Corona maatregelen in Zweden- update 16 februari 2022

Wil je op vakantie naar Zweden of ben je al in Zweden? Dan kun je (helaas) te maken krijgen met reis restricties vanwege het Corona virus. In dit overzicht zal ik de Corona maatregelen in Zweden proberen bij te houden. Echter ben je zelf verantwoordelijk voor voor het volgen van de op dat moment geldende regels. Houd er rekening mee dat de situatie ieder moment kan veranderen en dat het dus kan zijn dat Nederlandse websites achterlopen op het weergeven van nieuwe regels. Volg dan ook het nieuws via de officiële Zweedse bronnen, waar ik op deze pagina naar zal linken.

Laatst bijgewerkt: 16-2-2022

Websites van officiële Zweedse instanties

Bekijk hieronder de websites van de officiële Zweedse instanties

  • Folkhälsomyndigheten (Zweedse dienst voor gezondheidszorg – Website in Engels beschikbaar)
  • Krisinformation (Officiële website over noodsituaties – Website in Engels beschikbaar)
  • Polisen (Zweedse politie – Website in Engels beschikbaar)

Corona maatregelen in Zweden op dit moment

Om te weten of je naar Zweden kan en mag reizen en onder welke voorwaarden, moet je rekening houden met de richtlijnen vanuit zowel Zweden als vanuit Nederland (of België). Hieronder meer duidelijkheid.

Actuele inreisregels vanuit Zweden

Na 23-12-2021

Op maandag 21-12-2021 is er een persconferentie geweest waarin nieuwe reisrestricties bekend gemaakt zijn. Vanaf 28 december is het verplicht om náást je geldige coronabewijs een negatieve test van max. 48 uur oud te overhandigen. Dit geldt voor iedereen vanaf 12 jaar. Let op: dus ook als je gevaccineerd bent of een herstelbewijs hebt.

Vanaf 21-1-2022

Vanaf vrijdag 21-1-2022 vervalt de regel die op 21-12-2021 is ingegaan. Er is vanaf deze datum dus geen aanvullende test <48 uur oud nodig, omdat reizigers niet meer als extra risico worden gezien. Je kunt nu Zweden weer binnen op basis van een:

  • Vaccinatiebewijs dat aantoont dat je tenminste 14 dagen geleden de laatste dosis hebt ontvangen.
  • Testbewijs van een negatieve COVID-19 test (antigeen, PCR, LAMP of TMA) die binnen 72 uur vóór aankomst in Zweden is uitgevoerd.
  • Herstelbewijs dat aantoont dat je tenminste 11 dagen en niet langer dan 180 dagen geleden positief bent getest op Corona.

Vanaf 9-2-22

  • Voor reizen binnen de EU zijn er sinds 9/2/22 voor Zweden geen beperkingen meer. Vanaf dit moment is het niet meer nodig om een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve test te laten zien om Zweden in te reizen. Maar let op: het kan natuurlijk wel zo zijn dat doorreislanden (zoals Duitsland en Denemarken) of de door jou gekozen vervoersmaatschappij wél nog extra voorwaarden opleggen. Informeer jezelf goed voor je aan je reis begint.
  • Niet-essentiële reizen naar Zweden vanuit landen buiten de EU/EER zijn niet toegestaan, tenminste tot en met 31 maart 2022.

Actuele regels in Zweden

Nieuwe regels vanaf 9 februari 2022.

De Zweedse overheid heeft besloten om met ingang van 9 februari 2022 alle geldende coronaregels te laten vervallen. Dit betekent dat er geen beperkingen meer zijn, bijvoorbeeld als het gaat om groepsgroottes en openingstijden van winkels en horeca. Er gelden nog wel twee aanbevelingen:

  • Heb je (milde) klachten, blijf dan thuis. Vermijd nauw contact met anderen
  • Ben je niet gevaccineerd? Vermijd dan drukke binnenruimtes en omgevingen

Er is dus ook géén algemene verplichting om een QR code te tonen bij restaurants of café’s. Sommige locaties kunnen hier echter wel om vragen, maar zullen dit aankondigen op de website of aan de deur.

Reizen vanuit Nederland

De kleurcode voor Nederlandse reizigers naar Zweden is op dit moment geel. Op deze website vind je altijd de actuele kleurcode. Hier vind je ook het reisadvies vanuit Nederland voor reizen naar Zweden.

De Zweedse strategie: een veelbesproken onderwerp

Het is een veelbesproken onderwerp onder Nederlanders en in Nederlandse media: de Zweedse strategie in de strijd tegen het coronavirus. Veel mensen hebben het beeld dat er in Zweden geen regels zijn, dat corona er niet bestaat en dat alles er mogelijk is. Aan de andere kant zijn er mensen die zeggen: Zweden is een heel groot land, de mensen wonen er allemaal heel ver uit elkaar.

Beide ideeën wil ik op deze plek graag nuanceren. Zo zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Ik wil onderstaande zeer compact houden, dus het is allemaal nog veel genuanceerder dan ik hier neerpen. Het belangrijkste is dat de basisregels helemaal niet zoveel van elkaar verschillen. Ook in Zweden wordt handen wassen en afstand houden gepredikt als belangrijkste maatregel. Thuiswerken geldt als een van de belangrijkste peilers in het beleid.

In het beleid zit wel een belangrijk verschil. Bij het vaststellen van het beleid heeft men namelijk als belangrijk uitgangspunt genomen dat de maatschappij voor veel mensen zoveel mogelijk moet kunnen doorgaan, zonder al te grote ingrepen. Dus: winkels moeten kunnen open blijven, mensen moeten kunnen blijven sporten en vooral: kinderen moeten naar school blijven gaan. Dat kan ook, want (voor zover ik dat heb begrepen) is er meer ruimte in de ziekenhuizen om dat risico op te vangen. Daarbij is belangrijk dat de overheid veel verantwoordelijkheid bij de bevolking legt. Zweden nemen deze verantwoordelijkheid doorgaans ook wel (uitzonderingen daargelaten, maar waar niet).

Ook belangrijk: even generaliserend gezegd zit ‘social distancing’ veel meer in de Zweedse volksaard dan in de Nederlandse. Ook telt het land veel eenpersoonshuishoudens.

En ja, het land is veel uitgestrekter en dunbevolkter dan Nederland en België, maar het overgrote deel van de mensen woont wel in de zuidelijke / grootstedelijke regio’s. Dat wil zeggen, dicht op en bij elkaar. Dus dat argument gaat niet helemaal op. Tot slot wordt er anders omgegaan met testen dan in Nederland en lopen de curves in de grafieken in het algemeen achter op dat van Nederland.

Kortom: veel variabelen en een conclusie trekken is lastig. Anders dan: vergelijken tussen deze twee landen is verleidelijk, maar in de praktijk nauwelijks realistisch.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info