Deze 8 Zweedse series op Netflix moet je echt zien!

Deze 8 Zweedse series op Netflix moet je echt zien

Het Zweedse talent voor het schrijven van misdaad is bij velen niet onbekend. Zowel in boeken als op televisie zijn veel knallers van misdaadseries te vinden. Al in 2016 noemde ik The Bridge een van mijn favoriete series en die mening ben ik nog altijd toegedaan. Maar wist je dat er nog veel meer genres uit de Zweedse koker komen? Netflix staat vol met prachtige Zweedse series en films en het lijkt mij leuk om eens een overzichtje te maken van een paar must-sees. Wellicht zit er nog eentje bij die je zelf niet kent. Dus, daar komt-ie: deze 8 Zweedse series op Netflix moet je echt zien!

1. Snabba Cash (Easy Money)

Dit is de nieuwste aanwinst in dit rijtje Zweedse Netflix series, want Snabba Cash werd pas in april 2021 gereleased. In deze serie volgen we Layla, gespeeld door Evin Ahmad (die we ook kennen uit Vår tid är nu). Layla is een alleenstaande moeder en probeert haar eigen bedrijf succesvol te maken om haar kind een goed leven te geven. Daarvoor leent ze geld vanuit de criminele wereld. En die keuze blijft niet helemaal zonder gevolgen…

Toen we begonnen aan deze serie moest ik ‘even inkomen’, maar algauw ga je helemaal op in de snelle ontwikkelingen van deze serie. De contrasten tussen onderwereld en ‘het gewone leven’ zijn behoorlijk groot en de serie is met vlagen behoorlijk rauw. Daar moet je van houden natuurlijk, maar ik vind het echt een aanrader.

2. Kärlek & Anarki (Love & Anarchy)

Ook Kärlek & Anarki staat nog niet super lang op Netflix en is totaal iets anders dan Snabba Cash. Geen duistere scenario’s met drugs of moorden, maar een echte feel good serie. Even in het kort: de serie gaat over Sofia, die als freelance consultant gaat werken bij een uitgeverij. Daar werkt ook de veel jongere IT’er Max, die haar betrapt als ze na werktijd op kantoor aan het masturberen is. Hij neemt er een foto van en chanteert haar vervolgens met challenges. Sofia geeft Max opdrachten terug en langzaam worden de uitdagingen over en weer steeds extremer (en grappiger). Heb je zin in een fijne serie waarbij je niet teveel hoeft na te denken, dan is dit zeker een hele leuke!

3. Bonusfamiljen (Bonusfamily)

Deze serie draait om het koppel Lisa en Patrik. Ze zijn allebei recent gescheiden en hebben allebei kinderen uit die eerdere relaties. Dat het samenvoegen van twee gezinnen (met totaal verschillende kinderen) niet zonder slag of stoot gaat, dat laat deze serie wel zien. Voeg daarbij nog o.a. de ingrediënten exen, nieuwe partners van exen en (schoon)ouders toe en je hebt een serie te pakken die garant staat voor een flinke dosis drama én veel humor. Ik vond dit inkijkje in dit moderne samengestelde gezin echt heel tof en zou hem je zeker aanraden. Voor nu staan er 3 seizoenen op Netflix en ik heb gelezen dat er een vierde besteld is door de streamingdienst. En terecht, want ik ben nog niet uitgekeken.

4. Störst av allt (Quicksand)

Störst av allt is de ‘verfilming’ van het gelijknamige boek dat uitkwam in 2016. Of ja, verfilming: het is een serie van één seizoen met in totaal zes afleveringen. Ik heb het boek niet gelezen (misschien nog maar eens doen), maar begreep van een andere blog dat het goed gelukt is om de essentie van het boek om te zetten naar beeld. Ook niet zo gek, want de bewerking is gedaan door schrijvers van The Bridge, dus dan weet je dat het goed zit.

De serie opent met een schietpartij op een middelbare school. De sfeer is behoorlijk grimmig, dus beware als je niet tegen bloed kunt. Dan zie je een tienermeisje, onder het bloed en volledig in shock. Dit meisje is Maja Norberg en ze wordt door de politie aangehouden en aangeklaagd voor moord en poging tot moord. In de zes afleveringen van Störst av allt volgen we het proces van de verhoringen en de rechtszaak, die afgewisseld worden met een heleboel flashbacks. Zo ontrafel je als kijker langzaam wat er precies gebeurd is en hoe dat zover heeft kunnen komen. Super spannend!

5. Kalifat (Caliphate)

Kalifat is een serie die in de winter van 2020 uitkwam op SVT en die in maart van hetzelfde jaar op Netflix verscheen. De serie was nog maar een paar minuten bezig of ik zat al met mijn handen voor mijn ogen van de spanning. De openingsscene is namelijk vrij heftig. Deze serie draait om een dreigende terroristische aanslag in Stockholm. Buitenwijken met troosteloze flatgebouwen in Zweden worden afgewisseld met straatscenes in Raqqa, in de serie nog de hoofdstad van Islamitische Staat (maar er is gefilmd in Jordanië).

In dit decor raken de levens van enkele vrouwen met elkaar verbonden. Het gaat om de ambitieuze agente Fatima, die werkt bij de Zweedse geheime dienst. Ze heeft stiekem contact met Pervin, die met haar man vanuit Zweden naar Syrië is getrokken maar eigenlijk terug wil. Tot slot: Sulle, een studente / scholier die supersnel radicaliseert en juist graag naar Syrië wil. Het verhaal is geïnspireerd op de verhalen van Engelse tieners die wegliepen van huis om naar Syrië te gaan. Wat mij betreft met recht een must see!

6. Fallet (The Case)

Vergeet alles wat je verwacht van een Scandinavische crimi serie, want Fallet is totaal anders. Deze serie is juist bedoeld als parodie op die detectives en daarmee een stuk lichter en meer comedy. De Zweedse rechercheur Sophie en haar Britse collega Tom worden gedwongen om samen een gruwelijke moordzaak op te lossen, maar helaas levert dat weinig resultaten op. Verwacht daarbij veel onhandigheid, miscommunicatie en absurdisme. De serie steekt echt de draak met alle standaard dingen die je kent uit andere Nordic Noir series.

Deze serie is er echt eentje om te bingewatchen in een lui weekend. Je moet er even inkomen, maar de afleveringen zijn kort en je vliegt er doorheen.

7. Vår tid ar nu (The Restaurant)

Misschien is dit wel mijn favoriete serie uit deze hele lijst. Vår tid är nu volgt het restaurant van de familie Löwander, Djurgårdskällaren, en haar personeel. In totaal volg je de serie van 1945 tot en met ongeveer 1971, een periode vol politieke en maatschappelijke veranderingen. De serie begint met het vieren van de vrijheid na de oorlog, maar als zoon Peter Löwander terugkomt vanuit het leger blijkt dat er helemaal geen sprake is van een jubelstemming. Zoon Gustaf heeft in oorlogstijd op iedere manier geprobeerd het restaurant overeind te houden, maar blijkt niet altijd de beste keuzes gemaakt te hebben.

Er zal dus veel moeten veranderen om het hoofd boven water te houden. Hét moment voor de jongste van het stel, dochter Nina, om haar idee te pitchen: een nachtclub in het restaurant. Maar daar is niet iedereen het (direct) mee eens. En dan is daar nog Calle, een van de koks in het restaurant, die Nina wel erg interessant vindt..

8. Rebecka Martinsson

De laatste van de 8 Zweedse series uit deze lijst heb ik zelf nog niet gezien, maar staat wel al klaar in mijn Netflix lijstje. Deze politieserie, gebaseerd op een boekenreeks van Åsa Larsson, krijgt goede recensies, dus ik wilde hem graag al opnemen in dit artikel. De serie gaat over advocate Rebecka Martinsson. Zij keert na de dood van een jeugdvriendin met tegenzin terug naar haar ouderlijk huis, even buiten Kiruna in Noord-Zweden. Rebecka raakt betrokken in de jacht op de moordenaar van haar vriendin, maar wordt tegelijkertijd geconfronteerd met een traumatische gebeurtenis uit haar verleden.. de reden dat ze wegging uit Kiruna. Saillant detail: seizoen 2 is al uit, alleen nog niet op Netflix. In dit seizoen speelt een andere actrice de hoofdrol.. toch een beetje gek, lijkt me.

Welke van deze series heb jij al gezien en welke juist nog niet? Zou je mij nog andere Zweedse series aanraden?

Delen:

5 Reacties

 1. 10 mei 2021 / 10 mei 2021

  Leuke tips, thnx ik hou ervan. Ik mis hier in dit rijtje Bron <3 Liefde voor die serie.

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   10 mei 2021 / 10 mei 2021

   Ja klopt, maar daar refereer ik juist in de inleiding al naar. Die heb ik namelijk al een paar jaar geleden als favoriet genoemd op de site en dat vind ik ook nog steeds. Heerlijke serie he? Heb jij nog tips voor me?

 2. 13 mei 2021 / 13 mei 2021

  Wat een heerlijke tips! Hier was Morden i Sandhamn populair (kijkt lekker weg) en Springfloden vond ik ook erg goed.

 3. 14 mei 2021 / 14 mei 2021

  Leuk! Wij kijken nu Rebecka Martinson en hebben The Restaurant al gebinged, die was top! Aanvullingen op deze lijst zijn wat mij betreft Springvloed (Springfloden), echt een goede detective ook, heel anders dan de andere nordic noirs en Morden i Sandhamn. Ook een crimi, maar heel chill ofzo haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder