2: Door Denemarken, met korte veerdienst

Afstand die je aflegt tussen Eindhoven en Malmö: ca. 840 kilometer.

Een alternatieve route over de weg – en dit zal in vele gevallen de voorkeursroute zijn in je navigatiesysteem – is om in Duitsland via Hamburg en Lübeck naar Puttgarden (Noord Duitsland) te rijden. Daar stap je op de veerboot naar Rødby in Denemarken, een overtocht van ca. 45 minuten. Je rijdt dan nog een klein stukje Denemarken voordat je de Öresundbrug oversteekt.

De reden dat je navigatiesysteem primair deze weg aangeeft, is omdat deze route qua aantal kilometers het kortst is. Qua totale reistijd maakt het echter niet zoveel uit in vergelijking met route 1. Vaak heb je namelijk te maken met wachttijd voor je de boot op kunt en dan natuurlijk de bootreis zelf nog. Een voordeel is van deze route is, dat je na circa 6 uur in de auto (gerekend dus vanaf Eindhoven) even een pauze kunt nemen en de benen kunt strekken terwijl je uitwaait op het dek. Dat is de reden dat wij deze route de eerste jaren dat we naar Zweden afreisden het vaakst kozen.

Veerpont via Scandlines

De veerpont tussen Puttgarden en Rødby vaart dag en nacht en vertrekt in de piekuren elke 30 minuten. Tickets zijn verkrijgbaar via Scandlines en variëren in prijsklasse, afhankelijk van hoe flexibel je ticket is. Boek je minimaal 30 dagen van tevoren betaal je een bedrag vanaf 50 euro. Voor een standaard ticket ben je zo €100 kwijt. Wij kiezen vaak een standaard ticket, waarmee je verzekerd bent van een plek op de gekozen tijd en datum, maar dat je die dag ook op elk andere afvaart mee kan, mits er plek is. Je hóeft vooraf trouwens geen ticket te boeken, dat kun je ook ter plekke doen. Echter ga je dan mee op de eerstvolgende vaart dat er plek is en dat kan invloed hebben op de wachttijd.

Tolbruggen

 • Je treft via deze route één tolbrug: de Öresundsbron. Zie voor meer informatie hierover ook verderop dit artikel, in het hoofdstuk ‘Tol betalen’.

Let op: deze manier van reizen is niet per definitie goedkoper dan geheel over land, want je slaat maar één tolbrug over en de overtocht natuurlijk ook geld. Je kiest hierbij dus vooral voor gemak en iets relaxter reizen.

Tol betalen in Denemarken bij de Grote Beltbrug en de Sontbrug

Tol betalen in Denemarken bij de Grote Beltbrug en de Sontbrug

Wanneer je door Denemarken rijdt, kom je twee tolbruggen tegen: de Grote Beltbrug (Storebæltsbroen) en de Oresundbrug (Öresundsbron). De Grote Beltbrug is de langste verbindingsbrug van Europa en de 16 kilometer lange Oresundbrug verbindt Denemarken met Zweden. Beide bruggen zijn 24 uur per dag open en je kunt betalen met contant geld of creditcard.

Tolprijzen en Bropas aanschaffen

De prijzen voor de bruggen kunnen best oplopen. Zo betaal je bij de Oresundbrug voor een retourticket met een personenwagen al €128,- (juni 2021). Bij de Grote Beltbrug betaal je aanzienlijk minder, maar alles bij elkaar is het een flink bedrag.

Maar, dat kán zeker goedkoper. Overweeg bijvoorbeeld de aanschaf van de Bropas. De Bropas is een abonnement dat gekoppeld is aan je kenteken. Hiermee krijg je korting als je over de Oresundbrug rijdt. Je kunt een abonnement op ieder moment aanschaffen en het gaat dan direct in. Dat kan dus ook last-minute en je kunt bij de tolpoortjes gewoon doorrijden (volg de groene bordjes). Let op: je krijgt met je Bropas abonnement met een Nederlands kenteken alléén korting op de Oresundbrug tussen Denemarken en Zweden (en vice versa).

Daarnaast kun je bij het afsluiten van je Bropas abonnement gratis een ÖresundBizz mee bestellen. Dit is een buzzer / kastje dat je thuisgestuurd krijgt en op je voorruit bevestigt. Met de bizz krijg je ook korting op andere plekken, bijvoorbeeld op de Grote Beltbrug. Dubbel korting dus! Maar let op: dit kan dus niet last-minute, vanwege de levertijd / verzendtijd van de bizz.

Een Bropas abonnement kost €44,- en geeft flinke korting op de bruggen. Ter voorbeeld: de Oresundbrug kost met Bropas nog maar €48,- voor een retourticket. Daarmee heb je dus direct geld bespaard en als je in bezit bent van een bizz krijg je zelf nog meer korting. Kijk op de sites van Oresundsbron zelf of of Brobizz voor meer informatie.

Let op: annuleer tijdig je abonnement bij thuiskomst, als je niet binnen een jaar opnieuw naar Zweden wil reizen. Indien je niet tijdig annuleert, verlengt het abonnement namelijk automatisch met één jaar.

Ontdek meer: 8x doen in Skåne!

naar Zweden met de auto en de boot

Route 3: met de auto én de boot naar Zweden

Houd je niet van lange autoritten en wil je uitgerust in Zweden aankomen? Dan zou je kunnen overwegen om een groot deel van de reis met de boot te doen. Ondanks dat deze manier verreweg het meeste tijd kost (ca. 5 uur met de auto en 9 uur met de boot) is het wel een aantrekkelijke optie. Er zijn vanuit Noord-Duitsland diverse boten te boeken met als bestemming Zweden en Noorwegen. Zo kun je op deze manier naar Oslo, Göteborg en Trelleborg reizen.

In dit artikel focussen we ons op de eindbestemming Malmö. De maatschappij die deze vaarten uitvoert is Finnlines, met de Duitse stad Travemünde als vertrekpunt. Je rijdt hiervoor in Duitsland ook naar Hamburg, maar dan richting Lübeck. De boten tussen Travemünde en Malmö vertrekken meerdere keren per dag, afhankelijk van het seizoen.

Een andere goede plek om aan te komen is havenstad Trelleborg (iets ten oosten van Malmö). Je kunt hier zowel vanuit Travemünde als vanuit Rostock naartoe varen. Een goede optie voor als je het hogerop in Zweden zoekt is wellicht de boot vanuit Kiel in Duitsland naar Göteborg.

Varen met Finnlines

Onze tip: rijd ‘s avonds naar de boot en vaar ‘s nachts mee. Je bent dan wel verplicht om een hut te boeken. Echter: als je dan lekker gaat slapen, wordt je de volgende ochtend wakker in hartje Malmö. Wij hebben deze tip zelf getest door op vrijdagavond na het werk naar de boot te rijden. De volgende ochtend zaten we ‘s ochtends vroeg in hartje Malmö aan ons ontbijt. En daar zit hem “de tijdswinst” in ten opzichte van de eerdergenoemde opties. Normaliter zouden we anders zaterdag vroeg vertrekken, de hele dag in de auto zitten en ‘s avonds pas in Malmö aankomen.

Let op: Kijk goed wat voor hut je neemt en waar deze zich bevindt op de boot. Ben je bijvoorbeeld snel wagen- en/of zeeziek, dan is het midden onderin de boot het beste om te boeken. Boek je een wat luxere hut, dan zit deze vaak wat meer aan de buitenkant van de boot en merk je eerder het deinen van de zee. Ook goed om te weten: denk bij het inpakken aan een aparte tas met spullen om te kunnen overnachten op de boot, want je mag tijdens het varen in principe niet terug naar het autodek.

Kosten: De kosten voor deze manier van reizen liggen wat hoger dan de eerste twee opties. Bedenk wel dat je geen tol hoeft te betalen voor de bruggen en dat je ook wat benzine bespaart. Eventueel zou je ook een hotelovernachting in de vergelijking mee kunnen nemen: je bent immers de volgende ochtend al in Malmö en je kan meteen al de hele dag van de stad genieten of verder doorreizen.

Welke manier van naar Zweden reizen heeft jouw voorkeur? En voor de ervaren reizigers: mocht ik informatie gemist hebben, deel dan gerust jouw aanvullingen in de reacties! 

 

Dit artikel bevat affiliate links. Als je via deze links een aankoop doet ontvang ik een kleine vergoeding, die ik gebruik om de site te kunnen onderhouden. Uiteraard zonder extra kosten voor jou. Ik word niet door het bedrijf betaald om jou deze aanbeveling te doen.

Delen:

2 Reacties

 1. 27 juni 2021 / 27 juni 2021

  Heel handig dit! De reistijd valt me nog best mee. En goed om te weten dat een veerboot nemen niet noodzakelijk is – mijn vriend kan wel flink last hebben van zeeziekte. Die vond de 20-25 minuten naar Texel net te doen ;)

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   27 juni 2021 / 27 juni 2021

   Ahh ach germ, dat is echt heel vervelend als je daar last van hebt. Maar gelukkig dus niet nodig inderdaad! Enne.. je bent sneller in Zuid-Zweden dan in Spanje of Italië! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder