Welkom in Eindhoven

Welkom in Eindhoven - Emmasingel

Hej allemaal! Vandaag wil ik een kleine ode brengen aan de stad waar ik ben geboren en ben opgegroeid. De stad die zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld van grijs (industrie) muisje tot bruisende stad vol tech en design. De stad waar gemoedelijkheid heerst, maar die ook uit zijn voegen kan barsten als we een feestje te vieren hebben. Eindhoven. De enige stad in Nederland waar ik me écht thuis voel. Officieel woon ik er (helaas) nu niet meer, want mijn huisje staat in een dorp tegen de rand van Eindhoven aan. Ik ben echter sneller in het centrum dan je van de noordkant naar het zuiden van de stad fietst, dus daarom zeg ik gewoon altijd dat ik in Noord-Eindhoven woon. En het staat nog steeds in mijn paspoort, dus het mag.. vind ik. Vandaag vul ik de Welkom in Eindhoven-tag in, naar het voorbeeld van blogger Northflix die deze tag bedacht.

Wie ben je en wat is je connectie met Eindhoven?

Mijn naam is Amy en ik ben de eigenaresse van deze website. Zoals ik hierboven al zei ben ik geboren en getogen in Eindhoven: ik ging er naar de middelbare school, ging er voor het eerst stappen en had er mijn bijbaantjes. Ondanks dat ik studeerde in Utrecht bleef ik in ‘Eindje’ op kamers wonen en inmiddels werk ik er iedere dag als marketeer bij een IT bedrijf. Ik ben hartstochtelijk PSV fan en wanneer ik door de binnenstad loop overvalt me soms een gevoel van trots en blijdschap. Trots op de ontwikkeling die deze mooie stad heeft doorgemaakt, blij met wat ze nu is.

Wat maakt Eindhoven een fijne (woon)plaats?

Eindhoven behoort tot de top 5 van grootste steden van Nederland. Toch vind ik dat er in de stad nog altijd een gemoedelijke, fijne sfeer heerst. Eindhoven doet het internationaal behoorlijk goed als het gaat om tech en design (de Design Academy staat bijvoorbeeld heel goed aangeschreven), maar toch is de ‘gewoon normaal doen’ mentaliteit nog te merken.

Het centrum is niet super groot, alles is heel makkelijk bereikbaar. Bovendien bruist de stad: er is het hele jaar door van alles te doen. We hebben grote evenementen zoals de Lichtjesroute, de Dutch Design Week en Glow, maar ook verschillende culturele- en foodfestivals. Bijna alle grote winkel(keten)s zitten hier en menig artiest slaat Poppodium De Effenaar of Het Klokgebouw niet over tijdens een tour. Daarnaast heb je zoals een grote stad betaamt veel faciliteiten in de vorm van mogelijkheden om te sporten, musea, parken en culturele evenementen. Oh.. en laten we ‘ons PSV’ niet vergeten: een prachtige club met een stadion in het hart van de stad. Waar vind je dat nog?

Welkom in Eindhoven - muziek op de dommel

Eindhoven biedt mij alles wat ik nodig heb en er heerst een prettige vibe: ik hoef hier niet weg! Behalve dan natuurlijk op reis af en toe en dat kan prima: het vliegveld ligt praktisch in mijn achtertuin zonder dat ik last heb van geluidsoverlast. Dikke prima!

Wat mis je? Wat zou naar jouw mening anders kunnen en wat irriteert je?

Er zijn niet per se dingen die ik écht vervelend vind, maar toch zijn er wel twee dingen die hier genoemd moeten worden. Want met stip op één: het ontbreken van een nachtnet in het openbaar vervoer. Wat een zonde, voor zo’n grote stad. De bereikbaarheid is ’s nachts echt zeer beperkt, ook voor de omliggende gemeenten. Zeker voor de weekenden vind ik dat raar en ik denk dat het echt beter zou moeten kunnen.

Wat ik ook jammer vind is de hoeveelheid lege winkelpanden in de stad. Ik heb het idee dat dit het laatste jaar wel iets verbeterd is, maar toch is het aantal nog opvallend hoog. Zeker het feit dat het grote V&D pand leeg staat en donker is, geeft het centrum weinig sfeer. Dat vind ik ook echt te merken in het Piazza Shopping Center: er zou zoveel leuks met deze ruimtes kunnen gebeuren, maar de helft van de panden staat gewoon leeg. Ik begreep van een van de ondernemers daar dat de huren op deze locatie ook schrikbarend hoog zijn en ik vind het echt zonde. Een gemeente als Eindhoven – waar veel creativiteit aanwezig is – zou toch iets moeten kunnen verzinnen waardoor de leegstand wat afneemt.

Wat vind je het mooiste gebouw?

Voor mij staat dan met stip op één het Evoluon. Dit gebouw heeft de vorm van een vliegende schotel en was tussen 1966 en 1989 een museum over wetenschap en techniek. Inmiddels is het vooral een vergader- en congrescentrum (met prachtig restaurant dat opengesteld is voor publiek!). Ik vind dit zeker een van de markantste gebouwen van Eindhoven.

Ook staat midden in de stad De Blob, een modern druppelvormig transparant gebouw. Toen het net werd opgeleverd vond ik het eigenlijk helemaal niks, maar nu (jaren later) is het niet meer weg te denken uit de stad en vind ik het juist prachtig. Zeker in combinatie met de oude Philips Lichttoren op de achtergrond vormt dit een mooi stukje Eindhoven. Zie foto hierboven voor een impressie!

Wat vind je de mooiste plek?

Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar ik vind het Industriële Strijp-S heel mooi. Vooral eigenlijk omdat oude fabrieken hier zijn omgetoverd tot een bruisende, moderne plek. Ook het natuurgebied rond de Genneper Watermolen vind ik prachtig. Vroeger fietste ik altijd door dit park naar mijn middelbare school en ik kon altijd erg genieten van de natuur hier.

Wat vind je de lelijkste plek?

Ik vind de omgeving rond het Marconiplein (net buiten het centrum) niet zo heel mooi. Hier staan allerlei panden leeg en het geheel lijkt best wel verwaarloosd. Het schijnt trouwens dat het verbouwd gaat worden, dus ik ben benieuwd naar het resultaat! In het centrum vind ik het gebouw van Media Markt echt heel lelijk (sorry), vooral door de immense hoeveelheid lampen en logo’s op de gevel. Ook het gebouw van McDonalds aan het 18 Septemberplein vind ik heel grauw en saai.

Meneer de Boer

Waar drink je het lekkerste bakje koffie van Eindhoven?

Ik drink zelf geen koffie, maar dat moet dan de koffie zijn van BeanBrothers, de stadsbranderij. Bij Coffeelovers in boekhandel Van Piere kun je heel leuk zitten. Voor een kop thee (met wat lekkers) ga ik zelf graag naar Meneer de Boer op de Keizersgracht.

Welkom in Eindhoven - Strijp-S

Wat is de leukste plek om te lunchen?

Dan kom ik toch weer bij Meneer de Boer uit. Maar ook bij The Happiness café of het Ketelhuis of Strijp-S kun je prima terecht voor een goede lunch! Ik vind restaurant ONS ook heel tof (ook voor ’s avonds trouwens). Een hele tijd geleden at ik eens in het restaurant van Piet Hein Eek op Strijp-R en eigenlijk is het zonde dat ik daar niet vaker kom, want de lunch daar was heel bijzonder.

Waar ik zelf nog niet gegeten heb, maar waar ik wel hele goede reacties over hoor is het restaurantje in de winkel van Sissyboy. Deze bevindt zich ín de Blob en de locatie maakt het dan ook erg bijzonder. Deze wil ik dus graag nog eens proberen. Het is moeilijk kiezen in Eindhoven, er is zoveel keuze!

Welkom in Eindhoven - Down Town

Waar ga je graag uit eten?

Wanneer ik in Eindhoven centrum uit eten ga, kom ik heel vaak uit bij een sushitentje. Een restaurantje waar ik dan graag naartoe ga is Sushi Haru op de Nieuwstraat. Dit restaurant wordt gerund door een stel met twee kinderen en alles wordt vers voor je gemaakt. Geen all you can eat dus je betaalt hier wat meer, maar de kwaliteit is top! Voor een snelle(re), maar goede hap sushi kun je trouwens ook terecht bij Yokohama op het Stationsplein. Ze maken hier alles vers en zetten het dan op een lopende band, waardoor je echt in je eigen tempo kunt eten.

Een andere plek waar ik graag kom is Down Town Gourmet Market aan de Smalle Haven. Down Town is een foodhal met eettentjes in allerlei varianten. Je kunt hier pizza eten, maar ook Afghaans, Turks, Vietnamees. Wat je maar wilt. De kwaliteit is goed en de sfeer is heerlijk relaxed! En dan zijn er nog zoveel andere leuke restaurants, zoals bijvoorbeeld Restaurant Vintage (Kerkstraat), Calypso (Stratumseind), De Vooruitgang (Markt) of Oriental Green House (Aalsterweg).

Stel: Je wandelt door Eindhoven en hebt trek in wat lekkers. Waar ga je naartoe?

In de zomer is dat gegarandeerd een ijsje van Bastani of Intelligentia ICE. De rijen staan hier in de zomer buiten, zo goed is het! Eventueel haal ik ergens een broodje, of stap ik bij The Happiness Café binnen voor een sapje. Een taartje van Pinkie Patisserie is natuurlijk ook niet verkeerd, haha!

welkom in Eindhoven - foodhal strijp-s

Wat is je favoriete winkel?

Ik heb verschillende favoriete winkels. Zo kom ik heel graag bij 5611 Fashion, een winkeltje in het Piazza Center in het centrum. Ze verkopen hier een mooie selectie aan Scandinavische en Nederlandse merken, zoals Maison Scotch, Minimum, Geisha, Alix, etc. Ook kan een bezoekje aan de winkel van mijn favoriete merk niet ontbreken: de Tommy Hilfiger Store. Natuurlijk vind je in het centrum de stad ook winkels van bekende merken als Bershka, Mango, Costes, maar om eerlijk te zijn kom ik daar niet zo heel vaak.

Wat ik ook leuk vind is in de kleine boetiekjes op Strijp-S rondneuzen. In Vershal Het Veem kom ik graag voor verse kruiden of groenten. In de Urban Shopper vind je kleding en interieur items van diverse merken, maar ook veel leuke hebbedingetjes. Zeker de moeite waard om eens te gaan kijken dus!

Welkom in Eindhoven - The Student Hotel

Wat heb je nog nooit gedaan of waar ben je nog nooit geweest in de gemeente Eindhoven, maar wil je zeker nog eens naartoe/doen?

Ik ben nog niet in het Student Hotel geweest, een relatief nieuw gebouw op het stationsplein waar (voornamelijk internationale) studenten kunnen wonen in een levendige omgeving waar ze kunnen werken, sporten en gezamenlijk eten als ze dat willen. De toren is 80 meter hoog dus het uitzicht van de bovenste etage moet fantastisch zijn, maar ik weet niet zeker of dat openbaar toegankelijk is.

Ook wil ik nog wel een keer naar het Philips museum aan de Emmasingel. Toen ik nog op de middelbare school zat ben ik er wel eens geweest, maar daarna werd het grondig verbouwd en kwam het er niet meer van. Jammer!

welkom in Eindhoven - catharinaplein

Stel: Je krijgt familie/vrienden uit het buitenland op bezoek en ze willen Eindhoven ontdekken. Wat laat je ze zien?

Oh, er zijn zoveel leuke plekken om te bezoeken! Je vindt in Eindhoven een prachtige mix van cultuur, design, restaurantjes en winkels. Ik zou denk ik beginnen met een rondje centrum. In het gebied De Bergen (Grote/Kleine Berg en omgeving) vind je verschillende kleine, leuke boetiekjes en restaurantjes. Vanuit daar zou ik door het centrum lopen naar de Catharinakerk, zeker een must-see.

Ik denk ook dat ik mijn gezelschap mee zou nemen naar een van de vele musea die de stad rijk is. Het Van Abbemuseum, het Philips Museum, of misschien het Historisch openluchtmuseum? Tot slot zou ook het industriële Strijp-S zeker op mijn to-do lijstje staan, want je kunt Eindhoven eigenlijk niet bezoeken zonder hier even een kijkje te nemen.

Wat is het leuk om eens goed na te denken over mijn eigen stadje en de leuke plekjes die je er kunt vinden! Vooral qua food hotspots is hier zoveel te vinden dat er nog zoveel is dat ik heb overgeslagen in deze blogpost. Ik merk nu dat ik het best leuk vind om over mijn eigen stad te schrijven. Zouden jullie daar meer van willen zien? Ik zou je vooral willen aanraden om vooral eens langs te komen en Eindhoven zelf te ervaren. Wees welkom in Eindhoven!

Ben jij bekend met Eindhoven? En zo ja: heb je misschien nog een leuke tip voor mij die ik hier niet mag missen? 

14 Reacties

 1. 8 oktober 2017 / 8 oktober 2017

  Ik vind Eindhoven ook een leuke stad, vorige week nog gaan shoppen.
  Je geeft hier ook nog wel heel wat leuke tips die ik onthoud voor een volgend bezoekje!

 2. 8 oktober 2017 / 8 oktober 2017

  Wat heb je de tag leuk ingevuld. Klinkt als een hele toffe stad. Ik ben er alleen maar vluchtig wel eens geweest. och eens een bezoekje brengen zo te lezen.

  Fijne Zondag!

 3. 8 oktober 2017 / 8 oktober 2017

  Wat een leuke tag! Ik kom graag in Eindhoven om te winkelen.

 4. 8 oktober 2017 / 8 oktober 2017

  Inderdaad echt een hele mooie stad! Ben er eens een weekendje geweest (vooral om een vriendin te bezoeken en te shoppen) en ik vond dat er een hele fijne sfeer hing :-) Leuke tips ook!

 5. Sabrina
  8 oktober 2017 / 8 oktober 2017

  Leuk om te lezen over mijn geboortestad! Ik woon nu in en dorp ten zuiden, maar ben ook heel snel in het centrum. Veel hiervan ken ik niet, ben ook al lang weg!

 6. 9 oktober 2017 / 9 oktober 2017

  Wat ontzettend leuk om je invulling te lezen!
  Zelf had ik een heel fout beeld van Eindhoven, maar uiteindelijk heb ik mij toch over laten halen om er een weekend naartoe te gaan en sindsdien ben ik om. Behalve wat betreft PSV dan ;-)
  Ik vond de sfeer heel gemoedelijk, het zonnetje scheen, iedereen was vriendelijk en ik had niet het gevoel dat ik in een grote stad was.
  Het enige domme is dat ik Strijp S niet heb bezocht.
  Dit heb ik genoteerd voor een volgend tripje – dat komt er zeker! – net als de Down Town Gourmet Market.
  Ik zit te overwegen om met GLOW naar Eindhoven te gaan, maar ja… Ik wil zoveel. Hahaha.
  Anyway, bedankt voor je leuke invulling!

  • twintigennogwat
   10 oktober 2017 / 10 oktober 2017

   Leuk dat je deze tag hebt opgezet! Blij dat je na je bezoek een ander idee hebt van Eindhoven. Kom zeker eens langs (om samen een wedstrijdje te bezoeken), dan bezoeken we samen Strijp-S en Down Town! En mocht je met Glow willen komen… let me know! Het is echt de moeite :-)

 7. 9 oktober 2017 / 9 oktober 2017

  Wat onwijs leuk dat je een artikel hebt gewijd aan Eindhoven. Ik ben er één keer geweest en vond het toen ook een hele leuke stad, maar zo te horen heb ik toen de leukste plekken van Eindhoven eigenlijk gemist. Strijp-S heb ik al vaker op foto’s voorbij zien komen en lijkt me echt een gave plek. Verder vond ik Eindhoven een geweldige winkelstad met zoveel winkels dicht bij elkaar en vlak bij het station :)

  • twintigennogwat
   10 oktober 2017 / 10 oktober 2017

   Eindhoven maakt een enorme ontwikkeling door dus iedere keer komt er weer iets nieuws bij.. dus misschien niet per se iets gemist, maar gewoon nog een keertje langskomen? En Strijp dan zeker niet overslaan, haha!

 8. 9 oktober 2017 / 9 oktober 2017

  Ik ben niet bekend met Eindhoven maar vind het leuk om je blog te lezen en zo wat meer van Eindhoven te zien. De Blob ziet er erg modern en apart uit en wat een grappige naam!

 9. 10 oktober 2017 / 10 oktober 2017

  Ahhh love Eindje. Ik realiseer me vaak genoeg dat de stad zo lekker relax is en hoeveel leuke en fijne plekjes er zijn. En alles is zo dichtbij en dictibij elkaar (winkelstraten, stratum, de meeste restaurants) Ik had er vroeger niks mee, maar sinds een paar jaar durf ik het echt mijn hometown te noemen. Zeker toen ik er ging wonen, toen had ik ineens echt een ander gevoel bij de stad. Leuk jouw antwoorden dan ook te lezen!

  • twintigennogwat
   10 oktober 2017 / 10 oktober 2017

   Echt he, misschien moet je er ook wel even uit zijn om dat extra te gaan waarderen ofzo. Als je terug bent in NL een keertje een borrel doen in ons stadje?

 10. 11 oktober 2017 / 11 oktober 2017

  Leuk gedaan Amy Leuk om te lezen en ja …Eindhoven is een mooi groot uit zijn voegen gegroeid dorp. Als je dat leest wil je toch een bezoekje aan Eindhoven brengen. Eindhoven heeft 2 centra. centrum en Strijp S

 11. Janne
  14 oktober 2017 / 14 oktober 2017

  Ik kom best vaak in Eindhoven omdat ik er familie heb wonen, maar dan kom ik voornamelijk in de natuur – de Groote Heideroute is onze favoriet, aan de kant van Zesgehuchten kun je heel mooi zo de stad uit de hei op fietsen.
  Ik zou het leuk vinden als je de leuke plekken in Eindhoven wat meer zou beschrijven, dan ga ik er zeker een keertje heen met mijn tante en nichtje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder