Boeken | Deze boeken las ik als kind

Deze boeken las ik als kind

Het is weer Kinderboekenweek! Van woensdag 4 tot en met zondag 15 oktober 2017 (tot en met morgen dus) worden er allerlei activiteiten georganiseerd rondom boeken. Saskia vertelde op haar blog I live for my dreams.com over haar jeugd in een paar boeken. Dat artikel vond ik zo leuk, dat ik gisteren op mijn vrije middag bij mijn moeder thuis wat dozen ingedoken ben. Gewoon om eens te kijken wat zij nog aan oude kinderboeken had liggen en even terug te blikken op mijn jeugd. Ik las als kind heel veel en kon uren verdwalen in allerlei verhalen. De wereld om mij heen vergat ik dan compleet en ik kon er enorm van genieten. Het is niet voor niets dat ik later Nederlands ben gaan studeren, haha! Vandaag blik ik terug op een belangrijk stukje uit mijn jeugd: deze boeken las ik als kind!

Zoals ik zei las ik vroeger heel veel zelf, maar op jonge leeftijd werd ik ook veel voorgelezen door mijn moeder. Ook als ik bleef logeren bij oma las zij altijd voor en dat ervaarde ik altijd als een heel gezellig moment. Mijn zusje en ik konden geloof ik eens per jaar een pakket boeken bestellen via school (maar dat weet ik niet meer zeker) en hadden natuurlijk een abonnement op de bibliotheek. Ik las alles wat los en vast zat en vloog door het aanbod boeken dat ze daar hadden staan. Al vrij vroeg begon ik daarom met het lezen van boeken voor volwassenen: ik had in de bibliotheek simpelweg alle kinderboeken gelezen die me aanspraken. En bovendien waren mama’s boeken toch veel leuker? Toch zijn er door de jaren heen aardig wat kinderboeken die ik verslonden heb. Een kort lijstje met favorieten!

De Drieling 

De drieling is een verhaal over drie meiden die na hun geboorte uit elkaar gehaald zijn en geadopteerd zijn door verschillende families. Ze groeien daarom op in totaal andere omgevingen en komen er pas in hun tienertijd achter dat ze zussen zijn. Tijdens zomervakanties komen ze altijd samen en beleven ze allerlei avonturen. Zo gaan ze op kamp, slapen ze op een paardenboerderij en runnen ze een koffiebar als hun eerste bijbaantje. Wat wilde ik graag groot zijn als ik deze omnibus las!

Floortje (Bellefleur) 

Floortje gaat over een ondernemend, sportief meisje dat veel van dieren houdt. In de boeken gaat zij bijvoorbeeld op fietsvakantie of jazzballet. Ook gaat ze op reis naar Engeland en probeert ze eekhoorntjes te trainen. Genoeg avonturen om als klein meisje bij weg te dromen!

Deze boeken las ik als kind - boekenkopie

Tommie en Lotje

Als iets jonger meisje las ik graag over de avonturen van Tommie en zijn oudere zusje Lotje. Ik herinner mij een verhaal dat ze papa’s kleding in de koelkast leggen op een ontzettend hete zomerdag, omdat hij het zo warm heeft. Ook richten ze een circus op met een voorstelling in de tuin, maar daar lijken zoveel mensen op af te komen dat het nog wel eens verkeerd kan aflopen. Erg grappige serie!

Alleen op de wereld

Wie kent het niet, het verhaal over de 8-jarige vondeling Remi, die verkocht wordt aan de straatmuzikant Vitalis. In het boek volgt een lange zwerftocht door het Frankrijk uit de 19e eeuw. Ik vind dit eigenlijk een boek dat ieder kind gelezen moet hebben, het is nu ook beschikbaar in een gemoderniseerde versie.

De Kameleon

De Friese tweelingbroers Sietse en Hilke Klinkhamer beleven met hun oude, maar snelle boot De Kameleon een heleboel avonturen. Het dorp waar ze wonen ligt aan een groot meer waar prachtige boten rondvaren. De boeken waren volgens mij van mijn broers, maar ik vond het heerlijk om erin te verdwalen. Deze boeken bevatten heel veel humor door alle gekke dingen die de jongens meemaken. Ik heb de films nooit gezien, toen was ik de boeken al ruimschoots ontgroeid.

Bloemen op zolder

Vier kinderen verliezen hun vader bij een ongeluk. Hun verwende moeder richt zich tot haar ouders die haar jaren geleden onterfden, in een poging nog wat van de erfenis los te krijgen. De kinderen verhuizen naar het landgoed van de grootouders en worden verstopt op een donkere, muffe zolder. Ze moeten daar blijven tot hun rijke grootvader is gestorven, wat volgens hun moeder nog slechts een paar dagen gaat duren. Die dagen worden maanden en jaren, terwijl de opgroeiende kinderen wegkwijnen op de zolder. Uiteindelijk weten ze te ontvluchten. Dit ongelooflijk trieste (en tevens verknipte) verhaal las ik in mijn jeugd en het is me altijd bijgebleven. Eigenlijk zou ik het nog wel eens willen lezen, om te kijken of het me nog steeds op dezelfde manier raakt.

Boeken van Thea Beckman

Dit is niet één boek of een serie, maar ik las heel graag de boeken van Thea Beckman. Veel van haar boeken waren historisch van aard, maar altijd geromantiseerd. Verhalen als Saartje Tadema, De Stomme van Kampen (over de doofstomme schilder Hendrick Avercamp) en Hasse Simonsdochter hadden mijn volledige aandacht. Ik weet nog dat ik met mijn moeder en oma naar het Rijksmuseum (oude stijl) ging en daar een schilderij van Hendrick Avercamp zag hangen. Omdat ik het boek van Thea Beckman had gelezen herkende ik dit schilderij en kon ik er veel over vertellen. Dat is voor mij de kracht van haar boeken: hoewel ze er altijd een spannend, geromantiseerd verhaal van maakte, leerde Thea je veel over historische gebeurtenissen.

Bovenstaande boeken las ik als kind, maar uiteraard is het slechts een selectie van wat ik vroeger las. Ook klassiekers als Dik Trom (uit lang vervlogen tijden) en Sjakie en de chocoladefabriek kwamen natuurlijk voorbij, maar later ook de boeken van Carry Slee. Volgens mij waren er maar weinig momenten dat ik niet aan het lezen was. Heerlijk! Ik lees nu nog steeds heel graag, maar het komt er te vaak gewoon niet van. Om dat te veranderen pak ik nu daarom een boek op momenten dat ik anders mijn telefoon zou gebruiken, zoals tijdens het ontbijt. Dat scheelt al heel veel!

Welke boeken las jij graag als kind? Las je de verhalen die ook op mijn lijstje staan?

Delen:

14 Reacties

 1. 14 oktober 2017 / 14 oktober 2017

  Oooh, héér-lijk dit!
  De drieling en de olijke tweeling waren vroeger mijn favoriete, ik heb ze echt verslonden! Ooh en Tommie en Lotje daar werden we altijd uit voorgelezen tussen de middag op school, die waren ook altijd geweldig! Ajeetje, echt even terug in de tijd.. leuk!

 2. 14 oktober 2017 / 14 oktober 2017

  Super leuk! Ook dat ik je inspiratie heb gegeven voor dit artikel :-) (thanks voor de mention)
  Leuke boeken staan hierbij! Toen ik ouder was las ik veel Carry Slee en Jacq Vriens.

 3. 14 oktober 2017 / 14 oktober 2017

  Wat leuk, de Drieling & Floortje Bellefleur las ik ook :-) En Thea Beckman. M’n broer las de Kameleon. M’n dochter is net (een half uur geleden) begonnen in de Drieling. Ze vindt haar andere boekjes te makkelijk (ze is 6). Maar volgens mij leest ze het nu wel, maar heeft ze geen idee waar het over gaat, haha. Heb ook Mathilda voor haar meegenomen van zolder, dat was echt mijn lieveling.

  En ik vond De Vijf ook heel leuk vroeger!

 4. 14 oktober 2017 / 14 oktober 2017

  Hasse Simonsdochter is lang mijn favoriete jeugdboek geweest, ik verslond ook de boeken van Thea Beckman.

 5. Sabrina
  14 oktober 2017 / 14 oktober 2017

  Leuk en herkenbaar sommige! Ik ben een veertiger en vond thea beckman ook geweldig! En bloemen op zolder? Wow dat je dat als kind hebt gelezen! Ik las het als volwassene en het heeft echt indruk gemaakt. Ik lees niet meer veel… Ja blogjes e ☺️

  • Twintigennogwat
   16 oktober 2017 / 16 oktober 2017

   De boeken van Thea Beckman zijn super en leren je als kind zoveel! Ze wekten bij mij in ieder geval veel interesse in de wereld op. En Bloemen op zolder, misschien was ik inderdaad een beetje te jong voor dit thema. Daarom wil ik ze eigenlijk nog wel eens lezen.. om te kijken hoe de boeken nu bij me overkomen.

 6. 15 oktober 2017 / 15 oktober 2017

  Wat een leuk onderwerp voor een artikel! Een aantal boeken ken ik ook nog uit mijn kindertijd. Vooral Floortje Bellefleur heb ik als klein meisje veel gelezen. Als tiener was ik fan van Carry Slee, Jacques Vriens en Francine Oomen. Ik had de hele Hoe overleef ik?-serie compleet en las die boeken altijd met veel plezier.

  • Twintigennogwat
   16 oktober 2017 / 16 oktober 2017

   Francine Oomen heb ik nooit gelezen, maar volgens mij mijn zusje wel. Zij kwam net iets later met haar boeken toch?

 7. 15 oktober 2017 / 15 oktober 2017

  Oh, Alleen op de Wereld is zo mooi! Ik las ook heel graag de boeken van de Vlaamse schrijver Marc de Bel, Carry Slee en Roald Dahl. Binnenkort ga ik ook naar Charlie and the Chocolate Factory op Broadway haha!

  • Twintigennogwat
   16 oktober 2017 / 16 oktober 2017

   Oh wauw, zo’n voorstelling lijkt me te gek! Ben benieuwd hoe je het gaat vinden!

 8. 17 oktober 2017 / 17 oktober 2017

  Wat grappig! Ik las als kind heel vaak (voorlezen deden mijn ouders niet vaak, dat vond ik nooit leuk blijkbaar) maar deze boeken heb ik dan weer nooit gelezen haha. Net als Romy las ik vooral Jacques Vriens, Carrie Slee, Francine Oomen, Roald Dahl, Simone van der Vlugt en vast nog een paar namen die ik ben vergeten. :-)

 9. 17 oktober 2017 / 17 oktober 2017

  Oh ik ken ze allemaal niet! Ik las ook graag als kind maar deze boeken komen me niet bekend voor. Mijn moeder las me vroeger altijd voor uit Disney boeken. Die spaarde mijn oma voor me, waren van die dunne boeken en ik was fan van Peter en de draak :D

 10. 18 oktober 2017 / 18 oktober 2017

  Oh wat leuk om dit terug te zien! Ik was dol op Floortje Bellefleur. Heb alle boeken wel gelezen denk ik. En dan niet 1 maar 3 keer minstens.
  De rest ken ik ook maar Floortje was wel echt mijn favoriet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder