Gadget Talk | Mijn ervaring met de Apple Watch

Apple Watch

“Hoe bevalt dat nou, zo’n Apple Watch?” Het is een van de vragen die mij de afgelopen maanden veel gesteld werd. Hoewel de eerste Apple Watch al in juli 2015 in Nederland gepresenteerd werd, blijkt het gebruik ervan voor veel mensen toch nog wat onbekend. Ik keek al jaren regelmatig smachtend naar deze mooie gadget, maar twijfelde steeds toch teveel om het ding aan te schaffen. Omdat de prijzen voor Apple producten in Amerika aanzienlijk lager liggen, besloot ik er tijdens onze roadtrip door Amerika afgelopen zomer toch voor te gaan. Ik kocht een Tweede generatie Apple Watch: de series 1. Ik plaatste al een fotootje van mijn horloge op Instagram, maar na zo’n drie maanden gebruiken kan ik er natuurlijk wel wat meer over zeggen. Tijd dus voor een bespreking, want: hoe bevalt het me nou, zo’n Apple Watch?

Apple Watch menu

Apple Watch: waarom?

Goed, ik stond mijzelf dus al met enige regelmaat te verlekkeren aan deze mooie gadget voordat ik besloot tot aanschaf over te gaan. Ik was namelijk al best lang geïnteresseerd in de aanschaf van een activity tracker of smartwatch, alleen de meeste van die apparaten vind ik toch niet zo mooi. De Apple Watch is echter strak vormgegeven en helemaal te customizen. Zo kun je niet alleen verschillende bandjes kopen (o.a. schakel-, geweven- en zelfs lederen armbandjes), maar ook je wijzerplaat naar wens inrichten en vormgeven. Ik koos uiteindelijk voor een aluminium horloge in de kleur roségoud met een roze sportbandje. Mijn horloge is 38 mm groot, maar is ook beschikbaar in de maat 42 mm. Ik vond de kleinste maat en deze kleur mooi vrouwelijk, sommige andere bandjes maken het horloge een tikje te grof naar mijn smaak.

Waarom trouwens niet wachten op de recent gelanceerde series 3, zeg je? Dat heeft verschillende redenen. Zo was de lancering van de series 3 pas twee maanden na mijn vakantie in Amerika. Uiteraard had ik kunnen wachten om de nieuwste editie in Nederland te kopen, maar ik vond het prijsverschil dusdanig groot dat ik ervoor koos gebruik te maken van het voordeel door het horloge in de USA te kopen. Ook las ik dat de 4G functie van de Apple Watch series 3 voorlopig niet werkt in Nederland; beetje zonde van het geld dus. Voor de wijze waarop ik mijn horloge gebruik heb ik ook niet het gevoel dat ik de GPS of 4G functionaliteit mis, dus ik kon voor mijn gevoel veilig kiezen voor het horloge zonder die extra’s.

Mijn (eerste) indruk

Wat mij direct opviel is het eenvoudige gebruik van de watch. Via een app op je iPhone (5 of hoger) kun je de watch helemaal naar wens instellen en apps installeren. Dat zijn zeker niet alleen apps die je ondersteunen op het gebied van gezondheid: er zijn ook talloze andere apps beschikbaar. Je kunt kiezen uit diverse wijzerplaten: ik heb een analoge klok op het scherm staan, maar je kunt bijvoorbeeld ook een achtergrondafbeelding kiezen. Ik heb snelkoppelingen naar verschillende apps opgenomen (kalender, activity tracker) op het homescreen, maar ook dat is helemaal naar eigen gelieven in te delen.

Wat ik persoonlijk erg gaaf vind is dat het scherm geactiveerd wordt wanneer je ernaar kijkt. Je horloge reageert dus op je polsbeweging. Het touchscreen van de Apple Watch zit kwalitatief goed in elkaar en reageert zonder haperingen op iedere aanraking. Met de kroon aan de zijkant kun je navigeren door het horloge en de apps die je wil gebruiken starten snel op. De Apple Watch wordt opgeladen door een magnetische oplaadkabel en er zitten dus geen vervelende openingen voor kabeltjes op de kast. Dikke bonuspunten voor het design! De batterij van de watch gaat een één tot twee dagen mee voordat je weer moet opladen, maar dit is wel afhankelijk van de intensiteit van je gebruik.

Apple Watch activity

Waarvoor gebruik ik mijn Apple Watch voornamelijk?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik mijn smartwatch niet iedere dag om heb. De reden daarvoor is dat ik het horloge soms vergeet op te laden en deze niet altijd twee volledige dagen meegaat. Als ik in de sportschool ben en de workout app gebruik (zie hieronder) dan loopt de batterij sneller leeg. Het ding laadt dan wel snel op, maar als ik het horloge ’s ochtends voor mijn werk om wil doen en ik zie dat er nog maar 33% batterij is, laat ik hem thuis liggen. En soms heb ik ook gewoon geen zin in zo’n apparaat om mijn pols, laten we wel wezen. Maar over het algemeen ben ik er heel blij mee en ik heb verschillende functionaliteiten die ik graag gebruik op het horloge. Hieronder mijn favorieten.

Stappenteller en Workout app

Dit zijn by far de twee meestgebruikte apps op mijn horloge. Dat is ook niet zo gek, omdat dit aanvankelijk de reden was dat ik een smartwatch wilde hebben. De Apple Watch registreert de hele dag door niet alleen je aantal stappen, maar met behulp van de hartslagmeter ook hoe actief je verder bent. Zit je teveel, dan krijg je via trillingen een seintje dat je even moet gaan staan. Hoeveel actieve calorieën verbrand je op een dag en hoe vaak span je je wat steviger in? Die gegevens worden visueel mooi weergegeven in drie ringen in ieder hun eigen kleur.

Met de workout app kun je die gegevens wat meer context geven. Ga ik een stuk fietsen, dan stel ik mijn watch in op ‘buiten fietsen’. Ook mijn workouts in de sportschool houd ik zo bij. Op die manier zie je dus heel eenvoudig terug of je genoeg beweegt en op welke manier dat vorm krijgt. Dagelijks 10.000 stappen halen blijkt nog niet zo makkelijk met een kantoorbaan!

Telefoontjes aannemen

“Sinds jij dit horloge hebt, neem je eindelijk eens je telefoon op.” Mijn vriend heeft deze uitspraak al meerdere malen gedaan en ik kan hem geen ongelijk geven. Het geluid van mijn telefoon staat bijna altijd uit, waardoor ik nog wel eens een telefoontje miste. De watch geeft mij altijd direct een seintje als mijn telefoon gaat en zo kan ik snel beoordelen of ik moet aannemen of niet. Ook in de auto gaat dat eenvoudig, waardoor ik minder afgeleid ben als ik autorijd.

Notificaties

Ik weet van mijzelf dat ik de neiging heb om snel mijn telefoon te pakken om ‘even’ te kijken naar een berichtje dat binnenkomt. Voor ik het weet ben ik dan weer een halfuur verder door zinloos internetgedrag. In tegenstelling tot wat ik had verwacht, zorgt de watch er juist voor dat ik mínder online ben. Wat ik heel fijn vind is namelijk dat ik notificaties op mijn horloge kan ontvangen van de apps waarvan ik dat graag wil. Zo krijg ik pushmeldingen van iMessage, WhatsApp, Instagram en Twitter en mijn agenda.

Door deze notificaties weet ik of ik in actie moet komen, of dat het berichtje niet belangrijk is. Omdat ik even snel kan kijken is mijn nieuwsgierigheid gevoed en merk ik dat ik minder snel verzand in urenlang internetten. Het horloge verhoogt mijn productiviteit op deze manier behoorlijk en dat is wat mij betreft een groot voordeel! Dat het relatief ongemerkt kan, is trouwens ook nog eens prettig als je bijvoorbeeld in een vergadering zit: het stoort anderen minder.

Timer: focus

Ik gebruik best wel vaak de timer, om mijzelf bijvoorbeeld op mijn werk even bewust aan te zetten tot focus. Of om in de gaten te houden hoe lang de broccoli kookt, om maar wat te noemen. De timer op de Apple watch laat zich eenvoudig bedienen. Hetzelfde geldt voor de stopwatch en de wekkerfunctie.

Memo’s inspreken

Op de gekste momenten op een dag komt het voor dat ik mij ineens herinner dat ik nog een bepaalde taak moet uitvoeren, of komt er een ideetje voor bijvoorbeeld een blogpost opzetten. Met behulp van de watch spreek ik dat dan snel in, zodat die ideeën niet verloren gaan. Dat vind ik echt een hele fijne functionaliteit!

Ik realiseer mij goed dat het hebben van een smartwatch een luxeproduct is. Niet iedereen kan het zich veroorloven en niet iedereen vindt het nodig om er een te hebben. En dat hoeft natuurlijk ook helemaal niet. Ik ben echter groot fan van de filosofie van Apple en hun producten en hun horloge trok me daarom al wel aan, maar ook ik heb goed moeten nadenken en sparen voor ik tot aanschaf over ging. Ik hoef niet per se de nieuwste variant en er zijn verschillende apps die ik nog wil proberen, maar vooralsnog ben ik echt al heel blij met mijn horloge. Ik zie er echt een waardevolle toevoeging in en vind het fijn om mijzelf op deze manier te kunnen monitoren en motiveren. Is dat ook iets voor jou, dan zou ik de Apple Watch als gadget zeker aanraden.

Heb jij een activity tracker of een smartwatch? Wat zijn jouw ervaringen daarmee? En als je er geen hebt, is dat een bewuste keuze of spreekt het je wel aan?

Delen:

11 Reacties

 1. 11 oktober 2017 / 11 oktober 2017

  Ik heb zelf een fitbit die ook veel van deze dingen kan en ben er ook zo over te spreken. Zo een horloge is inderdaad een luxeproduct, maar wel heel fijn om te hebben!

 2. Amber
  11 oktober 2017 / 11 oktober 2017

  Ik heb zelf al sinds de lancering een Apple watch, en na het lezen van dit artikel realiseer ik weer hoe veel ik hem eigenlijk gebruik, het is voor mij al zo “standaard”/routineus geworden haha

  • Twintigennogwat
   16 oktober 2017 / 16 oktober 2017

   Snap ik ook, na verloop van tijd zit dat zo in je systeem. Dat is bij mij inmiddels ook wel hoor, hoewel ik het nog steeds gebruik om mijn dagelijkse beweging omhoog te krijgen. Na ieder weekoverzicht stel ik de doelstelling van het te verbruiken aantal kcal weer naar boven bij. Dus in die zin ben ik er echt nog veel bewust mee bezig.

 3. 11 oktober 2017 / 11 oktober 2017

  Ik geloof dat ik een beetje onder een steen heb geleefd, want ik had geen flauw idee wat je met zo’n smartwatch allemaal kunt. Juist daarom heb ik je artikel met grote interesse gelezen :) Het klinkt als een onwijs handig ding, zeker met de apps die je erop hebt staan. Het spreekt me wel aan dat je bijvoorbeeld weet wanneer je telefoon afgaat als je je mobiel op stil hebt. Toch zie ik mezelf voorlopig geen smartwatch kopen. Ik vind voor nu mijn telefoon handig genoeg om dingen als mijn aantal stappen bij te houden :)

  • Twintigennogwat
   16 oktober 2017 / 16 oktober 2017

   Ik gebruikte eerst ook alleen mijn telefoon, dus dat snap ik heel goed! Wat ik nu fijn vind is dat zo’n horloge toch een stuk nauwkeuriger is: ik heb niet bij alles wat ik doe mijn telefoon in de hand. Die beweging (niet alleen stappen) wordt nu wel gemeten.

 4. 12 oktober 2017 / 12 oktober 2017

  Het lijkt me wel heel handig, maar ik denk dat ik hem vaker laat liggen dan om heb.

 5. 12 oktober 2017 / 12 oktober 2017

  Wat kun je veel met zo’n apple watch, zeg! Het nadeel ervan lijkt me wel dat je geen tijd kan zien, als je even vergeet je horloge op te laden. En dat is toch wel waarom ik vooral een horloge draag, hahah!

  • twintigennogwat
   12 oktober 2017 / 12 oktober 2017

   Wanneer de batterij leeg is blijft er heel lang een soort reservebatterij lopen, waardoor je op het scherm alleen nog de tijd ziet. Dus die zorg kan ik wegnemen!

 6. 13 oktober 2017 / 13 oktober 2017

  Ik heb een Polar sporthorloge, maar die draag ik echt alleen met sporten omdat het nogal een groot ding is. Ik ben geen Apple-gebruiker dus zou zelf niet zo snel een Apple-watch kopen, maar moet wel zeggen dat hij er veel beter uitziet dan zo’n echt sporthorloge!

  Voordeel van de Polar is dat er wel GPS op zit en ik dus prachtige kaartjes er uit krijg waar ik precies gefietst of hardgelopen heb. Ook in het zwembad kan ik hem gewoon omhouden dus dat is ideaal.

 7. 14 oktober 2017 / 14 oktober 2017

  Lijkt me wel handig, alleen ben ik niet zo’n fan van apple. En de kleur roze is ook niet aan mij besteed haha. Ik heb wel een soort activity tracker maar gebruik hem eigenlijk weinig meer. Ik ga hem eens onder het stof vandaan halen. Met sporten gebruik ik gewoon een app op mijn mobiel.

  Wel een erg leuke inhoudelijke review die me zeker wat meer info heeft gegeven wat je er allemaal mee kunt (want dat is veel!)

  • Twintigennogwat
   16 oktober 2017 / 16 oktober 2017

   Haha, roze is natuurlijk mijn eigen keuze.. je hebt ze ook gewoon in bijvoorbeeld zwart en wit. Maar het is wel echt leuk om zo’n tracker te gebruiken, dus ik zou hem zeker eens onder het stof vandaan halen! Veel plezier :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder